Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A digitális állami egészségügyi rendszerünk nem volt toppon most se

2021. május 14. - GABOR2

Már megint összeomlott, ráadásul többször egy új online rendszer amit a koronavírus elleni védekezére talátak ki és megint felmerül az, hogy csak nem tudta kiszolgálni a rendes érdeklődőket... pedig ha ez már sokadszorra fordul elő, akkor gyanus kéne legyen, hogy jobban meg kéne tervezni a dolgot.

De hivatalosan támadás történt megint.

De ez különleges volt, merthogy végül összeomlott  a teljes  Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér még a receptfelírás se működött... megint vissza kellett mászni a fára.

"Ma megint megtámadták a kormányzati rendszert"

"A mai nap különleges volt a járvány elleni védekezés történetében, ugyanis az új online rendszerben a kampányszerű oltásra lehetett jelentkezni, mégpedig az e rendszerben egy korábban nem elérhető vakcinára is."

"...az operatív törzs felelős vezetője a mai sajtótájékoztatón elmondta, hogy támadás érte az oltási időpontfoglaló rendszert: amint sikerül elhárítani a támadást és helyreáll az oldal, értesítik a lakosságot – mondta el Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs tájékoztatójának kezdetén."

"Lehet, hogy mégsem kibertámadás okozta a vakcinaregisztrációs oldal leállást, hanem csak a nagy érdeklődést"

Volt gyorsan egy másik összeomlás is:

"Megint elérhetetlen volt az EESZT honlapja"

"Terheléses támadással magyarázza a rendszer összeomlását az operatív törzs, a receptfelírás sem működött"

"Reggel óta nem működik az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér orvosoknak, mentősöknek és patikusoknak szóló része sem. Ameddig nem áll vissza minden, az orvosok le sem tudják kérni a betegadatokat. Az operatív törzs szerint rendkívüli terheléses támadás történt."

A "rendkívüli terheléses" támadás a másik cikkben, már lehet, hogy simán csak az emberek érdeklődése...

De amint látjátok a teljes szuper egészségügyi digitális rendszerünk leállt... pedig hogy mondogatták a bevezetésénél, hogy milyen top az egész minden szempontból:

"Nemcsak az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér lakossági szolgáltatásait sikerült bedöntenie a Pfizer-vakcinákra bejelentkezni vágyó tömegnek, hanem a teljes rendszer leállt - értesült a hvg.hu. A problémát déli tájékoztatóján az operatív törzs is megerősítette."

És lássuk is milyen klassz a digitális egészségügy a valóságban:

"“A lakossági rész itt ezredrangú: ha a sürgősségi osztályon például vércsoportmeghatározást kell kérni, az orvosok nem tudják lekérni a beteg előzményeit” – mondta egy budapesti kórházban dolgozó forrásunk."

Ami pedig a " ha meg is történik a baj, akkor is egy óra és helyreáll minden"-t illeti:

"Bár a késő délelőtti órákban sikerült elindítani a rendszert, forrásunk szerint reálisan nézve órákig fog tartani, ameddig teljesen megjavul. Az első pár perc működés után például újra összeomlott, azóta pedig a cikkben is látható hibaüzenetet kapják a kórházi dolgozók"

Minél több minden digitális annál több minden omlik össze:

" ...probléma az orvosokon kívül érinti a mentősöket, akik szintén az EESZT-n keresztül kérik le a betegek adatait, de kihat például a patikák és a háziorvosok munkájára is, ahol információink szerint szintén akadozik a receptek felírása és kiadása. “Egyszer-egyszer működik, de alig” – mondta egy névtelenséget kérő háziorvos."

Fontos, a jó kommunikáció is mint tudjuk:

"Bár az EESZT reggeli hibaüzenetében azt állította, a szolgáltatások működnek, ez forrásunk szerint nem igaz, a leállást pedig már érzékelte az állami és magánegészségügyi szektor is."

Ugye bevetésnél ez még egy number 1 rendszer volt, de most jönnek a panaszok... pl. hogy állítólag nincs is tartalék rendszer:

"“Ez nem történhetett volna meg, ha megfelelően felkészülnek rá tartalékszerverekkel, óriási probléma, hogy az egész egészségügy kettőre van ráengedve. Az, hogy a beteg nem tudja lekérni a laborját, egy dolog, de itt nagyobb dolgokról van szó” – mondta forrásunk."

Milyen, gyors és hatékony digitálisan intéznia  dolgokat:

"A betegellátáshoz kapcsolódó dokumentumokkal nem lesz gond, utólag felmennek a térbe, de ha az orvos felír egy Algopyrint, az nem fog. Ha újraindul, órákig fog tartani mire helyreáll, hiszen több ezer dokumentum várakozik a feltöltésre, az pedig lelassítja.”"

Téged talán megnyugtat, hogy máshol is így megy és hogy nem UFO-k voltak:

""A támadást felelőtlen emberek követték el, ilyen támadás más országban is előfordult" – tette hozzá. A helyreállítást soron kívül intézik."

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5016560152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2021.05.14. 18:44:08

Dehogy történt támadás, ilyen ócska a rendszer, egyszerűen összeomlik ha sokan használják egy időben.
süti beállítások módosítása