Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Orbán tehetetlen... folytatódott a Matolcsy vs Varga 2.

2021. július 26. - GABOR2

Hogy felgyorsultak a dolgok... máris itt egy újabb cikk.

"Matolcsy György ismét bírálta a kormányt: az újraindulás lefulladásától tart"

Ugye Varga mondta, hogy 5,5% GDP növekedés idén megoldható még külön kormányzati élinkítés nélkül is. Lehet Matolcsy már csak a rekordját félti. Úgy számol, hogy ne legyen élinkítés + még bekavar, akkor talán Varga Misi nem dönti meg a rekordját.

Merthogy arról is vannak cikkek, hogy az MNB kamatot fog megint emelni. Matolcsy ugye korábban nem akart a válságban segítséget nyújtani, hanem a hitelhez irányította az embereket és örült is, hogy sikerült rekord mértékű hitelt felvennie a magyaroknak.

Nos... azóta meg elkezdte emelni a kamatot, ami autómatikusan drágítja a hiteleket.

Ez pedig majd fojtogatni fogja a kilábalást.

Szóval gazdaság fojtogatása + a kormány nem élinkít= Varga Mihály nem veszi el tőlem a rekordot. Ez lehet a terv.

Tovább esik a forint - Mit lép erre a Monetáris Tanács?

"A jegybank szinte biztosan kamatot fog emelni, csak annak mértéke kérdés, illetve az, hogy a szigorítás kielégíti-e a felfokozott várakozásokat."

Én nem lepődnék meg, ha a vártnál nagyobb lesz az emelés...

"Megint válaszút előtt az MNB – Mire lesz elég a nagy fogadkozás?"

"Újabb kulcsfontosságú döntésre készül az MNB Monetáris Tanácsa, hiszen a júniusi kamatemelés után már jelezték, hogy havi lépésekkel folytatódik a szigorítás, illetve leszögezték, hogy az ütemet illetően „meghatározó lesz a júliusi ülés”. Vagyis a mostani kamatemelési ütem folytatódhat a következő időszakban, a kérdés csak az, meddig. Ha valóban demonstrálni akarja elkötelezettségét a jegybank, akkor a júniusi 15 bázispontosnál nagyobb emelésre lesz szükség, az elemzők szerint ez meg is történhet."

És visszatérve az első cikkhez:

"Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Magyar Nemzetben megjelent írásában ismét kritikát fogalmazott meg a költségvetési vita kapcsán: a magas költségvetési hiány és államadósság szerinte megnehezíti a későbbi forráshoz jutást, ami helyreállítási paradoxonhoz vezethet. Az írás legnagyobb részében viszont a beruházásokról írt. Szerinte a forrásokat tudásintenzív beruházásokba kéne fektetni, Magyarországon ehelyett viszont magas az építési jellegű beruházások aránya. Matolcsy úgy fogalmaz, hogy "az állam vasba és betonba, nem pedig képességekbe, intézményekbe és agyakba fektet.""

Matolcsy nagyon szeret bullshit-elni.

Választási év jön, most van itt az életben egyszer adódó lehetőség, hogy valami hatalmasnak tűnű eredményt könyveljen el ez a kormány... és azt mondja, hogy fék, mert valamikor később talán majd nehezebben jutunk forráshoz... Ugyan már.

Eleve ha ez annyira érdekelte volna, tavaly kellett volna szólnia, amikoris pár hónap alatt elpazarolta a kormány tíz év takarékoskodását. Annyira volt fontos neki a tartalék...

A másik meg, azt mondja választási évnél, hogy nehogy olyan dologba fektessen a kormány aminek fel tudja mutatni az eredményét azonnal... hanem olyanba aminek talán 5-10 év múlva lenne valami eredménye... már ha.

Matolcsytól kapunk is még a végére egy fenyegetést, hogy ez a vita nem egy évről szól, hanem egy évtizedről... hát persze, hisz mint tudjuk egy "zseni", aki évtizedekben gondolkozik...:

"Végezetül a jegybankelnök felhívja a figyelmet, hogy a költségvetési vita nem egy évről, hanem egy évtizedről szól. A jegybankelnök szerint úgy kéne módosítani a költségvetést, hogy áttérjünk egy új, fenntartható, okostőke-intenzív pályára. "Az új pályára való áttérést gátolná, ha az újraindítás után is folytatnánk a háromnegyedében építést jelentő állami beruházási politikát, az „okos” tőkebefektetésekre való áttérés helyett"- írja."

