Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Matolcsy a "jövőbelátó"

2021. szeptember 06. - GABOR2

Matolcsynak olvastam több könyvét, és az "Amerikai Birodalom" című könyvében megírja, hogy a korábbi századokban Magyarország azért bukott mindig el, mert a vezetése képtelen volt felismerni, hogy melyik nagyhatalom lesz a nyerő, pedig ha vizsgálták volna a helyzetet rá kellett volna jönniük, hogy az nem is lehetett volna másképpen, hogy ne azok nyerjenek mindig akik nyertek.

Tehát megadta nekünk a tökéletes receptet, hogy hogyan legyünk ezután mindig nyerők. Nézzük meg kik lennének most az eleve nyertesek... Matolcsy abban a könyvében nem is árult zsákbamacskát... az USA mellett kell maradnunk mindenáron, mert lehetetlen, hogy ne ő legyen a nyerő. És szerinte még az is tök mindegy, hogy eladósodik, mert az USA eladósodhat a végtelenségig, sőt ezt mint egy új... nem is tudom, rendszert írta le, hogy igen, az USA a végtelenségig el fog adósodni, soha se fogja visszafizetni amivel tartozik, de ez oké.

Ha figyeled Matolcsy munkásságát, ő amúgy se szeret csak a kis magyar valóságban gondolkozni, hanem simán válaszolgat olyan cikkekre kéretlenül, amik valami, nagy, legalább kontinenst érintő dologokkal foglalkoznak.

A gond csak az, hogy bár ő nagyon okosnak gondolja magát és évtizedekben gondolkozik... az előbb tárgyalt könyvében leírtak már elavultak... vagyhát... már másként gondolja.  Akkor azt írta, hogy csak egy hatalomhoz szabad ragaszkodni mindenáron és az az USA... aztán később már Kína lett hájpolva mint a nyerő és nem veszi észre, hogy Kínában se olyan klassz a helyzet egy ideje. Ezekről írtam korábban a blogomon, nem egyszer.

És most itt van egy újabb kéretlen "válasz cikke", ami eléggé... de lássuk:

"Matolcsy: nem érdemes a hatalmi központok ellen fogadni"

"Az intézményi befektetések világában a geopolitikai kockázatok ma már valóban jelentős aggodalomra adnak okot, írja Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a How geopolitics impact global public investors (Andrew Rozanov, OMFIF) cikkre reagálva."

Menjünk rá erre a részre:

"Az USA és Kína közti feszültségek miatt létrejövő új „G2” világban, két, egyre inkább elkülönülő világgazdaság nyújt befektetési lehetőségeket Rendelkezésünkre áll azon sikeres országok rövid, de biztonságos listája, amelyekben szinte minden terület alkalmas a hosszútávú befektetésre. Láthatóak a technológiai áttörések fő irányai; ezeken a területeken és a sikeres gazdaságokban szinte minden befektetés ígéretes lesz, tette hozzá Matolcsy."

Szóval most megint fordult tán a világ... mostmár kettő ország lesz a top-on... ezúttal nem árulja el kire kéne fogania a magyar vezetésnek a kettő közül, pedig elvileg neki az a specialitása, hogy tudja a siker titkát. Namind1. Azt viszont elárulja, hogy tudja a listáját azon országoknak akik sikeresek lesznek tuti + Ami számomra legjobban idegesítő... azt írja, tudja, hogy mik lesznek a tuti és sikeres technológiai áttörések.

Egyrészről... ilyen nincs, hogy tudod, hogy melyik országok lesznek tuti sikeresek... ez... beképzeltség.

Ami pedig a technológiát illeti ez még inkább igaz, sőt az a négyzeten, hisz tudom, hogy a magyar kormány olyan technológiai cuccokat hájpol amiről én itt a blogomon kitárgyaltam... zsákutcák lesznek.

Tehát kanyarodjunk vissza az elejére a cikknek... Matolcsy szerint annó a vezetőink nem látták meg az eleve győzteseket, de... akiket, meg amiket ( pl. technológiákat ) eleve sikerre ítéltetettnek gondol... nos, szerintem 99,999%, hogy nem lesznek azok.

Vagyis talán Matolcsynak picit alázatosabbnak kéne lennie... könnyű utólag megmondni, hogy kik és mik a győztesek, a jelenben... nem olyan egyszerű, vagy inkább lehetetlen, legalábbis tutira. És bizony ő már váltogatott is győzteseket, meg most is szerintem ami a technológiákat illeti zsákutcásokra fogad, mint tuti nyertesek. Vagyis ő is jó úton halad, hogy egy olyan vezetőnk legyen, aki nem képes felismeri a korában, hogy mi a helyes és jó irány. Eleve látszik, hogy nincs számára kétség... tehát nincs hely a fejében egyéb gondolatoknak.

Meg elve, ezek a visszatekintgetések... Menjünk vissza az időben, mondjuk a második világháború idejébe, mikor a németek elfoglalták Franciaországot... Jól jártunk volna azzal, hogy a németek ellen megyünk akkor? Simán lerohantak volna minket, porrá rombolhatták volna az országot és bizony a zsidókból is sokkal kevesebb túlélő lett volna, míg a végül győztes hatalmak nyilván ugyanúgy odadobtak volna a Szojvetuinónak minket. Legyelországért indult elvileg minden, őértük szálltak be a nyugati hatalmak a háborúba, de végül hagyták, hogy a Szojvetunió lenyelje a területe jórészét és szabad se lett az ország. Szóval szerintem ha annó a németek ellen megyünk hirtelen, csak sokkal rosszabb lett volna. Viszont szerintem, van egy olyan érzésem... Matocsy eredetileg fogadott volna a britekre, szövetségesekre, de amint a németek győznek a franicák ellen, nyomban kukába dobta volna az elméletét és a németeket favorizálná... pont mint dobta az USA-t Kínáért, mert pár évig úgy tűnt lehet abból is reálisan szuperhatalom.

Matolcsyban kimutat a cikkében egyfajta gőgöt is megint... ő mint Jegybank elnök... egy "hatalmi központ", aki ellen nem érdemes fogadni:

"Végül a pénzpiaci forradalom egyik olyan új eleme sem bizonyul majd tartósnak, amely szembe megy a kormányok és a központi bankok akaratával. A régi/új gravitációs központ, vagyis a nemzetállamok ereje, legyőzi a nem kívánatos pénzpiaci innovációkat. Nem érdemes a hatalmi központok ellen fogadni - zárja cikkét Matolcsy."

Még a menő technológiáknak sincs esélye Matolcsy ellen... Ez az ember hatalmas hiányban szenved, nagyon-nagyon úgy érzni, hogy ő egy hatalmas zseni, akit ünnepelnie kell a világnak, beleértve azokat is akik ellene vannak... most úgy tűnik azzal kompenzál, hogy hatalmi központnak képzeli magát... Reméljük elég lesz neki és ellesz vele, addig amig leváltják végre.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr816681410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása