Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A valóság kopogtat a virtuális kormányablakokon ( digitális állam, kibertámadás )

2021. január 26. - GABOR2

Nem beszéltek erről, mindig csak a szépről és jóról volt szó, de most képzeljétek a kormány... vagy inkább az informatikusok akik nekik dolgoznak és a lakosság akinek dolga lenne a digitális állammal - most szívnak, ugyanis, ma kiderült, hogy már napok óta támadás alatt van a digitális államunk több rendszere.

"Állítólag kibertámadások bénítják meg a magyar kormányzati portálokat"

"Nemrég számoltunk be arról, hogy az Ügyfélkapu működésében jelentős fennakadásokat tapasztaltunk (az üzemeltető NISZ Zrt. akkor túlterheléssel indokolta a problémát, melyet állítólag már meg is oldottak), ma pedig a Magyar Könyvelők Országos egyesülete adott ki arról közleményt, hogy a Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) döcög, több elérési hiba tapasztalható, ami egy ilyen kritikus időszakban mint a mostani, komoly gondokat okozhat."

"Erre rímel a kormányzati portálon nemrég megjelent közlemény, mely szerint a gondokat kibertámadások okozzák:"

"Kibertámadás-sorozat ért több hazai kormányzati portált"

"Az elmúlt napokban összehangolt kibertámadás-sorozat ért több hazai kormányzati portált, fennakadást okozva egyes honlapok működésében – írja a kormany.hu."

Ha ez csak egy túlterheléses támadás és napok óta megy... kik szórakoznának ezzel? Szerintem van itt igazából adatlopás is, de erről nem fogunk értesülni egy darabig...

"A támadások többnyire külföldi IP címekről érkeztek, elsőszámú célpontjaik a kormányzati és közigazgatási ügyintézési portálok voltak."

"A Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. szakemberei folyamatosan dolgoznak a támadások elhárításán és a szolgáltatások zavartalan működésének biztosításán. Részletesen vizsgálják a támadások körülményeit, valamint megteszik a szükséges jogi lépéseket is – teszik hozzá."

Megteszik a szükséges jogi lépéseket... hát azzal nagyon sokra fognak menni.

És ez is... napok óta megy és nem tudják leállítani, meg elhárítani? Dehát ezeknek a rendszereknek egy egész országot ki kéne tudni szolgálniuk.

Nem erről volt szó amikor a digitális államot bemutatták/promotálták... igazából csak a jó ment úgyhogy... propagálták:

"A KAÜ működése a közigazgatásban létfontosságú, kizárólag ezzel működik az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) és az e-papír is. Mivel a magyarorszag.hu szolgáltatásai sem voltak elérhetőek, így nemcsak a hivatali határidők, hanem például az egyszerűsített végelszámolások lezárása, vagy más peres eljárások határidejének megtartása is kétségessé vált."

"Miután a régi ügyfélkapuval csak részfunkciók érhetőek el, ezért az MKOE megkereste a NAV, a fontosabb önkormányzati adóhatóságok és a kormányhivatalok vezetőit, hogy haladéktalanul tegyenek közzé a KAÜ leállása miatt egy határidő-amnesztiát."

"Az MKOE még hétfőn délelőtt hívta fel a figyelmet közösségi oldalán arra, hogy KAÜ leállt. Ezzel egyidejűleg a Belügyminisztérium által felügyelt NISZ Zrt. ügyfélszolgálata, a 1818 se tudja fogadni a hívásokat, 26 perces várakoztatást mértek, de előfordult, hogy a vonalat az ügyintézők foglaltságra hivatkozva egyszerűen elbontják. A 1818 részéről hétfőn este azt ígérték, hogy a KAÜ kedden már működni fog, de egyes IP címekről elérhető a KAÜ, más IP címekről nem."

Minden hiába, végülis marad a fánlevős, régi módszer:

"Az 1%-os iparűzési adó miatt 2021. 02. 25-ig várhatóan 1 millió bejelentést kell majd a NAV-nak befogadnia, feldolgoznia és továbbítania az önkormányzati adóhatóságok felé, hiába kérte ehelyett az MKOE egy automatizmus alkalmazását – írja sajtóközleményében az MKOE."

Hmm... vajon van-e erre elég ember, hisz gondolom a digitális állam egyik előnye, hogy nem kell annyi ember... amikor éppen működik.

És ebből egyre csak több lesz és egyre fájdalmasabb lesz, hisz egyre inkább minden csak digitális lesz, alternatíva nélkül, mint ahogy már most is csak így működik pár dolog... ami most nem működik.

De még sok-sok-sok kellemetlenség kell a kormány ébredéséhez...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr4716404866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hartrigel 2021.02.01. 17:18:04

Szia Gabor!
Csak érdekességként szeretném megkérdezni, hogy a mostani nagy Reddit vs. Wallstreet mizériáról nem akarsz írni. Arra nagyon kiváncsi lennék a te konnotációdban.

GABOR2 2021.02.01. 22:31:13

@Hartrigel: Én ezt múlt héten is és most is élem, mert én is benne vagyok a buliban. Tervezek majd írni, de most még tart, a dolognak még egyáltalán nincs vége, hiba lenne ilyenkor egyből írni, kis idő elteltével majd mindent sokkal jobban látunk.

De van pár tözsdei cikkem, ajánlok párat, természetesen a digitális szarságok se maradhatnak ki:

ujtechkor.blog.hu/2020/04/09/kulonos_tozsdei_kudarcok_kulonos_tekintettel_a_fintech-startup-innovativ_penzugyi_megoldasok_sz_rsag

ujtechkor.blog.hu/2020/12/08/a_digitalis_tozsdei_csodak_tonkretesznek_tozsdei_meglepik_sajat_story_time_included

ujtechkor.blog.hu/2020/03/11/csodott_mondtak_a_hiper-szuper-meno_bankgyilkos_fintech_cegek
süti beállítások módosítása