Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Veszélyes és drága... de kényelmes és semmi más sem számít ( jövő otthonai )

2021. január 26. - GABOR2

Már úgy hiányzott egy ilyen "milyen lesz a jövő" bullshit és most végre megkaptam.

Ezúttal azt mondták meg, hogy milyenek lesznek a házak 2050-ben. Hát gondoltam elkerülhetetlen, hogy okosházakról legyen szó, de vajon... felmerülrül-e a biztonság kérdése. Elvégre minden neten fog majd lógni és felhőben lesz...

"Milyenek lesznek a lakásaink 2050-ben?"

Érdekes volt, hogy nem egyből ezt dobták a képünkbe, hanem három részre bontották a dolgot és a technológia az utolsó.

Az első részben a demográfiával foglalkoznak és azzal, hogy egyre több lesz az egyedül élő idős ember... és migrikkel nem számolnak, hogy elárasztanak minket?

Na mindegy, bár bemutatják, hogy semmi szükség ez alapján nem lenne rá, de szerintük mégis olyanok lesznek az épületek, hogy legó módjára lehet majd bővíteni őket... mert egyedül fog szinte mindenki élni, tehát kell az opció, hogy többeknek bővíthető legyen... értem. Vajon legoházakat építő társaság finanszírozta-e a kutatást?

Aztán jön a klimaváltozás, ami igazából nem is erről szól, hanem a házak energiahatékonyságáról és a szöveg kétharmada okés, bár talán mégse, hisz olyan dolgokat ír le, ami már most is van, de aztán itt van az utolsó egyharmad rész:

"A kutatás szerint a leendő otthon az energiafelhasználását egy centralizált platformon fogja kezelni, ötvözve a fűtést, az elektromos fogyasztást, a szellőzést és a járművek elektromos töltését. 2050-re a technológia átalakítja az otthonokat energiagyűjtőkké és tárolókká, a munkahelyeken már most is alkalmazott ötletek szabványossá válnak az otthonokban, például lehetővé teszik a nem alapvető berendezések automatikus áramtalanítását, amikor a villamosenergia csúcsáron van."

"az energiafelhasználását egy centralizált platformon fogja kezelni"- Ez valami okosház/felhős cucc lehet, de a többi részében is van olyan ami nem is annyira futurisztikus. Nekem pl. az egyik ismerősöm csinál majd ilyen napelemeket a házára és állítólag vissza is táplál majd a hálózatba és majd akkor ő kap pénzt... Viszont a tűzoltók nem fogják eloltani a háztüzet és talán a biztosításával is lesznek emiatt problémák.

Aztán van még itt egy érdekes rész:

"a nem alapvető berendezések automatikus áramtalanítását" - Tehát IoT-tá tesznek mindent, még azt is aminek nem kellene használnia áramot, de aztán meg kikapcsolnák? Dehát ezen berendezések alapvető célja, hogy kémkedjen a felhasználó után, aztán eladják az adatokat bárkinek akik azt hajlandó megvenni. Tehát akkor valóban kikapcsolnak-e majd ezek a dolgok és nem keresnek pénzt? Valahogy nem hiszem. Ez ilyen tipikus dolog... fontos az energiatakarékosság, de közben mindent elektromossággal működtettetté teszünk, amik majd non-stop mennek majd, mert non-stop kémkednek majd. Ez hogy lesz majd környezetbarát, nem tudom...

És végre térjünk rá a "technológia" részre. Vajon lesz-e valami mondandója a biztonsággal kapcsolatban, mert elvileg minden high-tech lesz majd, amik neten lógnak.

"Ahogy az energiahatékonyságnál is látható, a legnagyobb változásokat várhatóan a technológiai fejlődés fogja okozni az otthonainkban. A lakás egyre több platformon fog kommunikálni a használójával, sőt, akár a benne lakó egészségi állapotát is monitorozhatja. 2050-re széleskörben elterjedhet az okoseszközök közti kommunikáció, ami például a csomagszállítást segítő okos postaládáktól kezdve az épület biztonságának növelésén át a ma is ismert, de még különlegességnek számító más okosotthonos megoldások mindennapi használatához vezet."

Szóval semmi forradalmi ötlet-eltérés nincs itt... minden okos lesz és minden kommunikál majd egymással... energiatakarékosság, mi?

Na mindegy, most mehet fel a pulzus, mert itt van a várvavárt rész... mi újság lesz a biztonsággal:

"Bizonyára lesznek olyanok, akik az esetleges hackertámadásoktól tartva kerülni fogják ezeket a megoldásokat, de ahogy az okostelefonokkal kapcsolatos adatvédelmi aggályokat is felülírták a kényelmi funkciók előnyei, várhatóan az otthonok többségében is alkalmazni fogják ezeket."

Mit fognak alkalmazni és kik... ez a mondat így nem fura... alkalmazni fogják az emberek a... tudomásul nem vételt, vagy a "megoldásokat"?

Na mindegy, gondolom arra gondolt az illető, hogy az emberek lesz@rják majd a hackertámadásokat a kényelemért cserébe.

Nekem vannak kétségeim.

Ugyanis ha a támadások majd azt okozzák, hogy ki kell majd dobni a teljes konyhai berendezést az szerintem nem volna kényelmes és olcsó. Meg az se, ha mondjuk télen tacsravágnák a fűtést. Ezek nem olyan dolgok, hogy ignorálod, mint egy okostelefon vírusfertőzést, ami mondjuk amúgyis jellemzően csak adatot akar lopni tőled, mint sok legális program manapság.

