Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Orbán "titkos" béke missziója: titoktartás és biztonság

2024. július 11. - GABOR2

Igazából nem volt tervbe, hogy erről írok, de egyre több és több infóhoz jutottam és úgy láttam, hogy mostmár lehetne akár írni is a dologról egy cikket.

Ez pedig Orbán titkosnak szánt béke missziós kőrútja. Szinte semeddig se tudták tartni a titkot, pedig úgy tűnik tényleg megpróbálták. Orbán Viktor hatalmával úgy tűnik csak ennyire telik...

Viszont pont azért mert nem is tudom... az elmúlt napokban 75 cikket, interjút olvastam/ láttam / hallottam Orbánnal, nem Orbánnal, valami tán csak valami helyi lapnak adott ínterjúja volt, valahol angol nyelven, valamire csak félfüllel hallgatva hallottam erről valamit... A lényeg, hogy amiket ítt most leírok, nem biztos, hogy minden tűpontosan úgy volt.

Szóval... hogy sikerült ez az egész út titoktartás szempontjából és milyen biztonsági intézkedések voltak?

Először is azt hallottam, hogy az ukránok Orbánra többszörösen kiakadtak, mert több mindent másként csinált mint másik kormányfők.

Például nem volt hajlandó repülővel Kijevbe utazni. Talán mert féltette az életét. A kijevi légvédelem hajlamos pont akkor csődöttmondani amikor egy államfő odamegy látogatásra, most meg a NATO csúcs előtt találta el egy vagy több rakéta az egyik kijevi kórházat pedig tán hónapokig nem is érte Kijevet támadás vagy 100%-ra kivédték... Először kapásból mondták, hogy orosz rakéta, oroszok ezt tagadták és pár órája pl. Nógrádi mondta egy interjúban, hogy külföldön is megjelentek hangok, amik szerint amerikai rakéta volt... de akkor is az oroszok hibája, mert ők robbantották ki a háborút... természetesen. De mindegy is, hogy mi az igazság, erre hivatkozva tán lazítani fogják a nyugati fegyverkorlátozásokat, plusz újabb pár millárdot kapnak csak emiatt az ukránok.

A lényeg: Orbán nem kockáztatta meg, hogy talán majd valahogy máshogy fog rosszul működni az ukrán légvédelem... És állítólag katonai páncélossal utazot. Sőt talán a teljes küldöttsége, nem tudom biztosan.

A másik, hogy az ukránok tán összetákoltak valami luxus helyet a külföldi államfőknek ilyen szálláshelynek és Orbán ennek a használatát is elutasította. És tán kérdezte tőle az egyik újságíró, hogy miért és Orbán valami olyan választ adott, hogy tán ezen a luxushelyen tán van valami nem tudom... luxusfürdő és az egész hely alkalmas arra, hogy megzsarolják... csak valahogy szebben mondta.

Vagyis szerintem a klasszikus volt: Van egy luxushely amit az ukrán titkosszolgálatok totál bekameráztak és Orbán nem akarja bekockázatni, hogy nem tudom... pucér felvételek készüljenek róla és a küldöttségről.

Aztán... állítólag Szijjártót többen Ukrajnában annyira nem szeretik, hogy Orbán gesztusértékűnek vette, hogy Szijjártó ne menjen vele.

És ezután jön az érdekes dolog, amiről talán nem is lenne nehéz cikket találni már, mert ezt legalábbis részleteiben többfele láttam.

Szóval megvolt a kijevi vizit és utánna Orbán tán másnap találta ki, hogy menne Moszkvába  és ez volt tán szerdán és pénteken már találkoztak is.

És kérdezte az újságíró, hogy ez hogy megy, hogy felhívja Putyint, hogy találkozzunk, vagy mi.

És Orbán azt válaszolta, hogy nem, nem használt ilyesmit, mert azt az összes nagy hatalmi szereplő lehallgatta volna... Ő pedig titkoba akarta a moszkvai utat tartani teljesen.

És azt mondta, hogy Szijjártónak küldött egy titkos üzenetet, hogy titokba szervezze meg, hogy találkozhasson Putyinnal. Hogy min kereszül ment az üzenet, hogy milyen titkosítást használt... ezekről semmi infó nincs.

Viszont a titok nem maradt talán 24 óráig se titok, több média előre megírta, hogy Orbán megy Moszkvába, vagy legalábbis valószínű.

Orbán azt mondta, hogy ez tán úgy derült ki, hogy többeknek feltünt, hogy egy magyar katonai szálíltógép kért Lengyelországtól átutazási kérelmet. Aztán egy darabig nem erősítették meg végül nem titkolták tovább és elismerték.

Orbán azt akarta, hogy legyen titok, de 24 óráig se tartott. Lehet, hogy az a titkosítás se olyan jó megoldás...

"A moszkvai találkozó híre végül úgy tudódott ki, hogy rájöttek, hogy van egy bérelt magyar katonai gép, amely engedélyt kért ahhoz, hogy átrepüljön Lengyelország felett. "Ez volt a pont, amikor kiszivárgott. De addig teljesen kontroll alatt tartottuk" - mondta Orbán Viktor."

És figyeljetek: ide is Orbán katonai géppel ment. Orbán nem teljesen óvatlan, úgyt tűnik megvan ehhez az esze. Pontosan tudja, hogy többen szívesen eltennék láb alól. A katonai gépnek egyrészről valószínű van rakétaelhárító rendszere, tehát itt is a véletlen orosz/ukrán rakéta találálat ellen készült fel  + a katonai gépekről ki tudj ugrani.

Orbánék egyébként tényleg tán titokba akarták tartani, mert Szijjártó is menet közben mondta le a német külügyminiszterasszonnyal a találkozóját, aminek az nagyon nem örült...

De ezután se sikerült a titkokat megtartani úgy tűnik. Ugyanis Moszkva után emlékszem az egyik interjújában monda tán a riporter, hogy milyen váratlan volt  hogy feltünt Moszkvában és Orbán erre azt mondta, hogy a meglepetéseknek nincs még vége a következő pár útja is ilyen megdöbbentő lesz majd, de ez titkos még...

Aztán tán fél órával később hallottam egy másik interjút, alighanem ugyanaznap történt, csak másvalakivel csinálta és akkor már valahogy nem volt titok, elárulta, hogy Kínába megy utánna, az USA-ba a NATO csúcsra. Szóval lehet a két interjú között valaki odaszólt Orbánnak, hogy már mindenki tudja a titkát és ő se fáradt tovább vele, hogy úgy tegyen mintha titok lenne.

Az útjának értelmét és sikerét itt nem vitatom. A lényeg: Orbán felfogja, hogy nem szabad a vendéglátóira bíznia teljesen magát, amiért piros pont jár, viszont úgy tűnik a diplomáciai titkát órákig se tudja titokba tartani, ebből tanulhatna.

Bréking nyúz: A Microsoft belenyúlt az operációs rendszerembe...

Képzeljétek ma az fogadott, hogy indítom a gépet amin Windows van és teljesen azt hittem, hogy egy kibertámadás áldozata vagyok.

Ugyanis az operációs rendszer az én általám választott háttérképet simán kicserélte másikra, csak úgy. Plusz a wifi se működött a gépen egyből.

A Windows lassan tölt be, volt időm gondolkozni arról, hogy mi a xxxx lehet ez... És eszembe jutott, hogy dehát semmi olyat nem csináltam a gépen ami fokozná az esélyét, hogy vírust kapjak be. Persze attól még lehet az...

De aztán kielemeztem a képet és... és... teljesen világos, hogy ez nem egy természetes kép, hanem valószínű egy AI generált kép.

AAAAHHHHHH.... Microsoft volt... gondoltam.

Azt is látom, hogy egy új ikon van az asztalon, azt írja: "Learn about this picture".

Gyorsan megyek fel techoldalakra, másoknál is megjelent-e ez, van-e róla cikk... De nincs. Tehát talán mégis vírus.

De aztán beírtam a keresőbe a "Learn about this picture" kifejezést és az első oldal ez ami feljön:

"How to permanently remove “Learn about this picture” icon on my desktop?"

Vagyis egy Microsoft oldal, ahol azt kérdezte valaki, hogyan lehet ezt véglegesen eltávolítani. És igen... ezt a Microsoft okozza.

Nem tudom, hogy miért most, miért másoknak talán nem, hisz nincs róla cikk, hogy tömegesen mások is ezzel találkoztak volna ma.

Viszont ki tudom találni, hogy alighanem valami erőszakos nyomatása valami új, AI funkciónak, ami AI képeket mutogat majd nekem.

Ezt írja egy moderátor a Microsoft oldalán:

"Hello Mateo,

 You see this Learn more about this picture desktop icon when using Windows Spotlight as your desktop background.

 You can use the method in the tutorial below to remove this icon and still be able to use Windows Spotlight."

Szóval a Microsoft Spotlight az ami okozza... 

Ezt írja az egyik hozzászóló még májusból:

"why is this unwanted feature forced upon windows users who are not asking for it? please stop acting like losers and stop adding things to computers that no one ever asked for"

-"miért kényszerítik ezt a nem kívánt funkciót a Windows felhasználókra, akik nem kérnek belőle? Ne viselkedjetek már vesztesként, és ne adjatok olyan dolgokat a számítógépekhez, amiket soha senki nem kért."

Tehát nem vagyok egyedül, de mégse egyszerre teszik ezt mindenkivel.

És ezek szerint nem is lehet csak úgy törölni majd.

Rendkívül kellemetlen érzés. Egyszerűen átlépnek ezzel egy határt amit nem szabadna úgy érzem...

Matolcsy vs Varga: Helyzetkép és útkeresés

Hol is lehetne kezdeni?

A koronavírus járvány alatt a korábbi 10 éves "nadrágszíj meghúzás" - vagyis takarékoskodás - eredményénél nagyobb mértékben osztott ki pénzt annó a kormány és igazából abból nagyon kevés ment gazdaságvédelemre. A koronavírus járvány kitöréséig a legtöbb pénzügyi mutatónk jó volt, vagy jó irányba haladt.

Orbánék annó azért merték tán ezt megengedni maguknak, mert akkor még Matolcsy velük volt. Én már előbb láttam rajta az elégedetlenséget, ami személyes féltékenységből jött Varga miatt, de Orbánék tán álmukba se gondolták volna, hogy Matolcsy olyan gazdasági pusztításba kezd majd mint ami megtörtént.

A tartalékok leapadtak, a Jegybank pedig már a kormány és az ország jóléte ellen harcol, így nehéz helyzetbe kerültünk.

A kormányt politikailag nem érintette meg a dolog, mert sikeresen hiteti el az emberekkel, hogy ez a háború miatt van és más országoknak is rosszak a mutatói.

Csakhogy látszik, hogy nálunk valamiért extrán van a bajokból és ezért több minden mutató nálunk volt a legrosszabb, sőt most is vannak ilyen mutatók.

A kormány lazán vette viszonylag, akkor kezdtek el aggódni amikor például kiderült, hogy bár rekord mértékben nőttek az árak, az ÁFA bevételek csökkentek, nem kicsit. Plusz a Jegybank összehozott "némi" adósságot, amit szépen az államnak kellene állnia. Emiatt törvényt is módosítottak, hogy ne így legyen.

Szóval itt vagyunk kb. most és akkor lássuk az új adatokat.

Matolcsy és Varga személyes újabb összecsapásáról nem tudok, most inkább nézzük azt, hogy milyen helyzetben vagyunk és a kormány miket talált ki válasznak.

Fontos röviden megemlíteni, hogy mi történt pár szóban, mit tett a Jegybank az utóbbi években pl..

Szóval nálunk lett egy Európa rekorder infláció. Senki elemző nem mondja meg, hogy ez honnan van igazán. De Matolcsy és Varga viszonylag nemrég egyetértett, hogy a magas inflációnak sok köze van a koronavírus járvány alatt kiosztott gigantikus pénzekhez.

Ez viszont azért érdekes, hogy az gazdaságvédelemre lett kiosztva pár évvel korábban. És az inflációnak a bázis alapja mindig az előző év. Viszont a kiosztás évében nincs durván megugrott infláció.

Vagyis mintha épp amikor legjobban kellett volna használni a pénzt, hogy élinküljön a gazdság ezt mégse tették meg, akik rendelkeztek felette. Később kezdték el használni az extra pénzt, ami extra nagy inflációt okozott nálunk.

Inflációt alapvetően az okozza, hogy több pénz van a gazdaságban mint amit létrehoz árut, vagy valami új értéket. Olyan országok esetében mint Magyarország, aminek nincs sok ásványkincse és kivülről szerzi be őket, mint pl. a gázolajat, ezek árának alakulása is jelentősen hathat az inflációra. De persze önmagában ez nem magyarázta ami nálunk volt.

Valahogy, valakik nagy költekezésbe kezdtek, de nem a lakosság, mert a lakossági fogyasztás totál bezuhant.

Mi fogyasztjuk a legkevesebbet Európában:

"Bulgária is előzött: Magyarország az utolsó helyre csúszott vissza az uniós fogyasztási rangsorban"

"Frissítette a 2023-as GDP és fogyasztási adatait az Eurostat, amiből kiderül, hogy Magyarországot végül Bulgária is megelőzte az egy főre jutó fogyasztási listán."

És ugye más közgazdasági törvény se nagyon látszik, hogy működne nálunk. Ugyanis, ha a fogyasztás durván visszaesik, az áraknak nem kéne még tovább növekednie, éppenséggel csökkeniük kellene. De ugye a korábbi jegybanki tanulmányból is tudhattuk, hogy a cégek sokkal jobban emeltek árat, mint következett volna a megnövekedett költségeikből és ez az emelés olyan nagy, úgy tűnik, hogy hiába nem vásárol a fogyasztók jelentős része annyit mint korábban, azok akik továbbra is úgy vásárolnak mint eddig, annyival többet fizetnek, hogy még így is megéri cégeknek, sőt jelentős profitra tesznek szert és nagyon nem is akarnak ebből engedni.

A kormány se akar még több ÁFA bevételtől elesni, még vissza is vonta azt a kevés védelmet amit nyújtott:

"Itt a bejelentés: Kivezetik a kötelező akciózást Magyarországon"

De héj, mindezt tudjuk, sőt ugye a szuperolcsó, mindent elárasztó ukrán gabona miatt ment, megy a sírás, de a kenyér ára szépen marad duplája annak ellenére, hogy a korábbi szélsőséges körülményeknek vége és hogy teli vagyunk szuperolcsó ukrán gabonával. Hogy lehet, hogy továbbra is 100%-kal többet kell érte fizetni?

És megint hallhatod, hogy sok minden külföldön, Nyugaton sokkal olcsóbb mint nálunk. Pedig ott a munkaerő 4-szer többet visz haza... Hogy van ez?

Szóval valamilyen szereplők nagyon vásárolgattak, de azok nem az átlag magyar emberek voltak. Valakik akik hozzáfértek a "gazdaságvédelmi" pénzekhez. Ugyanis Varga és Matolcsy is ebben egyetértett.

Szóval volt egy rekord inflációnk, ami rombolt, de Matolcsy az egészre úgy reagált, hogy rekord magasságba emelte a jegybanki alapkamatot.

Emiatt a privát hitelkamatok olyan magasságba mentek, hogy több elemző szerint is, nincs józaneszű ember aki ilyen kondiciók mellett felvenne hitelt.

Tehát a bankoknak rossz? Nos, sok ügyfelet vesztettek. De! Mégis rekord nyereségük lett, miért?

Röviden azért, mert Magyaroszágon van egy olyan... dolog, hogy ha egy bank a Jegybanknak ad kölcsönt, azt a Jegybank nem utasíthatja vissza. Csupán nagyon rövid ideig kell a Jegybanknál lennie a pénznek és mesés kamattal fizeti vissza az egészet; nem olyan mint amikor te, hétköznapi ember szeretne kamatot.

És bankok kb. lesz@rták, hogy nincsenek üzleti ügyfeleik, simán betették a pénzt a Jegybankba rövid időre és szupermagas alapkamat miatt is mesés vagyont szeretek ebből.

"Miközben a kormány 450 milliárdot vont el a bankoktól, az MNB 1700 milliárdot adott nekik"

Szóval miközben a Matolcsy azt próbálta elérni, hogy szünjön meg az utolsó kormány által nyújtott és támogatott finanszírozási forma is, a bankokat nem győzte kitömni milliárdokkal, teljesen feleslegesen, nem volt rá semmi szükség...

És aztán szépen jött és benyújtotta a sok minusz milliárdos számlát a költségvetésnek, hogy tessék szépen adófizetői pénzből kifizetni, a törvény szerint muszáj. De Varga és Orbán inkább hozott egy újabb törvényt, hogy ezt ne kelljen megtennie.

Szóval volt egy rekord magas inflációnk, aminek úgy tűnik jelentős köze volt a "gazdaságvédelmi pénzeknek", aztán a Jegybank ránkhozta a szupermagas alapkamatot, ami miatt nem jutott hitelhez sok vállalkozás még akkor se, ha életképes volt, aztán bankok teli lettek pénzzel, amit a magyar államkasszának kéne állnia, de nem teszi, úgyhogy simán marad a Jegybank számláján sok mínusz milliárd.

Kiutak?

Nos, a kormány egyik hosszútávú gazdasági elképzelése úgy tűnik szertefoszlik. Nem kell annyi akkugyár, erről szól mostanában rengeteg cikk; pár közülük:

"Durván elvetették a sulykot az akkumulátorgyárak, nincs aki megvegyen ennyi akkumulátort"

"Az elektromos autók nem váltották meg a világot Európában"

 "Meglepő felmérés készült az elektromos autókról: az amerikaiak fele visszacserélné őket robbanómotorosra"

"Gyengék az EV-eladások, van, ahol vészhelyzetet hirdettek"

 

De ezek amúgy is csak nagyon hosszútávon hatottak volna. Ami a jelent illeti:

"Nem éppen szép, ami a magyar gazdaságban történik - Mégis mi lesz ebből?"


"Májusban az ipar és a kiskereskedelmi forgalom teljesítménye is inkább kellemetlen meglepetést okozott Magyarországon, ami miatt egyre nehezebb gyors GDP-növekedéssel számolni a második negyedévben - írja a havi rendszerességű statisztikai adatok értékelése kapcsán friss elemzésében Virovácz Péter, az ING Bank szenior közgazdásza."

"Az ipari termelés továbbra is csökkenő tendenciát mutat, míg a kiskereskedelmi forgalom stagnált havi bázison - idézi fel a legutóbbi adatokat az elemző. Ez azt is jelenti, hogy a magyar ipar teljesítményében a februári kiugrás csak átmenetinek bizonyult, és sorozatban már a harmadik hónapja zsugorodik az ágazat teljesítménye."

"Összességében egyáltalán nincs minek örülni a szektor friss számai fényében

- figyelmeztet az elemző, aki szerint bár a részletekre még várni kell, egyetlen alágazat volt képes jobb teljesítményre."

Szóval látható, hogy milyen helyzetben van az ország, se a fogyasztással, se az iparral ne számoljon Orbán, a bankokon kívül egyik ágazat se lesz képes többet adni a költségvetésnek.

Fogyasztás: szétverve, utolsók vagyunk Európában. Ipar: továbbra is forráshoz jutni nagyon magas áron lehet és az állam is tán visszafogja a támogatásokat.

Sőt a Jegybank azt mondta be, hogy "ott van az asztalon", hogy nem csökkenti tovább az alapkamatot, sőt valahol tán még olyat is láttam, hogy növelné megint:

"Virág Barnabás az MNB kamatdöntése után: A kamatcsökkentések szüneteltetése is ott van az asztalon"

Szóval hogy lesz ebből több bevétel a kormánynak? Nos, hagyományosan az jönne, amit már rég hallottam a kormánytól:

Vagyis válság esetén nem mélyiteni kell a válságot és adót emelni, hanem csökkenteni kell a terheket, hogy beinduljon a gazdaság és az abból való többlet, az ami segít a rossz helyzeten.

Csakhogy most ellened van a Jegybank és nincsenek tartalékok.

Tehát marad egy meglehetősen hagyományos megoldás:

Épp ellenkezője amit Orbánéktól lehetett korábban hallani: Adóemelések + megemelt büntetések jönnek.

"Így néz ki a kormány nyári adóemelő csomagja"

A kormány felfogta, hogy hol van kb. egyedül pénz: a bankoknál, tehát tőlük kell többet beszedni. Majd persze sok elemzés nagyon siratja majd őket, hogy mennyire megterheli őket a kormány, de az igazság az, hogy csak próbálja egy részét visszaszerezni annak amit az adófizetők zsebéből vettek ki a semmiért.

Hogyan lehet elképzelni az egész módszert, ahogy a bankok szupermagas bevételhez jutottak?

Képzeld el, hogy te egy ember vagy, akinek van sok pénze. De valamilyen megmagyarázhatatlan okból nem utasíthatod el, ha valaki jön hozzád és kölcsön akarja adni a pénzét, még ha te nem is akarod, el kell ezt fogadnod. Szóval az illető kölcsön adja a pénzét nagyon rövid időre, mondjuk két napra. Két nap múlva neked 50% kamattal vissza kell adnod a pénzét. És nemcsak a saját pénzed összegéig, hanem durván minuszba mehetsz. Ha Jegybank lennél jönne az, hogy államnak ki kell fizetnie a veszteséget amit okoztál...

És igazából ebből semmi haszna nincs az országnak. Sőt ahelyett, hogy a pénzt a gazdaságba fektetnék a bankok, kiszipojozzák az országot. Persze lehet mondani, hogy hagyományosan amikor magas az infláció a bankok ne fektessen a gazdaságba mert az még növeli is az inflációt, de a mi inflációnk nem hagyományos, nem túl fogyasztás vagy "forró", gazdaság, ipari termelés okozza.

Szóval Orbánék próbálnak a bankoktól több pénzt szerezni, akik valamekkora mértékben gondolom azt továbbterhelik ránk... szokásosan. Mindegy hogy rekord bevétel, vagy mi van, a terhek mindig nőnek.

És itt egy elemzés arról, hogy bárhogy is próbálnak a bankok sírni, hogy nem is olyan sok pénzt szereztek ez az elemzés kimutatja, hogy még mindig nagyon sokat és ezt a Jegybanknak, Matolcsynak köszönhetik leginkább és ez egyáltalán nem volt az ország hasznára:

"Most akkor tényleg jó éve volt a bankoknak vagy nem?"

"A cikkben amellett érvelünk, hogy (1) a valóság ennél bonyolultabb, (2) ha korrigáljuk az eredményt, érdemes azt teljeskörűen elvégezni és (3) mindent összevetve a bankok jövedelmezősége tényleg kimagasló volt 2023-ban, amelyben meghatározó szerepet játszott az MNB-től származó kamatjövedelem."

Igazából ezt a lehetőséget, hogy bármikor amikor éppen azt szeretnék a bankok, hogy leszívhassák az államot, meg kéne szüntetni. 

Dehát héj, nem véletlen, hogy őket hiszik az igazi hatalomnak sokan. Ők mindig nyernek. Sőt sokszor akkor nyerik a legtöbbet, amikor mindenki más szinte vesztes, mint most.

És most is, nyugi Orbán ad olyan lehetőséget, hogy a különadójuk felét megúszhatják, ha bizonyos hosszabblejáratú állampapírba teszik a pénzüket. Vagyis Orbán igazából nem is elveszi tőlük el a pénzt, amit ők elvettek tőlünk nemrég, hanem azt kéri, hogy kölcsönvehesse, kamatra.

Az adókról szóló fenti cikkből:

"A fenti szabályok lényegét így lehet összefoglalni és értelmezni: a bankok csak abban az esetben csökkenthetik az extraprofitadó befizetési kötelezettségüket a 2024-es évben, amennyiben növelik a teljes állampapír-állományukat úgy, hogy 2027 után lejáró állampapírokat vásárolnak."

A mi pénzünket adják vissza megint kamatra.

Van még egy cég ahonnan az állam több pénzt vesz el, mint ahogy számított rá korábban.

Ugye mi elvileg mostmár gázért, áramért világpiaci árat fizetünk, de valahogy a kormány nem akarja észrevenni egy ideje, hogy több száz százalékkal alacsonyabb a világpiaci ár mint amit mi befizetünk...

Mi következik ebből?

Rekord profit az MVM-nél:

"Kiderült: több osztalékot vett ki az állam az MVM-ből a rekordnyereség láttán, mint korábban tudtuk"

"A tavaly rekordszintűre ugrott adózott eredmény láttán a magyar állam végül nem 309, hanem 324 milliárd forintos osztalékot vett ki az MVM Zrt.-ből a 2023-as üzleti év alapján, a plusz 15 milliárd forintos osztalékot június végéig kell befizetnie az államkasszába a cégnek, igaz még ezután is marad neki 178 milliárd forint eredménytartaléka, ami számos célra kapóra jöhet "

"Megtudtuk, mi van még a csomagban: 100 milliárd feletti osztalékot fizethet be az MVM"

Ez is egy roh@dt igazságtalan dolog...

Aztán még kaptunk egy kedves kis túlzott deficit eljárást a nyakunkba:

"Indul a túlzott deficit eljárás Magyarország ellen, megszületett egy fontos döntés Brüsszelben"

Plusz másik, hagyományosnak mondható eljárás, ha sok pénzt akarsz gyorsan... brutálisan megemelik a büntetéseket a NAV-nál:

"Brutális bírságolásba kezdhet a NAV, szinte mindenki érintett"

Pár másik cikk:

"Különadó-bejelentést tett a kormány - Minden, amit tudni kell az új védelmi hozzájárulásról"

Megvannak az adóemelés részletei, bejelentést tett Nagy Márton minisztériuma

 

A dolgok nem néznek ki jól egyáltalán. És nem is látni mitől lenne jobb.

A Microsoft visszavonja legjelentősebbnek kikiálltott újítását és ennek te csak örülhetsz

Én is írtam róla annó, amikor megjelent a hír, hogy a Microsoft milyen újdonságokkal lepett meg minket... A Microsoft legnagyobb újítása, amit Recall-nak nevezett el, annyira abszurdnak tünt nekem, mégis az volt minden újítás közül legjobban kiemelve, hogy milyen "szuper". De nem találhattál tán egy függyetlen techkommentátort se aki lelkesedett volna érte. Sőt, mindenki kiemelte, hogy ez adatvédelmi szempontból rémes.

Azt én is egyből megállapítottam, hogy adatvédelmi szempontból rémes, a kémkedés új szintre léphet ezzel, de az is egyből feltünt, hogy ezen felül egyszerűen mennyire nem is hasznos neked és ehhez képest rengeteg erőforrást igényel.

Egyszerűen nem tudom, hogy mégis hogy gondolhatták ezt komolyan a Microsoftnál... kik ezek az emberek akik ilyeneket találnak ki? Diverz a csapat, akik csak bőrszín és hasonló okok miatt vannak ott? Vagy titkosszolgálatosok?

Szóval a Microsoft általános elutasítást kapott visszajelzésként, de megmondták, hogy kérem szépen ez a legnagyobb újításuk, nem fogják visszavonni.

De úgy tűnik az ellenállás annyit legalább elér, hogy parasztvakításként ezután majd úgy állítják be a dolgokat, hogy alapból ki lesz kapcsolva és gondolták ezzel megússzák, majd amikor nem figyelünk visszakapcsolják:


"Visszavonulót fúj a Windows 11 új kémfunkciója ügyében a Microsoft - de csak egy kicsit"

"A Microsoft a hét végén egy jelentős, de egyelőre még így is kevésnek tűnő változást jelentett be Windows 11 rendszere múlt hónapban leleplezett kémfunkciójával kapcsolatban. Ennek értelmébena redmondi szoftver mégsem fogja alapértelmezésben naplózni a felhasználók minden tevékenységét a Felidézés (Recall) funkció keretében"

Aztán jött hír róla, hogy biztonsági kutatók máris sikeresen használják kémkedésre az új funkciót és hogy röhejesen könnyű volt ezt elérni:

"Az első hallásra is rémisztőnek tűnő fejlesztést azóta számos biztonsági szakértő kritizálta - főleg miután kiderült, hogya képernyőmentéseket és más adatokat a Windows mindenfajta titkosítás nélkül, egy bárki számára hozzáférhető és könnyen kereshető adatbázisban tárolja.Ez rendkívül könnyűvé teheti idegenek számára is az adatok megszerzését, amiket aztán a felhasználók megzsarolására használhatnak fel, vagy akár közvetlenül is kinyerhetnek olyan információkat azokból, amikkel pl. kifoszthatják bankszámláit vagy átvehetik az ellenőrzést fiókjai felett."

Szóval ezen óriási nyomás miatt lett bevezetve ez:

"Ezek szerint ugyanisaz új szolgáltatás alapból nem fog működni,és csak azon felhasználók tevékenységét kezdi majd el 7/24-ben naplózni, akik kifejezetten kérik ezt az újítás bekapcsolásával, valamint nehezebbé fog válni a korábbi tevékenységek visszanézése is illetéktelenek számára."

De a bevezett biztonsági cuccok ellenére továbbra is vicc kategória maradt az egész:

"a változtatás ugyanakkor önmagában csak félmegoldás lenne, hiszen a visszakeresést csak a Windows saját felhasználói felületén át nehezíti meg, de nem oldaná meg azt a problémát, hogy programok vagy hackerek közvetlenül kiolvashatnák a titkosítatlan naplóadatbázisból a felhasználó korábbi tevékenységeit."

