Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A techcégek tehetnének a környezetért... de ők inkább csak PR-kodnak ( Világpusztító felhő )

2022. november 12. - GABOR2

Találtam egy cikket amiben a Microsoft aggódik a környezetért...

A megoldást abban látná, hogyha venné tőle még pár szoftvert gyorsan, meg oktaási anyagokat, mert sűrgőssen lépni kell, hogy megóvjuk a környezetet.

"A Microsoft szerint nincs elég szakember a klímaváltozás kezeléséhez"

"Brad Smith, a Microsoft elnöke nemrég arról beszélt, hogy cégek ezrei bukhatják majd el a klímacéljaikat, amennyiben nem kezdenek el fenntarthatósággal foglalkozó dolgozókat képezni."

"A Microsoft árul ugyan cégek számára olyan szoftvert, amivel a környezeti lábnyom követhető, de a cégeknek a technológiánál többre lesz szüksége a klímaváltozás elleni harcban, mondja Smith, aki zöldoktatási anyagok fejlesztését is kilátásba helyezte."

Milyen szerencse, hogy a Microsoftnak nem kell észrevennie az elefántot a szobában... a felhőt.

"A redmondi vállalat fenntarthatósági osztályán három éve még 30 ember dolgozott, most már 250 – Smith szerint viszont kihívás megfelelően képzett munkaerőt találni. Ez szerinte mindenkinek gond, a munkaadóknak ezért jobban fel kellene mérniük a helyzetet, és befektetni a dolgozók képzésébe, az oktatókba."

Van itt egy másik cikk ami egyszerre foglalkozik a Microsoft... hozzáállásával és... a felhővel.

Ugyanis... emlékeztek arra, hogy mennyi cikk volt arról, hogy a Bitcoin elpusztítja a Földet, annyit fogyaszt és annyi CO kerül miatta a levegőbe? Nos... a cloud adatbázisai még inkább el fogják pusztítani a Földet.

Nem ez az első cikk erről.

Ezt hogy nem veszik észre a Microsoft fenntarthatósági osztályán?

"Az IT-szektor szereplői gyakran csak szavakban támogatják a fenntarthatóságot"

"Jelentős szakadék van a fenntarthatóság kapcsán a szándékok és a tényleges cselekvés között az IT iparág szereplői és az adatközpont üzemeltetők körében."

A vicc az egészben, hogy a felhő megjelenésének az elején még azzal jöttek, hogy mennyire környezetbarát megoldás... persze, ahelyett, hogy lenne egy géped ami fut amikor fut, lesz ki tudja mennyi másik gép ami non-stop fut. Több kell, hisz a felhő redundáns, többszörösen meg kell lennie ugyanannak az adatnak. Ki gondolta volna, hogy ez több áramot fog fogyasztani...

A felhő végülis  nem meglepő módon most állítólag olyan pályára állítja a bolygót, hogy... a felhő meg fogja ölni.

"A Schneider Electric, három felmérés elkészítését támogatta annak érdekében, hogy pontosabb képet kaphassunk arról, hol tartanak a vállalkozások, az adatközpontok üzemeltetői, illetve az IT iparág képviselői a fenntarthatósági célok megvalósításában."

"A felmérésekhez közel 3000 vállalkozástól gyűjtöttek információt világszinten, köztük a legnagyobb szerver elhelyezés- és felhőszolgáltatóktól, IT-megoldásszállítóktól és IT-szakemberektől."

"A 451 Research kutatása komoly szakadékot tárt fel aközött, ahogyan a cégek a helyzetet látják és aközött, ami a valóság. "

Neeeeemán!

"A Forrester Consulting tanulmánya megállapítja, hogy a szerver elhelyezést kínáló szolgáltatóknak nincs határozott, átfogó stratégiájuk a fenntarthatósági programokra vonatkozóan. A válaszadók 73%-a nyilatkozott úgy, hogy a fenntarthatóság üzleti prioritás a szervezetük számára – ami azt jelenti, hogy összességében a második számú prioritás –, azonban mindössze 33%-uk jelezte azt, hogy szervezetük már készített fenntarthatósági stratégiát. "

"„Ezek a kutatások egyértelműen bizonyítják, hogy az adatközpontokat és az IT-iparág egészét tekintve a fenntarthatósági intézkedések terén hiányosságok tapasztalhatók – a szándék látszólag megvan, de a cselekvés még hiányzik."

"A szándék látszólag megvan, de a cselekvés hiányzik"... a szándék meglevésére a sok PR szövegelés miatt gondolnak? Attól tartok kicsit túl jószándékúak.

"...hiányoznak azok az átfogó és támogatott fenntarthatósági cselekvési tervek és mérhető célok, amelyekkel elindíthatjuk a klímaválság kezeléséhez szükséges változást. Ez a három kutatás rámutatott a fenntarthatósági aktivitások hiányosságaira, és közös felelősségünk, hogy ezt a helyzetet kezeljük” – hangsúlyozta Pankaj Sharma, a Schneider Electric Secure Power Divisions üzletágának ügyvezető alelnöke."

Szerintetek, ha kijönne egy újabb tanulmány, hogy a felhő megöli a Földet az... érdekelni fogja a felhősöket? A felhősök már egy kultuszt alkotnak, őket semmi józan megfontolás nem állította meg eddig se.

A Föld megmentése és a felhő léte összeegyeztethetlen.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr8817976918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2022.11.12. 17:41:47

Mondjuk a cikkedben említett kriptopénz bányászatot nem is értem hogy lehetett engedélyezni, már az alapelve nettó környezetszennyezés, ahogy zabálja az áramot, ott jártak el helyesen ahol betiltották.

gigabursch 2022.11.13. 06:31:26

Értem a visszásságra utaló gondolataidat, ugyanakkor az a kérdés, hogy a felhő szerverek min. és max. áramfogyasztása az ellátó IT hálózatok egyidejű fenntartása mellett mekkora mondjuk 5-10-25-49-60-70-90% kapacitás (bát vsz nem ez a jó szó rá) kihasználás mellett.
Azaz lehet-e ezeket a szervereket és alrendszereiket energiahatékonnyá tenni?

@Madarász Henrik:
Kiszervezett biztonsági kulcs számítás, gyakorlatilag alvállalkozói munka.
Amúgy tipikusan olyan dolog, amit a nap vagy szél járásáához kapcsolódóan lehet szabályozni a házi kiserőművekkel.
S akkor az elosztói rendszer is pont úgy kapná a terhelést, ahogy az intenz8v áramfelvételt.

GABOR2 2022.11.17. 19:51:04

@gigabursch: Ha mondjuk öt helyen is tárolni kell ugyanazt az adatot, mert ötszörös redundanica kell... hát akkor hihetetlenül hatékonynak kellene lenniük... De nem azok, erről is szólnak a figyelmeztetések.
süti beállítások módosítása