Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Magyar hírszerzés: néznek, de nem látnak? + Digitális állam magánkézben?

2020. november 27. - GABOR2

Idén már a második hírszerzési központot adták át nemrég, ami alkalomból beszédet mondott Szijjártó Péter... Hogy miért megint Szijjártó mond beszédet egy olyan témában amihez tán nem sok köze lenne, ( ráadásul nemrég koronavírusos volt ) azt nem tudom, ő a külügyminiszter. Bár Szijjártóhoz is került valamiféle titkosszolgálat, de a "csúcselemző" részleg Orbán Viktor felügyelete alatt van... ha jól tudom... nemrég még így volt. Ez pedig egy elemző és kríziskezelő központ... Mindegy.

Szóval tartott egy beszédet amiben beszélt arról, hogy milyen sok rettenetes probléma volt az elmúlt kb.10 évben és szerinte a legnagyobb ellenség... a koronavírus... ami amúgy szinte senkinek se árt semmit, de erről már korábban írtam. Ilyen legnagyobb ellenségnek még örülni is lehetne, de mivel lényegében igazából nem kezelik a gazdasági válságot, végül lehet tényleg ez lesz Orbán veszte.

És akkor gondolhatod, hogy azért mivel ez valamiféle hírszerző központ, ami "kezeli a kríziseket", meg "elemez, meg értékel", akkor talán valami szó esik majd számítástechnika felöl jövő veszélyekről is.

Nos... nem sok.

Őszintén szólva rövid és fura... Ugye azt várnád, hogy valami külföldi hírszerzési veszélyekről lenne szó, gazdasági-üzleti titkok kibertérben való ellopásáról, a digitális állam védelméről vagy ezekhez hasonlókról, de... Na nem, először tippelj szerinted mi az ami miatt aggódik Szijjártó Péter ha kibertámadásokról van szó? A válasz:

A digitális oktatásban résztvevő magyar gyerekeket terroristák be fogják szervezni, amíg otthon tanulnak...

...

...

...

Mit lehet erre mondani... fura. A magyar nyelv elég eltérő a többitől és azt hiszem nulla olyan hírt ismerek, hogy magyar gyerekeket toboroznának terroristának interneten keresztül.

Aztán másik nagy probléma amit szintén kibertámadásnak tart, hogy pl. a koronavírusról mást mondanak egyesek, mint a kormány. Nem vicc, olvasd el, Szijjártó külön mondja, hogy szerinte ez ide tartozik.

Aztán még attól is fél, hogy a "terroristák" nemcsak magyar gyerekeket toboroznak majd, hanem megtámadják az oktatási rendszereket, meg a digitalizálódott "szociális életet".

"Szólt arról is, mivel a járvány miatt az oktatás és a szociális élet egy része a digitális térbe helyeződött át, ez lehetőséget ad a terroristáknak a kibertámadásokra, illetve, hogy gyorsabban, hatékonyabban terjesszék szélsőséges ideológiájukat."

Hát én ilyen veszélyekről se nagyon tudok Magyarországgal kapcsolatban. Kezd nekem úgy tűnni, hogy ez a központ egy vicc, ha pedig az igazi tevékenységét akarta Szijjártó ezzel álcázni, nagyon sz@r munkát végzet.

Egyetlen olyan igazi témakőrbe vágó rész van az informatikával kapcsolatban... ebből meg kiderül, hogy digitális államot építeni nem éppen veszélytelen, de a nyers adat ismertetésén kívül nincs semmi más, semmi arról, hogy valami értelmes lépés történne a probléma elhárítása érdekében.

"FELHÍVTA A FIGYELMET, HOGY 2020 ELSŐ FELÉBEN 30 SZÁZALÉKKAL NŐTT A KIBERTÁMADÁSOK SZÁMA ÉS EZEK EGY RÉSZE A KRITIKUS INFRASTRUKTÚRÁT ÉRTE."

Amúgy meg elemezgetnek mindent, a "világot". Remélem jobban céloznak a fontos témákra más témaköröknél, mert a számítástechnikánál Szijjártó kiválasztotta a rangsorba az 50. legfontosabb ügyet...

Van itt szó új világrrendről is... szóval amikor a digitális országot építik az is beleértehő az új világrendbe? Valami örült, gonosz terv van a háttérben, ez végülis magyarázat lehet a digitális állam mániára, mert amúgy Magyarországnak egyáltalán nem érdeke.

"Az világosan látszik, hogy egy új világrend van kialakulóban, egy olyan világrend, amely új feladatokat hoz el és határoz meg számunkra."

És itt van hogy, a koronavírus nagyobb ellenség mint Soros György, a külföldi hírszerzők, migrációs elözönlés, a gazdasági válság és még nem tudom mik:

" Mint mondta, az elmúlt 10-12 évben volt minden: pénzügyi válság, természeti katasztrófák, migrációs hullámok és szokatlan mértékű terrorfenyegetettség Európában. Mégis 2020 hozta el a legnagyobb ellenséget, ami eddig ismeretlen volt: a koronavírus-járványt - fejtette ki."

"JELEZTE, HOGY A MOST ÁTADOTT KÖZPONTBAN A NAP MINDEN ÓRÁJÁBAN ÉS A HÉT MINDEN NAPJÁN FOLYIK A MUNKA, S ONNAN VALÓS IDŐBEN KÖVETHETIK A FOLYAMATBAN LÉVŐ MŰVELETEKET, ILLETVE KAPCSOLATOT TARTHATNAK A KÜLFÖLDÖN LÉVŐ MUNKATÁRSAKKAL.

"ONNAN VALÓS IDŐBEN KÖVETHETIK A FOLYAMATBAN LÉVŐ MŰVELETEKET,"

Ha vannak magyar ügynökök és őket kényszerítik, hogy élőben neten át közvetítsék a "műveleteiket"... attól tartok már nem titok a nevük sokaknak...

A kialakítása 1,5 milliárd forintba került, de "ez egy szükséges és jó befektetés is volt, hiszen egy ilyen kríziskezelő központ nélkül ma már modern hírszerzési működés gyakorlatilag elképzelhetetlen" - fogalmazott Szijjártó Péter."

Tulajdonképpen ebben a központban azt csinálják ami eddig is dolguk volt, tehát ezt beállítani mint újdonság... fura. Meg az is amit itt Szijjártó lenyomott, többi szöveget.

De még nincs vége...

Azt hiszed, hogy csak nagy tech cégek álmodoznak arról, hogy rajtuk keresztül kell majd intézned mindent, hogy minden "szolgáltatás" lesz majd... amiért jó sokat fizetsz ezután állandóan, örökre? Nos, nem.

"Magánszereplőnek adná ki a kormány a mobil fizetési platform üzemeltetési jogát"

Nem csinálsz semmit és dől a lé... ez van a felhő koncepciója mögött. Ehhez hasonló, hogy kötelezően rajtunk kell keresztülmennie bizonyos pénzeknek... amikből "lecsippentünk".

"A kormány mostani javaslata szerint a mobil fizetési platform üzemeltetési jogát a koncessziós pályázat alapján határozott időre kiválasztott személy végezhetné. Ez a meghatározott idő pedig 8 év lenne. "

"A törvény kiterjedne a parkolási szolgáltatásokra, az útdíjakra, valamint az állam vagy a helyi önkormányzat által közszolgáltatásként nyújtott helyi közúti, helyközi (távolsági) közúti, vízi, helyi, elővárosi és országos vasúti, valamint vasúti személyszállítási szolgáltatás elektronikus értékesítés útján történő igénybevételére."

Van egy olyan érzésem, hogy ez nem egy veszteséges "tevékenység", ráadásul növekedést várnak... akkor vajon miért passzolja el az állam magánkézbe? 

Ráadásul ez a digitális állam fontos alkotóeleme; hol van most az, hogy fontos a nemzeti függetlenség, hogy ezek nem szabad, hogy magánkézben legyenek?

Állítólag ezért: "Az Európai Bíróság pedig éppen két éve mondta ki, hogy Magyarország megsértette az európai uniós jogot a mobilfizetési rendszer állami monopóliummá alakításával, a jogszabály ellentétes a szolgáltatásokról szóló közösségi irányelv rendelkezéseivel."

A jövő legkritikusabb infrastuktúrái ne lehessenek már állami kézben... "Kösz" EU.

Jó kis pénzt termelt az "elvégzet munkáért"... vagyis a semmiért:

"Ráadásul az eddigi rendszer például a parkolásnál büntette a mobilos fizetést. Ahogy arról korábban írtunk, a Nemzeti Mobilfizetés Zrt. egyrészt  kényelmi díjat” szed, ami elérheti a 115 forintot a parkolási díjon felül, másrészt az állami cég a beszedett pénzből még 10 százalékot lecsíp magának."

Egy eléggé önellentmondásos rendszert akarnak létrehozni... a privát cég majd "versenyez", de... mivel egyedül övé lesz az egész piac... akkor kivel is?

„versenyre nyitott, koncessziós eljárásban kiválasztott egyszereplős üzemeltetői modellt”

" Azonban épp szeptemberben rendelték Rogán Antal alá a Nemzeti Koncessziós Irodát, aminek többek között az a feladata, hogy javaslatot tesz egyes kizárólagos állami gazdasági tevékenységek gyakorlásának koncessziós szerződéssel történő átengedésére."

Igen, szóval ez egy állami tevékenység... amit "gyakorol" majd magáncég... gondolom majd jó pénzért. Erről olyan dolgok jutnak eszembe mint amikor pl. a középkorban az uralkodó eladta az adóbeszuedés jogát.

Dehát az EU kérte és ebben a kérdésben nem lesz harc... kell majd valaki aki feládozza magát és elvégzi ezt naaagyon nehéz feladatot... persze ennek ára lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr1516304850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2020.11.28. 04:41:33

Gondolom valamelyik fideszes oligarcha kapja meg, mondjuk Mészáros Lőrinc. jó üzlet ez nyolc évre.

GABOR2 2020.11.28. 13:32:49

@Madarász Henrik: A 4Gi-nek pont profiljába tartozna... Nem mintha jobban járnánk bárki mással. Ez olyan lesz mint a parkolás... lehúznak a semmiért.

Fülig José 2020.11.28. 16:57:54

irigyek vagytok erre a nagyszerű üzletemberre, csak erről van szó! ő a megfelelő ember a megfelelő helyen erre a feladatra, csak kb. négyszer drágábban fogja hàromszor szarabbul megcsinálni a feladatot mint egy random kiválasztott román, török esetleg egyiptomi (maori, kazah, azeri) vállakozás, de majd az állam visszavásárolja a szarkupacot dupla áron. hüje lippsik semit nem érrtenek

lomposfarkas 2020.11.29. 23:11:06

"ONNAN VALÓS IDŐBEN KÖVETHETIK A FOLYAMATBAN LÉVŐ MŰVELETEKET,"
Valahogy így tudnám ezt elképzelni:
www.youtube.com/watch?v=fFb_NPQApDo
süti beállítások módosítása