Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Egy mondat erejéig felbukkant a valóság is ( Ipar 4.0, felhő, AI )

2021. április 26. - GABOR2

Siemens és a Google Cloud és AI integrálódik... Ipar 4.0. És minden szép és csodálatos a cikkben... aztán jön egy mondat amiből kiderül, hogy... egyáltalán nem az.

De ugye viszonylag nemrég is foglalkoztam az Ipar 4.0-val, meg azzal, hogy egy zsákutca lesz, mert ott van a megoldhatatlan sebezhetőségi problémája, ami miatt sokkal több kárt tudnak okozni egy cégnek, mint ami az állítólagos hatékonyságnövekedésből bejöhet megtakarítási haszon. Az évek során hoztam már több példát, amikor nagyon megszívta egy-egy cég, az Ipar 4.0 kiépítését náluk, mert durva leállásokhoz vezetett egy-egy támadás.

Mindez a Google-t és a Siemens-et annyira nem izgatja és megtudjuk, hogy milyen csodálatos lesz ez a jövő...

"Közösen fejleszt AI-rendszereket a Google és a Siemens"

"A Google hétfőn jelentette be, hogy partnerségi megállapodást kötöttek a Siemensszel ipari mesterségesintelligencia-rendszerek fejlesztése céljából."

"A konkrét terv szerint a Siemens integrálja a Google Cloud adatelemzési és AI-képességeit automatizálási portfóliójába (Digital Industries Factory Automation). Elképzeléseik szerint az integráció következtében vállalati ügyfeleik számára könnyebben végrehajthatóak lesznek az adatelemzési folyamatok, egyszerűbben és hatékonyabban működtethetőek a felhőalapú AI-, illetve a gépi tanulásra alapozott modellek, valamint a hálózatiszoftver-fejlesztés minősége is javulhat."

 "...a minőségellenőrzés, illetve a gyártósori gépek felügyeletének, karbantartási ütemezésének automatizálása területein zajlanak, mivel ezek a megoldások népszerűek, ugyanis jelentős előnyökkel járnak az ipari szereplők számára."

Gyártósori gépek felügyelete... hát hogy is lehetne kibírni, hogy nem lóg felhőben, hogy ne lehessen neten át sasolni mi folyik a gépsorokon... Igaz, így a hackerek is tönkrevághatják azt, dehát... megéri... Vagy hát több korábbi esetből tudjuk... nem, mert igen rövid leállások is vitték az éves profit kétszámjegyű részét, mi lenne, ha nem csak egyszer, hanem folyamatosan mennének ezek a támadások? Csődbemenne a cég.

És akkor az a bizonyos mondat... ugye, minden szép, minden jó, de aztán jön a valóság, jön a valódi tapasztalat:

"Ugyanakkor a vállalatok képviselői közölték, hogy bár örvendetes a fejlődés, jelenleg még messze a lehetőségei alatt teljesít az AI az ipari folyamatokban, és ennek oka nem egyszer az ódzkodás vagy pedig a rossz tapasztalatok."

Ó szóval az emberkék nem akarják ezt... és nemcsak elméleti elgondolások miatt, hanem... tapasztalat az oka. Kipróbálták és rossz volt.

De azért még szülessen egymillió másik cikk ami sz@rik arra, hogy mit tapasztaltak igazából azok akik belevágtak, meg hogy már eleve rossz ötlet az egész. Nem, nem, a sajtóban minden szép és jó... talán itt-ott egy mondat nem illik majd képbe, de alapvetően visznek minket ezerrel a rossz irányba.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr8216513930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása