Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Orbán tehetetlen... folytatódott a Matolcsy vs Varga 2.

2021. július 26. - GABOR2

Hogy felgyorsultak a dolgok... máris itt egy újabb cikk.

"Matolcsy György ismét bírálta a kormányt: az újraindulás lefulladásától tart"

Ugye Varga mondta, hogy 5,5% GDP növekedés idén megoldható még külön kormányzati élinkítés nélkül is. Lehet Matolcsy már csak a rekordját félti. Úgy számol, hogy ne legyen élinkítés + még bekavar, akkor talán Varga Misi nem dönti meg a rekordját.

Merthogy arról is vannak cikkek, hogy az MNB kamatot fog megint emelni. Matolcsy ugye korábban nem akart a válságban segítséget nyújtani, hanem a hitelhez irányította az embereket és örült is, hogy sikerült rekord mértékű hitelt felvennie a magyaroknak.

Nos... azóta meg elkezdte emelni a kamatot, ami autómatikusan drágítja a hiteleket.

Ez pedig majd fojtogatni fogja a kilábalást.

Szóval gazdaság fojtogatása + a kormány nem élinkít= Varga Mihály nem veszi el tőlem a rekordot. Ez lehet a terv.

Tovább esik a forint - Mit lép erre a Monetáris Tanács?

"A jegybank szinte biztosan kamatot fog emelni, csak annak mértéke kérdés, illetve az, hogy a szigorítás kielégíti-e a felfokozott várakozásokat."

Én nem lepődnék meg, ha a vártnál nagyobb lesz az emelés...

"Megint válaszút előtt az MNB – Mire lesz elég a nagy fogadkozás?"

"Újabb kulcsfontosságú döntésre készül az MNB Monetáris Tanácsa, hiszen a júniusi kamatemelés után már jelezték, hogy havi lépésekkel folytatódik a szigorítás, illetve leszögezték, hogy az ütemet illetően „meghatározó lesz a júliusi ülés”. Vagyis a mostani kamatemelési ütem folytatódhat a következő időszakban, a kérdés csak az, meddig. Ha valóban demonstrálni akarja elkötelezettségét a jegybank, akkor a júniusi 15 bázispontosnál nagyobb emelésre lesz szükség, az elemzők szerint ez meg is történhet."

És visszatérve az első cikkhez:

"Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Magyar Nemzetben megjelent írásában ismét kritikát fogalmazott meg a költségvetési vita kapcsán: a magas költségvetési hiány és államadósság szerinte megnehezíti a későbbi forráshoz jutást, ami helyreállítási paradoxonhoz vezethet. Az írás legnagyobb részében viszont a beruházásokról írt. Szerinte a forrásokat tudásintenzív beruházásokba kéne fektetni, Magyarországon ehelyett viszont magas az építési jellegű beruházások aránya. Matolcsy úgy fogalmaz, hogy "az állam vasba és betonba, nem pedig képességekbe, intézményekbe és agyakba fektet.""

Matolcsy nagyon szeret bullshit-elni.

Választási év jön, most van itt az életben egyszer adódó lehetőség, hogy valami hatalmasnak tűnű eredményt könyveljen el ez a kormány... és azt mondja, hogy fék, mert valamikor később talán majd nehezebben jutunk forráshoz... Ugyan már.

Eleve ha ez annyira érdekelte volna, tavaly kellett volna szólnia, amikoris pár hónap alatt elpazarolta a kormány tíz év takarékoskodását. Annyira volt fontos neki a tartalék...

A másik meg, azt mondja választási évnél, hogy nehogy olyan dologba fektessen a kormány aminek fel tudja mutatni az eredményét azonnal... hanem olyanba aminek talán 5-10 év múlva lenne valami eredménye... már ha.

Matolcsytól kapunk is még a végére egy fenyegetést, hogy ez a vita nem egy évről szól, hanem egy évtizedről... hát persze, hisz mint tudjuk egy "zseni", aki évtizedekben gondolkozik...:

"Végezetül a jegybankelnök felhívja a figyelmet, hogy a költségvetési vita nem egy évről, hanem egy évtizedről szól. A jegybankelnök szerint úgy kéne módosítani a költségvetést, hogy áttérjünk egy új, fenntartható, okostőke-intenzív pályára. "Az új pályára való áttérést gátolná, ha az újraindítás után is folytatnánk a háromnegyedében építést jelentő állami beruházási politikát, az „okos” tőkebefektetésekre való áttérés helyett"- írja."

Amúgy a cím is milyen megtévesztő, illetve előrevetíti mit fog majd mondani... amikor mindent sikeresen rombadöntött. Ő már előre megmondta... ha nem hallgatnak rá, le fog fulladni az újraindítás.

Miközben ő az, aki ezerrel fullasztja le az újraindítást.

Orbánnak remélem van B terve, hogy kezelje a helyzetet. Szabályosan nem fogja tudni őt leváltani, de le kell, mert amúgy csak keresztbe tesz ezután majd mindig.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr2516638894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása