Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A digitális állam sebezhetősége még jól is tud jönni a korrupt vezetőknek + fejleszt a NAV

2021. március 03. - GABOR2

Felmerül az ötlet, hogy a digitális államnak van egy olyan "előnye", hogy hackertámadásokra hivatkozva remekül el lehet a szemek elől tüntetni dolgokat... Gondolom, ha a NAV dolgai tünnének el, nem sokan sírnának, de most ez máshol merült fel.

Most a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarától kértek közérdekű adatigénylést és azt mondták, hogy sajnos, vagy inkább saaaajjnos, nem tudnak elegettenni ennek, mert egy zsarolóvírus lekódolta az adatokat. Adatokat amik a gazdálkodásukról szólnak például... Ja és amúgy az egész rendszer is összeomlott totál.

Hmmm... ez még párszor a jövőben jól jöhet. Lehet végülis azért szeretik a politikusok ezt a digitális állam cuccot, mert éppenhogy sebezhető és ők is tudnak "játszadozni" a dolgokkal, amikor a saját kis piszkos ügyeik eltüntetéséről van szó.

A BKIK ráadásul igazi hős volt... nem fizetet váltságdíjat... viszont cserébe simán elvannak azzal, hogy hónapok óta le vannak kódolva pl. a gazdálkodásukról szóló adatok.

Azt is láthattuk, hogy egyes hackertámadások politikai jelleget öltöttek... lehet akik kérik az adatigénylést pont részt vettek ebben is ( vagyhát egy csapathoz tartoznak ), pont azért kérik ezeket az adatokat?

"BKIK zsarolóvírus-támadásra hivatkozva hárította el a hvg.hu adatigénylését"

 "a BKIK informatikai rendszereit 2020. december 13-án (vasárnap) 06:30 körüli időben zsarolóvírus-támadás érte. A támadást következő munkanap munkakezdéskor azonosította az Informatikai Üzemeltetési Iroda. A támadás során a BKIK szerverein (win alapúak) a fájlok titkosításra kerültek, a titkosítás az adatbázisokat adatokat és a szoftverek egyes elemeit érintette, lényegében a kamarai informatikai rendszer összeomlását okozva.”

"Hozzátették azt is, hogy az incidenst bejelentették a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak, valamint a Nemzeti Kibervédelmi Intézetnek, az ügyben pedig büntető feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen.

A rendőrség nyomoz, ezért – mint megjegyezték – az üggyel kapcsolatban az eljárás lezártáig nem tudnak nyilatkozni."

Mindez decemberben történt és azóta a rendőrségi, meg egyéb kibervédelmi hatósági segítségek mellett is nem tudták visszaszerezni az adatokat...

De a digitális állam az egy remek ötlet, csak szép és jó.

A NAV is fejleszt... hát inkább azt digitalizálják mint az egészségügyet még jobban.

"Digitális fejlesztések a NAV-nál"

"A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mai közleménye szerint a szervezet 9,331 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével és 5,250 milliárd forint intézményi forrás felhasználásával fejleszti szolgáltatásait."

Ő szolgáltat... neki kell beszolgáltatni.

"A projekt 9,331 milliárd forint európai uniós támogatás segítségével, összesen hat mérföldkőben és négy fő fejlesztési cél – ügyfélkapcsolati rendszerek fejlesztése, kkv-szolgáltatások fejlesztése, adatpiac és publikációs felület kialakítása, valamint a végrehajtási eljárások korszerűsítése – mentén valósul meg."

"Adatpiac"... az állam az állam rendelkezésésre álló adatokkal "kereskedne" pénzért... Minden szereplő elkurvul az ezért kapható pénztől.

 "A második mérföldkőben egy részletesebb elemzési lehetőségeket biztosító adattárház kialakítását megalapozó fejlesztés valósult meg, illetve létrejött az online nyomtatványkitöltő alkalmazás (ONYA), amelynek segítségével lehetővé vált a nyomtatványok és bevallások elektronikus kezelése."

"Mint írják, az integrált adattárház a NAV-adatvagyon mélyebb és átfogóbb, az adózók bevallási és törzsadataira támaszkodó elemzését teszi lehetővé úgy, hogy az ügyintézők adminisztrációs terhei is jelentősen csökkennek. A fejlesztés gyorsítja és egyszerűsíti az ellenőrzéseket, segít kiszűrni a szabályszegőket."

Mélyebb átfogóbb, ismeretek; akik majd kirabolják a NAV "adatvagyon" trezor-felhőjét még jobban megismerhetik az ország helyetét... a titkosszolgálatok imádni fogják.

Ha az egészségügyet megtámadják és ellopják a betegek adatait... ehh... kit érdekel, de ha a drága NAV-ot érne az igazi nagy támadás akkor... á, valószínű Orbánékat az se ébresztené fel a digitális álomból.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr9116449454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása