Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A hülyének éri meg... Game Pass

2022. január 20. - GABOR2

A 444-en jelent meg a cím, ami egy bloghoz vezet...

Azzal foglalkozik elvileg a cikk, hogy miért vette meg a Microsoft a Activision Blizzardot... amit sajnos megtett... bár még talán megakadályozzák.

Node, a cikk egy ponton túl Game Pass reklámba megy át és egyenesen elképzelhetetlennek tartja, hogy valaki nem a Game Passt akarná választani... vagyis egy fizetett reklámcikknek tűnik a cikk.

Nézzünk rá a műre és gondolkozzunk el azon, hogy vajon tényleg olyan kihagyhatatlan jó ajánlat-e az a Game Pass.

"MIÉRT ÉRI MEG A MICROSOFTNAK 21 568 000 000 000 FORINTOT FIZETNI EGY JÁTÉKKIADÓÉRT?"

A cikk első része érdekes mert visszatekint a múltra... és megtudhatjuk, hogy a Microsoft se a múltban, se a jelenben nem igazán járt jól a konzolokkal enyhén szólva.

Állítólag mind a mai napig csak bukik rajtuk... elképesztően sokat:

"A Microsoft milliárdokat bukott a konzolbizniszen"

"A Microsoft viszont minden eladott Xboxon 100 dollárt bukott, csak hogy megvethesse a lábát a Sony mellett, de nem járhattak sikerrel."

"A Microsoft, mint kiderült, azóta sem profitált a konzoleladásokból."

"Hogy megelőzzék a PlayStation 3-at, idő előtt dobták piacra az Xbox 360-at, aminek az első szériás gépei elképesztő arányban hibásodtak meg. A Microsoft ingyen javította a konzolokat, de a szervizhálózat üzemeltetése ismét dollármilliárdokat emésztett föl. "

Szóval a cikk elárulja neked, hogy a Microsoft évtizedek óta olyan döntéseket hozott, amivel csak  millárdokat égetett el...

DE MOST!! DE MOST!! MEGVAN A ZSENIÁLIS MEGOLDÁSUK!

Ez pedig a következő: Mintha csak a felhő lenne: Ne azért legyen bevételünk mert eladunk valami újat, hanem azért, hogy ugyanazért kérünk pénzt... újra és újra és sohase lesz az illető tulajdonában a dolog:

"Csakhogy közben történt valami. A Microsoft elkezdett eltávolodni attól az üzleti modelltől, ami a dobozos játékok és konzolok értékesítésére, illetve az abból befolyó profitra épül. A Nintendo 1986-os konzolja, a NES megjelenése óta nagyjából minden platformtulajdonos ezt a modellt követte. A Microsoftnál új irányt vettek – úgy döntöttek, hogy a játékipar Netflixévé válnak."

"Havidíjas játékkönyvtár"

"Ezt az állóvizet kavarta föl a Microsoft Game Pass (GP), ami előfizetéses modellben, havi 3000-4000 forintért kínál hozzáférést több száz játékhoz. A szolgáltatás cross-platform, vagyis nemcsak az Xboxon, hanem számítógépen is elérhető, és a mindkét platformon futtatható játékok között elég nagy az átfedés."

"Olyan felhőalapú infrastruktúra és hálózati kapacitás áll a rendelkezésükre, amilyenről a Nintendo és a Sony nem is álmodhat. Erre építették föl a Game Passt is, ami  felborította a konzolpiac hagyományos üzleti modelljét."

Felhőcske barátunk hogy is maradhatna ki...

A lényeg ebben a mondatban van:

"Ahogy az eddigiekből is kitűnhetett, a Microsoft nem a hardver- és szoftvereladásokból akar meggazdagodni, hanem az előfizetésekből."

És kiderül, hogy a játékosok hülyék lennének nem a Game Pass-t választani... de a legtöbb amúgy nem teszi, de itt a levezetés:

"A játékosok azonban árérzékenyek, így sejthető, hogy a kisebb ellenállás, vagyis az olcsóbb ár irányába fognak elmozdulni. Hülyék lennének 80 dollárt (Magyarországon: 20 ezer forintot) fizetni egy új Call of Duty-játékért, ha a Microsoft platformján havi 4000 forintért is megkaphatják azt – sőt nemcsak azt, hanem több száz másik címet is. Ez az árelőny egyértelműen a Microsoft felé billenti a mérleg nyelvét: aki a Sony platformján akar Call of Duty-zni, annak ez 80 dollárjába kerül. Miért választanák ezek után a rajongók a PlayStation 5-öt az ugyanannyiba kerülő Xbox Series X helyett?"

