Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A felhős nyomulás nem csitult

2022. május 19. - GABOR2

Mivel egy ideje nem írtam, gondolhatnád... a felhőcske a Napocskával együtt elment nyugatra nyugodni? Nos... Nem. Jópár felhős bullshit kimaradt, de mindig van új. Egy újabbat nézünk meg akkor most...

"Elkerülhetetlen a digitális fordulat a kkv-szektorban"

Amikor olvastam, hogy "elkerülhetetlen", tudtam már, hogy felhős cikk... Az ő stílusuk.

Biztos nagyon független és objektív minden adat hisz:

"ez derül ki a BellResearch által a Microsoft Magyarország megbízásából a közelmúltban elvégzett Hungarian ICT Report felmérésből."

" A Microsoft által elkészített DFI (Digital Futures Index) kutatás szerint..."

Szóval egy felhős cég kutatása vajon mit hoz ki nekünk?

"A hazai kis- és középvállalatok több mint a felének (59%) nincs kidolgozott informatikai stratégiája, túlnyomó többségüknél nem is várható, hogy lesz"

"A digitális transzformációt az elmúlt években a járványhelyzet gyorsította fel – hiszen sok vállalkozás költözött a felhőbe, hogy fenntarthassa a működését a lezárások idején is – jelenleg pedig az energiaválság, a gazdasági környezet bizonytalanságai szorítják rá a vállalkozásokat a minden eddiginél hatékonyabb működésre. Ezek a körülmények teszik szükségessé, hogy a vállalkozások a digitális átalakulás következő lépcsőfokára lépjenek."

Szuper vállalkozás lehet, akinek az élete azon múlik, hogy felhőbe költözik-e... nagyon versenyképesen hangzik.

De amúgyis, várjunk csak... szóval bajba voltak a vállalkozások, bezuhant a kereslet, de az, hogy ezután elkezdtek költeni valamire amilyük eddig nem volt... megmentette őket. Vagy a saját infrát feladták, ami már ott volt és nem kellett érte állandóan fizetni csak az áramot, feladták, beköltöztek a felhőbe, ott mostmár állandóan fizetnek + meg ugye a beköltözésnél "meg kell ismerni a céget" értsd egy-két felhős emberkét baromi magas óradíjon ott tartani, "amíg kell"... ez mentette meg a céget. Aha. Miért nem kapunk konkrét példákat, hogy íme a vállalat ami csak azért létezik még, mert felhőbe költözött?

Egyébként meg vannak más felhős cikkek amik azért sírnak, mert a járvány csalódást okozott, sokan inkább kiköltöztek a felhőkből próba után.

Az is milyen már, hogy digitális átalakulás= felhőbe költözés... Nagyon "független".

"A válaszok szerint a legfőbb érv az informatikai beruházások mellett az, hogy... a hosszútávú költségcsökkentéshez és a hatékonyságnöveléshez (31%) is hozzájárul a folyamatok digitalizációja.  

Hosszútávú költségcsökkentés... a felhővel hogyan? Ahogy halad az idő a felhőért inkább egyre csak fizetsz, kevés idő és sokkal többet mintha megvetted volna a teljes verziót egyben. Akkor miért mondják ezt? Talán azért mert azt se mondhatják, hogy jó lesz egyből, megugrik a profit... már túl sokszor derült ki másoknál, hogy nem, azt már nem lehet mondani. Vagy, teljesen más, a válaszadók a folyamatok digitalizációját nem úgy értették, hogy digitalizáció= felhőbe költözés.

" „A magyar vállalkozások ennek ellenére le vannak maradva a régiós versenytársaikhoz képes a felhőtechnológia és a mesterséges intelligencia alkalmazásában. Márpedig ezek elengedhetetlenek az innovációhoz, végsősoron a versenyképességük megőrzéséhez” – mutatott rá a szakember."

Namost... ha ilyen sokan mások nem lépnek... akkor mégha valóban versenyelőnyhöz jutnának azok akik meglépik a felhőt, se lenne baj, hiszen mások se teszik. De persze nem jutnak versenyelőnyhöz, csak egy plusz nagy teherhez, meg a felhőből lopkodhatják az üzleti titkokat stb. stb.. Meg eleve akkor miért sír így a Microsoft és más felhősök... a piac akkor megoldja majd maga, ha úgy van ahogy ők mondják. Persze tudják, hogy amit állítanak az nem igaz.

"Ugyanakkor például a felhőtechnológiát alkalmazó vállalatok számaránya tekintetében Magyarország 8 százalékkal marad el a régiós átlagtól."

Ilyenkor felmerül bennem, most mi számít felhőt alkalmazásnak? Mert valamikor azt mondják, hogy az is az, ha van céges gmail.

Miért ilyen elégedetlenek, miért kell a millió agymosó cikk, ha... úgyis a felhő "elkerülhetetlen"?

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr9117835591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása