Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Egy kis ( ? ) bullshit utánpótlás: újabb mélységekbe visz a jövő, big data-ás munkahelye ( "adatnindzsák" és "mobilnindzsák" )

2020. december 04. - GABOR2

Őszintén szólva nem volt tervbe, hogy írni fogok most is, de... De amikor megláttam a szóban forgó cikk címét... felért egy agyrászkódással... meg is szédültem, hogy lehet írni valamit ami ilyen szörnyen kínos és remélni bármi jót belőle?

Azt hiszem soha nem látott mélységbe jutott megint az egyik "jövő munkáltatója", akik Big Data-val foglalkoznak ( még nem tudják, hogy mostanában már mások ugyanezzel "Data Sceince" néven nyomulnak, mert az előző név lejáratódodtt ) ami sokszor kéz a kézben jár a felhővel... ebben az esetben viszont nem féltétlenül.

Azt hiszem a cím, eléggé magáért beszél:

"Adatnindzsákkal hódít a világpiacon a magyar cég"

"Adatnindzsák"... ... ... most komolyan van ember, aki szeretné, ha ilyet mondanának rá, van a mazoistáknak olyan csoportja, akik a kínosságot akarják maximalizálni, nem a kínokat? Ha vannak is, elég kevesen lehetnek és még, hogy mind itt is akarjanak dolgozni...

De vannak ám még, "mobilnindzsák" is...

Tisztán tapintható érzés, hogy ez a cég egy nagy sz@r és nyilván azt a filozófiát vallja, hogy "nemcsak a pénz motivál",  70 IQ a célcsoport mint beosztott, hisz ki akar olyan helyen dolgozni, ahol azt mondják rá, hogy "adatnindzsa vagy"; érzem a sz@r fizetést, a munkát, ami kiéget, a főnököt aki ott van és tudja mindezt, de valami óvodás szöveggel motivál... nem zsarol, mert tudja, hogy ez egy olyan pozició ahol kb. senki se akar dolgozni.

Azt hiszem hazudnák, ha azt mondanám, hogy a cím után még lehet kínosabb, de ettől még a cikk is nagyon kínos és fura; olyan dolgokat mondanak benne amit szerintem nem nagyon mondana senki amikor a cégét bemutatja.

Lássuk hát a helyet ahol "adatnindzsák" és "mobilnindzsák" dolgoznak... jaj a fejem... de egyben érzem a kínzások melletti kellemes érzést is... de összességében még mindig sz@r élmény.

"Ha valaki big data szakértőként szeretne elhelyezkedni Magyarországon, nem érdemes messzebb mennie a Hiflylabs-nél. "

Magyarul ennél jobbat nem nagyon találsz, ami... elkeserítő... azt hiszem. Nem mintha rajonganék a Big Data-ért.

"A cég üzleti intelligencia megoldásokkal, tanácsadással, valamint mobilalkalmazás-fejlesztéssel foglalkozik, vagy ahogy ők mondják: üzleti értéket teremtenek egy adatokkal teli világban."

Továbbra se igazán érdekel...

Ez meg mi :"A cég üzleti intelligencia megoldásokkal... foglalkozik", arra céloznak, hogy üzleti hírszerszerzéssel, vagyis inkább adatelemzéssel foglalkoznak... magyarul mondani persze nem lenne menő... mondjuk ettől a cégtől a menőség már messze futott mielőtt olvastam volna a cikk első szavát a cím után. Ennél semmitmondobb dolgokat, hogy "üzleti értéket teremtenek", tanácsot adnak...

De mit is jelent ez a gyakorlatban...

"De mit is jelent ez a gyakorlatban? Volt, hogy egy áramszolgáltató cég kereste fel a Hiflylabs munkatársait, hogy segítsenek az áramlopások feltárását adatalapú elemzések segítségével hatékonyabbá tenni. A Hiflylabs szakértői a fogyasztók adatainak, például mérőóra állásoknak, számlafizetési szokásoknak, ügyfélkapcsolati megkereséseknek és egyéb adatoknak a vizsgálatával azonosítani tudták, hogy a korlátos ellenőri kapacitást mely fogyasztókhoz kell irányítani ahhoz, hogy a lehető legtöbb csalót érjék tetten."

Szóval van egy állami szolgáltató, akiknek elméletileg minden adat rendelkezésére áll, hogy maguktól rájöjjenek erre a problémára, ez tulajdonképpen ezer éve a dolguk lenne, de inkább odaadják másnak az ügyet, ami által még több pénzt húznak le az állami költségvetésből. Aztán mondjuk kijön az eredmény ami, mondjuk az, hogy... cigányok lopják az áramot... remek; valószínű eddig is tudták. Akkor most az lesz, hogy nem történik semmi, az egésznek semmi haszna se lesz, mert azoktól amúgy se várják, hogy fizetni fognak utánna, a jogvédők meg nem engedik majd a kikötést, mert az áram emberi jog vagy valami... Hasznossága a dolognak: gyakorlatilag zéró. De lehet, csak én vagyok negatív, nem is értem, hogy nem töltődök fel és leszek pozitív lelkületű az olyan mókás nevek mellett, mint "adatnindzsa".

Aztán jönnek a furcsaságok; olyasmi ez mint amikor a regényekben a gyilkost kikérdezik a nyomozók anélkül, hogy tudnák, hogy ő a gyilkos és nem is lenne gyanus az íllető, de aztán annyira elkezdi bizonygatni, hogy ő nem gyanus, hogy gyanus lesz.

"„Olyan céget szeretnénk építeni, ahová jó bejárni dolgozni, vannak szakmai kihívások, lehet fejlődni és üzletileg is sikeres” – mondta Fehér Tamás, az igazgatóság tagja."

Olyat szeretnének építeni... vagyis ami most van, az nem olyan... olyan  megszólításokkal mint "adatnindzsa" inkább az ilyen "sehova máshova se nagyon kell" embereket motiválnak, akik mindezek ellenére nem olyan buták, hogy sokáig akarjanak ennél a cégnél dolgozni.

"Nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a kollégák jól érezzék magukat, ezért is alacsony náluk a fluktuáció."

"„A negyedéves értékelések mindig úgy kezdődnek, hogy négyszemközt megkérdezzük a kollégát, hogy érzi magát és mit tehetnénk azért, hogy még elégedettebb legyen."

És ha esetleg azt mondja majd, hogy szeretne magasabb fizetést, akkor vajon arra mit mondanak...

De mindegy, látjuk, hogy ez egy szuper hely, erről ennyi elég is lenne, de... nem tudnak leállni a témával, mintha... lenne itt valami takargatni való.

Szóval minden rendben, de...

"Ez persze nem azt jelenti, hogy tőlünk soha nem ment el ember"

Oké... kicsit kezditek túlragozni... minek erről ennyit beszélni?

"Előfordul, hogy egy ügyfél ragaszkodik valakihez, de az illető leterhelt, kezd elfáradni, kiégni."

Hoppácska... nemrég még ez tünt a világ legjobbfejebb cégének, aztán a cégbemutatónál valamiért úgy érzik, hogy addig kell ragozni, hogy előkerül, hogy a munkatársak ezen szuper munkahelyen... rendszeresen kiégnek? Meg hogy szétterhelik a dolgozókat? Igazi PR zsenik.

De mindez nem elég, tovább ragozzák a témát, nem bírnak leállni vele:

"Az is megesik, hogy valaki önként jelentkezik és jelzi, hogy kissé befásult és szeretne új dologgal foglalkozni” – magyarázta Fehér Tamás."

Aztán azt is érzed, hogy az ilyen cégek mindegy mit mondanak magukról először, majd úgyis előkerül a "sales". Most se kell csalódni:

"jelenleg is keresnek olyan, néhány fős külföldi céget, amelynek már van kialakult kapcsolatrendszere és ügyfélköre: „Ha egyszer már el tudták adni magukat, akkor tudják, mi az, hogy értékesíteni, a skálázódásban és a szélesebb ügyfélkör kiépítésében segítünk. Nekünk pedig például New Yorkban vagy Londonban pont erre lenne szükségünk: lokális, kulturális helyismeretre, és sales-re”"

Azt már láthattuk, hogy milyen is lehet az elején még szupernek bemutatott munkatársi helyzet valójában, de aztán a kínosságnak nincs még vége...

A tulajdonosok beszélnek a nagy tervekről és próbálják bizonygatni mennyire bíznak a cégben... de aztán megint mint a gyilkos a regényekben... elkezdenek furcsán árulkodni magukról olyan dolgokat amit normális ésszel nem igazán mondana senki.

„Minden elképzelhető. Az is, hogy valamelyikünk gyereke majd tovább akarja vinni, de az is, hogy valakinek olyat fordul az élete, hogy kiszállna”.

Hát igen, lehet, hogy egy birodalom épül ebből, de lehet, hogy holnap otthagyjuk az egészet... bízz bennünk! Stabilitás.

A cég stabilitásába vetett bizalmat biztos ez az elszólás is továbbnöveli majd:

"...Fehér Tamás a kétezres évek elején kezdtek együtt dolgozni. Volt, amikor külön utakon folytatták, majd 2012-ben megalapították a Hiflylabs-t, amit 2015-ben indítottak el a piacon.

Ó szóval korábban már volt, hogy volt valami más közös buli, amiből bizony valóban már ki is szálltak és végül a cég alighanem... csődbement. De bízz bennünk, látod annyira őszinték és megbízhatóak vagyunk, hogy azt is bevalljuk, hogy igazából nem vagyunk megbízhatóak és lehet bármikor lelépünk... annyira szeretjük mi magunk is ezt a business-t.

Itt szeretnék megemlékezni róla, hogy már évekkel ezelőtt is írtam róla, amikor még a Big-Data-felhő páros "menő volt", vagy hát... olyan cikkeket rendeltek magukról és mindenfele ez volt... Volt egy kutatás, amiről írtam, hogy az volt a célja, hogy kiderítse az informatikusok melyik helyen, pozicióban érzik legjobban magukat és a felhő-Big Data páros volt az utolsó helyen, hatalmas kiégési százalékkal, amit annó meg is erősített egy olyan helyen dolgozó emberke... De máskor is előkerült ez.

Nagyon úgy tűnik, hogy itt sincs ez másként, ez egy annyira sz@r munkahely, hogy maguk a tulajdonosok, mikor bemutatnák a céget, se bírják megcsinálni, hogy azért a sz@r elő ne buggyanjon.

A következő rész is nagyon aranyos... dől a lé, nincs szükség kockázati tőke bevonására, hogy növekedjenek... amit egyébként nem is nagyon szeretnének, mert a szuper vállalati kultúrájuk szétesne állítólag:

"„Rengeteg olyan vállalkozást láttunk, amelyik azért volt kénytelen kockázati tőkét bevonni, mert nem bírták finanszírozni a tulajdonosok a növekedést” – jegyezte meg. Virág Zsolt hozzátette, esetükben egyelőre nem volt szükség külső tőke bevonására. "

" A cég növekedése kapcsán a tulajdonosok szerint nem könnyű józannak maradni, nehéz megtalálni az egyensúlyt, „mert ha feláldozzuk a kultúrát, az vissza fog hatni a működésre, a profitabilitásra”. A cég tulajdonosainak hitvallása szerint a dolgozók megbecsülése, a korábban lefektetett értékek megtartása és erősítése a kulcs, így tud a Hiflylabs hatékonyan és jól működni."

Ó végülis növekednénk, de annyira azért nem akarunk, mert fontos a kultúra, fontos az ember... amivel kapcsolatban épp az előbb árulták el, hogy szétdolgoztatják az embereket úgy, hogy rendszeres probléma a kiégés... tehát biztos arról van szó, hogy az emberek megóvása annyira fontos nekik, hogy nem növekednek... hát persze. Inkább az van itt, hogy amint írták: nem találnak új ügyfeleket nagyon.

Ami a pénzt illeti... nem kell nekik pénz, de azért mégis eladósodnak majd, mert az "növeli a mozgásterüket".

Szóval eladósodnak pusztán úri hóbortból.

"Elmondása szerint a bankok jó ideje szívesen finanszíroznák a céget, sok ajánlatot is kapnak. A jelenlegi kedvező lehetőségek miatt mérlegelik ezen lehetőségek kihasználását. „Nagy valószínűséggel lépni is fogunk. Nem azért, mert rászorulnánk, hanem mert növeli a mozgásterünket” – mondta Virág Zsolt.

" az utóbbi hónapokban is bővült a cég, mint mondták, most is keresnek – ahogy ők fogalmaztak – adat- és mobilnindzsákat."

Miért nindzsák, talán azért mert azok a sikertelenség esetén nem beszélnek, hanem jön a harakiri? Maguk felé fordítják a haragot?

Akárhogy is... én nagyon erős bullshit szagot érzek a cég körül. És... Annyira megnézném az interjúztató arcát amikor meghallotta, hogy azt mondják "adatnindzsákat" és "mobilnindzsákat" keresnek. Kb. olyan fejet vághatott mint amikor egy csaj eldönti, hogy a "faszi" aki próbált eddig nyomulni igazából egy lúzer; hogy igazából ez egy lúzereket kereső, lúzer cég. Szerintem pár év és nem is lesz. Csak egy tapasztalokkal megerősített... érzés.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr1016318476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pobeda 2020.12.04. 17:37:54

"cigányok lopják az áramot... remek; valószínű eddig is tudták. Akkor most az lesz, hogy nem történik semmi, az egésznek semmi haszna se lesz"

Ezt azért meg tudták oldani okosban, valahol Magyarországon, egy cigánytelepen. A helyi áramszolgáltató ráengedte a 230V hálózatra a 400 Voltot. El lehet képzelni, hogy minden tönkrement, elsősorban a hűtőgépek, meg a többi.
süti beállítások módosítása