Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A biometrikus adataidat ma már kötelezően begyűjtik

2023. február 08. - GABOR2

Hamarosan itt lesz az ideje, hogy új telefont válasszak és hajjajj!!!

Az olyanoknak akiknek fontos a privát szféra és mondjuk konkrétan a biometrikus adatainak védelme nincsenek könnyű helyzetben... De tekintsünk egy picit vissza.

Az első mainstream ujjlenyomatolvasók megjelenése előtt az olyan cégeknek mint pl. az Apple már megvolt a múltja, ami azt mutatta, hogy totál lesz@rják a privát szférádat, hogy tök mindegy, hogy miket szeretnél beállítgatni, hogy milyen adatokat gyűjthetnek be és miket nem... ők akkor is begyűjtik tovább.

Ezért is lepett meg annó, hogy úgy érzik, hogy ezzel vigyázniuk kell.

Az Iphone-ba ment az első... hát hogy mondjam... common ujjlenyomatolvasó és nem győzték hangsúlyozni, hogy az egy külön, szeparált rendszer, nem kötelező, kikerülhető, ha nem kérsz belőle.

Én úgy voltam vele, hogy mi ez a finomkodás eddig is lesz@rták az emberek akaratát, de bizony ezt olyan súlyos dolognak tartották ők maguk, hogy... lassítottak.

Gondoltam, hogy nem adják fel, hogy a végső cél úgyis az lesz, hogy ezt is begyűjtsék az emberektől és voilá... 2023-ban és igazából már előbb, a korábbi aggodalomból már semmi sincs meg, sőt.

Néznék új telefont, Samsung tetszene, de emlékszem abban már a képernyőbe épített ujjlenyomatolvasó van.

Vagyis... ha használod a telefont akkor kész, az ujjlenyomatod be lesz gyűjtve. Persze talán beállítod, hogy ne tegye a telefon, de aztán majd úgyis kiderül, hogy "egy bug miatt" megtette mégis.

Szóval néztem, hogy a legjobb telefonok kilőve... Oké, igazából ma már az olcsó verziók is bőven hoznak mindent, legyen olyan... de nem, azokban is képernyőbe épített ujjlenyomatolvasó van. Aztán megnéztem a legolcsóbbat amit kidobott, hogy az már csak nem... És valóban nem.

A legolcsóbbnak nincsen képernyőbe épített ujjlenyomatolvasója... Helyette a bekapcsoló gombba van építve...

https://www.youtube.com/watch?v=KQ-h4nDGBLE

Ami pedig a legújabb, legjobbat illeti... ma már egyenesen azzal dicsekednek, hogy még könnyebben leolvassa az ujjlenyomatodat mint valaha.

https://www.youtube.com/watch?v=miCyrFynyKE

Szóval ne legyenek kétségeid... pár titkosszolgálatnak már van pár százmilliónyi ujjlenyomat adatbázisa, miközben szeretnék nyomni, hogy ezek legyenek kódok helyett. Nemcsak a számítástechnikában, hanem mondjuk a céges beléptetőknél, vagy a pénzügyi tranzakcióknál:

"Búcsút mondhatunk a PIN-kódoknak? Jönnek az ujjlenyomatos vásárlások"

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr718044260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hartrigel 2023.02.16. 07:59:39

@GABOR2:
Mostanában bukkantam rá erre a videóra. Egyből a te blogod jutott az eszembe, s az hogy ettől biztosan eldobnád az agyadat.
Ez még a biometrikus adatra is rátenne egy lapáttal, de simán kehet hogy már füllhallgatózni se fogsz tudni nyugodt lélekkel.

youtu.be/rYyeM0I32_Q

GABOR2 2023.02.16. 14:11:24

@Hartrigel: Köszi szépen a linket. Nemcsak ők, hanem pl. maga Musk is szeretné, hogy pl. az agyunkat kössük össze a felhővel... mert szerinte amúgy az AI majd haszontalannak tart majd minket és kiírt... No comment. -- Már több éves és nem emlékszem a nevére, de volt egy játék ami arról szólt, hogy az emberek memóriáját átirogatták és pl. így vettek rá embereket, hogy öngyilkosak legyenek. Ha ilyen lesz az agyadba, már tégedet fognak meghackelni...
süti beállítások módosítása