Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Egy AI érdekes megoldása az őt hátráltató felügyelő okozta problémára

2023. június 08. - GABOR2

Az AI cikkek kezdenek elárasztani mindent, lehet az a céljük vele, hogy kattintsál rájuk, de nálam az ellenkező hatást váltják ki általában.

Most viszont itt volt ez a cikk:

"Készülnek az AI katonai célú bevetésére, jönnek az önjáró fegyverek"

Ugye megint ez a fárasztó ömlengés, hogy hamarosan majd a hadsereg is használni fogja az AI-t. Beírtam a kommentekbe, hogy ez emlékeztet engem a pár évvel ezelőtti képfelismerő "AI" örületre, akkor is pont ez ment, hogy az majd mindenre jó lesz és hogy a hadsereg hamarosan fogja használni. Csakhogy a képfelismerő AI örület hirtelen semmivé lett. Mi történt? Kiderült, hogy baromi könnyen tönkrevágható "trükkös" képekkel és óriási felelőtelenség lenne használni egy katonai vzisgálat szerint. És nem arról volt szó, hogy rossz volt amit a hadsereg fejlesztett, hanem valamiért az egész technológiai koncepció hordozza ezt a hibát... nem tudni miért.

Emlékeztetőnek:

"A megbízhatatlan és bizarr mesterséges intelligencia"

Most meg az volt, hogy a fenti hír után rögtön jött egy olyan, hogy egy AI úgy gondolta, hogy hátráltatja az emberi operátor, ezért megölte... a szimuláció során:

"Megölte emberi főnökét az MI által irányított katonai drón a teszten"

"A rendszer felismerte, hogy bár többször azonosították a fenyegetést, az emberi vezérlő azt mondta neki, hogy azt ne semmisítse meg. Ám a drón a sikeresen megsemmisített célpontokért kapott pontot, ezért megölte emberi főnökét. "

"Miután módosították a programot – megmondták neki, hogy ne ölje meg az emberi operátort, mert azért pontokat veszít – az MI az utasítások átvitelét végző kommunikációs tornyot pusztította el."

"A szerencsére csak virtuálisan zajló, így valós áldozatokat nem hozó teszten az MI által vezérelt drón feladata az ellenséges légvédelem leküzdése volt, ám egy idő után az eszköz mindenkire rátámadt, aki a feladata útjában állt."

Részletesebben:

"Skynetet nyomott az USA katonai MI-s drónja: Saját, emberi kezelője ellen fordult"

Szóval fárasztanak megint a sok "Mindjárt mindenütt ott lesz" cikkekkel, közben meg azért... előtte kéne pár teszt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr1718142086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.06.10. 09:18:14

Álljon itt mementóként Dr. Agócs József erdőmérnök, a soproni Erdészeti és Faipari Egyetem Növénytani Tanszéke oktatójának idevágó gondolata.

"A rossz, bármilyen jól is próbáljuk végrehajtani, csak még rosszabb lesz. Ellenben a jó, bármennyire is bénán hajtjuk végre, mindenképpen jó eredményt hoz magával".

Az, amit ennyire könnyű dezinformálni, márpedig az AI-t (szerencsére?) igen, következésképpen nem jó.
süti beállítások módosítása