Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Néhány fontos gazdasági történés

2021. május 14. - GABOR2

Igazából sokan sokáig a legnagyobb gazdasági bűnök közé sorolták azt amit most a MNB készül elkövetni. Az USA is csinálja, csak neki különleges helye van a rendszerben, amit ő alakított ki, tehát azért az más.

Arról van szó, hogy a MNB elkezdte finanszírozni a magyar államot. Erre tán még tényleges uniós tiltás is van:

"A monetáris finanszírozás tilalmára vonatkozó szabályozás"

Ha az illető állam nincs különleges szerepben, mint mi, akkor, a monetáris finanszírozás például tönkrevághatja az árstabilitást:

"A fiskális fegyelmet, valamint az árstabilitás mint a monetáris politika elsődleges célja melletti elköteleződést erősíti a monetáris finanszírozás tilalma, mely az uniós és tagállami közszférába tartozó intézmények jegybanki finanszírozását korlátozza. A monetáris finanszírozás tilalma alkalmazkodási kötelezettséget előíró európai uniós szabály; határköveket jelöl ki, de a tilalom betartása sem jár azzal a következménnyel, hogy megszűnne a jegybanki feladatok hatékony teljesítésének mozgástere." 

Ráadásul az államok rászoknak mint egy drogra. Lehetne hasznos is, de amint látjuk az Orbán kormány évek alatt összespórolt pénzeket, pár hónap alatt felelsleges dolgokra költötte el, gazdaságvédelem címszó alatt. Tehát van ok félni. Hipp-hopp elköltöttek rengeteg pénzt. Az EU meg most talán a vírusra hivatkozva nem szól rá... ami miatt lehet még gyorsabb tempóra kapcsolnak.

És úgy tűnik az a terv, hogy mennek ebbe az új irányba:

"A jegybank továbbra is azt hangsúlyozza, hogy tartós jelenlétre készül a kötvénypiacon."

És úgy tűnik gázra lépett Matolcsy mert még a FED-et is beelőzte:

"Ma már gyorsabb ütemben vásárolja az állampapírokat az MNB, mint a Fed, pedig az amerikai jegybanknak sokkal hosszabb gyakorlata van ebben. Ha az év végéig ilyen ütemben fenntartja a vásárlásokat a magyar jegybank, akkor a teljes államadósság 10 százalékánál is több lehet a kezében. Persze még ezzel is messze el lenne maradva a több mint a több mint tíz év alatt a másodlagos piacon aktív versenytársaktól."

Ebből még nagyon-nagyon nagy baj lehet, ha tartják az irányt.

Apropó, ugye szó volt arról, hogy ez rosszat tesz az árstabilitásnak... miújság ezzel? Válság van, semmi normális segítség nincs a kormány részéről szinte, tehát az emberek elvileg kevesebbet költenek, tehát elvileg nem az inflációtól kell félni, hanem a deflációtól. Nos...

"Hivatalos: tényleg csúnyán elszálltak az árak Magyarországon, nyolcéves csúcson az infláció"

"Áprilisban 5,1%-kal emelkedtek a fogyasztói árak Magyarországon, ami 2012 novembere óta a legerősebb ütem – közölte a KSH kedd reggel. Az adat kicsivel meghaladja az előzetes várakozásokat, ráadásul a szakemberek májusra még várnak egy kis emelkedést."

"Egy év alatt az élelmiszerek ára 2,4, ezen belül az étolajé 22,8, a büféáruké 7,8, a rizsé 7,7, a margariné 7,5, a liszté 7,4, a száraztésztáé 6,8, a cukoré, illetve a gyümölcs- és zöldségleveké pedig egyaránt 4,9%-kal emelkedett. A sertéshús ára 6,9, a párizsi, kolbászé 1,6, a sajté 1,2%-kal csökkent. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 12,2, ezen belül a dohányáruké – főként a termékkört érintő jövedékiadó-emelkedés következtében – 20,1%-kal nőtt. A tartós fogyasztási cikkekért 3,4%-kal kellett többet fizetni, ezen belül az új személygépkocsik 10,4, a konyhai és egyéb bútorok 5,5%-kal kerültek többe.

