Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Felejtsd el, hogy előrébb juthatsz

2022. augusztus 12. - GABOR2

Az elitnek van egy problémája amit időnként újra és újra meg kell oldania.

Ez pedig az, hogy szeretné hogy a dolgozó réteg olcsón dolgozzon neki és legyen erre rákényszerítve.

Viszont, főleg ha fejletebb országról van szó, nem elég csak rossz dolgok bekövetkeztével motiváljanak. Fejlett technológia készítését sok éven át kell tanulni, ami nagy elköteleződéssel jár és főleg itt, de persze más területeken is fontos a pozitív motiválás. Ez pedig a remény, hogy ha keményen dolgozol, előrébb fogsz jutni.

Persze láthatjuk a valódi adatokat... egy mai átlagos dolgozó sokkal több értéket állít elő mint egy 30 évvel ezelőtti átlagos dolgozó. Ehhez képest inkább arról beszél mindenki, hogy a következő generációk rosszabbul fognak élni.

Viszont nem lehet csak úgy elvenni tőled amit megszereztél... vagy legalábbis ez agyonvágja az egyik fő motiváció forrást.

Erre jó az infláció, amikor úgy keresel hirtelen mondjuk 1/3-ával kevesebbet, hogy nem tűnik fel.

És most közelebbről, nálunk is...

Ugye volt ez a pár év amikor egész jelentősen nőt a fizetés a statisztikák szerint. Úgy érezhetted, hogy előrébb jutsz. De azt kell hogy lásd, hogy nem jutsz előrébb, a vagyonod, fizetésed jelentős része kámforrá válik.

"Kapaszkodjon mindenki! - 20 százalékos infláció is jöhet Magyarországon" 

"Felülmúlta a várakozásokat a friss júliusi inflációs adat, széles körben érzékelhető az erőteljes árnyomás. A fogyasztói kosár kétharmadában vágtató inflációról beszélhetünk. Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza arra hívja fel a figyelmet kommentárjában, hogy amennyiben októberben megszűnik az üzemanyagár-stop, akkor az év végére már 20% közelébe emelkedhet a magyar inflációs mutató."

És persze semmi igérgetés, hogy ezzel túlvagyunk rajta, hanem inkább azt mondják, hogy folytatódni fog a szívás. Jövőre is már kétszámjegyű inflációról beszélnek.

"míg jövőre is közel kétszámjegyű maradhat az átlagos árszínvonal emelkedése - vetíti előre a szakember"

És van itt egy furcsa dolog... elvileg vannak szakértők akik értik ezt az egészet, de valahogy mintha folyton csak meglepődnének:

"Meglepte az elemzőket a magyar inflációs adat, a további gyorsulás miatt további MNB-emelésekre számítanak "

Máris írják, hogy az MNB tovább emelheti az alapkamatot... pedig mint láttátok párral előbbi cikkemnél... a környező országok alapkamata sokkal alacsonyabb mint a mienk és egyszerűen világosan látszik, hogy ez nem működik, ellenben szuper káros. Persze mint megírtam már párszor... szerintem Matolcsy szabotál.

Ezek a kamatemelések teljesen meg fogják folytani a gazdaság egy jelentős részét. Még a magas kamatok miatt szidott baloldali kormányok se emelték meg annyira a kamatot, mint amit itt bemondtak most elemzők.

És nem működik. Olyasmi ez, mintha két ember lenne egy szobában, őket elneveznék "embereknek" és próbálnák megoldani azt a problémát, hogy túl sok levegőt használnak el. A jegybanki megoldás erre az lenne, hogy aki sok levelgőt vesz fel, azt békénhagyják, a normális embert pedig egyszerűen megfojtják... Így végülis egyszer majd talán jó értékek jönnek ki látszólag, csak közben az alapprobléma, hogy valaki túl sok levegőt vett nem oldódott meg, viszont a másik ember még meg is halt. Persze, mostmár nem fogyaszt levegőt, úgyhogy "az emberek" problémáját megoldották.

A magyar infláció érdekes dolog... senki se tudja látszólag miért van. Az elemzők se tudják, mert sohase jön be a jóslatuk.

Például nemrég volt a rádióban egy közgazdász és kifejtette, hogy külső ársokkok okozzák a magas inflációt. De... úgy tűnik ez nem igaz és ez most kiderült:

"A júniusra vonatkozó, mindent magában foglaló inflációs mutató 13,7 százalék lett, messze meghaladva a 13 százalékos elemzői konszenzust. Júliusban a szezonális hatások, valamint a globális nyersanyagárak csökkenése miatt az infláció emelkedésének ütemében mi is egy kisebb fellélegzést vártunk, ám a megjelent adat fényében ez nem következett be."

Magyarán amit magyaráznak, hogy okozza az inflációt az nem okozhatja, mert nem úgy reagált az inflációs adat ahogy kéne.

Amúgy normálisan inflációt az okoz, hogy több pénz van forgalomban mint ami terméket megtermelünk. Igen, ilyen energiafüggő kis országokban mint mi, számítanak a külső ársokkok is. 

De még ezenfelül, a rezsicsökkentés szűkítése is baromira növeli és ha az üzemanyagárstopnak vége lesz még inkább növekedni fog.

"A mikro- és kisvállalatok kizárása az egyetemes szolgáltatásokból és a hatósági üzemanyagárak igénybevételéből, valamint a kata szigorítása további áremelkedéseket okozhat."

"amennyiben októberben megszűnik az üzemanyagár-stop, akkor az év végére már 20% közelébe emelkedhet a magyar inflációs mutató."

Viszont nálunk mint láttuk a külső árak most nem befolyásolták úgy az inflációt mint az elemzők várták... vagyis ennek belső oka van főleg.

Azzal együtt, hogy az infláció elpárologtatja a pénzvagyonokat, a rá kiírt, de nem működő, kezelés tönkreteszi a gazdaságot.

"Magyarok tízezreinek hiúsulhat meg a lakásálma: ezeket a törlesztőrészleteket nem fogják kitenni a bankok az ablakba "

"Szép lassan eltűnnek a 8% alatti lakáshitelkamatok is a bankok piaci kínálatából, és megjelennek a 10% felettiek. Számításaink szerint átlagosan már több mint 40%-kal magasabb a törlesztőrészlete egy új lakáshitelnek, mint tavaly ilyenkor. A lakáshitelkamatok emelkedése azonban nem áll meg: 2-3 hónapos csúszás figyelhető meg az átárazásban, és a bankközi kamatok már ennél is másfélszer nagyobb, évi több mint 60%-os törlesztőrészlet-emelkedést indokolnának a törlesztőrészletekben. A korábbi 120 ezres törlesztőrészletű lakáshitel csaknem 200 ezres havi teherrel lesz elérhető hamarosan. Érdemes igyekezni tehát a hitelfelvétellel, de nagyon nem biztos, hogy a minél hosszabb kamatperiódust éri meg választani."

A magyar jegybank elnök, Matolcsy György nemrég még épp az ellenkezőjében hitt és tett is... és működött. Most az ellenkezőjét teszi rengeteg kárt okozva.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr9117906681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mia and Me 2022.08.12. 17:42:29

Nyilvánvaló hogy ezek a tizen huszon inflációk is úgy jönnek ki hogy a 4 személyes yacht ára nem változott vagy épp lentebb ment. :)
Szerintem attól is lehet infláció, hogy a nagy kalapból többet költöttek mint amennyit beletettek, és továbbra is úgy kell csinálni mintha lenne a kalapban.

GABOR2 2022.08.13. 11:58:26

@Mia and Me: A kormányzati túlköltekezés lehet az infláció oka. Amikor a covid alatt lezártak mindent, deflációnak kellett volna lennie. Vagyis többet kellett volna érnie a pénzednek mint korábban. De mivel mindenféle nem gazdaságmentésre elköltötték 10 év megtakarítását + némi ráadást gazdságmentés címen, mégis volt infláció. Most ilyen tekintetben nem igazán tudom mi van. Itt van viszont egy cikk arról, hogy mennyire nem normális, hogy covid alatt volt infláció:

"Nem normális, ami az inflációval történik Magyarországon"

www.portfolio.hu/prof/20210807/nem-normalis-ami-az-inflacioval-tortenik-magyarorszagon-495276

"Európai csúcstartó a magyar infláció és az elemzők igazából nem tudják megmondani, hogy pontosan miért. Egy friss kutatás szerint egyenesen abnormális ez a fajta pénzromlás a kontinensen: a történelem során ugyanis minden pandémiát erőteljes dezinflációs nyomás követett, ami hosszú éveken át hűtötte az árakat. Most mégis éppen az ellenkezője történik."

Amit én írtam erről annó: ujtechkor.blog.hu/2021/08/11/gazdasagi_valsagkezeles_segitseg_helyett_meg_kapsz_egy_kis_inflaciot_is

Wildhunt 2022.08.14. 13:00:13

A várakozások szerint a pénz értéke hosszú távon csökkenni fog. Ezért aki csak teheti, a pénzt bármi másra cseréli - ingatlanra, állampapírra, beruházásra. Nálunk ez a bizalmatlanság régiós szinten talán a legmagasabb (billpengőt, 90-es évek inflációját nehéz elfelejteni), viszont az elmúlt 6-8 évben egyre többen raktak össze bankbetéteket, amiket most felszámolnának. Így rengeteg pénz ömlik a piacra, ami felnyomja az árakat. Erre a kamatemelés nagyon is konzervatív válasz, csak annak közvetlenül semmi hatása átlagjózsira most, mikor a beruházások beleálltak a földbe.
Szerintem.
süti beállítások módosítása