Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A magyar kormány a digitális hajtóerő + vannak már űrkatonáink is ( featuring felhő )

2021. május 14. - GABOR2

Itt egy kis, mérsékelten bullshitetes cikk amiből kiderül, hogy a magyar kormány nélkül nem igazán választanák az újításoknál az Ipar 4.0 áldásait a magyarok... de még ezzel együtt se nagyon. Ehhez a felhőnek is köze van, de ő vele később találkozol a cikkban majd. Ő érte érdemes az egész cikket végigolvasni nem igaz?

"Hiába az Ipar 4.0, sokan még mindig „fapados” gépekre ruháznak be"

Szegény "fapadosok" kimaradnak abból a rengeteg hackertámadásból ami éri a modern éllovasokat. Semmi zsarolóprogramm, semmi leállás, vagy hiba... egyszerűen csak működik a gép és termel folyamatosan... még csak non-stop nem is küldi a rengeteg fölösleges adatot arról, hogy működik.

"Kevés olyan gyártócég van, amely termékét ne kellene felületkezelni, legyen szó tisztításról, festésről vagy korrózióvédelemről. A magyar tulajdonosi hátterű Kematechnik Innomontage Kft.-nél 30 éve gyártanak felületkezelő berendezéseket a termelőcégek gyártósoraiba, így jó rálátásuk van az új technológiák terjedésére és hogy milyen fejlettségi szinten állnak a magyar vállalkozások. A cég ügyvezetője szerint a pályázati források hajtják az innovációt, anélkül csak a nagyon tőkeerős cégek vagy multik kezdenek beruházásokba, ugyanakkor a kisebb vállalkozásoknál gyakori, hogy egyszerűbb vezérlésű gépeket kérnek, mert nincsenek tisztában az Ipar 4.0-ás megoldások előnyeivel."

... mert nincsenek tisztában az Ipar 4.0 megoldások előnyeivel...

Óké... lehet fair a cikk. Keresés: hátrányok; találat: 0... mintha csak ez is egy olyan cikk lenne, ahol csak előnyök léteznek, pedig már rengeteg durva leállás volt hackertámadás miatt. A hátrány szóra van egy találat. Eszerint " ...legtöbb projektnél az a legnagyobb hátrány, hogy már egy meglévő helyre kell telepíteni a gépeket". Oké, keresés: biztonság; találat: 0.

Ó, igen tehát ez is csak egy olyan cikk, ahol az Ipar 4.0-nak csak előnyei vannak.

A szöveg nagy része cégbemutató reklám, olyan bullshitekkel megszórva mint:

"Nem egy gépet szeretnénk legyártani egy leírás alapján, hanem egy technológiai problémára, egy kihívásra adunk megoldást."

Ó waó... aztán legyártanak egy gépet.

Szegény Ipar 4.0 kap egy nagypofont:

"Az utóbbi években jelentősen megnőtt az igény az Ipar 4.0-ra, de nagyon sok az olyan cég, ahol ugyan hallottak már erről, de nincsenek igazán tisztában azzal, hogy ez miben tudná segíteni az üzletmenetet, illetve van egy jelentős százalék, ahol nem foglalkoznak ezzel, mert nem látják értelmét” – mondta Bognár Péter, aki szerint az Ipar 4.0 akkor a legjobb, ha a menedzsment ezt minden berendezésnél megköveteli, és a berendezések összessége hálózatba van kötve."

Igazából még ezzel együtt is nagyon kíméletesek voltak a megfogalmazásban; nemhogy nincs értelme, hanem egyenesen baromi káros, annyira, hogy rámehet a cég.

Aztán egy újabb pofon:

"A cég ügyfeleinél gyakran el kell magyarázni, hogy az ipar 4.0-és megoldások például azért jók nekik, mert szinte minden riportolható, például a berendezés jelzi a hibákat, kapnak távfelügyeletet, és nemcsak kommunikálni lehet az eszközökkel, de mérni az energia- és anyagfelhasználást, jobban kalkulálható a gépek az üzemeltetési, karbantartási költsége, milyen sűrűn jönnek az ismétlődő hibák, mennyit ment és állt a gép normál üzemben, mennyi volt az ütemezett karbantartás, a meghibásodás miatti leállás. Az ügyvezető úgy gondolja, hogy ezt még többen nem tartják kiemelten fontos szempontnak."

Miért nem lehet fontos? Talán mert évek óta ezt már csinálják az úgynevezett logisztikai kontrollerek, tehát eleve nincs benne nagy tartalék... meg amúgyis káros.

És felhő barátunk is feltűnik a képben. Ugye, nem elég ha minden neten lóg, kell hogy legyen egy központ, egy felhő...

"Sok partner kéri a cégtől, hogy ne legyen központi vezérlés, mert drága, inkább minden gépnek saját vezérlése legyen, és ne kommunikáljanak egymással, de tartalmazzanak Ipar 4.0-ás megoldásokat."

Hoppá... nem vagyok meglepve, a felhő úgy tűnik nem olcsó, csak egy plusz felesleges kiadás... ha pedig mesterséges intelligenciának nevezik lehet viszi a teljes profitot... Kihagynák a felhőt a buliból? Az egész Ipar 4.0 igazából arról szól, hogy nekik fizessél örökké és hogy zsarolhassanak, hogy lekapcsolják, ha nem leszel jófiú. Amerikai nagykövet mondta... persze ő a kínaiktól féltett minket. Olvass vissza.

A felhő ténylegesen is előbukkan a cikkben... képzeljétek... drága:

"az is érthető, hogy ma még nem mindenki hajlandó ezt megfizetni. Egy komoly vezérlés, amely adatokat továbbít a felhőbe, onnan vissza a termelésirányításhoz, az ISO szerint követik az összes munkadarabot, mikor, mennyi ideig festették, szárították, az beruházásigényes, de nagyon sok beszállítónál – például az autóiparban – ezt megkövetelik."

És a cikk további részei is inkább cégreklám... de van egy csattanó:

"Előfordul, hogy megkeresnek minket egy problémával, és egyedi gépet kell megtervezni, de az igazi hozzáadott érték, hogy az Ipar 4.0-nak köszönhetően olyan vezérléseket hozzunk létre, és olyan berendezéseket tervezzünk, amelyekkel kézben tarthatók a termelés meghatározott paraméterei” – tette hozzá az ügyvezető."

Az a baj, ha a termelés kézbentartható vele... akkor azt egy hacker is meg fogja tudni fogni...

És a hackertámadások sokkal több kárt okoznak majd, mint ami hasznot ez hoz... márha hoz valamit, hisz a felhő drága; tehát ez egy zsákutca. Amiből a "fapadosok" kimaradnak... pedig milyen klassz lenne megtapaszni a szabadságot mikor egy támadás miatt napokig nem mehet a termelés.

Aztán, ha már bullshit, vannak űrkatonáink is már.

"Végeztek az első űrszakos magyar katonák"

Persze a képzelet, a vágyak és a valóság között hatalmas... űr tátong.

"Csütörtökön befejezték tanulmányaikat azok a magyar katonák, akik elsőként végezték el a "Bevezetés az űreszközök üzemeltetésébe" című tanfolyamot."

"Okleveleiket a Debreceni Egyetemen vették át Németh Szilárd honvédelmi államtitkártól. A rendezvényen Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos kijelentette, hogy "a 21. század emberének a történelmét a világűrben írják"."

Tényleg?... Miért?

Nem tudjuk meg.

"Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokhelyettese kiemelte: elsőnek lenni dicsőség, de nagy felelősség is, mert nincs kitaposott ösvény, eljárás, ezt az űrkatonák fogják kialakítani. Hozzátette: 2030-2040 táján a nagyhatalmak a vezetési pontokat kitelepítik a világűrbe, és nyilvánvalóan megjelennek az űrfegyverek is."

És akkor most...  mit fognak ezek az emberek csinálni? Majd kitalálják és kapnak hozzá közben egy csomó pénzt?

Videójátékokon szimulálják majd a jövő háborúit? Az űrbe életükbe nem jutnak fel...

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr6716560242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2021.05.14. 21:11:24

Majd a magyar Viktor űrcirkálóban szolgálnak és űrcsatákat vívnak a szomáliai űrkalózok ellen :)

pobeda 2021.05.16. 06:31:31

A mi űrkatonáink gulyáságyút fognak kezelni.

GABOR2 2021.05.16. 14:38:33

@pobeda: Az űrkatonáink amit meg tudnának tenni az az, hogy pl. műholdakat tanulnak meghackelni, ami hasznos lehet egy háborúba. Nagyon másra önmagukban nem lennének képesek, max. a NATO-val együttműködésben.

Éhes_ló 2021.05.17. 13:42:00

A "Bevezetés az űreszközök üzemeltetésébe" című tanfolyam max. annyit érhet, mint a "Bevezetés a harci repülőeszközök üzemeltetésébe" tanfolyam érhet.
Semmit.
Egy ilyen tanfolyam után nagyjából semmit nem tudsz semmiről, ami fenn van, vagy felküldeni tervezik.
Ellenben sajtóhírnek jó volt, a sok sok lelkes savazó mostantól büszkén mondhatja el, nekünk már vannak űrkatonáink is.
A szokásos semmitérő médiafelfújt.

GABOR2 2021.05.17. 18:39:59

@Éhes_ló: Kb. én is így gondolom, hacsak nem olyanok a tanárok, hogy maguk dolgoznak valalmi konkrét projekten.

GABOR2 2021.05.17. 18:41:29

Egyébként pont ma olvastam, hogy veszünk egy csomó új fegyverrendszert, ami eddig nem volt belengetve... Nyilván műhold lelövésére alkalmas cucc nem lesz köztük, de amúgy még az lehetne űrkatonák eszköze.

Lesz viszont valami új mobil légvédelmi rendszerünk, amik tán drónok ellen jók.

Éhes_ló 2021.05.17. 18:51:03

@GABOR2: tegyük fel dolgoznak, dolgoztak valami nagy projekten a tanáraik (talán rádiókommunikációban, radaros pályafelügyeletben ez nem kizárt).
De végzettség, biztonsági engedély nélküli hallgatókat miként és mibe vonhatna be, hogy használható gyakorlati tudást adjon nekik, amivel bármihez hozzá nyúlhatnak szakspecializáció nélkül?
Már egy normál kereskedelmi repülőgép esetében is a biztonsági engedélyen túl alap- és típusismereti oktatáshoz és vizsgákhoz kötik a hozzáférési szakmai jogosultságokat.
Enélkül a közelébe sem mehetsz repülőeszköz valamely rendszerének.

GABOR2 2021.05.17. 19:50:57

@Éhes_ló: Ők lesznek az elsők... ők maguk fogják majd a később jövőknek a szabályokat írni... Rájuk meg nem vonatkozik semmi.

Most amúgy egy frissebb hírben az van, hogy a feladatuk:

“műholdak műveleteit megtervezzék és azt azután irányítsák”.

Éhes_ló 2021.05.17. 20:05:47

@GABOR2: ok.
Akkor én fotonhajtómű kezelő vagyok.
Tanfolyamon képzett.

GABOR2 2021.05.17. 21:44:17

@Éhes_ló: Így írták a cikkben: " elsőnek lenni dicsőség, de nagy felelősség is, mert nincs kitaposott ösvény, eljárás, ezt az űrkatonák fogják kialakítani. "

KalmanBlog 2021.05.17. 23:20:51

Én landoltam és visszatértem a Duna felszínéről KSP-ben. Szakértő-e vagyok?

GABOR2 2021.05.18. 00:12:15

Látom ez a űrkatona dolog megmozgatja az embereket, úgyhogy pár újabb idézet a dologról... amiből úgy tűnik ők komolyan veszik. Érdekes, hogy egyszer azt nyilatkozzák, hogy ez nem is katonás dolog, de aztán vannak ennek totál ellentmondondó idézetek is.

"a magyar biztonságpolitikát tekintve nem maradhat le, ezt szolgálják az űrkiképzésben részt vevő katonák."

Kiberhadviselés összefügg:
"Németh Szilárd szerint az űrhadviselés a világ olyan kihívásai közé tartozik, mint a terrorizmus, az illegális migráció vagy a kiberhadviselés, utóbbi pedig összefügg az űrben elfoglalt helyével az országnak."

Azt gondolnád, hogy ezek munkanélküli lúzerek a hadseregen belül, de itt meg a szöveg ez:
"Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora az oklevelek átadása előtt azt mondta, a világon a hadseregek képzésében a nagy egyetemek sokat vállalnak. A három hazai egyetem és a vállalatok együttműködése az űrképzésben a nemzeti összefogás eredménye, hogy speciális ismeretekkel vértezzék fel a katonákat az űrhadviselésre, amely "a legelitebb fegyvernem az új Magyar Honvédség történetében" - tette hozzá."

" nagyhatalmak, de a feltörekvő országok is arra készülnek, hogy kilépjenek az űrbe, és onnan irányítsák a "földi életet"."

GABOR2 2021.05.18. 00:13:33

@KalmanBlog: Nem, mert nem kaptál róla papírt.

Éhes_ló 2021.05.18. 17:41:53

@GABOR2: írok nektek. Ér annyit, mint az "úrkatona" tanfolyam - semmit.

GABOR2 2021.05.18. 20:07:21

@Éhes_ló: Pedig igazából egyetértek veled, hogy kb. semmire se jó ez.
süti beállítások módosítása