A JÁRMŰÜZEMANYAGOK ÁRA 39,2%-KAL MAGASABB LETT."

Hmmm... szóval hacsak nem sikerült ennyivel növelni a kereseted, akkor nagyot szívtál. Óriási az infláció és a cikk nem említi miért... hát... úgy tűnik talán a jegybanknak nem kéne új poltikát folytatni.

Update: Itt egy cikk ami máris megerősíti a jegybank szerepét az inflációban:

www.portfolio.hu/deviza/20210514/haromhavi-csucson-a-forint-de-mi-hajtja-483284

" magasabb inflációs pálya alkalmazkodást válthat ki a magyar monetáris politikából és ezt árazza a piac. A fiskális politika mind idénre, mind 2022-re jelentős hiányterveket vázolt, így a szigor felé elmozdulás a jegybankra „maradhat”. Ez első körben a gyors ütemű eszközvásárlási program visszafogását és idővel akár kamatemelést is szükségessé tehet."

Kamatemelés amikor be kéne indulnia a gazdaságnak? Hát nem hangzik jól...

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr9116560200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2021.05.14. 19:38:41

Itt egy cikk ami máris megerősíti a jegybank szerepét az inflációban:

www.portfolio.hu/deviza/20210514/haromhavi-csucson-a-forint-de-mi-hajtja-483284

" magasabb inflációs pálya alkalmazkodást válthat ki a magyar monetáris politikából és ezt árazza a piac. A fiskális politika mind idénre, mind 2022-re jelentős hiányterveket vázolt, így a szigor felé elmozdulás a jegybankra „maradhat”. Ez első körben a gyors ütemű eszközvásárlási program visszafogását és idővel akár kamatemelést is szükségessé tehet."

Jalos 2021.05.16. 19:24:28

"A JÁRMŰÜZEMANYAGOK ÁRA 39,2%-KAL MAGASABB LETT."

Valaki valamit nagyon benézett. De szerintem ez mindenkinek még Gábornak is fel kellene tűnjön hogy nem OKÉ!

Ráadásul a bekezdésben meg: "A járműüzemanyagok ára 1,2%-kal mérséklődött."

GABOR2 2021.05.17. 00:08:55

@Jalos: Itt van a közvetlen KSH oldal, ugyanazzal:

www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/far/far2104.html

Amúgy a megoldás az, hogy az egyik egy hónapot vizsgál a másik egy évet. Egy év alatt nőt annyit a járműüzemanyagok ára.

GABOR2 2021.05.17. 00:10:54

@GABOR2: Az utóbbi pár hónapban meg egyre csak gyorsul az infláció: "A növekvő trend egyértelműen megfigyelhető volt az elmúlt egy-két hónapban is, a kifejezetten erős növekedést azonban áprilisban láthattuk."

GABOR2 2021.05.17. 13:25:58

És itt van... kamatemelés, amikor "be akarjuk indítani a gazdaságot". Korábban Matolcsy ezt nagyon nem engedte, mostmár úgy tűnik teljesen mást akarnak:

www.portfolio.hu/gazdasag/20210517/kamatemelesrol-beszel-az-mnb-erosodik-a-forint-483416

GABOR2 2021.05.18. 14:21:32

Ha másik országokban ilyen történik mindig "deflációs félelmek" jönnek elő... náluk épp ellenkezőleg. Vajon miért? Nem a lakosságtól.

"Gőzerővel tartalékol a magyar lakosság, sorra dőlnek a rekordok

"www.portfolio.hu/befektetes/20210518/gozerovel-tartalekol-a-magyar-lakossag-sorra-dolnek-a-rekordok-483704
süti beállítások módosítása