Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Oroszország vs Ukrajna vs... és beleértve a kiberháború részt is ( anti-felhő fegyver )

2022. február 26. - GABOR2

Oroszország megtámadta Ukrajnát és felmerül a kérdés... miért?

Ez azért is jó kérdés, mert ahogy nézem az ilyen amerikai véleménymondókat, akikkel kapcsolatban sokszor az kell mondanom... igaza van... nagyjából, most szerintem ilyen totál bullshitet kezdtek nyomni. Mondjuk ez a  hagyományos amerikai hozzáállás az oroszokhoz.

Persze lehet, hogy nekem sincs igazam, vagy több dolog érvényes egyszerre.

Szóval mint mondanak ezek az amerikai véleménymondók: pl. azt, hogy Putyin azért támadta meg Ukrajnát, mert hogy újra fel akarja építeni a Szovjetuniót. Meg dicsőítik valami szigeten meghalt ukrán katonákat, hősöknek mondják őket, akik alkalmasak arra, hogy megteremtsék azt ami nincs: valami közös ukrán történetet, közös ukrán hősöket. A történet meg annyi, hogy egy orosz hadihajó személyzetét fölöslegesen sértegették és bármiféle igazi ellenállás nélkül utánna kinyirta őket az orosz hajó. Ez nekik hősi tett és védekezés.

Az én véleményem ez: Ukrajnában eleve nem a nép által akart vezetők vannak hatalmon. Bár eleve baromi nehéz megmondani, hogy a nép mit akar, mert az ország keleti fele 99% orosz irányt akar, a középső, nyugati meg inkább nyugatit, de köztük is azért sokan oroszt, tehát... az ország megosztott és mostmár meg is hasonlott.

Azért is meghasonlott, mert a Nyugat által oly szeretet új vezetők, a hatalmuk biztosításáért simán bátorítják az ukrán sovinizmust és ezek a sovinisták Putyin szerint addig elmentek, hogy oroszokat öltek nagy számban... ami amúgy valószínű nem igaz, de az igen, hogy szétszivatták őket. Szóval a Nyugat nagyon aggódik mindig a rasszizmus és nacionalizmus miatt, most nem tette és pont ez az egyik pontja Putyinnak, hogy miért támadott. És ezért meghasonlott az ország, az oroszbarát rész túl nagy sebeket kapott és elege van.

Visszatérve a jelenlegi vezetőkre... puccsal kerültek hatalomra. Ugye Ukrajnában volt nem egy színesforradalom próbálkozás és nem is ez volt az első ami sikeres volt, de az első sikereset még kivetette gyorsan a nép maga.

A mostani vezetők pedig akik hatalomra kerültek elkezdték Ukrajnát szembeállítani Oroszországgal és olyan dolgokat pedzsegettek, hogy Ukrajna NATO tag legyen.

Az oroszok felvetik, hogy a Nyugat nekik megigérte, hogy a NATO nem fog kelet-európai országokat felvenni tagoknak, de amikor Oroszország nagyon gyenge lett, megszegték ezt az ígéretüket... amiről van papír is az oroszok szerint.

És ez a dolog az egész jelenlegi globális biztonsági rendszerre hatással van. Ami az atomfegyverekkel való kölcsönös megsemmisítésre épül. Se a Nyugat, se oroszok nem támadják meg egymást, mert az mindkettejük kölcsönös megsemmisítésével járna.

Ez az elgondolás már több évtizede tart, de a Nyugat állítólag ezerrel dolgozik azon, hogy ezt semmissé tegye. Egyrészről állítólag az űrbe telepített fegyverekkel... igen folyik ilyen dolog nagy csöndben, másrész pedig úgy, hogy Oroszország közvetlen közelébe tudna atomfegyvereket is telepíteni.

És Putyin ezt a vörösvonalat nagyon világosan meghúzta: Nem tűri Oroszország, hogy közvetlen közelében legyenek új NATO tagok és atomfegyver telepítések.

Ha ezt olyan dolognak tartanánk amihez nincs jogok, nos... elárulom, hogy az USA se tűrne meg ilyet a határainál. Csak ő az USA és nála ez rendben van, orosznál nincs... Plusz az ezzel kapcsolatos megállapodásokat lehet így is úgy is értelmezni.

Szóval én azt mondom, hogy ebben a történetben bármilyen furán is hangzik... az igazi agresszorok a Nyugat valódi irányítói akik lesz@rták,Oroszország jogos kérését, hogy legyen semleges ország a NATO és köztük, amivel a jelenlegi béke és globális védelmi rendszer alapjait védené Oroszoroszág.

És most hallani, hogy Oroszország tárgyalna... szerintem ez azért lehet rossz ötlet, mert a Nyugat igazi vezetői ha csak egy mód van rá megint átvernék az oroszokat és legközelebb már felkészülnének az orosz beavatkozásra. Már most is ugye korábban elkezdték modern nyugati haditechhel támogatni az ukránokat, ezt nem várta meg Putyin, hogy kiteljesedjen.

Szóval Putyin megakasztotta a terveiket egyrészről, másrészről, a "bérelj mindet" világát közelebb hozza, mert az amúgy is magas nyugati gázár, tán egy nap alatt további 50%-kal nőtt és ez át fog gyűrűzni mindenre, minden sokkal drágább lesz.

A USA örülhet, mert Európa saját magának hatalmasakat árt most és hát gazdaságilag versenytársak.

Amúgy amik most jönnek kezdetben hírek... van egy mondás: a háború legelső áldozata az igazság. Szóval kb. úgy kell velük viselkedni, mintha meg se hallanád, mert a legnagyobb részük kamu.

Sok kép és videó igazából nem is most készült. Meg kiváncsi leszek végülis mi igaz ebből a Kijev fölött levő légicsatából is, ahol az látod, hogy szinte ilyen 50 méterre egymástól csatázik állítólag az orosz és ukrán gép ( de egy lövés sincs ). Ez nekem pl. azért fura, mert jópár éve azt mondják, hogy az ilyen "dog fight" közelharc már csak a filmek világában létezik, igazából ilyen 20 kilóméter távolságból bemérik egymást a gépek rakétákkal és meg se látják egymást, mert lerendezik a csatát rakétákkal... és a modern rakétákat nem igazán lehet kicselezni. De ugye szól a mese egyetlen ukrán Mig-29-ről ami tán 5 orosz, modernebb gépett kilőtt... szerintem mese habbal. Majd talán 15 év múlva megtudjuk. Ja meg amúgyis tán az oroszok már a földön kilőtték egyből az ukrán légierő közel 100%-át.

Amúgy a kb. mostani állásról találtam a Portfolión egy nagyon jó írást Huszák Dánieltől:

"Orosz-ukrán háború: Tényleg rosszul teljesítenek az oroszok?"

Nagyon jó írás, megtudhatjuk belőle, hogy pl, az oroszok most az első kőrben még a több évtizedes elavult technikát vetik be és a teljes támadóerő aprócskra része indult még útnak. Az egész írást legszívesebben mind bemásolnám, remek cikk, segít teljesen képbekerülni a pillanatnyi helyzetről.

Térjünk rá a kiberrészre. Őszintén... ez is olyan, hogy majd talán évekkel később megtudod mi az igaz. De azért pár dolog:

"Az Egyesült Királyság készen áll a kiberháborúra"

A brit fél kijelenti, hogy készen áll, a kiberháborúra. De mit is jelent ez szerintük:

"Amennyiben Oroszország egy ukrajnai invázió megindulása után célba veszi Nagy-Britannia számítógépes hálózatait, Nagy-Britannia készen áll a visszacsapásra a kibertérben – közölte tegnap a brit védelmi miniszter."

Vagyis a "készenállás" azt jelenti, hogy nem tudják megvédeni magukat, de... azért vissza tudnak csapni. És ez azért is veszélyes, mert... lehet, hogy valakik mások támadnak, csak oroszoknak álcázzák magukat, ugye azt nem lehet biztosra megállípítani ki az igazi támadó. Egyébként meg megint felvetődik... okos dolog ipari termelést netre kötni, ha majd egy háború esetén az első nap az egészet tacsra vágják?

Aztán itt van a kiberfegyer ami úgy semmisít meg adatbázisokat, hogy sehogyan se  lehet ezután helyreállítani, egy anti-felhő fegyver:

"Új, adattörlő kártevővel támadják Ukrajnát"

"Más rosszindulatú kártevőkkel szemben a HermeticWiper valódi célja nem az adatlopás és így az anyagi haszonszerzés, hanem a puszta rombolás: véglegesen megsemmisíteni az adatokat, illetve a szabotázsakció révén leállítani a működő infrastruktúrákat"

Erről beszélek, hogy a digitális állam békében arra szó, hogy kémkedjenek rajta keresztül, ha háború van, viszont az egészet véglegesen tönkre fogják vágni. Az oroszok most ezt meg is tették.

És ne legyenek kétségeink... ahogy a szárazföldön az oroszok bevetik az ezer éves technikát első körben, a kibertérben se lövik el az igazi nagy tölteteket, ez szinte csak egy kis bemutató. Nyilván tudják, hogy a Nyugat most ezerrel figyeli őket és nem akarják, hogy teljesen tisztában legyenek vele mire is képesek. Ukrajna ellen elég ennyi. Bár mint mondom... majd később fogjuk megtudni, ha valaha is,  hogy mi is történt igazából.

Aztán a másik oldal... Bidenéknek elment az esze és kijelentették, hogy fontolóra veszik, hogy megtámadják széleskörűen Oroszországot a kibertérben:

"Biden has been presented with options for massive cyberattacks against Russia"

Állítólag meg tudnák oldani így, hogy az orosz csapatok ne kapjnak utánpótlást... azért érdemes elgondolkodni róla, hogy... jó dolog, hogy egy olyan országot építünk fel, amit így meg lehet sebezni kibertámadással?

Ja és persze ez háborús cselekedet lenne...

Amúgy nem csak Biden van szétesve, a nagy hatalmú Demokrata Nensi Pelosi kb. úgy nézett ki mint aki részeg és összekeverte Ukrajnát és Magyarországot... lehet egy elszólás és vannak terveik velünk is:

"Nancy Pelosi szerint Magyarországot támadta meg Putyin"

De úgy tűnik, hogy nemcsak ők sz@rják le, hogy amit tesznek azt lehet értelmezni háborús beszállásnak:

"Franciaország fegyvereket küld Ukrajnának"

Mindenféle céges szaboltálás:

"Lépett a Facebook: nem hirdethet az orosz állami média a Meta platformjain"

"Levették az orosz vodkát a polcokról a kanadai italboltok"

És még nem tudom mennyi hasonló hír, de van itt nagyobb is:

"Egy szempillantás alatt lekapcsolhatják Oroszországot a globális bankrendszerről, ami nagyon fájhat Putyinnak"

Szóval most országok szintjén játszanák el azt amit a kanadai soffőrökkel tettek... kizárják őket a globális pénzügyi rendszerekből.

Amivel van "pár" baj szerintem:

1. Szétrombolja a maradék bizalmat az ilyen rendszerekkel szemben.

2. Oroszok, Kínával és több ázsiai országgal együtt létrehozhatják a saját rendszerüket ezután

3. Az oroszokat szankcionálhatja a Nyugat... hát kínaiktól szereznek be dolgokat... amikért cserébe azok mondjuk legfejletteb orosz fegyverrendszereket kérnek

4. Oroszok el fognak menni a falig hisz... úgy lesznek majd vele: ennyi, nincs több vesztenivalóm

Aztán egy kis személyes story... Ugye a főnökömnek több cége is van. Az egyiknél az van, hogy a termékei olyan 1/3-a Ukrajnában van gyártva és pár hónapja még zseniális ötletnek tartotta, hogy ott gyártat.

Egy nappal az oroszok inváziója előtt, a nyílt tárgyalóban beszélgettem a csapattársammal teljesen másról, de arrajárt és azt hitte, hogy az ukrán helyzetről beszélünk és mondta, hogy a gyártó idén már nem fog új terméket adni nekünk, de szerinte úgyse lesz háború... végig ezt beszélte, hogy úgyse lesz háború.

Aztán lett és ma kora reggel felhív egy másik témában, de azért a végén megkérdeztem, hogy mi lesz most az ukrán termeléssel és az volt a válasz, hogy az... "halott", de ha vége lesz pár hét múlva a háborúnak, újraindulhat a dolog aztán kaptam egy óvodás szintű elemzését a helyzetnek a gonosz Putyinról. És azért ez valahol sokkoló, hogy egy elvileg gazdag és az átlagembernél nagyobb hatalmú emberke, aki sokakkal beszél, ilyen alap szinten "érti" a dolgokat és egy nappal a támadás előtt is baromi biztos, hogy nem lesz támadás, most meg már heteken át tartó harcokról beszél és 100%-ban felmondja a legbutább újságírói propagandát. De azért valahol érthető is, hisz még arra sincs ideje, hogy normálisan vezesse a cégeit annyi dolga van mindig. Delegálni igazi hatalmat meg alig delegál.