A Microsoft ezzel legalább a legsúlyosabb kritikákat orvosolni látszik az új funkció biztonsági hiányosságaival kapcsolatban, ami azonban így is egy agyrémnek tűnik. Ezen kívül a megvalósítás részletei is még kérdésesek, és egészen biztos, hogy nem most hallottunk utoljára arról, hogy valaki biztonsági gyengeségét talált a Felidézés-ben, vagy hogy esetleg komolyan vissza is éltek valaki(k) rovására azzal. ?-p:

És tán kiderült, hogy a Microsoft újdonságaival kapcsolatban a leggyakoribb keresések azok amik azt akarják megtudni hogy hogyan lehet őket kikapcsolni és lényegében senki se hajlandó használni legalábbis ezt.

A Microsoft nagyon erősen szerette volna "legnagyobb újítását" megtartani, de végül győztek a felhasználók:

"Teljesen visszavonja a következő Windows nagy újítását a Microsoft"

A" Microsoft - miután a hét elején már egy finomítását bejelentette - csütörtökön gyakorlatilag teljesen visszavonta Windows 11 rendszere következő kiadásának egyik legnagyobb újítását. A cég által frissen közöltek értelmében ígya Felidézés (Recall) funkció egyáltalán nem fog ott lenni semmilyen formában a már a Windows 11 24H2-vel érkező Copilot+ PC-ken."

"Mint korábban már megírtuk: a szóban forgó új funkció bejelentése után nem sokkal rengeteg kritika érte a Microsoftot előbbi miatt. Ezek hátterében azt állt, hogy a Felidézés lényegében egyetlen óriási adatvédelmi és biztonsági rémálom lett volna - hiszen az új funkció gyakorlatilag a felhasználók minden, a gépen tett "lépését" naplózta volna, amit ráadásul egy kártevők és illetéktelenek számára is könnyen hozzáférhető adatbázisban akart volna tárolni. "

"A kritikákra a válaszul a Microsoft először azt jelentette be, hogy alapértelmezésben nem fogja aktiválni az újítást, valamint, hogy annak adatait plusz védelemmel látja el. A jelek szerint azonban ez sem hatotta meg a felháborodott népeket - ezért dönthetett végül a cég a Felidézés bevezetésének teljes elhalasztása mellett."

Ó szóval csupán el akarja halasztani? Később se lesz jobb.

Ilyenek mostanában a Microsoft fejlesztései? Egy semmirevaló, káros rémálmok? Nem hiába akarnak termék eladás helyett különböző "csak úgy kapjunk" bevételeket inkább, mint amik a felhőből, vagy reklámokból jönnnének. Kitalálni valami új, értelmes dolgot? Az nem megy már régóta.

Amúgy maga a Recall aminek titkosszolgálatok biztos örültek volna, egy indoka lett volna az AI létezésének, hisz az AI keresett volna vissza benne. Mert annyira nem tudnak igazán értelmes dolgot kitalálni neki, pedig állítólag mindent majd az AI intéz majd.

Pont nemrég fogalmazta meg a világ legnagyobb befektetési bankja, hogy pont az a baj a mai "AI"-kal, hogy senki se tud valami értelmes dolgot kitalálni velük kapcsolatban, ami kell az embereknek, fizetnének érte és még jól is működne:

"Óriási bukta lesz a mesterséges intelligencia - jósolja a világ egyik legnagyobb befektetési bankja"

"Jim Covello, a Goldman Sachs globális részvénykutatási vezetője szerint ugyanis azok, akik a mesterséges intelligenciába történő befektetéseikből történő meggazdagodást remélnek, valószínűleg teljes tévúton járnak. Véleményét a pénzügyi szakember arra a tényre alapozza, hogy bár az MI-s befektetések irdatlan pénzeket emésztenek fel, valódi értékteremtő és jövedelemtermelő tevékenységet nem nagyon lehet várni tőlük."

A titkosszolgálatok tán nagyon szeretnék mégis, hogy ez majd visszakerüljön, bár senki se kér belőle:

"Ez nem jelenti azt, hogy a vállalat végleg elveti a Felidézés ötletét - de azt igen, hogy alapos átdolgozásába kezd annak, mielőtt egyáltalán ismételten meglebegtetné bevezetésének ötletét."

"Az átdolgozott Felidézés-t a cég először a Windows Insider program keretében fogja majd elérhetővé tenni, és onnan fog kikerülni a Copilot+ PC-kre, ha sikerült új formáját elnyernie a tesztprogramban. Azt, hogy erre mikor fog előre láthatólag sor kerülni, a Microsoft nem közölt információkat."

Már most is megvolt ígérve, hogy biztonságos, de nagyon nem volt az. És sohase lesz az.

süti beállítások módosítása