Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Varga Mihály behúzta ezt a rekordot is... a "gazdaságvédelmi intézkedések" ellenére is + update

2021. augusztus 19. - GABOR2

Sikerült a negyedéves GDP rekord, Varga Mihály behúzhatja ezt is és jó úton halad összehozni éves szinten is egyet.

Állítólag ez " bombameglepetés":

"Bombameglepetés: rekordot döntött a magyar gazdasági növekedés, mutatjuk az okokat"

Ez akkora nagy "bombameglepetés", hogy én már tavaly megírtam, hogy ez lesz. Szuperkönnyű volt előrelátni. Tavaly leállt egy csomó gazdasági egység, ezért a bázis adat amihez mérjük a mostani számokat nagyon-nagyon-nagyon alacsony.

Szóval nincs itt semmi csoda. A tavalyi év volt borzalmasan rossz.

Viszont vannak itt kamu kommentárok, pl. Varga Mihály azt mondta, hogy az állam segítsége miatt ilyen szuper minden.

Nos... nem. Egyrészről, ha még emlékszel, vagy rendszeres olvasóm vagy tudtatod, hogy tavaly kijelentették, hogy a magyaroknak nem ingyen pénz, meg segítség, hanem hitel és munka kell. A gazdaságvédelem címszó alatt elköltött pénzek egy apró töredéke ment valóban gazdaságvédelemre. Erről van egy sorozatom, forrásokkal, hogy valójában mire mentek el ezek a pénzek.

Igazából az alacsony bázis mellett, a korábbi jó évek, tehát a vállalatok tartaléka lehet ami segített túlélni ( már akinek )... és a hitelek... amiknek majd később meg kell fizetni az árát... Matolcsynak hála egyre nagyobb árát.

Apropó, tényleg hogy vannak a bankok, hisz "mindenkinek ki kell venni a részét az áldozatokból"... mégha ez kamu is volt, lássuk a tényleges adatokat.

"Milyen koronavírus? Ott folytatják a Magyarországot uraló nagybankok, ahol abbahagyták",

"Felfordult körülöttük a világ, a pénzügyi eredményeik viszont annál kevésbé: a tavalyi visszaesés után nagyjából úgy zárták 2021 első felét, ahogy az utolsó „békeévnek” számító 2019-es év első hat hónapját."

Nos, nagyon jól vannak, nem is tudom miért lenne rosszul egy bankrendszer, ha olyan alkut kötnek vele, hogy kicsit később fognak nekik fizetni, de többet.

A mandinertől átmegyünk a portfoliohoz, hogy lássuk, nemcsak nekem nem volt a GDP adat meglepetés:

"Itt a friss GDP-adat, így nőtt a magyar gazdaság!"

"Ahogyan arról többször írtuk, a mai adatban nem a rekord magas éves növekedés az érdekes. Tavaly a második negyedévben csaknem 15%-ot zuhant a gazdaság teljesítménye, azóta a sokkból való gyors helyreállás folyamata zajlik, így teljesen természetes, hogy az egy évvel ezelőtti mélyponthoz képest óriási bővülést jelentett a KSH" 

Egyébként meg európai elsők se vagyunk.

"Rekordnövekedés a magyar gazdaságban – az Európai Unióban is a harmadik helyen állunk"

Úgyhogy inkább azt javaslom csináljuk azt, hogy visszaugrunk még egy évet és ahhoz hasonlítjuk a mostani GDP adatokat:

"Nagyot nőtt a gazdaság, de a friss adat csalóka egy kicsit"

"A 2019. második negyedévinél 2,2 százalékkal volt nagyobb a GDP a nyers adatok szerint."

Szóval a szuper mostani GDP adat 2019 ugyanezen negyedévi adatához képest csak 2,2%-kal jobb. Ebből is látható, hogy itt semmi csoda nem történt.

A mostani szépnek tűnő adatok nem a kormány intézkedései miatt vannak, hanem majdhogynem azok ellenére... bár inkább azt mondanám legalább nem ártottak neki, de nem is segítették.

Arról is van hír, hogy állítólag jelentősen csökkent az államadósságunk:

"Jelentősen csökkent Magyarország államadóssága"

"Az első negyedév végi 81 százalékról 77,6 százalékra csökkent az államháztartás bruttó adóssága a GDP arányában."

Viszont megint átmegyünk a portfolióra, hogy tisztán lássunk.

"Hétéves csúcsról esett nagyot Magyarország államadóssága"

"Az első negyedév végi 81 százalékról 77,6 százalékra csökkent az államháztartás bruttó adóssága a GDP-arányában – derül ki az MNB előzetes pénzügyi számláiból. A jegybank adatai alapján nominálisan tovább emelkedett az adósság összege, mely így megközelíti a 47 ezer milliárd forintot."

A portfolio.hu-ról megtudhatod azt, hogy abszolút értékben az államadósság nem csökkent, hanem még nőt is... csak a GDP-hez mérve csökkent az aránya.

Felmerülhet a kérdés... hol van Matolcsy Varga Mihály dicsősége pillanatában? Nos, talán túl hamar írom ezt a cikket és lesz válasza, bár most inkább már előre kiokádta szidalmait valószínű.

Viszont megszólalt, de megint nem a mi kis hazánk ügyeivel foglalkozott, meg a jelennel, hanem ő már megint más, nagyobb szereplők szerepét venné át és természetesen a jövőt építené.

"Matolcsy György digitális eurót vezetne be, egyszerre többet is"

"Az MNB elnöke digitális euró bevezetését szeretné látni Európában, és mindjárt többfajta eurót vezetne be."

"Külön euró kellene az északiaknak és a délieknek. Ez ma lehetetlennek tűnik, ám csak az évtized elején járunk. A z új digitális jegybanki pénz megteremti az elvi lehetőséget az európai monetáris mozgástér tágítására és egy kettős árfolyamrendszer bevezetésére"

Amint látjátok megint sok évre előre gondolkodik hazánknál nagyobb ügyekben. Kár, hogy bizonyos korábbi nagy jóslatait ő maga változtatta meg, vagy még mindig nem veszi észre, hogy eljárt felette az idő.

A továbbiakban mindenesetre aktívan fogja akadályozni a jegybank a növekedést és várható újabb koronavírus lezárások is, úgyhogy meglátjuk mennyire lesz szépnek tűnő a következő negyedév is.

 

Update: Lehet, direkt nem akartak még ennél is sokkal jobb állapotokat Orbánék, mert akkor jönnie kellett volna az euro-nak.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr1016665130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása