Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Bullshitet tessék ( a felhőé a jövő és végezz felsőfokú munkát középfokú fizetésért, de lelkesen ám)

2021. április 12. - GABOR2

Most belefutottam egy olyan cikkbe ami szinte egy időutazással ér fel... annyira biztosak a felhő sikerében benne mint az elején, sok éve. Mintha nem is történt volna semmi.

"Teljesen átalakul a vállalati IT: a hardvert felfalja a felhő és a devops"

"Tavaly lépett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) közepes méretű vállalatok növekedési terveit támogató Xtend piacára a Gloster Infokommunikációs Nyrt. A tőzsdei jelenlét komoly lépés volt a cég életében, ami a növekedési terveket is egyértelműen meghatározta – mondta a Portfolio-nak Szekeres Viktor, az igazgatóság elnöke. Úgy látja, a számok meggyőzőek, de komoly fejlesztési és akvizíciós időszak előtt állnak, a pandémia miatt felgyorsult digitalizáció pedig egyértelműen folytatódni fog a következő időszakban is."

Te jó... ha végigolvasod a story-t akkor egy katasztrófa van kialakulóban, egy cég megsemmisülése "növekedés" közben.

Miről szól itt a történet? Volt egy cég ami foglalkozott valamivel, de aztán találkozott felhősökkel és őket is felhő mániákussá tették. Meggyőződésük lett, hogy a felhőé a jövő.

Csináltak egy részvénykibocsátást, amiből lett 1,1 milliárd forintjuk, de úgy tűnik, hogy hitelfelvéttellel, mert azt nem tudni, hogy mi másból lenne pénzük, elkezdenek agyra-főre felvásárolni felhős cégeket.

Egymilliárdszor szerepel a cikkben az akvizíció szó. Nagyon menő...

Szóval bejött 1,1 milliárd:

". A Covid első hullámának idején sikerült bevonnunk 1,1 milliárd forintnyi friss tőkét, tőzsdére léptünk, megvalósítottunk két akvizíciót, felhő-alapú vállalatirányítási rendszert vezettünk be, és még növekedtünk is."

De költeni akarnak 3 milliárdot, felhős cégek vásárlására még:

"Úgy is nézhetjük, hogy az elmúlt másfél év egyfajta felkészülés volt arra, ami most következik.  Az informatika leggyorsabban fejlődő területein tudunk akvizíciókat végrehajtani, és ezekből üzletágakat tudunk fejleszteni. Ezek a területek konkrétabban a felhőszolgáltatások, az üzleti digitalizáció, azon belül a mesterséges intelligencia, üzleti intelligencia, a big data. Ilyen akvizíciókra 2022 végéig akár 3 milliárd forintot is elkölthetünk és vannak ígéretes célpontok."

Magyarán a felhőben bízva felvesznek a cég értékhez képest több mint százszázalékos hitelt és felhős cuccokat vásárolnak fel belőle... végülis mi baj sülhet ki ebből, nem igaz?

Ez a cég halálra van már most ítélve. Mi a neve: Gloster Infokommunikációs Nyrt.. Hallani fogunk a pusztulásáról... hacsak nem térnek észhez a hitelfelvétel előtt.

Tutira azért adósodnak el, nyakig, mert azt várják amit már mások sok-sok éve... felhő átveszi az uralmat mindütt:

"A legújabb trend, hogy már desktopra sincs szükség, azt is a felhőből kapjuk. Csak egy megjelenítő szükséges, ami lehet egy PC, egy mobiltelefon, bármilyen eszköz. Hasonlóan fontos jelenség az alkalmazáséhség: egy kutatás szerint néhány éven belül megduplázódhat az okostelefonokon futó üzleti alkalmazások száma. Ehhez a növekedéshez már most sincs elég fejlesztő, ezért azt látjuk, hogy robbanás előtt állnak a low code, no code rendszerek, aminek az a lényege, hogy az egyszerűbb, gyakoribb alkalmazások pillanatok alatt elkészíthetők lesznek képzett fejlesztők nélkül is."

"Az egyértelműen kijelenthető, hogy a vaskereskedelemre – ahogy a szakma a hardverkereskedelmet hívja – épülő üzleti modelleknek nagyjából vége."

Az is érdekes, hogy a nagy digitalizálódást a vírusnak tudják be... de azzal nem számolnak, hogy ennek vége lesz. Pedig nem csak pozitív tapasztalatok születtek.

"Abszolút azt érezzük, hogy a digitalizáció legnagyobb katalizátora a pandémia. "

"a pandémia miatt felgyorsult digitalizáció pedig egyértelműen folytatódni fog a következő időszakban is."

Aztán... egy kedves kis jókedvűnek tűnű cikk, ami igazából arról szól, hogy a cégvezetők szeretnék, ha felsőfokú munkát végző embereknek csak középfoknak megfelelő fizetést kéne adniuk.

"A középfok is lehet felsőfok"

Jee, ez az, tegyük szarabbá az emberek életét.

Egyébként meg az Ipar 4.0-hoz kellenének ezek az olcsó, de nagy tudású emberkék... mondjuk az egész Ipar 4.0 egy zsákutca, de ezt nem fejtem ki mindig újra és újra. Olvass vissza.

"Vajon a középfokú szakmai képzésnek nem éppen az a feladata, hogy a munkaerőpiac igényeinek megfelelő, „kész” szakembereket képezzen? A kérdés természetesen költői, azonban nem csoda, ha felmerül, hiszen a modern technológia kihívásainak megfelelő munkavállalók képzése ma még gyerekcipőben jár. Pedig az Ipar 4.0 eszközeit ismerő, jó középfokú képzettséggel rendelkező munkavállaló is felvehetné a versenyt a felsőfokú végzettséggel."

Az emberek szépen adják bele az idejüket és tehetségüket... de ezért ne kelljen már őket megfizetni rendesen:

"Az „automatizált gépsor” ugyanis nem azt jelenti, hogy mellette nem dolgozik senki. A modern eszközöket sokszor felügyelni, irányítani kell, és ha leállnak, újra kell őket indítani. Mindehhez képzett szakemberekre van szükség, de a rájuk bízott feladatok nagy részét középfokú végzettséggel is el lehet végezni."

"Ezek a berendezések ugyanis viszonylag gyorsan változnak, nagy értékűek, ráadásul komoly költségekkel jár a felszerelésük és az üzemben tartásuk is. Ezt saját tapasztalatból tudjuk. Képzett és lelkes munkavállalókat viszont csak akkor fogunk kapni, ha az iskolában nemcsak a tankönyvből tanulnak a diákok."

Még lelkesek is legyenek... miközben filléreskednek velük. A lelkesedés meg nem a normális fizetésből, hanem a nemcsak tankönyből tanulásból jön majd...

 "Ezekben a pozíciókban ugyanis nincs feltétlenül szükség mérnökökre. Elegendően széles körű tudást már a középiskolában is elsajátíthatnak a diákok, amelyet a gyakorlatban, a helyszínen tovább lehet fejleszteni olyan szintre, hogy – a maguk szűkebb szakmai területén – felveszik a versenyt az egyetemet végzett mérnökökkel, és olyan távlatok nyílnak ki előttük, amelyek korábban nemigen voltak jellemzőek."

Olyan távlatokat nyitnak... amikben végezhetik felsőfokúak munkáját... sokkal olcsóbban. Wáó!

"EZ A FAJTA, „PAPÍRON KÖZÉPFOKÚ, A GYAKORLATBAN FELSŐFOKÚ” SZAKTUDÁS NEM CSUPÁN A MUNKAVÁLLALÓK ELŐTT NYIT ÚJ LEHETŐSÉGEKET, DE NAGYON ÉRTÉKES A MUNKAADÓK SZÁMÁRA EGYARÁNT."

Őőőőőőőő... igazából a munkaadóknak értékes... csak. Nem fizetnének annyit se mint eddig.

"Gyakran halljuk, milyen fontosak a jól képzett kékgallérosok. Valóban: ahhoz, hogy az országban meglegyen a sokat emlegetett „gyártó háttér”, minél több jó szakemberre van szükség."

Ha pedig sok jó szakember van... nem kell őket megfizetni nagyon, hisz be lehet őket zsarolni, hogy akkor inkább választanak mást, aki olcsóbban bevállalja. Juhéj, de jó ez a munkásoknak.

"Ezen kihívásokra érdemes felkészülni. A tudás alapú társadalom azt jelenti, hogy széleskörben szükség van jól képzett középfokú és felsőfokú végzettséggel rendelkező utánpótlásra, szakemberekre. Az Ipar 4.0 korában kulcsfontosságú, hogy legyen elég szakember azokra a feladatokra is, amelyekhez már a középfokú végzettség is megfelelő háttértudást biztosít."

Rövden: végezd el nagyon olcsón azt a munkát amihez akkora befektetés szükséges mintha felhőfokú tanulmányokat végeztél volna. Fektess be magadba, a tudásodba, de mi majd azt nem fizetjük meg fair módon.

Áááá... ilyenkor hol van az, hogy a hatékonyság javulás akkora lenne, hogy simán kifizethetnék ezeket az embereket... eleve, nem kevesebbre lenne szükségégük mint most van? Akkor mire a filléreskedés, és miért kell sok munkás... ja csak azért, hogy soknak ne legyen munkahelye, hanem éhenkorász módon várjon, hogy leválthassa azt aki nem dolgozik elég "lelkesen" a semmiért? Gyönyörű jövőkép.

Sok egyéb baj mellett azért se fog menni, mert ha tényleg kell sok ész hozzá... akkor rá kell jönniük majd, hogy akármennyire is szeretnék, az nem mindenkinek van sok.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr2016499314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2021.04.13. 21:02:13

Miközben arról beszél, hogy kihal a PC piac:

"Durván felpörgött a PC-piac"

itcafe.hu/hir/pc_2021_q1.html

KalmanBlog 2021.04.16. 12:25:51

Köszönöm, ez az adag már nagyon kellett! Intravénásan toltam, hogy ne roncsolja a nyálkahártyákat. De lehet hogy fölösleges volt az aggodalom, mert ez színtiszta bullshit anyag volt, higítatlan.

A témához: nem is teljesen hülyeség, hogy sok melóhoz a felsőfokú képzés felesleges. Gondold el, aki 18 évesen elkezd dolgozni, annak 23 éves korára nem diákhitele lesz, hanem megtakarítása (főleg ha macskát tart és az anyjával lakik). Szóval van benne ráció.

Az meg nyilvánvaló, hogy ezek ki akarják szipolyozni, de ha ügyes az illető tényleg jól járhat, mert később már nem a papír számít, hanem a tudása. Csak olyat kell csinálni, amire több helyen is van igény, és felfelé kell jobhopperkedni :-)

GABOR2 2021.04.16. 14:12:18

@KalmanBlog: "A témához: nem is teljesen hülyeség, hogy sok melóhoz a felsőfokú képzés felesleges."

Igen, viszont a munkaadók csinálnak divatot abból, hogy mindenhez diploma kell, ezt simán visszavehetik, nem írják oda követelménynek. Ők okozzák a problémát.

Ez viszont más... tudják, hogy olyan dolgot nem akarnak megfizetni, amit majd mindenki high-tech dolognak tart, meg épp most vezetik be, tehát eleve kevesen fognak érteni hozzá és még nem fogják tanítani mindenfele.

Egyébként meg mindengy is, mert ez a jövő nem jöhet el. Nem lesz netrekötött ipar mindenfele, mert a hackerproblémát nem fogják tudni megoldani. Mai figyelmezető jel:

"Sajthiányhoz vezetett egy zsarolóvírus-támadás"

itcafe.hu/hir/zsarolovirus_miatt_sajthiany_boltokban.html

"A történtek hátterében cyberbűnözők állnak, akik zsarolóvírus-támadást hajtottak végre az ételszállítással és logisztikával foglalkozó Bakker Logistiek cég ellen. A történtek hatására a vállalat leállította a számítógépes rendszereit, és tollat, valamint papírt kezdett használni."
süti beállítások módosítása