Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Mire ment a pénz?

2022. január 20. - GABOR2

2020-ban egy csomó "gazdaságvédelemre" szánt pénzek igazából olyan felesleges dolgokra mentek el amiknek semmi köze se volt a gazdaságvédelemhez. Ezt bemutattam részletesen, forrásokkal.

Idén azért már annál jobb a helyzet, de azért... nos nézzük rá, hogy mire mentek el a pénzek. Ez egy több forrásból összerakott cikk lesz, ami közel se fog teljes képet adni, mert a források hatalmas méretű adattal készültek. Tehát inkább csak pár kiemelés...

"Átlagosan négynaponta írták át a 2021-es költségvetést, mutatjuk, mire ment el 3354 milliárd forint"

Mire ment a Gazdaság-újraindítási Alap pénze?

"A kormány nagy trükkje az, hogy a gazdaság újraindításába gyakorlatilag bármi beleszámíthat, amire ők azt mondják. Logikus, ha egy fillér is bekerül a gazdaság körforgásába, az segíti az újraindulást – csak épp így bármi ide tartozhat különösebb indoklás nélkül. Azon persze így is érdemes lehet vitatkozni, hogy mondjuk a nemzetközi vadászati, természeti, lovas rendezvényekre és az Eucharisztikus Kongresszusra szánt 11,6 milliárd forint, a Nemzeti Sportközpontok 9,9 milliárdja, vagy épp a kisebb tételek közül a Veritas Történetkutató Intézet 500 milliója mennyire támogatja a gazdaság újraindulását."

"Vannak viszont olyan tételek is, amelyekre a legnagyobb jóindulattal sem lehet azt mondani, hogy bármi közük volna a gazdaság védelméhez vagy újraindításához. Már a Top20-ba odakerült a „külképviseletek igazgatása” nevű tétel, de a Miniszterelnökség igazgatására is elment 5,1 milliárd, a KKM központi igazgatására 1,4 milliárd, az Agrárminisztériuméra 1,1 milliárd, de 559 milliót az Igazságügyi, 100 milliót a Belügy-, 36 milliót pedig az Innovációs és Technológiai Minisztérium igazgatására is kivettek. A részletekből pedig az is kiderült, hogy ez a pénz nagyrészt arra az egyszerű célra kellett, hogy fizetést adjanak az ottani dolgozóknak, valamint a munkabérek utáni járulékokat kifizessék."

Aztán van egy járványelleni alapunk is:

"Az Egészségbiztosítási és Járvány Elleni Védekezési Alap esetében már sokkal szerényebbek voltak, ott egyrészt sokkal rövidebb a lista, másrészt a pénz nagy része tényleg olyan célra ment el, aminek köze van az egészségügyhöz. Az egyetemek, főiskolák tétel az első helyen persze gyanús lehet, de csak amíg hozzá nem tesszük, hogy nagyrészben egészségügyi kutatásokról van szó. A kormányhivatalok 3,4 milliárdjára lehet azt mondani, hogy nem biztosan szolgálja a járvány elleni védekezést "

Na ennek most talán tényleg köze volt a járványhoz... talán ezzel fizették le a mainstreamben megszólaló szakértőket.

Aztán megint csak a Gazdaságújraindítási Alapbból vették ki a legtöbb lóvét... onnan kivenni biankó csekk:

"A legtöbb pénzt az állami vagyon kapcsán csoportosították át – nagy részét a Gazdaságvédelmi Alapból –, ezen belül is a nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter költhette a legtöbbet a hozzá tartozó cégekre."

"1350 milliárd forintot vettek ki a Gazdaságvédelmi, illetve a májusi átnevezése után a Gazdaság-újraindítási Alapból, továbbá 320 milliárdot az Egészségbiztosítási és Járvány Elleni Védekezési Alapból. Ez a két alap szolgálja nevében azt, hogy a kormány gyorsan tudjon reagálni a járvány és a válság okozta kihívásokra – a gyakorlatban, mint a részletekből látni fogjuk, biankó csekket adtak a kormány kezébe, hatalmas összegeket oszthatnak ki úgy, hogy az eredeti költségvetésben azokat nem kellett sehogy sem megcímkézni."

"A listán a második az Innovációs és Technológiai Minisztérium lett, amely 411 milliárd forintból többől gazdálkodhatott, mint ahogy eredetileg tervezték. A legtöbb pluszpénzt a felsőoktatásra, valamint a közlekedésfejlesztésre költötték, és ez volt az a tárca, amely még spórolt is a saját működtetésének költségein."

Na a közlekedés fejlesztésnek legalább tényleg lehet köze a gazdaságfejlesztéshez.

"Kicsit becsapós az Emmi-lista vége is: azzal, hogy a „versenysport és szakmai feladatok támogatása” sorról elvettek 8,3 milliárd forintot, úgy tűnik, mintha 2021 vesztese lett volna a magyar sport (főleg, hogy az MLSZ-nek a minisztériumból utalt pénzt is megvágták 3 milliárddal) – de azért a Nemzeti Sportközpontok 10,5 milliárdja, a „sporttevékenység támogatása” címkéjű 1 milliárd forint, vagy épp a kiemelt sportegyesületek 765 milliója bőven kárpótolt ezért. Egymilliárdos spórolás volt a munkahelymegőrző közfeladatokon, 1,3 milliárdos a Nemzeti Népegészségügyi Stratégián. "

Milyen érdekes nem... egy "pandémia" idején pont a népegészségügyi stratégián spóroltak és a munkahelymegőrzési  feladatokon... pont amik elvileg középpontban volnának.

Aztán egy másik forrás ami szintén a pénzeknek néz utánna:

"Hova tűnt a gigantikus magyar devizakötvényből befolyó pénz? Pillanatok alatt elköltötte a kormány"

"Három hónap alatt több mint 2500 milliárd forinttal csökkentek a kormány likvid tartalékai az év végén. Ez különösen érdekes annak fényében, hogy szeptemberben 4,5 milliárd euró értékben bocsátott ki devizakötvényt dollárban és euróban Magyarország, és a hírek szerint abból az összegből még a 2022-es költségvetés tehermentesítésére is szántak. Ebből egyelőre kevés látszik, ha pedig a februári szja-visszautalást levonjuk a mostani tartalékból, akkor nem túlzás kijelenteni, hogy alig lesz tehermentesítés."

"Aztán az év végére 1700 milliárdra zuhant a kincstári egységes számla (kesz) egyenlege, vagyis az év utolsó három hónapjában korábban sosem látott költekezést hajtott végre a kormányzat."

"Októberben az uniós programok kifizetései egy hónap alatt 215 milliárd forintot tettek ki, de ez még semmi nem volt a novemberi 436,2 milliárdhoz képest. Decemberre egyelőre nincsenek részletes adatok, de az éves előirányzat 2515 milliárd forint volt, vagyis nem lenne meglepő, ha a novemberihez hasonló összeg szerepelne. Vagyis az egész éves terv majdnem fele, három hónap alatt mintegy 1000 milliárd forint lehetett az uniós programok itthoni előfinanszírozása. Közben októberben és növemberben a költségvetésnek mintegy 250 milliárdos bevétele volt ezen a soron.""

Oké... azt mondom, hogy az uniós programokra szánt pénzt lehet gazdaságra költöttnek tekinteni...

De:

"A novemberi nyugdíjkiegészítés 170,6 milliárd forint volt."

Ez választási pénz...

Aztán:

"Az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások szeptember végén még 590 milliárd forintot tettek ki, ez két hónap alatt 954,8 milliárdra emelkedett, amiben még szintén nem volt benne a decemberi adat. Ha csak az MVM év végi több mint 200 milliárdos tőkeemelését nézzük, akkor ez is jelentősen emelkedhetett még"

"A legfontosabb kérdés persze az, mit jelent a kormányzati tartalékok jelentős csökkenése. Kiemeltük már, hogy az 1700 milliárdos kesz-állomány így is megfelel a tízéves átlagnak, vagyis nem mondható kirívóan alacsonynak. Ha azonban figyelembe vesszük, hogy az első negyedévben milyen kifizetéseket tervez a kormány, a kesz továbbbi apadására számííthatunk. A tervek szerint csak a családok szja-visszatérítése 600 milliárd forintot tesz majd ki február közepéig (ennek egy része későbbre tolódhat, mert nem minden jogosult adta be az igénylését), de a következő hónapokban érkezik a fegyverpénz, a 13. havi nyugdíj is a lakossághoz."

Az államadóság nől...:

"Tovább zsákolja az államadósságot az ÁKK"

"Aukciókat tartott ma az Államadósságkezelő Központ, az eredményen érződik, hogy továbbra is szívesen von be forrást az adósságkezelő, akár a meghirdetett mennyiségen túl is. Ennek oka lehet, hogy rövid távon az állam likviditási helyzete a megszokottnál feszítettebb lesz. Az óriási őszi devizakötvénykibocsátás ellenére az állam likvid tartaléka (a kesz-állomány) már nem különösebben magas, és az év eleje a masszív költségvetési kiköltekezés jegyében zajlik majd."

Szóval azt lehet mondani, hogy a tavalyi pénzek osztásoknál már valóban voltak értelmes döntések, bár azért nem csak azok voltak...

Viszont a tartalékok kb. ki is merültek.

Matolcsy csapásait egyre inkább meg fogjuk érezni és jönni fognak a választások után a "szigorítások", mert... egyszerűen a lóvé elfogy.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr8116819736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2022.01.20. 21:29:15

Nekem az a fura, hogy olyan költségvetést fogad el a kormány amilyet akar, a kiadásokat előre lehet tudni, erre minden évben össze-vissza csoportosítják a pénzeket, ha egy könyvelő így vezetné egy vállalat pénzügyeit simán kirúgnák, de lehet hogy büntetőeljárás is indulna ellene az adóhivatal megtévesztése miatt.
süti beállítások módosítása