Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Az "okosporszívó" nem volt okos választás

2024. október 22. - GABOR2

Megint egy újabb okosotthon kellék fordult a tulajdonosaik ellen, mert természetesen ezek is neten lógnak és meghackelhetőek. Sőt az is kiderült, hogy a gyártó nem igazán fárasztja magát azzal, hogy olyan kellemetlenségekkel foglalkozzon, mint hogy ismert sebezhetőségeket foltozzon.

"Elkezdődött: Több helyen is önálló "életre" keltek a robotporszívók, még szidták is tulajdonosaikat"

"A napokban több amerikai nagyváros lakói is olyan meglepetésben részesültek, amitől minden bizonnyal először leesett az álluk, majd első meglepetésükből magukhoz térve a pánik jelei lehettek úrrá rajtuk. Az említett területeken ugyanisa robotporszívók hirtelen szokatlan módon kezdtek el viselkedni, és nagyon csúnya beszéddel elkezdték szidni tulajdonosaikat."

"Ugyanakkor szerencsére és egyelőre még nem a sci-fi-kből ismerős, a robotok az emberiség elleni felkelésének első jelei voltak ezek, hanem csak annak következménye, hogy egy vagy több ismeretlen személy(ek) meghekkelték a szóban forgó szerkezeteket, és ilyen módon ijesztettek rá az azokat használó emberekre."

Két érdekesség; az egyik:

"Sajnos a problémán a robotok jelszavának visszaállítása sem segített - sőt, állítólag ennek hatására kezdtek el csak igazán szitkozódni a robotok, illetve azok beépített hangszóróján keresztül azok a személyek, akik meghekkelték őket."

Itt nem tudom milyen jelszóról van szó, de talán egy beépített wifi-ről. A jelszó visszaállítás miatt alighanem valami standart jelszó lépett életbe, ami miatt admin jogsultságokhoz juthattak a hackerek, mert ezeket ismerték. A Wifi-s hackelésnél a másik hiba amit sokan elkövetnek és megkönnyítik a hackerek dolgát, hogy resetelik a rendszert amikor látják hogy valami fura, ugyanis ezek úgy működnek, hogy brute force támadást úgy próbálják megakadályozni, lassítani, hogy egy bizonyos időn belüli túl soknak gondolt próbálkozás okozóját letiltják hosszabb időre, viszont amikor a felhasználó kireseteli a rendszert ezt az akadályt is elhárítja a támadó elöl.

A másik meg az, hogy mindesetre a tulajdonosok hálásak lehetnek a reality check-ért, mert akár a feltűnés mentes kémkedés is opció lett volna:

"Egyes felhasználók arról számoltak be, hogy a robotporszívóhoz tartozó app-on keresztül azt is látták, hogy valaki hozzáfért a szerkezetekbe épített webkamerához is - tehát lényegében beleshetett a lakásukba is. "

"Ennek ellenére a tulajdonosok még örülhettek, hogy a hackerek nem csendben figyelték ki őket, és szégyenítették esetleg meg a kameráról származó felvételek feltöltésével, hanem nyilvánvalóvá tették azt, hogy feltörték a modern takarítóeszközöket."

"Az érintett robotporszívók biztonság hibáira egyébként kutatók már korábban felhívták a figyelmet, de a jelek szerint a gyártót ez nem zavarta, illetve nem fordított elég energiát a már eladott készülékek frissítésére."

És egyre több dolog legyen ilyen körülöttünk? Nem jó ötlet. Nem okos.

Újabb frissítés, újabb hibák: A Microsoft megint megcsinálta

Az egyik kedves olvasóm is jelzet nekem egy ilyesmi hibát, talán ez volt az:

"Elronthatja az internetet és a hálózatot a Windows 11 új, 24H2-ez verziója"

Ez viszont azt jelenti, hogy szegénynek már Win 11 van valamelyik gépén...

"A Windows 11 múlt héten mindenki számára letölthetővé vált legújabb verziója a jelek szerint nem csak egy banális, a kurzort elrejtő buggal érkezik, hanem sokkal komolyabb működési problémákat okozhat azok gépén, akik felrakják azt."

"Ezek közül az egyik legsúlyosabbnak az a jelentés tűnik, ami szerintaz új verzió alatt bizonytalanná válhat az internet elérése és a Wi-Fi hálózat is akadozhat."Az új Windows 11 [24]H2-re történő frissítés után néhány gépen hálózati problémák léptek fel mind a kábeles, mind a Wi-Fi hálózaton. Csatlakoznak, de nem kapnak hálózati hozzáférést, és egy 169... kezdetű IP-címet kapnak, ami azt eredményezi, hogy nincs internet- vagy hálózati kapcsolat", panaszolja az egyik felhasználó, akinek kérdésére eddig már közel százan jelezték, hogy ugyanezzel a gonddal küzdenek."

Voltak akik szerencsések voltak, mert az egyik hiba kiütötte a másikat:

"Megint mások arról számolnak be, hogy az új verzió már eleve fel sem hajlandó menni gépükre - de nem azért, mert az nem teljesíti a rendszer minimális hardverkövetelményeit. Ehelyett különböző hibakódokat kapnak (0x800736b3, 0x80070005, 0x800f0838, 0x8007371b) miután 40, 90 vagy 95 százalékig elér a telepítés - amit követően újraindul gépük és visszaáll a korábbi verzióra."

A megoldás:

Vissza kell állítani a korábbi verzióra a Windowst. De talán válthatna mindenki inkább másik oprendszerre, ha végleges fixet akar...

Egy újabb cikk arról, hogy a "mesterséges intelligenciák", igazából nem azok és nem gondolkodnak

Csak egy újabb cikk arról, hogy amiket most "Mesterséges intelligenciának" mondanak nem azok, csak LLM-ek, amik nem képesek gondolkodni és nem is fognak...

Volt erről egy nagy cikk sorozatom, ez egy újabb megerősítése azoknak:

"Kiderült: Abszolút nem tudnak gondolkodni a mesterséges intelligenciák"

"A manapság mesterséges intelligenciáknak hívott, nagy nyelvi modelleken alapuló rendszerek egyáltalán nem bírnak a logikus gondolkodás képességével - állítja egy új, az Apple munkatársai által publikált elemzés. Ebben az almás vállalat szakértői a legnépszerűbb, illetve legnagyobb és így "legokosabba" LLM-eket: többek között az OpenAI GPT-4o-ját, a Meta Llama3-8b-jét, valamint a Gemma2-9b-t, a Mathstral-7b-t és a Phi modell több változatát vetették alá alapos elemzésnek, és jutottak a kijózanító eredményre.

Eredményeik megerősítik azt a vélekedést, ami szerint a szóban forgó "mesterséges intelligenciák" egyáltalán nem intelligensek abban az értelemben, hogy abszolút nem képesek az emberszerű elemző gondolkodásra és problémamegoldásra. Emiatt néha még a legegyszerűbb feladatok megoldásán is elbuknak, és csak azon problémák esetében tűnnek jeleskedni, amik megoldását lényegében már megtanították nekik."

 

Hírek amiktől felfordul a gyomrom: 10 - Hol van a rezsicsökkentés?

Nos talán nem új számodra, hogy fura dolgok történtek a "piaci árú" rezsink körül.

Amikor a kormány elengedte a régi rendszert azt igérte, hogy piaci árat kell majd fizetnünk egy bizonyos szint fölött, ott már nem lesz rezsicsökkentés, hanem piaci ár.

Csakhogy az történt, hogy igazából hosszú időszakon át a piaci árnál több száz százalékkal többet fizettél mint "piaci ár".

Mi történik ebben az esetben? Nos, a többlet pénz elkezd felhalmozódni valahol. Hol? Hát az MVM-nél és a "rezsivédelmi" alapnál.

Ez rekord nyereséget és sok százmilliárd többletet jelent... amit igazából a fogyasztóknak vissza kéne adni.

Nos, a kormány reméli, hogy ezt az egészet... elfelejtetted és ebből született a következő cikk amitől hánynom kell, ugyanis kiderült, hogy a kormány a pénzt amit rezsicsökkentésre kéne használnia elkezdte durván megdézsmálni "egyéb célokra". Olyan célokra amik azt sejtetik, hogy haverokhoz kerül ez a pénz részben.

"Közel 300 milliárd forintot különböző egyéb célokra költhettek el a rezsivédelmi alapból"

Az is érdekes, hogy most jön a tél, most talán extrán kéne a rezsivédelem, de pont most kell leszívni csutkára az alapot... aminek minden fillére a fogyasztóknak kéne, hogy járjon amúgyis.

"A világpiaci energiaárak csökkenésének köszönhetően a rezsivédelemre szánt összeg egy részét lehetősége van a kormánynak máshová csoportosítani."

Mi lenne ha inkább a fogyasztóknak kevesebbet kéne fizetnie? Nem? Nem!

"298 milliárd forint olyan kifizetésekre ment, amelyeket "egyéb, nem feltétlenül rezsivédelmi célokra" csoportosítottak át - írja a Magyar Nemzeti Bank költségvetési jelentése alapján a Népszava."

"Mint írják, az MNB azzal számol, hogy a kormány idén 996 milliárd forintot fog elkölteni a Rezsivédelmi Alapból, de ebből csak 689 milliárd forint megy a lakossági rezsitámogatásokra, a többit cégek, önkormányzatok, egyházak, civil szervezetek kapják."

Mire föl? Meg "civil szervezetek"? Haverok...

"A Magyar Nemzeti Bank szerint továbbá év végéig marad még 129 milliárd forint a Rezsivédelmi Alapban, aminek "jelentős része feltehetően felhasználásra kerülhet, akár egyéb, nem rezsivédelmi célokra", azaz ezeket is fordíthatja másra a kormány."

Igen, ez is egy tipikusan olyan történet amitől hányni tudnék.

 

süti beállítások módosítása