Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Forradalmi felfedezés: a kritikus gondolkozás nem hasznos dolog

2021. március 03. - GABOR2

Egész életedben ezt hallottad, a különböző iskolák ezzel hirdették magukat: A diákokat kritikus gondolkozásra nevelik... aztán persze... na mindegy; a lényeg, hogy folyton azt mondták nekünk, hogy ez nagyon fontos, hogy például média manipulációit is meg kell tanulni kezelni... kritikus gondolkozásra kell nevelni az ifjúságot.

Most egy professzor kutakodott és forradalmi meglátással állt elő: a kritikus gondolkozás nem hasznos dolog és inkább csak el kéne simán fogadnunk azt amit a mainstream sajtó elénk tálal.

Utánnajárni a dolgoknak hatalmas erőfeszítés, rengetegen akarnak átverni bennünket és kideríteni az igazságot... uhh, valószínű úgy se fog sikerülni; ahhoz sok idő, utánnajárás, szakértelem és... kritikus gondolkozás kell. Úgyhogy inkább ne gondolkozz, hanem fogadd el a dolgokat úgy ahogy vannak a mainstream sajtóban.

Teszteljük le ezt az állítást...

Mondjuk én előállnék azzal, hogy egy ilyen cikk megjelenése pont akkor amikor Biden személyében egy progresszívnek mondott vezető került hatalomra nem lehet véletlen. Még maguk a progresszívek is azt látják, hogy az ígéreteknek pont a ellenkezője teljesül sokszor.

Ilyenkor lépne működésbe a kritikus gondolkozás és azzal a kellemetlen eshetőséggel állna elő, hogy lehet, hogy rosszat akarnak nekem, amikor azt kérik, hogy ne gondolkozzak, hogy mostmár a progresszívek vezetnek. És ez egy kellemetlen érzés. De itt az új csoda módszer... egyszerűen nem gondolkozok és elfogadom a dolgokat ahogy vannak és voila... nincs kellemetlen érzés, hogy át akarnak b@szni.

Vagy mondjuk vegyünk egy progresszívet aki mondjuk eddig nácinak tartotta a vezetést, mert gyerekeket ketrecekbe tartottak a hátáron. Ha most látná, hogy pont ugyanez megy... valószínű elfogadná, de mégis picit kellemetlen érzés lenne. De ha betartja az új tanácsot és azt hallja, hogy minden rendben, ez jó a gyerekeknek, akkor, nemcsakhogy megszűník a kellemetlen érzés, hanem még szép is lesz a napja, hogy micsoda jószívű vezetőket választott meg. Pedig semmi se változott. Nekik ez a módszer nemcsak hasznos lesz a következő időszakra, hanem életmentő... "jó hír", hogy sokuk már alapból használja ezt a módszert, sőt még inkább elébe megy a problémának: köztudott, hogy baloldaliak nem olvasnak jobboldali sajtót.

"Don’t Go Down the Rabbit Hole"

"Critical thinking, as we’re taught to do it, isn’t helping in the fight against misinformation."

"For an academic, Michael Caulfield has an odd request: Stop overthinking what you see online.

Mr. Caulfield, a digital literacy expert at Washington State University Vancouver, knows all too well that at this very moment, more people are fighting for the opportunity to lie to you than at perhaps any other point in human history."

"Misinformation rides the greased algorithmic rails of powerful social media platforms and travels at velocities and in volumes that make it nearly impossible to stop. That alone makes information warfare an unfair fight for the average internet user. But Mr. Caulfield argues that the deck is stacked even further against us. That the way we’re taught from a young age to evaluate and think critically about information is fundamentally flawed and out of step with the chaos of the current internet.

“We’re taught that, in order to protect ourselves from bad information, we need to deeply engage with the stuff that washes up in front of us,” Mr. Caulfield told me recently. He suggested that the dominant mode of media literacy (if kids get taught any at all) is that “you’ll get imperfect information and then use reasoning to fix that somehow. But in reality, that strategy can completely backfire.”"

Tök jó, hogy vannak még igazi professzorok akik mutaják az utat és elmagyarázzák: ne gondolkozz... bár én ismerek egy rahedli esetet, amikor a média hazudott nekem... Akkor most... Ja, nem, nem, nem... az rosszat tesz nekem.

Komolyan olyan néha mintha egy igazi komédiában élnénk.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr4416449110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Koenigsberger 2021.03.04. 20:14:27

Az igazi slusszpoén:

Sam Wineburg helped create the "SIFT" method which teaches students to avoid delving too deeply into topics on their own and to instead "stop" and let experts think for them

In 2016, Mr. Caulfield met Mr. Wineburg, who suggested modeling the process after the way professional fact checkers assess information. Mr. Caulfield refined the practice into four simple principles:

1. Stop.

2. Investigate the source.

3. Find better coverage.

4. Trace claims, quotes and media to the original context.

Otherwise known as SIFT.

Aki nem értené: az öntökönlövés tipikus esete. Tehát a módszert követve én is lenyomoztam magának az elméletnek a forrását és jé, mit találtam? Körkörös érvelést!

Valahogy minden csodás elmélet mögött ilyen beszédes nevűek állnak, de érdekes egybeesés megint... Legyen az "fact checker" vagy bármi más régi vagy új baromság.

GABOR2 2021.03.05. 11:40:27

@Koenigsberger: Pár év alatt eljutottunk onnan, hogy csinálj "fact checket", hogy inkább ne gondolkozz... Rájöttek a progresszív oldalon ez nem hasznos tanács.

Amúgy egy pici igazáság talán van a dolog mögött, mert pl. ha valaki egész életében csak mainstreamet fogyasztott és már öreg... egy egész új világ tárulna fel amit nem bírna feldolgozni, meg az elején még lehet tényleg félresiklik...
süti beállítások módosítása