Az is vicces, hogy az fel se merül, hogy esetleg majd megoldják a támadások problémáját, nem, a megoldás az, hogy az emberek simán tűrni fogják.

Hát... majd meglátjuk melyik cégek lesznek elég bátrak ahhoz, hogy ebbe bele is tegyék a  pénzüket. Mert emberek lesznek akik elég... nem okosak lennének az elején és belevágnának, de non-stop támadások mellett vajon benne is akarnának maradni? Nem hinném.

Egyáltalán tényleg azt hiszik, hogy 2050-ig se fog a nagy tömegek előtt világos lenni, hogy ez egy zsákutca?

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr2916404798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2021.01.26. 21:18:38

Az azért szép lenne, ha csúcsáras az áram, a rendszer lekapcsolja a működő hűtőt, mosógépet, tévét, légkondicionálót :)

GABOR2 2021.01.26. 21:51:14

@Madarász Henrik: Az okos rendszerek egyből vennének automatikusan mindenből újat... és pörögne a gazdaság.

Borathan 2021.01.27. 12:18:52

"csinál majd ilyen napelemeket a házára és állítólag vissza is táplál majd a hálózatba és majd akkor ő kap pénzt... Viszont a tűzoltók nem fogják eloltani a háztüzet és talán a biztosításával is lesznek emiatt problémák."
Ez honnan van? Én még ilyet nem hallottam

GABOR2 2021.01.27. 12:57:21

@Borathan: Melyik a visszatáplálás, vagy hogy a tűzoltók nem oltanák el? Nem oltanák el, mert életveszélyes lenne rájuk, a megújulóknál meg tán EU-s törvény, hogy visszatáplálhassák az energiát... bár ugye nem a legjobb dolog ez nekik.

enhome.hu/2019/12/17/igy-tudja-elszamolni-a-halozatra-visszataplalt-tobbletet/

Borathan 2021.01.28. 13:46:02

a visszatáplálásról már hallottam, a tűz(nem)oltásról még nem, arra vonatkozott volna a kérdésem

Koenigsberger 2021.01.28. 13:55:06

Igen, itt a zs*dó logika is közrejátszik: majd jól rádvernek extra kötelező biztosítást, ha te magadnak kókányolod az energiahálózatot, hiába vagy esetleg energetikai mérnök.
Ma amúgy vicc, de legyél egyéni vállalkozó, és akkor a szolgáltató kifizeti neked az extra megtermelt energiát. Nyilván ma még tökmindegy, mert csak a gazdagok játékszere a napelem, de ha ez tömegesen elterjed, dörzsölhetik a markukat az energiaszolgáltatók.
Olyan játszma ez, mint ahogy az utóbbi évtizedben az energiatakarékosság jelmondat lett. Otthon mondjuk az agitprop rezsicsökkentés címén hülyíti a népet. De itt fölment kicsit bennem a pumpa, amikor a jellemzően 200 éves "technológiával" épült házakban élő lakosságot arra biztatták, hogy ha spórolsz így meg úgy (energiatakarékos izzók stb.), akkor az milyen jó neked. Dehogy jó, én ugyanis nem magamnak takarítom meg az energiát, hanem a szolgáltatónak, aki utána a kevesebb energiafogyasztást úgy hálálja meg, hogy fölemeli az árait és én ugyanott leszek, ahol a part szakad.
Ami még vicc: ismertem valakit, aki átalakította a házát úgy is, hogy esővízzel öblíti a budikat, így spórol. Elmondta nekem, hogy ez is illegális. Mivel a szolgáltatói logika szerint te ezzel olyan vizet eresztesz a szennyvízhálózatba, amiért előtte nem fizettél vezetékes víz formájában. Az lényegtelen mellékes, hogy az esővíz nyilvánvalóan magától is a csatornákban végezné egy közművesített városban... A paraszt fizessen csak, amiért le lehet húzni róla az ezredik bőrt is. Az elektromos kocsik se szólnak másról, csak a kontrollról: ha nincs áram, vagy kurva drága, neked meg nincs munkád, már meg is van a 21. századi röghözkötés. Ugye ez nem úgy megy, hogy akkor lopok egy kanna áramot.

Erről jut eszembe, meg a cikkhez is szólva az okosházak hagymázas elképzelését is megnézném pl. Borsodisztánban, ahol notórius módon generációk óta bevett dolog az áramlopás, és a hatóságok nem tesznek ellene nagyjából semmit, mert a közmunkából és segílyből élő Kolompár Leonszión úgyse tudnak behajtani semmit.

GABOR2 2021.01.28. 23:49:18

@Koenigsberger: "Az elektromos kocsik se szólnak másról, csak a kontrollról: ha nincs áram, vagy kurva drága, neked meg nincs munkád, már meg is van a 21. századi röghözkötés. Ugye ez nem úgy megy, hogy akkor lopok egy kanna áramot."

A terv az, hogy hamarosan mindent csak bérelsz és semmi se lesz a tied. Vagyis amíg dolgozol minden lesz, ha valamiért nem... hát akkor nem lesz semmi és egy ledolgozott élet után se lesz mit továbbadni, mert mindent csak béreltél.

lomposfarkas 2021.01.31. 23:52:12

@Koenigsberger:
"generációk óta bevett dolog az áramlopás"
Tegyük hozzá, hogy az Energiahivatal sok éve azt nyilatkozta valahol, hogy az áramszolgáltató a technikai veszteséggel indokolható százalékoknál kicsit magasabb részt számol a veszteségre, magyarul a lopások okozta kárt is kiénekelik a fizetős fogyasztókból, tehát a szolgáltatónak nincs ebből kára.
süti beállítások módosítása