Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Mellébeszélés egy digitális kerekasztalnál ( digitális jegybankpénz, Matocsy öröksége )

2021. augusztus 31. - GABOR2

Emlékeztek rá... amikor Matolcsy lett a jegybank elnök, hirtelen új érmék kezdtek megjelenni... amiken már az ő aláírása volt.

Aztán láthatjuk, hogy szeretne valahogy másként is nyomothagyni a világban... nem csak egy picit, nagyot.

Ebben a gonoszos Varga Mihály megakadályozta, amikoris az általa elültetett klassz dolgokért járó dícséretet ő aratta le... legalábbis az ő fejében, és utálja Vargát emiatt és most is aktívan próbálja akadályozni, hogy még több dícseretet kapjon a várható magas GDP adatok miatt.

De nyomot próbál hagyni úgy is, hogy véleménycikkeket, "válaszcikkeket" ír olyanoknak és olyan témákban... amikhez semmi köze.

A legutóbbi cikkem után jött egy ilyen:

"Matolcsy György megszólalt: az aszimmetrikus geopolitika új világa hátráltatja a globalizációt és a növekedést"
 

"Az aszimmetrikus geopolitika új világa hátráltatja ugyan a globalizációt és a növekedést, viszont előmozdítja a társadalmi igazságosságot és a gazdasági korrektséget - ezzel is kommentálta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke Kaushik Basu, a Világbank korábbi vezető közgazdászának „The Changing Map of Economics” című cikkét."

A gond csak pl. az, hogy a korábbi nagy jóslatai, amiknek elvileg állniuk kéne évtízedekig - hisz ő ilyenekben gondolkodik - nem álltak meg nagyon évekig se, saját maga szerint se... már változtatott. Abban a könyvében amiben azt tárgyalja, hogy Magyarország azért volt vesztes az utóbbi időben mindig, mert a vezetése nem volt képes felismerni, hogy melyikek a nagy, eleve győztes birodalmak és rossz oldalra állt emiatt, kijelentette, hogy az USA az a nagy győztes most és sokáig marad is és nem számít mi lesz, vele kell tartani, aztán pár év múlva már Kína lett a nyerő... amennyire követtem még nem vette észre, hogy Kínában nagyon megváltoztak a dolgok.

Nem, nem vette észre, ez friss:

"Végül Kína felemelkedésének megállításáról való ábrándozás véget ér. Mindez egy új gazdasági gondolkodásmód kezdetét jelenti.

Új – nagyobb társadalmi igazságosságot és az egyenlőtlenségek csökkentését célzó – kormányzati politikák veszik kezdetüket."

Pont linkeltem egy olyan cikket, hogy Kína a teljes GDP növekedését a szupermagas adósságának a mérséklésére fordította és nem a világhatalomi céljai építésére... Nem, nem veszi észre évek alatt se Matolcsy; na mindegy.

A másik gond, hogy nem azzal foglalkozik, ami neki jutott... ez pedig a magyar jegybanki ügyek... bár ugye úgy foglalkozik vele, hogy éppen szívatja Vargát és vele az országot. Erről van egy sorozatom a blogomon...

Na mindegy, most egy ideje egy újabb módon próbál nyomothagyni a létezéséről a világnak. Ez pedig az, hogy ő akarja bevezetni a digitális jegybankpénzt Magyarországon és... a világban először.

Most is erről volt szó egy digitális kerekasztalbeszélgetésen.

Nos, tudjátok, ha olvassátok a blogomat... a cikket próbáratettem... vajon a "biztonság" és hasonló szavak és témák felmerülnek-e különös tekintettel a kibertérre. Nos... lássuk vajon Matolcsyék látják-e a "kockázatot" a digitális jegybank pénz esetében?

"Jön a digitális jegybankpénz, örökre búcsúzhatunk a készpénztől?"

Biztonság szó a cikkben: egyszer, de nem kiberügyileg, hanem betétbiztosítás.

hacker szó: nulla

támadás: nulla

hátrány: nulla

előny... na vajon az van-e: van, több is, pl:

"Vonnák Balázs szerint a digitális jegybankpénz egy kamatozó eszköz is lehetne, ez komoly előnyöket rejthet a monetáris politikának."

Ó, szóval előny az meglátva, de hátrány az semmi...

kockázat: 3

Na... vajon milyen kockázatok vannak:

"Kolozsi Pál Péter, jegybanki eszköztár, devizatartalék és kockázatkezelési igazgató szerint a készpénzbe vetett bizalom erősségét két tényező határozza meg:"

Ó szóval van itt nekünk kockázatkezelési igazgatónk... vajon valami kockázatot lát-e a digitális jegybankpénzben...

És semmi ilyesmiről nem beszél, csak arról, hogy az emberek szeretik a készpénzt, de hamar átállnak ha kell.

Még kockázat:

"A kockázatok is abban rejlenek, hogy egy ügyfél nem tud különbséget tenni egy bank és egy fizetési szolgáltató között, és ugyanazt a megbízhatóságot várják el mindkét féltől, holott nem is ugyanaz a szabályozás vonatkozik rájuk. Egy bank esetében a betétbiztosítás az intézmény problémája esetén biztonságot nyújt. A technológiai platformokon akár kriptoeszközökkel is lehet kereskedni, és olyan kockázatok felé nyitják meg ezzel az utat, amely nem feltétlenül áll összhangban az ügyfelek tudásával. Ha nagy, de átjárhatatlan zárt rendszerek jönnek létre, felmerülhet egy központi digitális megoldás használata, így elháríthatók a problémák."

Szóval kockázat az, hogy az ügyfél h@lye és elcs@sz valamit... hogy a banki rendszerrel lehetne baj... hát nem.

Szóval biztonságról, főleg kiberbiztonságról egy szó se esik, arról van szó nagyjából, hogy az emberek nagyon szeretik a készpénzt, de ha lesz digitális pénz hipp-hopp mindenki átáll majd rá az öregeken kívül, azok meg majd úgyis kihalnak maguktól. Ja és a digitális jegybank pénz tök jó lesz...  Azt viszont az egyik szereplő megjegyzi, hogy vigyázni kell, mert ez az egész igazából teljesen feleslegessé teheti a jegybank létét, úgyhogy úgy kell csinálni, hogy bár nem lenne szükség a jegybankra, mégis legyen rá szükség... Még a végén Matolcsy nyirná ki az "örökségét".

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr1116675810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2021.08.31. 17:44:05

A bankok amúgy alapból szeretik hülyének nézni az embereket, ilyen agyalágyult érveket hoznak fel a készpénz ellen, miközben az előnyösebb az embereknek nálunk.

hvg.hu/gazdasag/20210831_keszpenz_penz_bankszovetseg

GABOR2 2021.08.31. 21:35:13

@Madarász Henrik: Jaj ezek az érvek tényleg szánalmasak... jaj de drága a pénz, jaj, de környezetszennyező... de semmi normális érv.

Ha teljesen digitális lenne a pénz nemcsak a hackerektől kéne félni, hanem hogy éppen milyen örület van divatban... lehet valamikor ahhoz lesz kedvük a bankoknak, hogy megtagadják a szolgáltatásaikat, mondván ők magáncég... aztán nem tudsz majd semmit se venni, mert nincs más megoldás rá.

2021.09.05. 14:47:27

@GABOR2: Z*id* szokás szerint 1/3 arany, 1/3 ingatlan, 1/3 értékpapír :)
süti beállítások módosítása