Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Matolcsy odavág... de mit csinálnak a többiek? ( Jegybanki alapkamat körkép )

2022. augusztus 06. - GABOR2

Azt már talán tudod, hogy nálunk már kétszemjegyű a jegybanki alapkamat és talán azt is tudod, hogy ez milyen romboló a gazdaságra.

Az egyik indok erre, hogy ezzel akarják letörni a magas inflációt... Erről már megosztottam a véleményem. Ez inkább Matolcsy szabotázs...

Viszont most térjünk rá egy másik szokásos indokra... azért kell kell emelni a magyar jegybanki alapkamatot, mert a környező országok kamatszintje magasabb egy picit, ezért inkább oda rakják be a pénzüket a befektetők, hisz több pénzt kapnak majd vissza. Emiatt viszont nálunk finanszírozás hiány lesz. Vagyis... kb. egyenlőnek kell lennie az alapkamatnak a környező országokéval, ha kevesebb annál, nem jutunk pénzhez.

Nos hát akkor... hogyan állnak a környező országok alapkamatügyileg? Mostanában megakadt a szemem az ilyen jellegű híreken. Nemrég még nálunk volt a legalacsonyabb, vajon most mi a helyzet?

Nos lássuk:

"Nem növelte az alapkamatot a cseh jegybank"

"Nem módosította az eddigi 7 százalékos alapkamatot a cseh jegybanktanács - közölte Petra Vodstrcilová, a jegybank új szóvivője."

"Borúsak a lengyel gazdaság kilátásai"

"Az irányadó alapkamat így 0,1 százalékról most már 6,5 százalékra nőtt"

"Jaj a hiteleseknek: ismét megemelte az alapkamatot a román jegybank"

A cím is már jajveszékel... hát akkor hozzánk képest tuti, hogy horror arra az alapkamat... Nos, nem:

"A Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsa pénteken évi 4,75 százalékról évi 5,50 százalékra emelte az alapkamatot. Az új kamat augusztus 8-tól lép hatályba."

Inkább ezután már adatlapról írom meg... kapásból itt egy agyvérzést okozó... Szlovákia jegybanki alapkamat... figyelem: 0,5%

https://tradingeconomics.com/slovakia/interest-rate

Horvátország: 2,5%

https://tradingeconomics.com/croatia/interest-rate

Szlovénia: 0,5%

https://tradingeconomics.com/slovenia/interest-rate

Bulgária... továbbra is: 0%

https://tradingeconomics.com/bulgaria/interest-rate

És végül kishazánk, Magyarország: 10.75%

Szóval... amint látjátok a szomszédaink lépései se indokolják azt, hogy nekünk ilyen hiper-szuper magas legyen az alapkamatunk és fizessünk kamatokra sokkal-sokkal-sokkal többet mint körülöttünk mindenki más.

Ezt teszi a korábban magas kamatok ellen levő jegybankelnökünk, akinek sikerült az elsőből utolsót csinálnia az országunkból.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5917902293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása