Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Megmutatom miért nincs értelme mostmár a magyar statisztikákkal bajlódni

2021. március 03. - GABOR2

Nemcsak a koronavírus körül történnek nagyon fura dolgok a statisztikákban, hanem már a gazdaság is érintett.

Simán lehetséges, hogy totál ellentmondó hírek jelenjenek meg. Két példa:

Bár koronavírus van és ez rosszul kellene, hogy hasson a lakosságra, valamiért szinte minden rendben van:

"Így hatott a lakosság pénztárcájára a járvány: rendkívüli adatokkal állt elő az MNB"

"Szélsőséges év volt 2020. Azok a háztartások, amelyeket nem érintett anyagilag rosszul a válság, rengeteg pénzt tudtak félretenni, mások egyre jobban eladósodnak. Az üzletemberek számára nehéz év volt, a tőzsdén spekulálóknak viszont sok pénzt hozhatott a pandémia."

"Hiába van válság, hatalmas összeget képesek megtakarítani a háztartások. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jóformán minden statisztikája ezt igazolja, de a legutóbbi, a háztartások 2020 végi vagyonát összesítő különösen. A háztartások pénzügyi vagyona - ebben nincsenek benne az ingatlanok és ingóságok, például autók vagy festmények - 2020 végén meghaladta a 66 ezer milliárd forintot, vagyis több mint 12 százalékkal nőtt egy év alatt."

"Rekord összeg maradt a pénztárcában"

"Az utolsó negyedév különösen nagy növekedést hozott, a jegybank adatai szerint októbertől december végéig a lakosság rekord összeget 1477 milliárd forintot tudott félretenni, emellett még csaknem 700 milliárd forintnyi hozam is hizlalta a számláit."

Szóval az MNB szerint mondhatni szinte minden oké...

Node valóban:

"Nagyot romlott a lakosság fizetőképessége, kellemetlen folytatást hozhat az infláció"

"ISMÉT ROMLANI KEZDTEK AZ IFI ÉRTÉKÉT ADÓ MUTATÓK (KÜLÖNÖSEN A HÁZTARTÁSOK JÖVEDELMEI). EZ A TENDENCIA FOLYTATÓDOTT A KÖVETKEZŐ, NEGYEDIK NEGYEDÉVBEN IS, ÉS ERŐSÖDÖTT AZUTÁN, HOGY NOVEMBER ELEJÉN ISMÉT ORSZÁGOS KIJÁRÁSI TILALMAT KELLETT BEVEZETNI."

Vagy nézzük ezt a hírt:

"Totális összeomlás a magyar munkaerőpiacon: már rosszabb a helyzet, mint tavasszal volt"

"Egy hónap alatt 88 ezer fővel, 467 ezerre nőtt a munkaerő-tartalék Magyarországon a koronavírus-járvány második hullámának hatására."

Orbán is rányomja pecsétjét:

"Orbán Viktor miniszterelnök már reggel közölte (még a KSH adatainak megjelenése előtt), hogy idén januárban 55 ezerrel kevesebben dolgoztak, mint egy évvel korábban. Ez azt jelentette, hogy egyetlen hónap alatt közel 100 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma."

"A MUNKAERŐTARTALÉK 476 EZER FŐT TETT KI, VAGYIS A TÁGAN ÉRTELMEZETT MUNKANÉLKÜLISÉG HATALMAS MÉRTÉKBEN EMELKEDETT."

Összességében tehát a munkaerőtartalék drasztikus mértékben emelkedett, egy hónap alatt 88 ezer fővel, ilyen nagy ugrásra még a járvány első hullámában sem volt példa. A munkaerő-tartalék ezzel már magasabb szinten van, mint tavaly tavasszal. A következő időszakban várthatóan nem fog javulni a munkaerőpiaci helyzet.

Ez logikus és kellemetlen hír Orbánéknak. De figyelj csak, azt mondják, csiribú-csiribá:

"Nagyon furcsa munkanélküliségi adatok érkeztek Magyarországról"

"Amíg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) napokban megjelent munkaerő-felmérése a foglalkoztatás érdemi csökkentéséről és a munkanélküliség növekedéséről tanúskodott, addig a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) most kiadott, februári adatai alapján alig emelkedett az álláskeresők száma."

Máshol is írják:

"A JÁRVÁNY ÉS A LEZÁRÁSOK MÁSODIK HULLÁMA NEM OKOZOTT AKKORA GAZDASÁGI VISSZAESÉST, MINT AZ ELSŐ. EZ MEGMUTATKOZOTT A FOGLALKOZTATÁSI ADATOKBAN ÉS A JÖVEDELMEKBEN IS."

Majd valamikor talán megtudjuk mi az igazság, de azt már előre elárulom: gazdasági válság + azt nem kezeljük sehogy + az ország azért feleslegesen eladósodik, nem lesz egyenlő azzal, hogy mindezek ellenére minden rekord jó lesz. A GDP a tavalyi nagyon alacsony érték miatt idén magas lesz valószínű, de a lakosság rosszabb helyzetben lesz sokkal.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr9816449300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása