Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

Digitális állam történések itthon és külföldön ( sok adattal és egy "ébresztővel" )

2019. június 13. - GABOR2

Most valahogy szokatlanul sok cikk jött ki a digitális államunkkal kapcsolatban. A Kossuth Rádióban amúgy is az utóbbi időszakban sokkal több volt, mint ami a többi médiába eljutt; szóval eddig is mentek a nyilatkozatok a digitalizációról ezerrel, csak ha nem hallgattad a Kossuthot nem is hallottál róluk; most viszont a többi médiába is jutott belőle.

"Javult Magyarország digitális fejlettsége"

"A digitális gazdaság és társadalom fejlettségét jelző mutató, a DESI 2019-es adatai szerint Magyarország eredményei az elmúlt néhány évben az uniós átlagnak megfelelő ütemben javultak - közölte jelentésében az Európai Bizottság kedden. "

"A jelentés szerint Magyarország a szélessávú összekapcsoltság alapján teljesít a legjobban, valamivel az uniós átlag felett. Magyarország a tizenkettedik helyen áll az 5G-felkészültséget mérő mutatóban, az internet-hozzáférésben pedig a 14. helyet foglalja el. A vezetékes szélessávú lefedettség változatlanul a háztartások 94 százalékára terjed ki, a nagysebességű szélessávú lefedettség 87 százalékra nőtt. A háztartások több mint fele - 58 százaléka - legalább 30 megabit per másodperc (Mbps) sebességű szolgáltatásra fizet elő, meghaladva a 41 százalékos uniós átlagot. Ezenkívül Magyarország továbbra is jól teljesít a szupergyors hálózati összekapcsoltságot illetően, ami elsősorban a kábelhálózatok széles körű elterjedtségének tulajdonítható: a lefedettség 82 százalék, amíg az unió egészében ez az arány 60 százalékos."

"A jelentés szerint a legnagyobb kihívást egyebek mellett továbbra is a digitális technológiák üzleti integráltsága és a digitális közszolgáltatások jelentik. Magyarország eredménye mindkét területen elmarad az uniós átlagtól. Az e-kormányzati szolgáltatások minősége gyengébb, mint más tagállamokban, igénybevételük aránya pedig átlag alatti. A vállalkozásoknak mindössze 14 százaléka - ez az EU-ban a legalacsonyabb arány - használ vállalati erőforrás-tervezési szoftvercsomagot az információk különböző részlegek közötti megosztása érdekében."

"vállalati erőforrás-tervezési szoftvercsomagot " Sajnálják, hogy nem tudnak elég cég után kémkedni?

"Mint írták, az e-kereskedelem, a nagy adathalmazok és a felhőalapú szolgáltatások használata hasonló képet mutat. "

Addig jó amíg kerülik a felhőt mint a rühest.

Sok érdekes adat:

"Az alapszintű digitális készségek szintén elmaradnak az uniós átlagtól, Magyarország a 28 tagállamból a 21. helyen áll. Az alapszintű szoftver készségek is gyengék, a 28 tagállamból a 22. Magyarország. A 16 és 74 év közöttiek mindössze fele rendelkezik alapszintű digitális készségekkel, míg ez az arány az unió egészében 57 százalék. A lakosság 26 százaléka rendelkezik magasabb szintű internetfelhasználói készségekkel, amely alapján Magyarország a 21. helyet foglalja el a rangsorban. Magas azonban az információs és kommunikációs technológia (IKT-) diplomások aránya, az IKT-szakemberek aránya pedig közelít az átlaghoz Magyarországon - írták."

Újabb erőszakos kvótázások várhatók:

"Az Európai Bizottság közzétette a Nők a digitális világban elnevezésű eredménytáblát is, amelyből az derült ki, hogy a digitálisan versenyképes uniós országok a nők digitális gazdaságban való részvétele terén is jól teljesít. E tekintetben Finnország, Svédország, Luxemburg és Dánia emelkedik ki leginkább. Uniós szinten ugyanakkor továbbra is fennáll a nemek közötti különbség az internethasználat, a digitális készségek és az infokommunikációs szakmákban való foglalkoztatottság szempontjából. A legnagyobb egyenlőtlenség az infokommunikáció terén jelentkezik, ahol szakemberek mindössze 17 százalékát alkotják a nők."

Egy másik cikk így értelmezi a jelentést:

"A magyar digitális infrastruktúra kiváló, csak nem használjuk ki eléggé"

Esetleg feltehetnék a kérdést, hogy eleve akarunk-e felhős szirszarokat... ááá, de minek is, amúgy is tojnak még saját felmérésük eredményeire; már párszor megmutattam.

És a kormány persze nem akar megállni, tovább nyomatja a digitalizálódást ezerrel:

 "Újabb digitalizációs projektet indít a kormány"

"A dokumentum és határozat szerint a kormány elfogadja az innovációért és technológiáért felelős miniszter által bemutatott, „A Digitális Kompetencia Keretrendszer fejlesztéséről és bevezetésének lépéseiről” című koncepciót megalapozó dokumentumot, „amelynek célja, hogy Magyarország minden polgára és vállalkozása a digitalizáció nyertese legyen, valamint a digitális átalakulás során Magyarország Európa legsikeresebb, legjobb teljesítményre képes országai közé tartozzon.”"

Szóval a kormány elkötelezett.

Itthon továbbra is csak a szép és jó megy a digitális állammal kapcsolatban. Nos... minden jó, ha jó a vége; jöjjön az utolsó story. Mondjuk ez egy olyan blog ami a negatív trendekkel foglalkozik, úgyhogy remélem nem döltél be annak, hogy tényleg valami teljesen pozitív történet jön?! Nem... csak a valóság. Ami figyelmezetet arra, hogy rossz irányba megyünk ezzel. A figyelmeztetés pedig jó dolog:

Ime egy külföldi digitális állam sztori:

"Fényképes adatbázist loptak el az amerikai határőröktől"

"Az Egyesült Államok Vám- és Határőrsége (US Customs and Border Protection – CBP) hétfőn jelentette be, hogy egy „rosszindulatú kibertámadás” során, melyre május 31-én derült fény, a behatolók az egyik alvállalkozójuk rendszerében kb. százezer ember, utazó fotóját szerezték meg. A képeket a hatóság a ki- és beutazáskor, a határon készítette, a fontos információkat az arcok és a hozzájuk tartozó rendszámtáblák jelentik."

Na, talán két egymástól független eset is volt; mégjobb:

"információik szerint egy Perceptics nevű vállalkozást meghackeltek, akik rendszámtábla-leolvasó technológiát szállítanak a hatóságnak az USA-Mexikó határszakaszra. A lap akkor azt is megírta, hogy a megszerzett adatbázist a dark weben már közzé is tették, szabadon letölthető formában. Az még nem bizonyított, hogy a két eset azonos-e, illetve hogy összefüggésben állnak-e."

"Az ügy azért vert fel nagy port, mivel civil csoportok már rég támadják az USA hatóságainak adatgyűjtési gyakorlatát, és az egyik erős érvük az, hogy egy sikeres hackertámadás során veszélybe kerülnek mindazok, akiknek az adatait rögzítették, tárolják."

Esetleg észrevehetnénk hivatalosan is, hogy van egy negatív oldal is a serpenyőben, amiben olyan "apróságok" vannak mint kémkedés, és a digitális világ összeomlasztása hackerek révén, zsarolás nagy cégek részéről és... akkor talán meghozhatnánk a logikus lépést... Kösz, ebből nem kérünk.

A jövő legfontosabb láncszeme már eleve fertőzött sokszor ( okostelefonok )

Irányítsunk majd mindent az okostelefonunkkal; ami már eleve biztonság szempontjából egy vicc, de aztán még itt van az is, hogy sok már eleve fertőzött:

"Elismerte a Google: Tényleg már gyárilag vírussal jött egy rakás Android-telefon"

"A Google kutatói kedden megerősítették azt a, még évekkel ezelőtt felbukkant információt, ami szerint egy rakás androidos telefon már eleve, gyári állapotban egy beépített hátsó kapuval került fogalomba. A Triada nevű trójai a keresőóriás szakértő szerint az addig látott egyik legfejlettebb kártevő volt, ami számos módon volt képes manipulálni az Android alaprendszer és az azon futó alkalmazások működését is."

"A Triada az Android rendszer magjába épülve gyakorlatilag minden információhoz hozzáfért és bármit tudott manipulálni a készüléken"

"a trójai ennek köszönhetően már akkor ott volt a készülékeken, amikor az azt megvásárló felhasználók először kibontották és bekapcsolták azt - és értelemszerűen még gyári visszaállítással sem lehet eltávolítani azt."

És ez már így volt évek óta és a Google lépett valamit az ügyben, ami végre szépen lassan, beért... részben... valamennyire:

"A Google egyébként az ilyen esetek elkerülésére időközben indított egy programot, ami arra kötelezi a gyártókat, hogy azok készülékeik firmware-jeit küldjék el részére biztonsági ellenőrzés céljára. Ez ugyanakkor csak tavaly óta működik és csak csak az Androidot hivatalosan licencelő cégeket köti, illetve az ő termékeiket megvásárlókat védi az ilyen incidensekkel szemben."

Mindezek ellenére itt vannak az újabb esetek és a németek már úgy gondolták figyelmeztetést kell kiadni miatta:

"Valószínűleg ez lehet az oka annak is, hogy a német szövetségi informatikabiztonsági hivatal (BSI) a napokban szintén arra volt kénytelen figyelmeztetni a vásárlókat, hogy négy jelenleg is forgalmazott telefon: a Doogee BL7000, a M-Horse Pure 1, a Keecoo P11, valamint a VKworld Mix Plus szintén már eleve, gyári állapotban egy beépített kártevővel érkezik, a Andr/Xgen2-CY-vel, ami ugyan nem olyan potens, mint a Triada, de ennek ellenére számos érzékeny információt szivárogtat ki."

És akkor ezekkel irányítsunk a jövőben szinte mindent?

Az első mainstream fecske az új Kínáról

Kína helyzete nagyon más ma már mint kb. tíz éve volt. Vicces a mainstream. Amikor tartott a valóban nagy fellendülés Magyarországon mindenfelé még a Kína gagyi és gyenge szöveg ment, aztán amikor elkezdődtek a változások ami a zuhanásához vezetettek... na akkor jött itt Magyarországon a mainstreambe, hogy hóó, ők lesznek az új szuperhatalom.

Én itt írtam arról például, hogy mennyire megváltozott a helyzet Kínában, és ezt még Orbán Viktorék se veszik tudomásul, legalábbis a nyilatkozatuk mintha kb. 15 évvel ezelőtti helyzetet tükrözné és semmi jele annak, hogy látnák milyen más már a helyzet.

Most találtam egy magyar cikket amiben először látom, hogy megemlítik... talán mégsem lesz az a szuper szuperhatalom Kína, mint aminek itt harsogják manapság sokan. Japán se lett, pedig annó róla harsogták ezt. A cikkben azonban vannak még más érdekes dolgok is.

"A kínai észjárásról" 

"Kína lehetséges gazdasági világelsőségéről élénk viták zajlanak a hozzáértők és a kevésbé szakavatottak között egyaránt. A viták ellenére biztosra vehető azonban, hogy amennyiben az a prognózis valósul meg, miszerint Kína sosem előzi meg legfőbb riválisát, az Amerikai Egyesült Államokat, az ázsiai óriás akkor is megkerülhetetlen világpolitikai tényező marad a jelenben és a távoli jövőben egyaránt."

Meglehetősen sok a bevezető rész a cikkben, aztán meg megint eljutunk oda, amitől féltem, hogy elcseszi az egészet... ez pedig Henry Kissenger könyve "Kínáról".

"Kína történetében egy több évszázados bezárkózás vezetett oda, hogy az indokolt magabiztosság ellenére, a "mennyei birodalomn" sokáig nem vált tényleges nagyhatalommá.  Kiegészítésül érdemes megjegyezni, hogy Kissinger Kínáról című könyvében elárulja, hogy a hódításokhoz megvolt Kína képessége és ereje, azonban önként lemondott a barbár világ meghódításáról."

Nekem is megvan a könyve, mert annyit áradoztak róla, de... ááá... szerintem elég nagy butaság van benne és az a vicces, hogy abból a több száz oldalas könyvből képesek pont az a buta rész idézni mindig.

Ez pedig az, hogy nem kell félni Kínától, mert évszázadokkal ezelőtt amikor támadhatott volna nem támadt és ez ilyen mentalitás náluk.

Komolyan erre építeni a diplomáciát és ezt idézgetni mindentütt... Ááááá.

Nézzük csak...  1, mostmár nem kínai császorok uralkodnak arrafele hanem... kommunisták. "Kicsit" mások ők mint a korábbiak. 2, Kína azért nem támadt másokra akkor, mert úgy gondolta, hogy magán kívül minden fejletlenebb és gagyi és a területek elfoglalása csak a birodalom fenntartásának a költségeit növeli a semmiért. Ezt se gondolja már. 3, Ez a gondolkozás nem vált be. Nemcsak azért, mert lemaradt és a nyugatiak rá tudták az akartukat eröltetni, hanem már sokkal korábban a barbárok megtették ezt. A világtörténelem talán leglehetlenebb csatájában legyőzték Kínát. Figyelem, Kína veszett egy több mint egymillió vs pár tízezres barbár sereg csatában. Ez emberi számítással tényleg lehetelennek tűnik, de megtörtént és Kínának barbar uralkodói lettek, csak átvették az kínai kultúrát és egy idő után ugyanolyanok lettek mint a kínaiak. De a lényeg... a szarunk másokra és lenézzük őket gondolkozás nem jött be, amerikát se ők fedezték fel. 4, alapvetően ha még most is császárok leszármazottai lennének ott az uralkodók, akkor se lehet a politikánk fő támasza az, hogy mit tettek több száz évvel ezelőtt; egyszerűen lehet hogy mostmár nem ezt fogják tenni. Ennyit Kissengerről.

"1644-től 1911-ig az újítások és a találmányok gyakorlatilag be voltak tiltva a kínai császárságban. A XV. században, a császári udvar kijelentette, hogy a világ többi részében nincs semmi, amire Kínának szüksége lenne, semmit nem szabad megváltoztatni.

Az izoláció a kínai gondolkodásban maradandó nyomot hagyott. Évszázadokra tabuvá vált bármiféle változtatás."

Viktorék talán kevésbé lettek volna annó lelkesek, ha ezt tudják:

"Sok félreértésre ad alkalmat, ha nem tudjuk, hogy Ázsiában, ezen belül pedig Kínában különösen, nem illik egyértelmű nemet vagy igent mondani. Inkább az igék pozitív és negatív formáinak használatával fejezik ki az igen és a nem fogalmát, meglehetősen homályosan."

A "nyitás" óta nem is értünk el szinte semmit.

"Ennek történelmi gyökerei vannak, a császárkori Kínában a feljebbvalóknak adott nemleges választ kellett úgy tompítani, hogy az ne legyen sértő. Ennek a modornak a kultúráját olyan tökéletesre csiszolták, hogy a külföldiek néha nem is tudják kihámozni a diszkréten mondott nemet. A „tompított nem" főleg a politikai és a gazdasági kapcsolatokban él tovább, ebben a közegben tehát még szenzitívebbnek kell lenni a rejtett üzenetek megértésére."

Aztán eljutunk lassan arra a részre ami megmutatja, hogy szinte teljesen függetlenül azoktól amiket korábban írtam miért se lehet Kína igazi vezető hatalom a világban.

A kommunisták még arra az egy hasznos dologra se voltak képesek, hogy kiirtsanak gondolkozásmódokat amik nem felétlenül állnak a valóság talaján, vagy más módon nagyon károsak:

"A jin-jang ellentétpár tulajdonképpen az egész életre kiterjed, az étkezéstől a napi rutinon át a társas kapcsolatokig, az asztalra kerülő ételeket és azok felszolgálási sorrendjét éppúgy meghatározza, mint a helyes időbeosztást. A szerző elmondása szerint a jin-jang megértése nélkül nem lehet megérteni a kínai kultúrát."

„A jin jang elv valójában magyarázatot kínál a világegyetemben létező összes dolog viselkedésére, legyen az szerves vagy szervetlen, valamint a világegyetemet egészen a kvantumfizika szintjéig átható láthatatlan energiára is."

"Kínában a kettősség az élet minden területén megmutatkozik, az emberek gondolkodásában kiváltképp. Az amerikai, nyugatias külsőségek mögött, a kínai emberek valódi karakterét meghatározó hagyományos motívumok sokasága él."

"Pedig a feng-shui, azaz a földjóslás valóban hatalmas szerepet játszik a kínaiak életében."

"A rengeteg szenvedéssel járó erőszakos átalakítás nem érte el a célját, a kínaiak eredeti karaktere túlélte Mao-t. A békés úton végbemenő amerikanizálódás sokkal hatékonyabb munkát végez a kínaiak belső átformálásában."

"Kínában háromféle etika érvényesül, attól függően, hogy a körülmények mit indokolnak: a hagyományos kínai, a nyugati és a kommunista etika. Minél távolabbra kerülünk a hatalomtól, a központi kormányzattól, annál kevésbé lesznek ideológiaiak, kommunisták a követett erkölcsi elvek.

Az üzleti világban a nyugati minták és erkölcs követése a meghatározó, ugyanez vonatkozik a közigazgatásra is. Azonban az élet legtöbb területén a hagyományos szituációs etika a meghatározó, ami alatt a cselekvés, viselkedés olyan rugalmas normáit kell érteni, amelyek nem egyetemes elveken alapulnak, hanem az adott körülményekhez igazodnak. A könyv szerzője fel is hívja a figyelmet arra, hogy Kínában nem minden az, aminek mutatják."

És elérkeztünk ahhoz a részhez ami mutatja, hogy Kína nagyon híjján van valaminek ami alapvetően szükséges ahhoz, hogy egy nagy ország jól működjön:

"A kínaiak tehát teljesen természetesnek tekintik, hogy nem minden törvényt kell betartani, csak aminek van értelme az adott szituációban. Az egyes tisztviselők ma is feljogosítva érzik magukat a hagyományok alapján, hogy szabályokat és törvényeket a saját szellemük szerint értelmezzék vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyják őket."

Azonkívül ez a hozzáállás szerepet játszik abban, hogy simán ellopják mások szellemi tulajdonát. Azonkívül ami még inkább fontossá teszi ezt az állítást; korábban levezettem, hogy a gyors hanyatlás egyik legfőbb oka nem is a központi kormányzathoz köthető, hanem az úgynevezett árnyékbankrendszerhez, meg az országrészek kormányzatához, akik az eladósodottság egyik legnagyobb okozói; szóval a kisebb emberek akik miután látták, hogy a nagy fellendülési storynak vége, mindenáron maguknak a meggazdagodást el akarták érni és ezért lényegében az országuk fényes jövőjével fizettek.

"Előfordul, hogy egy hatósági rendelkezést, a lakosság egy adott körzetben figyelmen kívül hagy, mert nem értenek vele egyet. Az illetékes hatóság, minisztérium pedig visszavonja azt, azzal az indoklással, hogy csak tesztelték a törvény fogadtatását. Tulajdonképpen tudomásul veszik az emberek döntését, azonban ez csak bizonyos keretek között működik, a fontos rendelkezések hatálya nem múlik azon, hogy a lakosság egyetért-e vele vagy sem."

Na ezt merték volna megtenni egy Sztálin alatt...

"Az egyik jelentős kulturális különbség kelet és nyugat között, amely szintén áthatja az élet minden területét, hogy a hagyományos kínai gondolkodás mai napig elsősorban érzelmi tényezőkön alapul, szemben a nyugati gondolkodással, amely a tényekre, az objektív, ésszerű megfontolásokat követ."

Ez se kedvez annak, hogy a világpolitika legfőbb irányítója legyél. Egyébként szinte mindenki amikor ilyet olvas, hogy érzelmi tényezőkön alapul a politizálás azt gondolja, hogy ez valami nagyon aranyos kedves dolog, nekünk is ilyen kéne... de az igazság az, hogy Kína esetében ez olyan dolgokat jelentett például, hogy dacára a rengeteg érvnek ami az ellen szólt, hogy mészárlásokat csináljanak a tienanmen téren mégis megtették. Ugye szép szavak Nyugaton, hogy "hallgas a szívedre", pedig a szív olykor azt mondja, hogy állj bosszút és legyél egy megveszekedett véresszávú vadállát.

"Hitviláguk azonban nem nyugati értelemben vett vallás, egy sor babonás hagyományt követnek. A számoknak hatalmas jelentőséget tulajdonítanak, a szerencsét hozó számoknak és a szerencsétleneknek. "

Oké ilyet se csinálhat egy nagyhatalom... Jaj, ma mittudom én 13.-ka van, most a seggemen ülök és nem csinálok semmit, miközben azonnal be kéne avatkozni. Például.

"Az üzleti életben és a politikában is jó azonban, ha tanulmányozzuk a kínai babonákat és hiedelmeket, ez sokat lendíthet egy adott ügyön."

Na ne, ez nagyon gáz. Szörnyű élete lehet azoknak akik ilyen hülyeségekbe vannak beleragadva és ettől függ mit tesznek és mit nem.

Amúgy az egész cikk a szerző saját és egy könyvben leírtak köré épül, lehet érdemes lenne elolvasnia Viktoréknak azt a könyvet.

A Microsoft viselkedésének gyümölcse: már az NSA könyörög, hogy frissítsünk

A Microsoft az elmúlt időszakban rengeteget tett azért, hogy a felhasználók ne akarják egyből frissíteni a rendszerüket, hisz jutalmul nem egyszer teljes összeomlást kaptak.

Nem is teszik:

"Az AdDuplex adatai szerint a Windows 10-et használók többsége (több mint 60 százaléka) még mindig a tavaly áprilisi frissítéssel használja rendszerét, azaz – jegyzi meg a Betanews – a felhasználók inkább a stabilitást részesítik előnyben, amit egyébként a Windows 7 tartós népszerűsége is jelez."

Mostmár viszont az NSA úgy gondolta, hogy ideje nekik is szólni, hogy ebből baj lehet... vagy csak szeretnék, hogy minél többen telepítsék a még fejlettebb kémkedési funkciókat. Nem is, ez a lényeg, hanem hogy látszik, hogy a bizalom romokban.

"Viszonylag ritka jelenség, amikor az amerikai hírszerzés elektronikai felderítéssel foglalkozó részlege, a hétköznapjait amúgy pont ilyen biztonsági rések kihasználásával töltő NSA ad ki figyelmeztetést a nagyközönségnek azt kérve, hogy feltétlenül és sürgősen frissítsék a Windowst."

Szerintem meg inkább ne a Windowst frissítsd, hanem használj valami mást.