Amúgy a cím is milyen megtévesztő, illetve előrevetíti mit fog majd mondani... amikor mindent sikeresen rombadöntött. Ő már előre megmondta... ha nem hallgatnak rá, le fog fulladni az újraindítás.

Miközben ő az, aki ezerrel fullasztja le az újraindítást.

Orbánnak remélem van B terve, hogy kezelje a helyzetet. Szabályosan nem fogja tudni őt leváltani, de le kell, mert amúgy csak keresztbe tesz ezután majd mindig.

Orbán tehetetlen... folytatódott a Matolcsy vs Varga

A legutóbbi Matolcsy cikkemben volt egy fontos kérdés... vajon Orbán sikeresen állította le Matolcsy-t? Felvetettem, hogy ezúttal ez már nem fog úgy menni mint korábban.

Nos, megjött a jel; most nem kell már sokat várni Matolcsyra:

"Matolcsy György megint üzent a Pénzügyminisztériumnak"

"Az utolsó mondatot nehéz nem úgy értelmezni, hogy a jegybankelnök újra megerősítette a szigorúbb költségvetési politika iránti igényét. Az utóbbi hetekben egyre élesebben fogalmazódott meg a szembenállás a gazdaságpolitika két nagy irányítója, az MNB és a Pénzügyminisztérium között. A jegybank elsősorban azt bírálja, hogy a költségvetés túlságosan laza."

"Ami a fiskális politikát illeti, jelentős költségvetési tartalékokra van szükség a régi-új kihívások megválaszolásához."

Hát persze, a tartalékok felhalmozása fontos... hogy aztán amikor kéne, mert mondjuk gazdaságvédelemre volna szükség, azt mondják, hogy a magyaroknak nem segítség, hanem hitel kell és a 10 éve halmozódó tartalékot mindenféle egyéb baromságokra költik, ami nem segíti a kilábalást... Ez volt kb. a tavalyi év.

Na de... a lényeg. Matolcsy újra adott egy jelet, hogy továbbra is nem fog beállni a sorba, mégha maga Orbán Viktor is kéri erre. Továbbra is, miközben a kormány minél nagyobb gazdasági növekedést akarna - ami szokatlanul nagy lehet, de lényegében csak a tavalyi év leállásai miatt - Matolcsy fékez.

És Orbán nem nagyon tehet tán semmit, hisz... Matolcsy jegybank elnök és körül van bástyázva a függetlensége. Orbán nem tudja csak úgy leváltani.

Mivel lehetne még rontani ezen a helyzeten?

Varga válaszolt... kb. írt egy posztot ami arról szól, hogy... challange accepted.

A gond csak az, hogy kik azok akik veszítenek... a lakosság.

Szóval Varga írt egy Facebook posztot, ami arról szól, hogy lényegében szuperkönnyű lesz bezsebelni a rekordot... vagyis Matolcsy bármit csinál, ez bizony meglesz.

És igen, Varga be fogja gyűjteni a legmagasabb gazdasgái növekedés díjat is. 

Matolcsy le tud venni belőle, de így is rekord lesz... bármit csinál Matolcsy.

Ez pedig duplán fog fájni Matolcsynak... ugyanis eddig az övé volt tán ez a kitüntetés. Ugye ő volt az első Orbán kormány alatt gazdasági miniszter és akkor elért egy rekordot, de most valami extrém rekord is könnyen lehetne.

Nézzük Varga írását:

"Varga Mihály szerint szépen alakul a harmadik negyedéves gazdasági teljesítmény"

( Matolcsy amikor meglátta ezt a címet... )

"A mutató alapján a második negyedévben 14% körüli lehetett az éves alapú GDP-bővülés. Ez nem jelent különösebb meglepetést: tavaly épp ekkor ütött egy nagy lyukat a gazdasági teljesítményen a koronavírus-válság első sokkja, ezért nagyon mély bázishoz kell viszonyítani az idei április-júniusi időszak aktivitását. Erre az időszakra előzetesen is bőven két számjegyű éves alapú bővülést vártak a szakértők, a HGI ezt erősíti meg."

14% b@zd meg... 14%... 

Matolcsy megdöglene azért, hogy az ő neve legyen ezért dícsérve... Ehelyett megint a Varga Misike fogja ezt begyűjteni és egyben ellopni tőle a korábbi rekoder címet.

És tényleg elég lehetlennek tűnik egy rekordot megállítani... de Matolcsy tartja az irányt... nem adja fel.

Ami eléggé a racionalitás hiányát mutatja, mert be kéne látnia... veszített.

Varga meg nyert megint... nem létezik szinte, hogy be ne gyűjtse a legnagyobb GDP növekedés díjat.

Talán csak akkor nem gyűjti be, ha Matolcsy átmegy... "nuclear"-ba.

És ha Varga még visszaszólogat akkor ennek az esélye még nőni fog.

Mondjuk elég nehéz nem visszaszólni, ha valaki állandóan b@szogat és te igazából nem adsz rá semmi okot.

És Varga még illegeti is magát, lényegében megírja, hogy ha Matolcsy módszere amivel meg akarja őt állítani ( és az ország fejlődését is ), ha még meg is valósulna, akkor is ő fog győzni:

"A pénzügyminiszter a posztját azzal zárja, hogy a kormány folytatja a gazdaság újraindítását, a cél az 5,5% feletti gazdasági növekedés elérése. A HGI ugyanakkor megerősíti azokat a számításokat, ami szerint külön kormányzati beavatkozások nélkül, egyszerű aritmetikai összefüggések alapján is bőven 5,5% felett lehet az idei gazdasági növekedés, vagyis ezzel a retorikai céllal a kabinet nem vállal túl nagy kockázatot."

Szóval... leírja, hogy ha a kormány még csak nem is élinkenítene ahogy Matolcsy szeretné... még akkor is bőven 5,5% felett lesz a növekedés...

Vagyis... Matolcsy: Vesztettél.

Ez az üzenet.

Matolcsy gondolom tombol.

Ebből viszont az országnak semmi jó nem fog születni.

Valahogy azonnal el kéne Matolcsyt távolítani, mert nemzetbiztonsági veszély, kockázat... Túl sok kockázat.

Amikor az egó akár le is rombolna mindent... ( Matolcsy György )

Waó, annyi téma lenne, köztük kiberbiztonsági is, mégis egy Matolcsy-s cikket írok...

Azért teszem, mert az érzékelőim nagyon nagy potenciális veszélyt jeleznek; Matolcsy egy időzített bomba, ami hatalmas károkat okozhat.

De miért?

Ha figyeltétek Matolcsyt úgy igazán, észre kellett, hogy vegyétek, hogy ez az ember nem elégszik meg annyival hogy teszi szépen a napi tehendőket. És most újra nagyon aktiválódott.

Jópár éve is már könyveket írt és akkor is és a mostani nyilatkozatai is mutatják, hogy ő igazából... sokkal többre vágyik mint az egyszerű hétköznapok menedzselése.

Birodalmakról ír, a nyilatkozatai is nem annyira csak a hagyományos jegybanki dolgokról szólnak, hanem szinte mindig valami sokkal nagyobb témáról, vagy valaki másnak a problémáiról... amit ő persze tökéletesen átlát és megold... közbe meg ugye gazdasági miniszterként nem állt helyt.

Ebből az emberből sugárzik a nagyravágyás és ebben hasonlít a nagy ellenségre... Soros Györgyre.

Sorosnál is úgy van, hogy ugye egy milliárdos, de egy olyan aki spekulációkkal lett milliárdos és nem... valaminek az építésével. Viszont nagyon okosnak gondolja magát és írogat könyveket arról is, hogy pl. hogyan kéne megreformálni a pénzügyi rendszert... ami írásokat neves, profi, közgazdászok nagyon gyenge szerzeményeknek tartanak . Úgyhogy Soros saját pénzén csinált szervezeteket, amik dícsérik, és elmondják, hogy milyen zseni és tanítják az igét... Némi hasonlóságot láttok?

Ugye Matolcsy írt több könyvet, mielőtt 2010-ben hatalomra kerültek, írt birodalmakról, írt arról hogyan kéne a gazdaságot vezetni.

Aztán ott volt a lehetőség a bizonyításra... elég sz@rok voltak a körülmények. Ő viszont azt hitte, hogy majd mindent megold hipp-hopp.

De aztán ehelyett leváltották, meg jött az IMF hitel és jött... Varga Mihály.

És Varga Mihály alatt a dolgok elkezdtek nagyon jóra fordulni... és Matolcsy, nagyon-nagyon-nagyon-nagyon írigy lett. Korábban volt egy írásom ami foglalkozott kifejezetten a Varga-Matolcsy kis, titkos belső háborúval, nem ismételném meg.

Viszont Varga tán nem mint konkrétan a személy a tüske Matolcsy szemében... lehetne akár valaki teljesen más is a helyében.

Matolcsy problémája az, hogy amikor ő lelépett akkor aki a helyre került - aki történetesen Varga Mihály - elkezdte aratni a sikereket és... a dícséreteket is.

És Matolcsy már elmondta nem tudom hányszor... Varga egy szemét g@ci, mert ő csak learatja azt amit ő épített fel.

Megkockáztatom, hogy Matolcsy... gyűlöli Varga Mihályt. Ó, nem hát, hogy tenne ilyet... Járj utánna és meglátod miket nyilatkozgatott már évekkel ezelőtt.

Van egy nagy elvezető... Orbán Viktor. Ő már többször közbelépett és amiért ez a cikk is született... most is meg kellett tennie... ami jelzi a nagy bajt. És ami még plusz, hogy ezúttal ez már nem lesz tán elég.

Szóval Matolcsy rendkívül... és igenis... rendkívül irigy Varga Mihályra... irigy a sikerekre amit learat, irigy a dícséretekre amiket kap.

És ami mutatja, hogy Matolcsy mennyire veszély forrás... Matolcsy nagyon irigy arra, hogy külföldiek, az Orbán kormány retorikájában akár ellenségesnek mondható, külföldi szervezetek dícsérik Vargát.

Ez jelzi, hogy Matolcsy... az ellenségtől is megköveteli, hogy mondja neki... Igen, látom, hogy te, Matolcsy György egy zseni vagy.

Szerencsére nekünk itt van Orbán, hogy megrendszabályozza Matolcsyt, de attól tartok ez egyre inkább nem fog menni.

Matolcsynak fogy az ideje, ő pedig magát valami legnagyobb zseninek látja... és ezt be is akaja bizonyítani.

Ha építéssel nem megy... akkor rombolással... ami után megmondhatja... ő megmondta, hogy milyen sz@r Varga Mihály igazából... és ő a zseni, akit senki se vesz észre.

Régi dolgokat nem írok... olvass vissza. Csapjunk bele abba, hogy mi van most.

Matolcsy érzi itt van az utolsó esélye, így vagy úgy bemutatni... a világnak, hogy ő a legnagyobbak között van.

És itt van egy ország ami most nagyon könnyen mutathat fel papiron sikereket. Mivelhogy a tavalyi lezárások miatt most nagyon könnyű lenne extrémnek tűnű sikereket felmutatni.

És az extrémnek tűnű siker vonza Matolcsy-t... node ki aratná le ezeket a sikereket megint? Ő a jegybankelnök, vagy Varga Mihály?

Hát Varga... akkor mit lehetne tenni... ha nem tudom felmutatni, hogy én nagyszerű vagyok... azt még meg tudom oldani, hogy Varga tünjön egy sz@rnak... és én majd megmondom a végén a tutit és az emberek felismerik majd... mindig csak rám kellett volna hallgatniuk... vagy ha nem, hát dögöljenek meg.

És akkor mostmár kicsit konkrétabban...

Matolcsy aktiválta magát és mindent megtesz, hogy kereszbe tegyen... a portfolió ezt így fogalmazza meg:

" Matolcsy cikkével kapcsolatban a legfontosabb kérdés alapvetően nem is ez. Sokkal inkább az, hogy a fiskális és a monetáris politika között egyre súlyosabb ellentét húzódik meg Magyarországon - ami már hónapok óta érzékelhető -, és ezt a jegybankelnök mai cikkével egyre nyíltabban vállalja."

Ugye Matolcsy azért van ott, hogy... harmonia legyen a fiskális lépések ( ami Varga Mihály asztala ) és a monetáris lépések között.

Most lehetne csinálni a nagynak tűnű gazdasági növekedést amit örökre emlegethetnének, hogy Orbán alatt még ilyen is volt... de Matolcsy szabotál.

"Az MNB elnöke az elmúlt hetekben gyakran kritikával illette a magyar kormány költségvetési politikáját, amiért nem csökkentik a költségvetési hiányt. Matolcsy habár nem említette konkrétan Magyarországot, kiderül a cikkből, hogy az MNB elnöke az adósság és a deficit csökkentését tanácsolja annak az országcsoportnak, amelybe mi is tartozunk. A kormány azonban egyelőre inkább a gazdasági növekedés támogatását célozza." 

Tisztázzunk gyorsan valamit... amit a magyar kormány gazdasági válságkezelés címe alatt folytatott tavaly ( és az fiskális cucc volt ) valóban egy baromi nagy egyest érdemel. ( Meg börtönt... ) Erről rengeteg írtam. Viszont idén azért már más a helyzet... csakhogy Matolcsy szabotál... és Orbánéknak már nincs annyi eszközük korántsem a birtokukban mint tavaly volt... ha ezeket is elpazarolja... akkor a "tuti siker" helyett nagyon csúfos dolgok lesznek itt. Bár még enélkül a drámázás nélkül is lehet, hogy rosszul fognak menni a dolgok.

Van egy rekorder inflációnk:

"Nincs megállás, magasan Európa csúcsán a magyar infláció"

Plusz Matolcsy drágítja a hiteleket lépéseivel... miközben eddig azt dumálta, hogy az kell a magyar népnek:

"Megtette hatását az MNB döntése: sorra drágulnak Magyarország legjobb lakáshitelei"

"Felerősödött az emelkedő trend a piaci lakáshitelek hiteldíjában, ahogy az eddig stagnáló fix kamatozású lakáshitelek THM-je is megemelkedett az elmúlt hetekben. A drágulás mértéke még nem drasztikus, azonban a trendnek bizonyára még nincs vége. Az emelkedő dinamika oka minden bizonnyal az MNB szigorodó monetáris politikájában keresendő."

Szóval Matolcsy elkezdett rombolgatni, nehogy már megint a Varga Misike fürödjön a dícséretekben... inkább legyen sz@r az egész országnak, csak ezt ne még egyszer.

Orbán megint közbelépett:

"Váratlanul sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor és Matolcsy György"

"Előre meg nem hirdetett, váratlan találkozót és sajtóeseményt tartott a jegybankelnök és a miniszterelnök."

A portfolio.hu ilyen véleményt írt:

"Az elmúlt hetek fejleményei tükrében kifejezetten érdekes a mai miniszterelnök és jegybankelnök közötti előre meg nem hirdetett, váratlan találkozó és sajtóesemény. 1) Matolcsy György MNB-elnök az elmúlt hetekben megjelent publikációiban rendszeresen kemény kritikával illette a kormányt és annak gazdaságpolitikáját. "

"A költségvetési egyensúly tekintetében a kormány-jegybank közötti ellentét hónapok óta tart, az éles szembenállás egy nemrégiben rendezett konferencián csúcsosodott ki, amikor a jegybankelnök erőteljesen üzent a kormánynak,"

 

"Varga Mihály pénzügyminiszter ezt nem hagyta szó nélkül és több ízben is határozottan reagált a jegybankelnök javaslataira."

 

Szóval Orbán megint úgy érezte, hogy személyesen kell közbelépnie... ami szerintem könnyen lehet, hogy ezúttal nem lesz elég.

Korábban még Matolcsy ábrándozhatott arról, hogy jegybankelnökként is megmutatja a világnak, hogy egy zseni; ez viszont nem jött össze és fogy az ideje.

Ha pedig nem borul le előtte a világ... akkor pusztítani fog.

És üzenget is a sajtón keresztül.

Volt egy "dolgozata" ami arról szólt, hogy "közepes" lett Magyarország válságkezelése. Hogy jött ez ki? Nos... magának, a jegybanknak kiválót adott... a másik oldalon a fiskális politika van Varga Mihálynál... Na, hogy jön ki így a hármas? Hát úgy, hogy Varga Mihály megkapta Matolcsytól az egyest.

"Értékelte a magyar válságkezelést Matolcsy György: ezt nem teszi ki az ablakba a kormány" 

""A mérleg tehát vegyes, a teljesítmény közepes" - így szól Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének értékelése a magyarországi válságkezelésről. A jegybankelnök Magyar Nemzetben megjelent cikkének érvelése szerint a monetáris politika jól vizsgázott, a hitelezés az EU-ban a legdinamikusabban nőtt, így könnyen ki lehet találni, mi a véleménye a fiskális politikáról, ha az összesített eredmény "közepes". Cikkében felsorolja azt is, hogy melyek voltak a válságkezelés "gyengeségei" és "kudarcai"."

Amúgy nagyon örül, hogy vesszük fel a hiteleket:

"A HÁZTARTÁSOK ÉS A VÁLLALATOK HITELÁLLOMÁNYÁNAK BŐVÜLÉSÉBEN AZONBAN AZ ELSŐ HELYEN VAGYUNK."

Aztán amint fentebb is mutattam... megdrágította a lépéseivel a hiteleket... Ami nem szokás a gazdaság újraindításánál enyhén szólva. De akar itt igazából sikert? Hisz dicséretet Varga kapna megint. Akkor inkább szenvedjen mindenki.

Varga intézkedéseiről Matolcsy:

"Ha nem működött volna példásan a magyar pénzügyi rendszer, akkor az egyik legrosszabb gazdasági válságkezelést könyvelhette volna el Magyarország az Európai Unión belül

- vélekedik a jegybankelnök."

 

Portfolió vélemény:

"Matolcsy cikkével kapcsolatban a legfontosabb kérdés alapvetően nem is ez. Sokkal inkább az, hogy a fiskális és a monetáris politika között egyre súlyosabb ellentét húzódik meg Magyarországon - ami már hónapok óta érzékelhető -, és ezt a jegybankelnök mai cikkével egyre nyíltabban vállalja."

Hogy Orbán beleszólása nem ért sokat valószínű azt az is jelzi nekem, hogy nem áll le a nyilatkozgatással. Van mai is. És amint mondtam... sok nyilatkozata olyan dolgokról szól, ami nem az ő asztala... de ő tudja a tutit... csak akkor nem sikerült, amikor megvolt hozzá minden hatalma, hogy megmutassa mit tud, de á, a gonoszos Varga Mihály aratja le amit ő vetett:

Itt van, pl. nyilatkozik arról, hogy szerinte milyen butuskák a neves közgadászok, hogy sokkolódnak állítólag az inflációs számoktól... az USA-ban:

"Matolcsy György: Az infláció megugrása sok közgazdászt sokként ért"

""Tim Congdonnak igaza van abban, hogy a közgazdászok rendszeresen követnek el előrejelzési hibákat, és ezeket gyakorta megbocsájtják nekik" - írja Matolcsy György, az MNB elnöke a WSJ-ben megjelent, A Fed alábecsüli az inflációs kockázatot című cikkre válaszolva."

"Az infláció mostani megugrása sok közgazdászt sokként ért Amerikában és a feltörekvő gazdaságokban. Ugyanakkor a fejlett világ szinte valamennyi közgazdásza évtizedek óta magasabb inflációra vágyik, hogy elkerülhető legyen a Japánéhoz hasonló gazdasági stagnálás" - írja Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a jegybank Facebook-oldalán megjelent cikkében."

Szóval látjátok, tök jól elfilozofálgat a magas inflációról és a butuska közgazdászokról, akik nem számítottak rá, de persze ő igen... miközben azért nálunk rekordon van az infláció.

Dehát ő nem szereti a közgazdász szakmát, mert nem borulnak le előtte, hogy ó mekkora zseni ez a Matolcsy.

Aztán van ideje kifejteni a véleményét az euro vs dollár témában is:

"Matolcsy György: a fő akadályok megmaradtak az euró számára"

"Elmúlt az az idő, amikor az euró méltó kihívója lehet az amerikai dollárnak - véli rövid cikkében Matolcsy György, az MNB elnöke."

Hogy esetleg jobban kéne az euro-forint árfolyammal törődni... dehát az nem világméret, az nem méltó hozzá.

De nincs vége, ő minimum kontinensek szintű problémákat "old meg":

"Matolcsy György megtalálta a megoldást: két külön euróra lenne szükség"

Az Egyesült Királyságnak is "kitalált" egy "csodafegyvert":

"Matolcsy György megtalálta a csodafegyve"

"A jegybankelnök rövid írásában Martin Wolf Financial Times-ban megjelent május 30-i írására reagál tulajdonképpen. A szerző azt írta akkor, hogy az Egyesült Királyság kétségtelenül komoly kihívásokkal néz szembe a 2020-as években."

Hogy mit kéne most tenni arról nem nagyon írt, az uncsi, de azért megmutatta, hogy ő évtizedekben gondolkozik:

"Felgyorsul az EU bomlása, felrobbannak az európai adósságok - Matolcsy György megírta, mitől tart"

"A jegybankelnök friss értekezésében vette számba a mostani évtized legnagyobb kihívásait, egyúttal pedig a lehetőségeket is azonosítja."

Egyébként a hosszútávú meglátásai nem valami stabilak... mint mondtam olvastam a korábbi könyvét és látom miket mond ma.

Ha Magyarországgal szemben tényleg valami hálózat áll szemben, ami átszöv országokat és hatalmas erőforrások, köztük emberi erőforrások állnak rendelkezésre, biztos vagyok benne, hogy szemet fog nekik szúrni mi folyik itt és ki fogják használni.

Talán már meg is történt.

Matolcsy ismét volt, hogy beszólogatott Vargának és tulajdonképpen amit kért Vargától, hogy ne költekezzen, egyben azt jelenti, hogy akkor végül nem lesz olyan nagy gazdasági növekedés és Varga nem lesz megint agyondícsérve.

"Matolcsy György újabb üzenetet küldött: nem tartható fent a magas adósság és hiány"

"Európában a jelenlegi, magas deficitek, és a nagy államadósság nem tartható fenn, különösen az eurozónán kívüli, még mindig sérülékeny feltörekvő gazdaságok esetében - írja Matolcsy György, az MNB elnöke. Habár konkrétan hazánkat nem említi, ebbe az országcsoportba tartozik Magyarország is, vagyis látható, hogy az MNB elnöke újra a deficit csökkentését tanácsolja - többek közt - a magyar kormánynak is."

Máskor a nemzetközi szervezetek is ezt szajkózzák.

Most az egyszer viszont...

"Váratlan helyről kapott támogatást a kormány Matolcsy Györggyel folytatott vitájában"

"A friss véleménnyel az IMF egyelőre a kormány pártjára állt a jegybank elnökével kibontakozó vitában, Matolcsy György ugyanis már jövőre 3 százalék alatti hiányt sürget."

Nem is normális deficitet csökkenteni miközben újraindítjuk a gazdaságot... ez amolyan gyurcsányi módszer, ami nem működik.

Ráadásul jönnek majd a választások... Matolcsy azt akarja, hogy ne költekezzen Orbán pont választási évben? Kis szabotőr... Már Orbán se számít igazán?

Szóval rakjuk össze.

Mondjuk, hogy vannak akik elemzik a magyarországi helyzetet és feltűnt nekik az ellentét a jegybank elnöke és Varga között. És elemzik Matolcsy személyiségét is.

Láthatják, hogy Matolcsy megdöglik a dícséretért... nem is akárki dícséretéért... az ellenség ( mondjuk ) dícséretéért. Látják, hogy mekkora pusztítási potenciál van Matolcsyban ha elszabadul.

Hát gondolják, erre rájátszanak és még azért is belerúgnak ami eddig mindig tutinak tünt. Mindig azt akarták, hogy a kormányok ne költekezzenek túl, de most valahogy úgy érezték, hogy meg kell szólalniuk és kifejezni, hogy nem értenek Matolcsyval egyet, hanem Varga Mihály pártját fogják... amitől Matolcsynak tuti felment az agyvize, amitől viszont egyre jobban elő fog belőle jönni a... "akkor b@sszunk szét inkább mindent" mentalitás... ami miatt majd bukik Orbán és az ő embereik kerülnek hatalomra. Én ezt el tudom képzelni.

Szóval... ilyen az ha egy ember érzelmi világa nemzetbiztonsági kérdés.

Lehet a nagyságát úgy akarja bemutatni a világnak, hogy megoldja amit még a "háttérhatalom" se tudott... megbuktatja Orbánt.

Matolcsy-t sürgősen el kellene távolítani minden befolyástól... Rendkívül veszélyes... Szerintem.

Ez az írás viszont nem állítja azt, hogy minden tuti úgy van ahogy írtam, olykor túldrámáztam.

A lényeg inkább az lenne, hogy meglássátok, hogy Matolcsy személyisége, érzelmi világa nagyon fontos tényező, ami pusztító hatású lehet.

A helyzet és köszönet

Sziasztok! Köszönöm nektek a jókívánságokat és azoknak akik kitartottak a kitartást...

Sajnos a dolog nem végződött úgy mint egy hollywoodi mesében...

Gondoltam rá, hogy megírom az egészet egy posztban, de nem tehetem, mert ha mindent normálisan leírnák, akkor azonsítható lenne az illető... Pedig jó lett volna, mert több dolog ami fontos lenne így kimarad... de azért pár dolgot leírnék.

Szóval az utóbbi talán már több mint két hónapban ápoltam valakit aki a családtagom, de igazából volnának neki más, közelebbi családtagjai is... csak ők ilyen láncnyaralásba mentek, meg a szerető-szerűsége is...

Azért vállaltam be az egészet, mert egy hétről volt szó, korábban mindig elég volt egy hét, hogy teljesen felépüljön a kórház után és most el volt mondva, hogy beavatkozás nagyon jól sikerült, az várható, hogy sokkal jobban lesz... Ami beavatkozás rengeteget késett egyébként a koronavírus helyzet miatt.

Ugye itt is sokat lehetne írni... pl. azt is, hogy a korábbiakhoz képest különbség, hogy kapott koronavírus vakcinát ( Pfizert ) és ennek talán köze volt ahhoz, hogy a dolgok nem a jó irányba mentek el. Persze volt olyan is, hogy elhagyta a gyógyszer szedést titokban, meg már sok más is okozhatta, tehát egyátalán nem biztos, hogy a fő ok az oltás lett volna, de ami az évek óta meglevő problémáit illeti... több orvos is mondta, hogy inkább arra kéne számítani, hogy sokkal jobban lesz és amikor mérték is, minden sokkal jobb is volt. De nem megyek bele ebbe. A koronavírusról még annyit, hogy nemrég találkoztam ismerősökkel és az egyik aki Astrát kapott rég és fájt tőle az oldala mondta, hogy még mindig fáj neki valamennyire és másodjára már Pfizert kért; meg másik ismerősöm, egy ismerőséről azt mondta, hogy szintén Astrát kapott másfél hónapja és mindene fáj nagyon azóta. Visszatérve...

Ugye sokkal több lett mint egy hét ez a történet és aztán rohamosan rosszabbul lett... végül az ágyból se tudott felkelni semmiért se és volt időszak, hogy a nap minden szakaszában hivogatott, tehát hajnali 3 órakkor, de reggel 5 órakkor is. Fogadtunk neki betegápolókat délelőttre és délutánra, de az se segített nekem; mindig hivogattak, hogy menjek oda én is...

Totál kikészültem, nem aludtam semmit kb. másfél héten át és igazából akik korábban még segítettek, amikor meghallották, hogy már fel se kell az ágyból... inkább egyre inkább nem akartak résztvenni ebben. A közeli hozzátartozók meg nyaralgattak.

Voltak felfelé tartó részek, voltak lefelé, nem ragozom... egy nap kijelentette, hogy többé ne etessem, ne itassam, ne adjak neki gyógyszert... Na ekkor bevitettem a kórházba, ahol újra elkezdett enni, meg próbáltam intézni neki privát, 24 órás felügyletet, de a kórházban néhány nap múlva meghalt.

Pár megjegyzés még... ugye ha egy filmben lennénk akkor ugye valami szuperhálásnak képzelnénk el az illetőt... segít neki az akinek nem is lenne annyira dolga... De nem, ez az amúgy nagyon kedves ember, nagyon durva lett, és pl. az ápolókat is nagyon durván kezelte. Jó nem mindig, de sokszor. Meg tényleg ez a szeretőszerűsége is milyen volt már... hivogatta azzal, hogy milyen jól volt az nap is a medencében és hogy ő mit csinált... Ugye volt olyan rész, hogy semmiért se kelt fel... gondolom tudjátok, hogy ez mit jelent, hogy mit kellett csinálnom.

Szóval nagyon durva volt, alig segített valaki valamit, leginkább csak tanácsokat kaptam, meg valakiktől lecseszést ( beleértve az ápoltat is, aki többször úgy állt hozzá, hogy ha 10 kéréséből 9-et teljesítettem, egyet nem, akkor nem csináltam semmit igazából ), hogy tehetnék többet. Lemerültem, mert nem tudtam, hogy ez így fog lefolyni és most még a halála után is, nekem kellett intézni dolgokat, pl. én vittem be a kórházba a ruhát amit rátesznek temetésnél.

Ha lett volna időm a blogra, akkor is szellemi kapacitás nem lett volna nagyon, de mostmár kezdem visszanyerni... még kell némi idő és nem végeztünk minden vele kapcsolatos üggyel, de lassan tán visszatérek majd; egyenlőre nem teljes kapacitással.

Soha többé, nem hagyom, hogy így lefárasszanak...

 

süti beállítások módosítása