Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Orbán és a bankok ma már haverok...

2021. szeptember 25. - GABOR2

Még az előző válságnál a bankok és Orbán között valódi, súlyos ellentét volt amikoris bevezette Orbán a bankadót.

De már akkor se volt totálisnak mondható az ellentét, sőt.

Emlékszem, hogy voltak ezek a kormány és a bankok szövetségi szervezete közötti egyeztetések és szerintem a második ilyen végén volt egy interjú a  magyarországi bankok szövetségének elnökével és ő azt nyilatkozta lényegében, hogy rühelli az érzést, hogy bankadó lesz meg egyéb kellemetlenségek, de tisztában van vele emellett, hogy igazából Orbán megmenti őket saját maguktól, mert ők nem bírnák ki, hogy el ne vegyék a magyar családok hatalmas részétől a házukat, lakásukat és ez egy olyan lehetetlen helyzethez vezetne, hogy összeomlana minden és a bankok se úsznák meg a népharagot. Tehát Orbán nekik jót tesz.

Ennél a válságnál viszont szó sincs már igazából igazi kellemetlenségekről. Azt hangoztatták, hogy a vírus miatt mindenkinek ki kell vennie a részét a rosszból... Nos, a bankoknak nem kellett.

Röviden a bankoknak csak annyi volt a történet, hogy várniuk kell tovább, hogy megkapják a pénzüket... megemelve, kamatostúl... Nincs semmi veszteség... sőt extrán kapnak kamatbevételt. Csak időben kitolva.

Ami a magyar családokat illeti:

"A törlesztési moratórium meztelen valósága: így verhetnek milliós többletköltségbe a bankok"

A bankok nagyon is jól voltak koronavírus alatt:

"Milyen koronavírus? Ott folytatják a Magyarországot uraló nagybankok, ahol abbahagyták"

Amit befizettek vissza is kapták... senki  más, csak ők... ennyit arról, hogy kiveszik részüket:

"Visszakapják a bankok a járvány miatt kivetett különadót"

Ezért a "válságkezelésért" a magyarországi bankok meg is dícsérték Orbánt... miért is ne tették volna... csak nyertek rajta.

Most viszont tegnap történt egy olyan, hogy a Moodys is felminősítette Magyarországot.

Nem akkor amikor nagy GDP növekedésünk lett, nem akkor amikor a külföld felé a kitettségünk a devizatartozás csökkenése miatt alacsonyabb lett... akkor kaptunk felminősítést, amikor felvettünk egy gigahitelt ( igazából kettőt ), ráadásul devizában, amivel növeltük ezt a sérülékenységet és függőséget... Orbán pár éve még szuverenitási kérdésnek tartotta, hogy minél kevesebb legyen a devizatartozása az országnak.

"Felminősítette Magyarországot a Moody’s!"

Két indokot mondott a cég, az egyik az erős várható GDP növekedés, bár az nem annyira biztos... a másik pedig röhejes egy giga hitelfelvétel után... ez az indok:

"Az erőteljes növekedés a cég szakértői szerint a költségvetési fegyelem visszatérését is segítheti a következő években, illetve ismét csökkenhet az államadósság."

Szóval amikor 10 évig valóban csökkent az államadósság az le volt sz@rva, most a giga hitelfelvétel után azért minősítenek fel mert... csökkenhet az államadósság? ?????

A szakértők is meglepődtek:

"A Moody’s felminősítése mindenképpen meglepetésnek tekinthető. Bár már egy éve pozitív kilátás volt érvényben, de a vírushelyzetre való tekintettel arra lehetett számítani, hogy felminősítés csak később, fél vagy egy év múlva következik be, ha egyáltalán bekövetkezik

- kommentálta a lépést Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató szakembere."

Na mindegy úgyis egy bullshit amit a hitelminősítők mondanak.

Másik erről szóló cikk szerint:

"A péntek éjjel Londonban bejelentett döntés indoklásában a cég a felminősítés fő tényezői között kiemelte, hogy a növekedés erőteljesen visszalendült az idei év első felében, és ez is erősítette a magyar gazdaság ellenállóképességét. Mindezt a hatékony költségvetési és monetáris politika is segítette."

Na most... idénre nem mondom, hogy rossz amit csináltak, de tavalyi "válságkezelés" gazdasági oldalról egy vicc volt, szinte száz százalékban. Adtam forrásokkal anyagot, hogy igazából mikre ment el a pénz. Idén, meg már Matocsy és Varga betesz egymásnak... hogy lehet ezt hatékonynak tartani? Matolcsy szerint ő 5-ös munkát végzett de Varga 1-est érdemel... Node Matolcsy most biztos örül, hogy egy nemzetközi szervezet szerint jó úton halad... amikor igazából hátráltatja a növekedést. Vajon ő is meg fog-e szólalni?

Szóval mindenkinek egy rejtély, hogy miért van ez a felminősítés, és az indoklása is elég bullshit. Alighanem azért van, a valóságban, mert Orbán jófiú mostmár mind a hazai bankokkal, mind a nemzetköziekkel.

Ja és ami a következő években való nagy növekedést illeti... választási év lesz, de utánna mindenki azt magyarázza, hogy vissza kell fogni magunkat.

Aztán amiatt, hogy idén nem érik be egy sima, jó növekedéssel, hanem egy szuperjónak tűnű növekedést akarnak, ami igazából csak a tavalyi gyenge bázis adatok miatt tűnik annak, újra szembetalálják magukat a válság előtti problémával.

Nincs további bevonható munkaerő nagyon:

"Magyarországot megállíthatja egy betonfal"

"A magyar gazdaság kilábalásával párhuzamosan újra egyre több üres álláshelyet jelentenek a cégek. A KSH friss adatai alapján egyre komolyabb munkaerőhiányról beszélhetünk, a vállalatok pedig újra úgy érzik, hogy a növekedésük fő korlátja a képzett dolgozók hiánya. Egyelőre nem olyan nehéz a helyzet, mint ahogy a válság előtt tapasztalták, de csak idő kérdése, hogy súlyosabbá váljon, mint akkor volt. Ezzel könnyen lehet, hogy a végéhez közeledik a munkaintenzív növekedés szakasza Magyarországon."

Éppen ezért halljuk egyre jobban, hogy jöjjenek az innovációk, meg a digitalizáció, mert az segíthet szerintük, hogy továbbiakban is növekedjünk.

"Az innovatív technológiák jelentős versenyképességi előnyt jelentenek a vállalkozások számára"

Itt viszont sok zsákutca van.

Ráadásul volt, hogy Orbán már olyat nyilatkozot, hogy lényegében ezen a területen is kimerültek már a lényeges "tartalékok".

Tehát hamarosan megint itt lesz a probléma, hogy hogyan növekedjen a gazdság... a bankároknak nem kell félniük... a fizetendő kamat csak növekedni fog, ha vér szagot éreznek. Tehát vége lehet annak a korszaknak, hogy "majd kinőjjük az adósságot"; és ha nem nőjjük ki, akkor fokozatosan egyre több és több minden kerül át majd a hitelezőink tulajdonába.

Zárjuk azzal, hogy tudjátok pár éve az volt a szöveg, hogy nem számít mit mondanak a hitelminősítők... ma már más szelek fújnak:

"Varga Mihály: Erős és világos visszajelzés a felminősítés"

"A mostani felminősítés, csakúgy, mint a múlt heti devizakötvény-kibocsátás, a piaci szereplők töretlen bizalmát jelzi a magyar gazdaság iránt "

Hát persze... egyébként meg pár éve tényleg lesz@rták az államfinanszírozásnál a hitelminősítők véleményét, és olcsóbban vehettünk fel hitelt... Orbán mégis jobbnak tartja őkkel nem szembeszállni többé.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr2916700218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Koenigsberger 2021.09.26. 10:18:17

Képzett munkaerőhiány? Ez hogy lehet? Hiszen már felnőtt egy egész nemzedék, aki már az óvodában is kakaóbiztos számítógépeken szívta magába az információs tudás alapú társadalom alapvetéseit! A sok rejtett erőforrás se bújt még elő?

[nagyfokú irónia]

Lett helyette a mi adónkból támogatott összeszerelő-ország és a mi adónkból árokparton gyomot kapirgáló analfabétasereg.
süti beállítások módosítása