Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Az új tankjaink és egy mondat amitől kissé aggódok ( távolról hackelhető tankok )

2020. december 04. - GABOR2

Orbánék új tankokat akarnak az országnak és szerintem ez rendben is van; azért se lehet szólni, hogy válság van, mert már előbb megrendelte.

A Leopard 2 modern változatati a legjobb tankok között vannak számontartva... ami jó,de...

Ugye a mai tankok teli vannak rakva mindenféle digitális cuccal és éppen most is folyik tán egy teljesen új modernizáció és mi tán majd olyanokat kapunk. Ezt azért fontos tudni, mert ha ma felnézünk egy tankokkal foglalkozó oldalra talán nem találjuk meg, a mi jövendő tankjaink technikai részleteit... arról már nem is beszélve, hogy a mostaniaknál is több adat nem elérhető, titkos.

Ugye az egyik erőssége és egyben gyengesége is a mai modern haditechnikának, hogy digitális és mondjuk műholdakkal vannak összekapcsolódva; nem véletlen, hogy pl. Kínának olyan fontos volt, hogy kifejlesszen olyan rakétát ami ki tudja lőni a műholdakat. Ha kilövik az USA műholdjait, akkor azzal eleve elvesztik az amerikaik nemcsak a hírszerzői képességük nagy részét, hanem bizonyos haditechnikák is akár teljesen használhatatlanok lesznek.

A másik veszély, hogy ezeket a digitális cuccokat meg lehet hackelni. Talán azt gondolod, hogy jó, de ez nyugati high-tech military cucc... azokat nem lehet csak úgy meghackelni. Nos... gondold újra. Magyarul is.

És most megtörtént az új magyar tankok " belövésé" és nézzétek csak mit írnak róla:

"Megérkezett Tatára mind a 12 Leopard 2A4 harckocsi"

"A két tank belövésén részt vett Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, aki a páncélosok mellől, távirányítással indította el az első lövéseket."

Távolról irányítható tankok... a hackerek végül talán nemcsak átvitt értelemben bírnak majd hatalommal.

Szóval nem tudom mi ez, hogy ez egy állandó feature, vagy csak valahogy összebarkálcsolták, de ha feature... az elég ilyesztő.

Ez egy nagyon digitális tank:

"Valamennyi modellt ellátták digitális tűzvezető rendszerrel, lézeres célkeresővel, a lövegcsővel párhuzamosított géppuskával és éjjellátó készülékkel."

Jó dolog a digitális technika a hadicuccoknál, viszont ha az is távolról irányíthatóvá válik, akkor ugyanúgy sérülékeny mint bármi más számtech és hackerek átvehetik felette az irányítást és tönkre is tehetik... És erre ezer százalék hogy gondolnak katonai gondolkodók... kár, hogy inkább csak a támadás részére, a védekezés már nem menő téma ott se.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr8716318652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2020.12.04. 18:50:11

Amitől még aggódok, hogy igazából a magyar szakemberek sohase ismerik meg igazán a külföldről vásárolt digitális haditechnikát, lehet simán beleépítenek oda a szövetségeseink is meglepiket, ha esetleg ellük fordulnánk valamikor.

Emlékezzetek csak a Snowden filmre mit mondanak ott Japánnal kapcsolatban, hogy mit tesz az USA ha nem lesz Japán többé szövetségese.

bandiras2 2020.12.04. 19:02:19

Droning. Vagyis droneswarm. A hadviselés szabályai a szemünk előtt változnak meg.
www.bitchute.com/video/DfdPLmDoZNn9/

GABOR2 2020.12.04. 19:25:26

Ezek is olyan cuccok amiket eléggé meg lehet zavarni vagy... úgy ha nem már drága lenne. Gondolom az öngyilkos rajokba nem fektetnek bele majd annyit, hogy ne lehessen őket távolról irányítani, megzavarni. Valamennyire már csinálnak olyat, hogy ha megszakad a kapcsolat akkor is végrehajtja a feladatot, de azok a nagyobb, távoli célok felé tartó eszközök.

Nahoten 2020.12.06. 20:59:54

Nem olyan vészes ez a lövés távirányítással.
Láttam ilyet videón. Mivel tüzelés közbe nem olyan jó bent lenni a tankban, ezért ha csak lövegként használják, akkor kivezetnek egy kábelt, aminek a végén van a tüzelés kapcsoló. Az kapcsolják és így lő a tank távvezérléssel. Hál istennek ez kábeles távvezérlés.

Egyébként lehet így lőni a szintén megvásárolt PZ2000-esekből is.

GABOR2 2020.12.07. 16:03:30

@Nahoten: Jó tudni, kösz az infót...

Madarász Henrik 2020.12.08. 18:46:38

@Nahoten: Na jó, de elvileg a tank azért van hogy védje a lövészt, ha kint van akkor simán kilőhető.

Nahoten 2020.12.09. 14:09:54

@Madarász Henrik:

Igen, azért van a tank.
De vannak esetek, amikor egyszerűen beásott lövegként használják. Nem tör előre sehová, csak áll egy helyben és tüzel.
Ami videót láttam róla abban is az történt, hogy sivatagi támaszpontról lőttek kifelé. Kivezették a vezetékes távirányítót és azzal tüzeltek. A tankon meg minden nyílás nyitva volt. Ugyanez volt a PZ2000-essel is. Meleg volt , mindent kinyitottak és kintről tüzeltek.

Természetesen nem lehet ezt mindig csinálni, csak aszimmetrikus hadviselés esetén, amikor az ellenfélnek nincs tüzérsége, ami elérhetné a tankot. Mostanában meg a harcok jobbára ilyen környezetben folynak.

Madarász Henrik 2020.12.13. 10:56:50

@Nahoten: ha már haditechnika. Mit tudsz a drónokról ? Az örmény-azeri háború miatt kérdezem, ahol szerencsétlen örményeket szétverték a drónok. Van ellene valamilyen védelem ?

Nahoten 2020.12.13. 17:20:17

Szinte semmit nem tudok a drónokról, az általánosságokon kívül.

Olcsók, könnyű megépíteni őket tömegesen és sokkal költségesebb ellenük védekezni, mint támadni velük.
Gondolom megy az agyalás, hogyan lehet hatástalanítani őket, kezdeve a rádiózavarással, folytatva a kifejezetten erre a célra szerkesztett kartács-szerű robbanólövedékkel. Érdekes lenne egy drónvadász drón.
Ha egy országnak viszont nincs kapacitása semmilyen védelemre, annak ez a fegyvernem nagyon komoly problémát okozhat.

Madarász Henrik 2020.12.13. 17:28:15

@Nahoten: Közben utánanéztem a neten, a zsidóknak van egy rendszere ami rádiózavarással le tudja szedni őket, csak az örmények pechjére ők az azeriak szövetségesei, ők szállították nekik a drónok nagy részét.

GABOR2 2020.12.13. 19:07:54

Egyébként ha Biden folytatja az Obama alatti folyamatokat, akkor a hangsúly egyre jobban Kína felé tolódik majd el és ő is csökkenti majd Európában a csapatok számát... legalábbis majd miután helyretették itt Merkeléket pl..
süti beállítások módosítása