Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Ezerrel a zsákutcába a felhővel: A józan ész nem fogja megállítani az autógyártókat?

2022. november 12. - GABOR2

Még egy kis felhős méreg... De ez nem lesz sok legalább, de azért ütős.

Itt van a hír, hogy a Renault hosszas vívódás után úgy gondolta, hogy 1: Az emberek olyan hülyék lesznek, hogy elmennek ebbe az irányba; 2: A pénz fontosabb, mire kiderül mindenkinek, hogy ez mekkora zsákutca, már rég lelépek ők mint vezetők.

Ugyanis a Renault gondolt egy nagyot és egyben akarja nyújtani mindent ami zsákutca lesz majd az autóiparban... majdnem mindent.

Tehát lesz felhő és bizony lesz távoli hozzáférés az autókhoz. Lehet majd távolról frissítéseket és módosításokat végezni a szoftvereken... És gondolhatod... jó, de azért azt a vonalat nem lépnék át... de átlépték, az autó biztonságért felelős rendszerei is hackerek játékává válhatnak... távolról.

És ha ez az irány akkor bizony hozzá is fognak nyúlni a hackerek és nem fogják tudni megvédeni ettől a kocsikat. Vagyis lesznek valószínű halálos balesetek...amik végül kitudódnak... és az emberek nem kérnek majd olyan kocsiból ami útközben megzsarol, hogy fizetsz, vagy meghal az egész család... Vagyis ez egy zsákutca.

Plusz a gazdag emberek, akik élenjárnak az új technológiák bevezésében azzal, hogy a megjelenése elején hajlandók sokkal többet fizetni érte... nos ők valószínű nem kérnek ebből, mert ők nagyobb eséllyel lesznek célpontjai zsarolásoknak, merénylet kísérleteknek, mondjuk idegen titkosszolgálatok részéről... és ők több infóval rendelkeznek erről mint az átlagember, tehát valószínű ők se kérnek majd ebből.

Mégis minden józan érv ellenére a Renaultnál ez az irány.

"A Google szállítja a felhőt az új Renault autókba"

"Erősen szoftverközpontúvá válnak a jövőbeli járművek: nem csak a Google felhője költözik a Renault autóiba, hanem a Qualcomm is szoftveralapúvá teszi ezekben a fizikai és biztonsági funkciókat."

"Hatalmas vita tárgya, hogy mennyire kell digitálissá, szoftverközpontúvá, frissíthetővé és fizikai gomboktól, rendszerektől mentessé tenni az autókat. A trend mindenesetre ebbe az irányba mutat, amit a Renault mostani megállapodásai is jeleznek."

A Subaru pont az ellenkező irányba megy. Minél kevesebb a sebezhető, megbízhatatlan rendszer annál jobb.

Nem ez az "elkerülhetetlen jövő", a vevőnek is van beleszólása.

"A Renault és a Google a héten megállapodtak az együttműködésük kiterjesztéséről, így a jövőbeli Renault járművek még több szoftveres szolgáltatást kapnak, a felhőt is a Google adja ezek alá."

" a Google, az Apple és a Sony is, amelyek mind okostelefon-szerű platformokká alakítanák a jövőbeli járműveket, a tervek szerint havidíjas szolgáltatásokkal és vezeték nélküli, OTA jellegű frissítésekkel."

Szóval itt is... örökké fizessél, de mi nem adunk igazából ezért semmit, ez az egyik fő cél.

"majdnem minden funkció (légzsák, tempomat, a fizikai gombokhoz kötött funkciók, az ADAS vagy ütközésérzékelő) szoftveralapú lesz, OTA módon frissíthető. Ezek 2026 környékén jöhetnek el, a gyártók szerint elkerülhetetlen, hogy ebbe az irányba menjen a járműipar."

Lehet-e úgy megírni egy felhős cikket, hogy ne jelentsék ki neked, hogy "ez az elkerülhetetlen jövő"?

Nem elkerülhetetlen. Lehet okosan csinálni, nem menni ebbe az irányba, de ha már kapzsiság miatt ez nem megy, ott van, hogy majd a kedves vevők szavaznak azzal, hogy milyen kocsit vesznek.  Ha még ez vonal is csődött mond, majd akkor jönnek a hírek arról, hogy emberek haltak meg emiatt... ha még ez se elég, hogy más irányba menjenek a dolgok... akkor megérettek ezek az emberek a pusztulásra...

Ez egy hatalmas zsákutca. Nem kéne, nagyon nem kéne elindulni rajta, aztán még végig is menni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr817976960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2022.11.12. 18:28:08

A cél ahogy Schwab mondta, nincs semmid ( bérelsz mindent ) és boldog leszel ( inkább ők lesznek boldogok, hogy mindenkit zsarolni tudnak ), persze ők nem ez a kategória lesznek.

gigabursch 2022.11.12. 21:05:45

Az a durva, hogy ilyen szintű pórázzal az ember totál biorobottá válik. Az ő szemükben.
Tiszta 1984.

btprg 2022.11.16. 17:58:35

Ez annyira beteg, hogy még viccnek is durva lenne. Remélem az emberek ennyire még nem hülyültek el, hogy ezt megegyék.

GABOR2 2022.11.17. 19:54:24

@btprg: Lehet, hogy a tömegeknek kell néhány baleset előtte, de ez tuti amúgy, hogy egy zsákutca lesz.
süti beállítások módosítása