Szóval miután a cikk felvezette neked, hogy a Microsoft évtizedek alatt csak milliárdokat veszített ezen a piacon, hirtelen zsenikké váltak, akik száz évben gondolkodnak egyenesen és a cél az volt, hogy elérjenek ide... a Game Passhoz, amit csak a hülyék nem választanának.

Na most... 80 dollár általában a legdrábább játékok valamilyen deluxe vagy valami más csomagja... persze éppen a Call of Duty lehet tán több is. De 80 dollár az most olyan 25 ezer forint. Ha több mint hat hónapon át használná a Call of Duty-t akkor már minuszban van. De nem kell ehhez a címhez ragaszkodni.

Több tényező is van. A legtöbb játék ennél olcsóbb. Plusz manapság még a nem kifejezetten karakterépítős játékokban is van level szint, főleg ilyen lövöldözősöknél. Vagyis idő kell hogy feloldjál mindent. Viszont a játékosok többsége ma már a harmincas korosztályból kerül ki, ezért is lehetnek ilyen magasak manapság az árak, mert felnőttek a legmagasabb keresetű kórban költenek a legtöbbet videójátékokra.

Ami viszont ezeknek az embereknek nincsen olyan sok mint a fiataloknak az a... idő, hogy játszon. Egyrészről munkahely, másrészről család ha van, de amúgyis... már nem a szülők látják el, magának kell gondoskodnia mindenről. Vagyis lehet, hogy egy átlagos héten kb. semennyi ideje sincs játszani... Vagyis ha Game Pass-t venne nem tudná kihasználni, mert nincs ráfordítható ideje. Ha viszont megvesz egy játékot akkor bármikor visszatérhet hozzá.

Azonkívül a Game Pass nem kinál fel minden játékot... főleg nem egyből a legújabbakat... vagyis akkor kerülnek be a kínálatba amikor már a teljes verzió is olcsóbb jelentősen.

És a Microsoft megint eszelős pénzt költött el... de akárcsak bármelyik felhős projektnél a cikkszerzőben nincsenek kétségek afelöl, hogy ezt jól tette... bár megjegyezte, hogy látni se lehet, hogy így ebből mikor lesz profit, de majd egyszer lesz:

"Az nem kérdés, hogy ezzel a lépéssel közelebb jutottak ahhoz, hogy ledolgozzák az Xbox üzletág sok-sok milliárd dolláros veszteségét, de hogy ez az eszelős pénzszórás mikor eredményezhet profitot, az nem világos. "

Sohase választanám a Game Passt... egyáltalán nem érné meg nekem.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr7116819764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szaréliusz Incelus 2022.01.21. 10:38:16

úgy látom, minden az előfizetés-bérlés felé megy el.

GABOR2 2022.01.21. 11:00:37

@Szaréliusz Incelus: Inkább úgy mondanám, hogy azt szeretnék elérni. Fizess örökre, de sohase legyél tulajdonos.

promo921 2022.01.21. 12:13:55

Ez már régen is téma volt, főleg a Wow kapcsán
youtu.be/tUAX0gnZ3Nw

GABOR2 2022.01.21. 12:54:08

@promo921: Ha jól tudom a WOW nem törli a karaktered egyből ha nem fizetsz állandóan. Mintha úgy hallottam volna, hogy egyesek visszatértek több hónap kihagyás után.

A Game Pass ügyileg ha nem fizetsz veszted a játékod és az előrehaladásod is tán... ha azt a részt is törlöd ami a gépeden van. Ezt írják:

"Az Xbox Game Pass-tagok mindaddig hozzáférést élveznek a számítógépes vagy konzolos játékok könyvtárában elérhető minőségi játékokhoz, amíg az előfizetést lemondják, illetve az lejár, vagy a játék kikerül az Xbox Game Pass könyvtárból."

"Games will not be deleted from your hard drive until you delete them, even if they have been removed from the Xbox Game Pass catalog. However, once a game leaves the Xbox Game Pass catalog, you’ll need to purchase a digital copy from the Xbox app for Windows or the Microsoft Store, play from a disc, or obtain another form of entitlement to continue playing the game."

"If a game was installed from the Xbox Game Pass catalog but will no longer play, make sure your Xbox Game Pass subscription is active and that the game is still in the current catalog. Also check the individual game detail page to confirm that your machine specifications and operating system version meet the minimum requirements set forth by the developer. Certain games may require the latest Windows update."

Meg itt felmerül, hogy simán kivesznek a PASS katalógusából játékokat... amiket ha akarsz később is játszani, majd meg kell venned teljes árért.

"Ezektől a játékoktól búcsúzik az Xbox Game Pass január végén"

www.playdome.hu/hirek/57455/ezektol-a-jatekoktol-bucsuzik-az-xbox-game-pass-januar-vegen

GABOR2 2022.01.21. 13:05:50

@promo921: Köszi amúgy a videót... úgy látom az illető se tartja nagy ötletnek.

promo921 2022.01.21. 17:06:14

Persze nyilván 1000x összetettebb a dolog, én se vagyok felhő párti, csak a videóban is a csóka kifejti, hogy sokszor a klasszikus "dobozos" játék is használhatatlan lehet a szerverek nélkül. Pl a COD sem hiszem játszható offline vagy lan-on keresztül. Ugyan ez igaz a filmek/zenék/köynvek terén is, ami soha nem a 'tiéd' és ha valaki kegyvesztett lesz könnyen a könyveit pl visszahívják a kindle storeból is, azt hiszem volt is rá példa. A felhő az 1984-et segiti elő, hogy könyebb legyen átírni a történelmet. Sokan nincsenek tisztában, hogy a felhő mindössze annyit jelent, hogy nem a sajét gépén van az info, hanem valaki másén.

GABOR2 2022.01.21. 17:57:20

@promo921: Ami érdekes volt amúgy éppen, hogy azt magyarázta el, hogy az, hogy nem a tied a játék amit megveszel nem igaz, mert amit megvettél a tied, csak nincs jogod terjeszteni stb.. EU is kimondta. A játék mint szolgáltatás pedig definició szerint lényegében az, hogy a játékos nem rendelkezik azzal, hogy mikor játszhat... És mint a fenti cikket is linkeltem alul... A Microrosoft van, hogy simán csak úgy dönt, hogy hopp innentől nem lesz a kínálatunkban valamelyik játék és akkor ahhoz már így nem férsz hozzá. Míg a másik módon vett játékokhoz bármikor visszatérhetsz... elvileg. Mert amúgy van rossz gyakorlat, pl. hogy miután már nem árulják a játékot se adják ki a maradék kódját, hogy tovább tudják használni a játékosok... pedig a törvényt betartva lényegében az kéne.

Veghetáry János 2022.01.21. 19:03:12

A software-t mindig csak "bérled", mert csak a licenszét veszed meg. Garancia sem volt rá emiatt soha. A játék is egy software. De ettől függetlenül tényleg nem egészen érthető, hogy miért éri meg minden ilyen cégnek? Lásd Epic, aki minden héten ingyen ad egy játékot. Az már több mint gyanús.

GABOR2 2022.01.21. 21:08:05

@Veghetáry János: Az Epic-nek van aranytojást tojó tyúkja ami miatt megengedhet magának ilyen akciókat. Azokat amúgy örökbe kapod.

A másik meg, hogy pont az a videó amit belinkelt a másik forumtárs mutatta forrással, hogy az EU és sok más álláspontja szerint azt a darabot, azt a játékot birtoklod és dolognak kell tekinteni. Aztán persze nem sokszorozhatod, hogy elad stb.. Én is úgy tudtam ahogy te írtad, a videó szerint viszont erről született legfelsőbb bírósági döntések, köztük EU-s szintű is és kimondták, amiket írtam...

promo921 2022.01.21. 23:44:28

@Veghetáry János: 13:20 a korábbi youtube linkemnél
süti beállítások módosítása