Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A digitális állam az ellenséges merénylők szolgálatában ( Iráni merénylet )

2020. november 30. - GABOR2

A blogomon nagyon gyakran írok a digitális állam veszélyeiről makro szinten. Ez pedig az, hogy békeidőben tömegesen lopják el a gazdasági-üzleti titkokat ( esetleg átírják stb. ), háborús időkben pedig egyszerűen az egészet hazavágják.

Most kicsiben csinálták meg az utóbbit Iránban, amikor is megöltek egy VIP-t.

Nagyon tanulságos a történet, ha nem lenne valamennyi digitális állam arrafele is, még ma is élne a VIP valószínű... és még sokan mások, hisz nem kicsi "járulékos vesztesége" van az akciónak... civilek is meghaltak... nem is tudni biztosan mennyien, meg testőrök is.

Különösen érdekes, hogy történet mutatja, hogy az ilyen Nyugathoz képest elmaradottabb országok ahelyett, hogy örülnének, hogy nincsenek úgy kitéve a veszélynek, inkább, hogy mutassák, hogy ők igazából mennyire modernek, fejest ugranak a veszélybe. Nemrégi kelet-európai példa. Ehhez persze az is kell, hogy a média úgy látassa, hogy Nyugaton már minden ilyen, meg mindenki ezért rajong, de mint a linkelt példa is mutatja... nem feltétlenül van így.

A másik ami érdekes, hogy megcsináltak egy merényletet, amit digitális állam nélkül ezerszer nehezebb lett volna... a digitális állam az ellenség szövetségese, mert sérülékeny és az is marad. Ezt az embert nagyon őrizték, testőrei voltak, több autónyi konvonja, és bár ez nem százszázalék, de az információk arra utalnak, hogy a kocsija robbanószer biztos is volt, a hatóságok... ironikus módon, a digitális államon keresztül figyelték állandóan minden mozzanatát és persze mindez hazai területen történt. A hagyományos top security elbukott a digitális állam "árulása" miatt.

Ha érdekelt ez a történet mit olvashattál? Hát volt egy merénylet a VIP ellen és sikerült... kórházbavitték, de ott már nem tudták megmenteni... és ennyi.

"A merényletről az iráni állami média számolt be. Az iráni fegyveres erők közleménye szerint Fakhriziadehet kórházba szállították és mindent megpróbáltak megtenni, hogy megmentsék az életét, de mártírhalált halt."

.https://444.hu/2020/11/27/lelottek-iran-atomfegyver-programjanak-feltetelezett-vezetojet

Ennyi volt... egy nehéz, de sima hétköznapi merénylet, nincs itt semmi látnivaló, irány vissza alukálni. Ráadásul a külföldi média nagy része is csak ennyit írt, hisz én utánnaolvasok ezeknek a híreknek sokszor és a magyar hírterjedelem olyan 4-5-szöröse sokszor az eredeti cikk. 

Viszont vannak újságok amik pár "lényegtelen részletet" is elárulnak a merénylettel kapcsolatban. Viszont még így is, ahhoz, hogy mindent lássál - vagy hát, a minden amit én annak hihetek most - több forrást és rengeteg szöveget át kell olvasnod idegen nyelven.

Egyetlen egy magyar szöveget ismerek ami legalább tán egy mondat erejéig elejtett a témáról legalább valamit... egy nagyon fontos valamit.

És akkor a történet úgy ahogy megtörtént...

Ez az illető az egyik legfontosabb VIP. Testőrei vannak és több autóból álló konvoja. A digitális állam segítségével állandóan megfigyelik merre megy a baráti erők. Nos... most a digitális államotot átállították az ellenséges oldalra. A digitális államnak hála, nevezetesen az online kamerarendszernek, ami a neten lóg ( nagyon "modern" ) az ellenség tudhatta, melyik kocsiban ül a VIP. Köszi digitális állam.

A konvoj eljutott a merénylet helyszínére, és a konvoj előtt felrobbantottak egy autót, de a kocsik úgy tűnik robbanásállóak voltak és a hagyományos securtiy behúzhatja ezt magának. Viszont úgy tűnik, hogy erre számítottak a merénylők és egy egész csapatot küldtek a konjov ellen, akik úgy tűnik páncéltörő lövedékekkel rendelkeztek... meg a digitális államnak hála, tudták hol van a konvojban a VIP. A merénylők összesen tán több mint hatvanan voltak, de ebbe bele kell érteni a monitor mögött ülőket is.

A kialakult csatában testőrök, civilek, merénylők is meghaltak, a VIP pedig kapott három lövést, de életben maradt.

És akkor itt jön az a rész megint amikor a digitális állam a gazdái ellen fordult. Ugye, mondtam, hogy naaaagyon modern módon rendelkezett Irán egy kamerarendszerrel, ami mindig figyelte a VIP mozgását... nos, ezt most kikapcsolták és a hatóságok nem értesültek arról, hogy egy valóságos csata alakult ki és nem is kezdtek küldeni egyből segítséget... csak gondolták... nem tudom mit... talán azt, hogy megint csak besz@rt a felhős kamerarendszer.

De nemcsak erről volt szó... a hatósági operátorokat... azokat, akik fogadják a vészhívásokat... bannolták a támadók neten keresztül... merthogy olyan szuper és modern ott is a rendszer, hogy online, interneten lóg az egész és a művelet kibertámadói meghackelték a rendszert és a rendszerből egyszerűen törölték az operátorok adatait, akik így nem tudtak belépni, meg ha jól emlékszem ( még egyszer ez több forrás összerakásából jön ki ) még biztonság kedvéért túl is terhelték a rendszert. Szóval miközben a hagyományos security próbált helytállni... ami igazából sokszor azt jelenti, hogy kitartani addig amíg jön a segítség, vagy simán csak elhajtani a VIP-val a helyszínről, addig a "modern" kríziskezelő központban ( valami ilyesmit adott át nálunk Szijjáró is, csak az makro ) arra vártak, hogy talán "megjavul az internet" és nem küldték a segítséget. Szóval a digitális államnak behúzhatják azt, hogy hála neki előre feltérképezhették az útvonalát az illetőnek, aztán tudhatták azt is, hogy melyik kocsiban ült, ismerhették az egész rendszert, aminek reagálnia kell a "krízisekre", simán lehet, hogy ellopták a terveket is, hisz a mai, modern világban a fontos dolgokat mindenáron fel kell lőni a netre; aztán a digitális államnak hála megfosztották a vizuális megfigyeléstől az irániakat, akik csak úgy reagáltak erre, hogy hát... várjunk amíg jó lesz, plusz az operátorok munkáját is aláásták. A hagyományos security magáramaradt, ha nem lett volna digitális állam, a segítség kiérhetet volna időben és kevesebb információval rendelkezett volna az ellenség.

De még nincs itt vége a digitális állam előnyeinek... az előnyök persze a támadóknak "járnak".

Az illető még élt, a hagyományos security nagy áldozatokkal annyit elért, hogy a VIP nem halt meg instant a helyszínen, sőt úgy tűnt, hogy a sérülései nem feltétlenül végzetesek. A hatósági segítség is végül valahogy megérkezett, talán volt ott is valaki értelmes; hogy miért jöttek ki - igaz sokat késve - nem derül ki.

Szóval a helyzet rossz volt, de nem tünt reménytelennek. Arra is voltak tervek, hogy ilyen esetben az illető azonnal orvosi segítséget kapjon. De... a digitális állam megint segített... természtesen az ellenségnek.

Azon se lennék meglepődve, ha tudták volna mi a terv, hogy hova viszik az illetőt, de mindegy is...

Szóval a VIP kórházba került és úgy tünt meg lehet menteni az életét, viszont a modern digitális állam közbeszólt. A kibertámadók... az egész kórházban... kikapcsolták az áramot és az orvosok nem tudták így normálisan ellátni és az illető meghalt. A kórház is nagyon modern volt, online ment... gondolhatod, hogy dehát vannak pótgenierátorok... igen, de hogy is lehetne kibírni, hogy azokat is ne kössék fel a netre?

Így hát a modern digitális államnak is hála meghalt a VIP, a VIP aki nagyon fontos volt az államnak, pedig ha nincs digitális állam, többszörösen megúszhatta volna. És persze nemcsak ő halt meg; de pl. másokról, akik a kórházban a leállás miatt halhattak meg nem is írnak külön, de ott is lehet simán lehet meghaltak. Milyen etikus támadás...

Na a történetnek ezen "apró" részleteit, valamiért az újságok 99%-a nem tartotta fontosnak megírni, vagy... nem tudom.

Az egyetlen magyar forrás ami írt róla egy mondatot...

.https://mandiner.hu/cikk/20201129_legalabb_60_ember_vett_reszt_az_irani_atomtudos_meggyilkolasaban#

"A New York Times nemrégiben részleteket is közölt az akcióról a Szombat szerint, melyben a Moszad, avagy az izraeli titkosszolgálat hatékonyságát elemezték. Mint kiderült, Fariziedét legalább három golyó találta el, a legközelebbi kórházban nem tudták ellátni, ugyanis a Moszad áramkimaradást okozott, az út menti kamerákat pedig kikapcsolták, így a hatóságok nem értesültek a támadásról időben. Bruce Reidel, a CIA egykori, Izraelben szolgálatot teljesítő szakembere a lapnak úgy fogalmazott, a Moszad még gyorsan, kihasználva az átmeneti állapotot, Biden beiktatása előtt, Trumppal egyetértésben hajt végre akciókat Irán ellen egymás után."

Aztán van itt ez az irás, ami szerint az eset rámutatott Irán eddig nem ismert sérülékenységére... De b@szmeg, tényleg csak Irán sérülékenységére mutatott rá? Nem pedig... az egész digitális állam koncepziójának zsákutcájára mindenhol a világon?

.https://www.nytimes.com/2020/11/28/world/middleeast/iran-assassinations-nuclear-israel.html

Szerintem igen és talán épp ezért nem annyira beszéd téma ez az "apró részlet" a mainstream újságokban.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr8816307594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2020.11.30. 16:09:34

A mai modern világ milyen gyors...

Mostmár műholddal irányított robot is részt vett a műveletben, de mint írják is... elég sok az ellentmondás:

"Szivárognak a részletek Mohszen Fariziade iráni atomtudós meggyilkolásával kapcsolatosan, de egyelőre elég sok az ellentmondás."

.www.portfolio.hu/global/20201130/60-fos-halalosztag-es-egy-robotfegyver-vegezhetett-a-vilag-egyik-legveszelyesebb-atomtudosaval-459634

Deansdale 2020.11.30. 17:39:51

Ez már több mint "egyszerű" merénylet, ez nyílt háború bakker. Ahhoz képest, hogy Izrael mennyi kárt okozott már a környező arab államoknak azok elég maflán tűrik. Ha Iránnak végül meglesz az atom remélem nem Európát akarják majd célozni vele, hanem azokat akik ezeket a támadásokat elkövetgetik ellenük.

Madarász Henrik 2020.11.30. 18:03:01

Én nem is értem hogy lehetnek Irán vezetői ilyen felelőtlenek, miközben már számtalan izraeli támadás érte őket már az interneten keresztül, az atomprogramjukat is többször szabotálták már így.

GABOR2 2020.11.30. 19:04:14

@Deansdale: Nos Izrael már párszor bebizonyította, ha van valamihez eszköze azt használni fogja és neki van atomja is. Azonkívül vannak ott szövetségesek, Trump most a végén összehozott pár békemegállapodást is. Iránt pedig nemcsak Izrael utálja. De... azért megesküdtek a bosszúra a vezetőik.

GABOR2 2020.11.30. 19:05:46

@Madarász Henrik: Miért miért... én se értem. A Nyugaton meg itthon nálunk is már rengeteg példa volt sikeres kibertámadásra és minthacsak még jobban meghozná a kedvüket a digitális államhoz. Ennek pedig ára lesz.

Irán esetében pedig azt írják, hogy számíthat most egy sorozatra ebből, hisz még Biden elnöksége előtt "el akarnak rendezni" ügyeket.

KalmanBlog 2020.11.30. 21:03:50

Szemnyitogató sztori, de valahogy biztos vagyok benne, hogy akinek tanulnia kellene belőle, az nem fog tanulni belőle semmit.

GABOR2 2020.11.30. 21:30:24

@KalmanBlog: A remény hal meg utoljára. Talán ha a saját bőrükről van szó még egyszer átgondolják. Ha Biden lesz az elnök úgyis várható, hogy lesz akciózás Orbán ellen, mégha nem is ilyen direkt...

GABOR2 2020.12.07. 16:14:47

A storynak van utóélete; úgy tűnik hiába akar az ember óvatos lenni és csak napokkal később írni; viszont mint írják is a cikkben, óvatosan kell kezelni az infókat, én már nem tudom hány verziót olvastam.

Mostmár a mesterséges intelligencia is képbekerült:

444.hu/2020/12/07/az-iraniak-szerint-egy-muhold-vezerelte-ai-alapu-gepfegyverrel-olhettek-meg-az-atomprogramjuk-vezetojet
süti beállítások módosítása