Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Majdnem kommentár nélkül... avagy csomó minden egyben

Vissza a papírhoz; koronavírus, gazdaság, kriptopénzek... minden... majdnem

2021. október 19. - GABOR2

Annyi mindennel elmaradtam, úgyhogy ahelyett, hogy mindenről egy külön cikket íroknék, mindent összedobok egybe... majdnem.

Jöjjön hát ez a hibrid szörnyeteg...

Egy jellemző történet a mai digitális-zöld-tökmenő-modern cégekről, amik egyből többet érnek olykor mint más, száz éves cégek... de aztán terméketlenül semmivé lesznek:

"Tesla-gyilkosnak indult, ma már az alkalmazottait sem fizeti ki - Itt a cég, ami egyetlen autó eladása nélkül többet ért, mint a General Motors"

Aztán... az új iOS még mindig sokkal biztonságosabb ( ja olyan nincs is az informatika világában ) volt mint a Windows, mert ennek sikeres feltörése csak a kiadása napján történt meg.

Ez pedig azért van tudjátok, mert ezen cégeknek az ügyfelek biztonsága a legfontosabb...

"Még azon a napon feltörték az iOS 15-öt, amelyiken kiadta azt az Apple"

Aztán... vissza a fára, vissza a papírhoz... pedig nagyon modern-menők akartak lenni:

"Amerikai farmereket zsarolnak orosz kiberbűnözők"

"A terményszállítás és -kereskedés adminisztrációját a gazdák a támadás óta a szövetkezet koordinálásával papíron végzik."

"Nagyszabású hackertámadást vertek vissza Izraelben"

"A kórházban elhalasztották a nem sürgős műtétek egy részét, és csak úgy képesek folytatni a gyógyítást, hogy alternatív informatikai rendszereket  alkalmaznak, valamint visszatértek a szinte már elfelejtett tollhoz és papírhoz az adatrögzítésben."

Visszaverték? Valóban?

"Kibertámadás ért egy izraeli kórházat"

"Dudkevitz azt is elmondta, hogy emberéleteket is veszélyeztethet a kibertámadás"

" Az igazgató hangsúlyozta, hogy eddig is jelentős összegeket költöttek adatvédelemre, és egy nemrégiben végzett ellenőrzésen a megfelelően biztosított kórházak közé kerültek."

Ilyen ez a kiberbiztonság... akkor is feltörnek. Ezért eleve, fontos dolgokat nem kéne netrekötni.

"A televízió képsorai szerint jelenleg több osztályon kézzel jegyzik fel az adatokat, a már régen elfeledett indigóval készítenek másolatokat, s mindez jelentősen lassítja a kórház működését."

Aztán a sokak nagy reménye, kriptopénzek is megmutatták, hogy... ők is informatikára épülnek, tehát... biztonság nincs:

"Kriptopénzt loptak a Coinbase ügyfeleitől"

"A Coinbase legalább 6000 ügyfelét károsították meg hackerek egy, a cég által szétküldött figyelmeztetés szerint."

Azt hinnéd, hogy mivel pénzről van szó minden megfelelően van regisztrálva és legalább utóbb kiderül minden... de nem, még azt se tudják mikor történt a lopás:

"A kriptotőzsdei lopás valamikor március és május 20. között történt."

Aztán... ha még saját pénzükre se tudnak vigyázni... akkor mire számíts tőlük:

"Egy őrületes hiba révén ingyen pénzt osztott egy kriptoplatform"

" a platform a saját kriptopénzéből egy vagyont veszített el, hiba csúszott ugyanis a frissítési protokollba."

"az elbaltázott frissítés folyamán 162 millió dollár értékű COMP tokent osztottak szét a platform felhasználói között. Ekkora tőkeveszteséget még egy hasonló kriptocég sem szenvedett el."

"Az alapító Compound Labs azonban nem tudja visszaszerezni a pénzt, ezért megkérte az érintetteket, adják vissza a tokeneket, 10 százaléknyi jutalom fejében. Előtte állítólag még megfenyegette az ügyfeleket, hogy aki nem működik együtt, az adózásilag megüti majd a bokáját.

Szakemberek szerint azonban többszörösen mellélőtt a cég, ugyanis az ingyen pénzhez jutott felhasználóknak csak a hazájukban érvényes adókat kell megfizetniük, semmilyen egyéb kötelezettség vagy jogi következmény nem terheli őket – félelmek nélkül megtarthatják a kapott összegeket."

Aztán egy h@lye cím a Twitch-et ért támadásról... ahol lényegében vittek szinte mindent. Mindazonáltal én nagyobb kibertámadásnak tartom azt, hogy az USA összes kormányzati rendszerének több mint felét feltörték, ahhoz képest, hogy egy játék-streaming oldallal teszik ezt... dehát kellett a klikkelés gondolom.

"Kínos adatok szivárogtak ki minden idők egyik legsúlyosabb hackertámadása után"

"Elképesztő mennyiségű adat szivárgott ki Twichről, az első számú online videojáték-közvetítéssel foglalkozó oldalról. A felhasználók személyes adataitól a forráskódig szinte minden nyilvánosságra került."

A felhő ereje... egy hackertámadás és vihetsz mindent.

Aztán egy kis hazai gazdaság.

A kormány szorgalmasan költi megint a pénzeket, ezúttal a "Gazdaságújraindítási Alap"-ból. Viszont ellentétben tavallyal, a címek amikre költik most legalább sejtetik, hogy valóban köze van a dolognak a gazdaság újraindításához.

"Pár nap alatt százmilliárdokat szórt ki a kormány"

"Az átcsoportosítás legnagyobb nyertese ezúttal:

  • A Nemzeti Vagyonért Felelős Tárca Nélküli Minisztérium tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó egyéb társaságok forrásjuttatásai soron a beruházásokra 31 milliárd forint jut.
  • 25 milliárd forint megy a Külgazdasági és Külügyminisztérium tulajdonosi joggyakorlása alatt álló társaságok tőkeemelésére. (Ez a múlt heti kormányhatározat alapján az Eximbank tőkeemelését jelenti.)
  • 17 milliárd forint a kiemelt társadalmi igényeken alapuló közútfejlesztésekre.
  • 13 milliárd forint vasútfejlesztésekre.
  • 13 milliárd forint térségi fejlesztési feladatok finanszírozására.
  • 6,4 milliárd forint a Miniszterelnöki Kabinetirodához Nonprofit, társadalmi, civil szervezetek és köztestületek támogatása céljából."

Aztán viszont Matolcsy megint beszólt, hogy sz@rok vagyunk Romániához képest:

"Matolcsy György: Románia kétszer olyan gyors volt, mint Magyarország"

Azt azért hozzátenném, hogy maga az elemzés korrektebb és belátja, hogy vannak ott is problémák. Meg ugye Viktor egyszerre akart növekedni és államadósságot törleszteni intenzíven és ez egymás ellen hat.

Matolcsy szabotálása amúgy jól halad, bár valószínű veszíteni fog, de azért sokan szenvednek miatta:

"Kijöttek a friss számok: rengeteg lakáshitelesnek száll el a törlesztőrészlete"

De ez még nem a vége, hisz a mai napon is tovább emelték a kamatot, ami miatt a törlesztők még tovább fognak nőni:

"Itt az MNB kamatdöntése!"

"A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 15 bázisponttal, 1,8%-ra emelte az alapkamatot a mai ülésén. "

Aztán volt itt egy tervezett határozat, hogy a háziorvosoknak a koronavírus gyanus eseteket tesztelniük kellene mindig... Csak az a baj, hogy a koronavírus tünetei a legtöbb embernél megszólalásig hasonlítanak szupergyenge felsőlégúti megbetegedésekéhez, amikből rengeteg van és "kicsit" problémás lenne mindet tesztelni... Főleg, hogy a szabály szerint ehhez be kéne mindig öltözni. Amúgy ez is mutatja, hogy a legtöbb embernek a koronavírus... semmiség.

"Mégsem kötelező a háziorvosnak a Covid-tesztelés"

"Tiltakoznak és aláírásokat gyűjtenek a háziorvosok, mert egy új intézkedés szerint minden covid-gyanús beteget tesztelniük kel"

Orbánék javára legyen írva, hogy eddig többször képesek voltak a nagy tiltakozást kiváltó h@lye ötleteket visszavonni, ebben az esetben is ez történt.

Aztán egy vicces eset az USA-ból... Joe Biden támogatottsága bezuhant és rendszeresen sporteseményeken is azt skandálja a tömeg, hogy "F*ck Joe Biden". Viszont az egyik baloldali TV csatorna riportere megpróbálta tán... szépítíteni a dolgot és azt mondta, hogy nem azt mondja ám a nép, hanem szurkol "Brandonnak", vagyis azt mondja, hogy "Let's go Brandon".

Azóta ebből meme lett, a baloldali médiák hazugságának jelképe és poénból mindenfele elsütik, hogy "Let's go Brandon!"

https://www.youtube.com/watch?v=xMdIghpmiXU

https://www.youtube.com/watch?v=-Ry0iQraBGU

A többi baloldali média meg még dícsérte is a riporternőt a hazugságért, vagy... tévedésért.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5516727788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2021.10.19. 20:51:43

Most is jut pénz hülyeségekre, meg akarják venni a Ferihegyi repteret dollármilliárdokért, miközben már egekben az államadósság,
süti beállítások módosítása