Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Egy cikk amiben ritka jól elmagyarázzák mennyit ér egy felfrissített rendszer...

2023. március 24. - GABOR2

Ezt a cikket azért szeretem, mert végre nem az van benne, hogy huhh yeah, frissítetted a rendszered, jól van... "mostmár biztonságban vagy", hanem pont azt mutatja meg, hogy... nem, van egy csomó sebezhetőség amiről nem is tudnak a "jó fiúk", hogy létezik, de a "rossz fiúk" igen.

"Sokkal többször törhették fel hackerek az iPhone-okat, mint az androidos mobilokat a tavalyi évben"

"Bár sokan úgy gondolják, hogy ha rendszeresen telepítik a biztonsági javításaikat gépeikre és eszközeikre, akkor biztonságban érezhetik magukat utóbbiak elől, valójában ez nincs így. A kiberbűnözők ugyanis mindaddig javítatlan vagy akár ismeretlen - ún. zero-day - sebezhetőségek kihasználásával gyakran ilyenkor is be tudnak jutni hozzájuk, és adatokat lophatnak el, megfigyelhetik őket, vagy akár fájlokat is elhelyezhetnek eszközeiken."

Én évekkel ezelőtt láttam is konkrét ilyen hacker eszközt. "Folt kedd" után jött "lyuk szerda" és bőven volt sebezhetőség amit ki lehet használni. És persze a "folt kedd" nem foltozta be mind az előző "lyuk szerdai" foltokat.

"Azt, hogy erre milyen lehetőségeik vannak alapvetően az határozza meg, hogy hány ilyen javítatlan hibát sikerül azonosítaniuk a célpontjaik által használt szoftverekben és termékekben. Egy most publikált ,statisztika szerint ilyen szempontból a Microsoft termékek - azon belül isWindows rendszerek - használói voltak a legrosszabb helyzetben az elmúlt évben, ugyanis ezekben fedezték fel a legtöbb ilyen, zero-day sérülékenységet." 

"Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy nem csak ezek a programok szolgáltatták ki a hackereknek az egyébként gépeiket szorgalmasan és kötelességtudóan foltozgató felhasználókat. Ugyanis számos egyéb gyártók szoftvereiben is találtak olyan hibákat, amiket már az előtt kihasználtak a kiberbűnözők, hogy egyáltalán javítás létezett volna azokra - ezek száma pedig gyakran elérte vagy meghaladta az említett ismert gyártók produktumaiban azonosított zero-day biztonsági réseket."

Ami a cikkben levő számokat illeti... csak egy évre vonatkoznak és persze ezek is csak azok amik kiderültek... de ahhoz képest ami én láttam annó ezek a számok komolytalanok, sokkal rosszabb a helyzet, még ehhez képest is.

Bónusz Microsoft hír: 

"A frászt hozza a Windows 11 használókra a Microsoft egy új, hibás frissítése"

Olykor a frissítés maga is méreg... ha Microsoft frissítés akkor ez a szabály...

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr3718079038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.03.30. 04:54:27

Biztos nálam van "gond", de ezekből - hála az Égnek - semmit se tapasztalok...

GABOR2 2023.03.31. 21:09:46

@gigabursch: Pont ez a lényeg sokszor. Azt akarják, hogy ne vegyék észre, hogy mondjuk egy kémprogramot feltelepítettek egy hibán keresztül, amiről a "jófiúk" nem tudnak.
süti beállítások módosítása