Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Egy újabb üzenet egy alternatív világból, a kormánytól ( kamu K+F beruházás )

2020. november 30. - GABOR2

Tegnap hallottam a rádióban a hírt és egyből felment a vérnyomás, hogy megint mekkora kamuzás megy és hogy milyen drága ez az államnak, de most megtaláltam szövegesen is.

Szóval... az IBM egy új "szolgáltató központot" hoz létre a tegnapi hír szerint, ma már szövegesen azt láttam, hogy ez egy "fejlesztés" 3,5 milliárdból, amiből a magyar állam fizet 1 milliárdot... még jó, hogy van olyan cég ami kaphat "ingyen pénzt", nemcsak hitelt ugye...

És akkor ha a blogom olvasója vagy gondolhatod, hogy IBM+ szolgáltatás= felhő és ma már ez így is van részben, de... többről van ám itt szó... legalábbis ha még mindig relevánsak ezen ismereteim... nem 100%.

De nézzük a kormányzati bejelentést:

"3,5 milliárd forintból fejleszti az IBM a székesfehérvári központját"

"Az IBM 3,5 milliárd forintból, 1 milliárd forintos állami támogatással fejleszti a székesfehérvári informatikai központját - jelentette be a beruházás hétfői sajtótájékoztatóján a külgazdasági és külügyminiszter."

"Szijjártó Péter az állami támogatást azzal indokolta, hogy a bővítéssel 300 új munkahely is létrejön. Az olyan szolgáltató központok, mint a székesfehérvári, fontos szerepet töltenek be a jól képzett fiatalok foglalkoztatásában, valamint a kutatás- és fejlesztésközpontú gazdaság kiépítésében - tette hozzá."

Szóval ez úgy van beállítva az "egyszerű parasztoknak", hogy IBM= számítástechnika + valami központ = a kutatás- és fejlesztésközpontú cucc.

Szóval elképzelheted, hogy ott van a sok informatikus és kutatja a jövőt informatika terén...

Egy alternatív valóságban talán.

Miről szólnak valójában az IBM "szolgáltató központjai". Hagy idézzek néhány régebbi írást, ami pont azt a félreértést akarta azonnal tisztázni, ami az emberekben keletkezhet és amire Szijjártó most rájátszott, sőt ezzel indokolta, hogy a magyar adófizetők pénzét odaadja az IBM-nek.

"IBM Szolgáltató Központ" 

"magas hozzáadott értékű szolgáltatást hoz ide az IBM. Nem mérnököket, hanem pénzügyi-számviteli szakembereket alkalmaznak majd."

"Hány mérnököt foglalkoztat majd Magyarországon az IBM a bejelentett beruházás keretében? – hangzott el a neves számítástechnikai világcég friss szolgáltató központjának nyilvános bejelentése alkalmával a jogos újságírói kérdés. A válasz kissé meglepő volt: valójában nem mérnököket, hanem nyelvismerettel rendelkező pénzügyi-számviteli szakembereket, emberierőforrás-szakértőket és hasonlókat foglalkoztat majd a számítástechnikai gépeiről, megoldásairól ismert óriáscég. A kiszervezett szolgáltatásokat (outsourcing) nyújtó új régiós központban a nettó hozzáadott érték így jóval magasabb lesz, mint a bezárt székesfehérvári alkatrész-összeszerelő üzemben (amelynek leállásával alaposan lecsökkent a magyar IBM bevétele)."

"e beruházás esetén nem a szorosan vett számítástechnikai, informatikai szolgáltatásokra fókuszálnak. Az említett pénzügyi-számviteli és hr tevékenység mellett beszerzési-logisztikai, illetve híváskezelő központban (call center) dolgozó munkatársakat toboroznak majd."

 

Vagyis nem... nem informatikusok, meg mérnökök kutatnak és fejlesztenek ott majd, hanem pénzügyi szakemberek olcsón adnak "szolgáltatást". Nincs itt semmiféle "a kutatás- és fejlesztésközpontú gazdaság kiépítése".

Ja és persze felhős sz@rságok "adatelemzések" is vannak/voltak ott, de az se kutatás-fejlesztés.

Aztán ha mélyebbre ásunk vannak helyi hírek is és ezek frissek, aktuálisak. Itt még több Szijjártó ömlengés van arról, hogy ez a kutatás-fejlesztésről szól:

"Újabb lépés a magyar gazdaság dimenzióváltásában, hiszen ez ismét egy olyan beruházás, amely magas hozzáadott értéket képvisel a legmodernebb iparágban."

Aztán nagyon vicces... a cég embere elmondja, hogy micsoda jövő cuccokon dologzik az IBM:

"Ma az IBM olyan nagy hozzáadott értéket képviselő megoldásokra, fejlesztésekre fókuszál, amelyek a világ fejlődését biztosítják: mint a mesterséges intelligencia, a felhőalapú szolgáltatások, vagy a kvantum számítástechnika, valamint azon szolgáltatások, melyek mindezeket az innovatív digitális technológiákat vállalati környezetben gyorsan és hatékonyan teszik működőképessé. Magyarországon is számos iparágat támogatnak."

Node mi a helyzet a konkrét központtal... ott is vajon arról van szó, hogy a "világ fejlődésést" biztosítják?

Nos... nem. Kiderül, hogy még ma is egy call centerről van szó, ahol nem informatikusok, meg "mesterséges intelligencia kutatók" meg ilyesmik vannak, hanem... továbbra is "pénzügyi szolgáltatás" folyik, ráadásul a rabszolga típusúból:

"Zerényi Zoltán, az IBM ügyvezető igazgatója szólt arról, hogy a székesfehérvári központ 1997 óta folyamatosan dolgozik. „Always on”, azaz az év minden napján, a nap minden percében az ügyfeleik rendelkezésére állnak, legyen szó akár komplex migrációról, egy adatközpont kiépítéséről vagy éppen „csak” egy hibaelhárításról az éjszaka közepén egy kulcsfontosságú pénzügyi ügyfélnek."

Milyen kár, hogy ezt nem mondhatják el a hazai vállalatok százezrei:

"Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője az amerikai cég és a kormány jó együttműködését emelte ki, valamint megköszönte, hogy a járvány miatt kialakult nehéz gazdagsági helyzetben is előre tekintenek, a kormánnyal együttműködve keresnek megoldásokat, amelynek köszönhetően fejlesztenek és munkahelyeket teremtenek."

Vajon ilyenkor Szijjártó hazudik, vagy csak tájékozatlan?

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr5116309662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2020.11.30. 17:13:10

Abba is gondoljatok bele, hogy milyen kellemes érzés lehet a konkrét üzem vezetőjének és még inkább az ott dolgozóknak, hogy sohase kaphatnak igazi méltatást, mindig meg kell játszani, hogy ott valami más megy a "gyárban", mint igazából. Most azért a CEO a szöveg legvégén elárulta.

Madarász Henrik 2020.11.30. 17:59:48

Elképesztő hogy a magyar állam így szórja a pénzét., a kőgazdag multiknak ad hatalmas támogatásokat teljesen feleslegesen, miközben ha valaki nem tud járulékot fizetni még az életmentő műtét árát is kiszámlázzák neki.

GABOR2 2020.11.30. 19:06:23

@Madarász Henrik: Töredék pénzekből menthetne egy csomó kisvállalkozást.

NekemNemEzKell 2020.12.02. 14:13:10

Ez komoly? Kommentelők! Ennyire megállt az idő 1967-ben nálatok, hogy ennyit konyítotok a gazdaság működéséhez? Ennél már 1968-ban többet tudtak az akkoriak!
Egy lépésben vagytok képesek gondolkodni? ?át értem miért van csőd mindig, ha a baloldal kerül hatalomra!

GABOR2 2020.12.02. 14:45:18

@NekemNemEzKell: A Fidesz most nem csinál semmi igazi gazdaságvédelmet, ha visszaolvasod az ezzel kapcsolatos sorozatom ( A koronavírus és a gazdaság és Orbán...)ez világos kell legyen az adatok fényében...

Igaz, ezzel még mindig jobb mint valószínű a baoldal lenne, mert Orbán nem segít, de legalább nem nagyon rak rád plusz terhet, a baloldal még olyan terheket tenne rád, ami megfelelne + egy katasztrofának. Emlékszek rájuk és másfele is ismert a tevékenységük...

Tehát a baloldal még rosszabb lenne... sokkal. De Orbán is nagyon rosszul intézni a gazdasági védelmi intézkedéseket...

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2020.12.03. 22:42:29

Nem ehhez a cikkhez tartozik de te is szoktál foglalkozni az önvezető autózással, ilyesmivel, ez érdekes cikk, pláne a belinkelt Totalcar cikk, figyelmedbe ajánlom:
megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/2020/12/03/mondtam_hogy_nincs_onvezeto_auto

GABOR2 2020.12.04. 17:30:19

@Sipi81: Szia! Nagyon szépen köszönöm a cikket amit ajánlottál. A cikket átfutca viszont sajnos azt látom, hogy csak abban látja a problémát, hogy "még nem elég fejlett a cucc" és nem is ír a hackerproblémáról. Mindegy, én már ajánlottam nekik a cikkeimet a témában.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2020.12.04. 18:20:24

@GABOR2: Igen, itt nem a hackerkérdés kerül szóba, bár azt nem mondanám, hogy a "nem elég fejlett" dolgot kifogásolja hanem hogy alapjaitól elhibázott a mostani elképzelés az önvezető autóra a jelenlegi technológiával. De nekem tetszett, különösen a Totalcar-os cikk.

GABOR2 2020.12.04. 18:34:43

@Sipi81: Csak gyorsan beleolvastam az előbb, de majd rendesen is nekifutok; kösz még egyszer!
süti beállítások módosítása