Nektek mi a véleményetek a helyzetről?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr9517766658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2022.02.26. 12:10:58

Amúgy számomra a legszánalmasabb céges húzás eddig az, hogy van egy mobil játék amivel játszok és abban vannak ilyen orosz "cold war" skinnek meg hozzá társuló event és azt leszedték "érzékenységi" okoból, vagyis akik talán már csak egy lépésre voltak attól, hogy megkapják a nagy nyereményt nem tudták azt bezsebelni emiatt. Elmebaj...

bandiras2 2022.02.26. 14:12:55

És az milyen már hogy up to date tájékoztatást pedig a 9gag-ről lehet a legjobban szerezni, bár rengeteg a mém és az ismétlés, de a civilek, és még a harcoló katonák is élőben töltik fel amit látnak. Légi harc a város felett, gyakorlatilag közvetlen közelről kilőtt rakétával, tóba esett helikopter, mellette a legénység éppen csobbanni készül a zsinórokon lógva, harci sérült Ka-52 elhagyva a mezőn, a fegyverzet még érintetlenül rajta lóg, pilótafülke nyitva; anyuka a családi házból videóz kifelé, erre szemből vadászbombázó, és közvetlen közelről beküld egy rakétát a ház mellé, orosz harckocsi panelból videózva személygépkocsit gázol, pár perccel később a helyiek hajtogatják le a karosszériát a bácsiról, mert csodával határos módon túlélte, éjszakai légvédelmi rakéta megy fel a felhők közé, eltűnik, villanás, és jön le a kerozinfáklya a lakótelepre...
Utóbbi miatt van a rengeteg közelharc a levegőben. Magasra menni a halál. Alacsonyan meg a fedélzeti radar semmit nem lát, szemre és infrával hamarabb észreveszed ami szembe jön.

bandiras2 2022.02.26. 14:18:07

Lehet tekergetni. Sok a mém és az ismétlés, ez történik most.
Instant, cenzúrázatlan.
9gag.com/tag/ukraine?ref=featured-tag
Mint amikor J ügynök az UFO magazinból tájékozódik.
Hír kell? Vicclap!
www.youtube.com/watch?v=duA5eWjHCjU

Madarász Henrik 2022.02.26. 15:02:00

Én is ledöbbentem amikor olvastam arról hogy az USA kibertámadást fog intézni Oroszország ellen, megbénítva fontos rendszereket, ez gyakorlatilag már háborúnak számítana a két ország közt.

GABOR2 2022.02.26. 15:05:40

@Madarász Henrik: Igen, ez kétségkívül háborús tett. És milyen okosak már, hogy előre bejelentik... így ha valaki más támadna, mégha nem is az USA tenné mindenki rájuk gondolna. "Nagyon profi" csapat van most a Fehér Házban...

GABOR2 2022.02.26. 15:06:38

@bandiras2: Az állítólagos civil felvételekkel is vigyázz, az ilyenre már gondolnak a pszichológiai hadviselésért felelősek, lehet kamut látsz...

Éhes ló 2022.02.26. 15:17:25

@bandiras2: a harckicsit ukranok vezették Kijevben.
Szétbassza az agyatokat a nyugati média propaganda.
Tájékozodjatok több forrásból, ne higgyetek el semmit, senkinek.

Éhes ló 2022.02.26. 15:20:10

@blogger: a Kígyó szigeten 87 ukrán katona volt. Fogjul ejtették őket.
Amit leirtál csak egy sunyi médiablöff.
Egy katonai erőditményt nem lőnek szét pillanatok alatt, max. atommal.
Ilyen ott nem volt.

Éhes ló 2022.02.26. 15:22:25

@bandiras2: két orosz gép volt, nem harcoltak, géppárban repültek.
Ukrán légierő nincs.
Repülőtereik nincsenek.
Légtérfelderités nincs.
Vezetési pontjaik nincsenek.
Csapatlégvédelmük maradt, az ér el sikereket.

bandiras2 2022.02.26. 15:26:38

@Éhes ló: Nem túrtam elő, mert mélyen van, de volt egy jelenet. Elöl haladó gépet utolérte a füstcsík, pukk, utána a füstcsík után jött a másik. Van ilyen videó is. Keressed.
Nem EZ:
9gag.com/gag/a51XDvG
A videó, hanem egy másik.

GABOR2 2022.02.26. 15:43:26

Magyarország is támogatja a saját t@könszúrást:

mandiner.hu/cikk/20220226_orban_viktor_magyarorszag_nem_blokkol_egyetlen_szankciot_sem_oroszorszaggal_szemben

Plusz a cseh liberlálisok is megmutatták mennyire liberálisok is:

"Csehországban börtön jár az oroszok támogatásáért"

hvg.hu/vilag/20220226_Csehorszagban_borton_jar_az_oroszok_tamogatasaert
süti beállítások módosítása