Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A Microsoft szíven talál ( digitális egészségügy, vér-felhő, és hogy ezek mekkora őrültségek )

2020. november 27. - GABOR2

A Microsoft most szíven talált kétszeresen is, a második durvább volt.

Az első az, hogy "természetesen" megállíthatatlan az egészségügy digitalizálása. Ez már jelezte nekem, hogy itt bizony felhő rejtőzik a cikkben, ami ráadásul nem bánja még azt se, hogy vércseppeket hullat majd magából... vagyis a profitért az se kár, ha ember életek vesznek majd oda.

A másik sokk meg valami olyasmi, mintha azt mondanák neked, hogy:

- Héj, úgy látom mintha fájna a fejed?

- Hát igen, picit fáj...

- Akkor adunk is egy fejlövést és már el is múlik; nincs vita; ez a MEGOLDÁS!

Vágjunk is bele, ezen a héten +70%-kal halálosabbak a bullshitek amiket fogyasztunk. A mai nap igazán fekete lesz...

"Megállíthatatlanul digitalizálódik az egészségügy"

Így van, a világ nem olyan lesz ám amilyenné tennénk, hanem csak változik tőlünk függetlenül, tehát teljesen hiába is lenne, ha bemutatnánk, hogy emiatt emberek fognak tömegesen meghalni pl., akkor is be fog következni:

- Meg akarsz halni?

- Nem... dehogy.

- De akkor nem lehet digitális az egészségügy.

- Óóóóó... akkor nincs mit tenni... meg akarok halni.

- De a családod is...

- Ez van. Nem mászunk vissza a fára.

"A koronavírus-járvány okozta új helyzet arra készteti az egészségügyi szolgáltatókat – legyenek bárhol a világon -, hogy alkalmazkodjanak és újratervezzenek – fejtette ki a Private Health Forumon tartott előadásában Ruthy Kaidar, a Microsoft egészégügyi üzletágának Közép- és Kelet-Európáért felelős igazgatója, aki konkrét esettanulmányokon keresztül mutatta be, hogy milyen óriási potenciál rejlik a digitális megoldások egészségügyben történő hasznosításában."

Vajon profitról szóló ábrákat mutatott be, amit az állami szektorokból szipkáznak ki, vagy tényleg van valami húúú de nagy, jó dolog?

"Idézett egy felmérést, mely szerint a megkérdezett betegek 92%-a gondolja azt, hogy az ő ellátását végző egészségügyi intézmény lásson rá az egészségügyi múltjára. Ez az egészségügy fogyasztási termékké, szolgáltatássá való átalakulásának egyik jele (consumerization)."

Na itt vágtak szíven... Mi van??!! Szóval a betegek szeretnék, ha az egészségügyi intézmény rálásson az egészségügyi múltjukra... mint mindig is volt. Erre ez a f@szi azt a következtetést vonja le ebből, hogy az emberek az egészségügyi adataikat "fogyasztási termékké, szolgáltatássá" akarják alakítani, consumerálnák... MI A F@SZ???!!! Ez hogy jött ki neki? Az ember, szeretné ha az orvos akihez megy tudna az egészségügyi múltjáról... ebből, hogy a f@szba következik, hogy szeretné, hogy valami fogyasztási temékké, szolgáltatássá alakítsák át a legősibb titkot képező egészségügyi adatokat? Kurv@ra nincs összefüggés, annyi van, hogy pénzt akarnak ebből csinálni és ennek kell kijönnie, mégha nem is jöhet ki ebből sehogy se.

"Minden második évben megkétszereződik az egészségügy által generált adatok mennyisége."

Ez lehet talán azért van, mert feleslegesen gyártanak sok-sok adatot... Dehát a felhőnek nőnie kell folyamatosan...

"A várakozások szerint 2021-ben már 6,6 milliárd dollár értékű lesz a szektorban a mesterséges intelligencia alkalmazásának piaca."

Néhány éve pedig, a "várakozások szerint", mindenki a felhőben lenne már és nem lenne saját gépe.

"Várakozást" gyártani nem nehéz, mégcsak azt se kell mondani, hogy van mögötte valami komoly számítás. Ezt várják, hogy az államok, vagyhát az egészségügy, fizessen nekik ennyit, amúgyis az egészségügy duzzad a pénztől, mint tudjuk, nem árt ha kicsit lecsapolják, leszívják mint egy vámpír és lesz majd belőle egy szép píros felhő.

"Hat milliárd dollár kár éri a szektort az adatsértések, feltörések miatt."

Úgy tűnik, hogy valami hiba miatt a "csak belső használatra" aktából véletlenül ezt is bemásolták. Tehát nem elég, hogy ők szívják majd az egészségügy vérét, rajtuk keresztül hackerek is belépnek a buliba. Ehhez a mondathoz viszont nem fűznek semmi kommentárt, mint például hogy... akkor nem is éri meg, meg ilyenek. Nem, ez csak véletlen bemásolódott a sok bullshit közé és akkor már benthagyták.

"A koronavírus hatására átlagosan az elektív beavatkozások 70%-át törölték." "Szintén ebben a helyzetben Nagy-Britanniában hetente 200 ezer rákszűrést függesztenek fel."

Értem, szóval egy szinte senkinek semmit ártani tudó vírus miatt valószínű többen halnak majd meg, hisz nem kapnak normális kezelést, de... hol fog itt efektíve segíteni a felhő, mert nem hinném, hogy bármit is tudna kezdeni a rákos betegekkel azonkívül, hogy megszabadítja őket a pénzüktől és az életkedvüktől... ha jól megismérik.

A felhő és digitalizáció itt fog állítólag csodákat tenni:

"a betegelköteleződést fokozását, az egészségügyi csapat jobb együttműködésének lehetőségét, a klinikai és működési adatokra való jobb rálátást."

Betegelköteleződés fokozása... hogyan? Mi ez? Én ha beteg vagyok megyek, meggyógytatom magam aztán, hozzuk onnan el, minek ennél több ügy velük? Esetleg arra gondol, hogy majd valami felhős alkalmazás nyomonkövet, hogy mindent betartok-e? Oké, ebből már próbáltak pénzt csinálni eddig is, de nyilván azt szertnék hogy legyen kötelező a jövőben.

Egészségügyi csapat jobb együttműködödése... váltsák le a mostani rendszereket az ő felhős megoldásukra... ami miatt az egészségügyi adataid, amik különösen kritikusak, hisz épp azt kell kibeszélni a csapatnak, szépen ismert lesz a felhőnek... és a titkosszolgálatoknak. Ja és ezután állandóan kéne fizetni ezért az új rendszerért.

Klinikai és működési adatokra való jobb rálátás... Kik lássanak rá jobban, a hackerek? Mi van, ha a már meglévő rendszer nagyon jó rálátást biztosít... azoknak akiknek köze van hozzájuk. Az orvosnak, meg talán a betegnek.

Oké, szóval látjuk, hogy a felhő semmi eredeti dolgot nem adna, mindenre már vannak alternatívák... amikért nem kell rendszeresen, örökre fizetni. De hol vannak azok a konkrét példák amiket ígértek?

"Példaként említette Románia egyik legnagyobb magánkórházláncát, a Regina Mariát, ahol a járvány kitörésekor nagyon gyorsan azonosították az igényüket: virtuális betegellátásra van szükségük mielőbb. 10 nap alatt fejlesztett ezért olyan rendszert, amelyhez 500 orvos csatlakozott és elindultak a virtuális vizitek."

"A pennsylvaniai St Luke’s csoport 70%-kal csökkentette a telefonos ügyfélszolgálat leterheltségét annak köszönhetően, hogy egy központi információs oldalt hozott létre, ahol rengeteg általános jellegű kérdést megválaszolnak."

Szóval fejlesztettek 10 nap alatt egy rendszert... nekik is nagyon fontos volt a betegek egészségügyi titokhoz való joga... És vajon miről szólt ez az egész? Valaki telefonált... ja nem, azt váltják ki egy drágább megoldásra, szóval valaki bejelentkezett és elmondta a panaszát, ezzel az orvosi titok megszerzése pipa, aztán az orvos szépen mondta, hogy a koronavírushelyzet miatt nem fogadják és... ennyi.

Egy központi információs oldal se igényel igazából fejlesztést, 15 éve és még régebben is megcsinálhatták.

Tehát itt vagyunk a cikk végén és nem találok sehol igazi indokot benne, hogy miért jó ez nekünk, viszont véletlenül becsúszott egy 6 milliárd dolláros kárról szóló rész, meg látom, hogy fenyegetően az egészségügyi titkot "fogyasztási termékké, szolgáltatássá" tennék... Vagyis ez az egész terv egy f@s. Viszont állítólag a megállíthatatlan fajtából való, tehát igazi hasmenéses fajta, azt meg tényleg nem lehet megállítani.

Viszont hagy mutassam be hogy mennyire szerencsétlenek vagyunk, hogy nem tudjuk megállítani a "megállíthatatlan digitálizálódást"; milyen klassz lenne ha lenne szabadakaratunk, hogy elkerüljük az egyértelműen rossz jövőt. De ugyebár... nincs. Mert... nem tudom.

"Újfajta támadás alatt áll az egészségügy"

"Egyre jobban erősödnek a kibertámadások az egészségüggyel szemben, amelynek több oka is van."

Tipp az egyik okra: Egyre több mindent digitalizálnak?

Itt egy másik ok:

"Az egyik legfontosabb, hogy a személyes egészségügyi információk sokkal értékesebbek más személyes adatoknál"

Tényleg, huhhh... akkor gyorsan mindet felhőbe, hogy egyszerre ellopják az egész országét... Mint nálunk Magyarországon.

"Az elmúlt időszakban az egészségügy a kibertámadásoknak kitett szektorrá vált. Ennek egyik lényeges oka, hogy az egészségügyi adat értékes – kezdte előadását Palicz Tamás, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az egészségügyi adatoknak lényeges megkülönböztető sajátosságuk van:"

Nem annyira értékes, hogy felmerüljön azoknál akik ezt nyomatják, hogy akkor nem kéne ezt csinálni.

"Emellett a szektor kitettségét növelik az intézményi szintű problémák, főleg az állami kórházak esetében (magas eladósodottság, kevesebb figyelem és költés a biztonsági kérdésekre), valamint problémát okoz a tudatosság és éberség hiánya az esetleges kibertámadásokkal szemben."

A Microsoftnak erre van egy olyan megoldása, hogy ki kéne dobni minden eddig használt rendszert, amiért egyszer kellett fizetni és jönne az övé... amiért állandóan kéne és azt is tudjuk, hogy híresen hiba nélküliek a Microsoft termékek ( álmaikban ). Plusz a felhő erejének hála elég lenne egy támadás és ellopnának mindent, utánna már lehet sokkal lazábban venni az egészet, mert úgyis ellopták... az egész ország összes egészségügyi adatát.

"Azt sem szabad elfelejtenünk Palicz Tamás szerint, hogy az egészségügy a kritikus, illetve a létfontosságú infrastruktúrák közé sorolható, emiatt ennek politikai vetülete is lehet."

Igen... és az illetékesek lesz@rják.

"Gondoljunk csak a mostani helyzetre: mit okozna a jelenleg a teljesítőképessége határán működő egészségügy esetében egy kibertámadás – vetette fel."

Hmmm... visszanézve az előző Microsoftos cikkre amiben ezt mint elkerülhetetlen jövőt vázolták fel... őőő... lesz@rják.

"A szakember szerint a trend egyértelmű: a szektor érintettsége növekszik. Az Egyesült Államokban mind az érintett ügyfelek számában, mind az érintett intézmények számában emelkedést láthatunk a kibertámadások tekintetében."

Szerintem a megoldás az, hogy... beletörődünk az elkerülhetetlen jövőbe. Emberek vagyunk, nem tudjuk megállítani az egészségügy digitalizálódását, az... magától valami sötét-vörös felhőként borul a kórházakra és egyik nap még nincs ott semmi, aztán az emberektől függetlenül ott terem... a sötét felhő nagyúr teszi akinek titkos neve " az elkerülhetetlen jövő".

"Felidézte, hogy idén szeptember 23-án a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat kiadott egy riasztást az egészségügyi intézményeket érintő Emotet terjesztési kampánnyal kapcsolatban és ez ugyanaz a kísérlet volt, mint amit Észak-Amerikában lehetett látni. Ezt követően meg szokott jelenni zsarolóvírus támadás és kiberbiztonsági incidens is, ezért nem árt az éberség – húzta alá.

"A nemzetközi színtéren fokozottan erősödik a támadások trendje. Ezt támasztja alá, hogy az FBI, valamint az amerikai kritikus infrastruktúrákért felelős ügynökség 2020 októberében fontos riasztást adott ki. Ezek szerint:

"AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSA SOHA NEM LÁTOTT MÉRETŰ KIBERTÁMADÁS ALATT ÁLL."

Kit érdekel, legyen ebből még több...

Az fel se merülhet, hogy a hétköznapi parasztok esetleg nem szeretnék, hogy az egészségügyi adataik nem lennének ezután titkok, vagy hogy talán nem kéne olyan helyzetbe hozni az egészségügyet, hogy mondjuk egy felhős leállás, vagy kibertámadás miatt összeomoljon és... emberek haljanak meg.

Ha azt hiszed, azért kb. be tudod lőni, hogy mennyire lehet ez halálos, nos... másoknak lehet nagyobb a fantáziája mint neked, hisz mint tudod, KELL, hogy minden orvosi eszköz is IOT legyen:

"Képalkotás. Izraeli kutatók kifejlesztettek egy rosszindulatú szoftvert, hogy felhívják a figyelmet a diagnosztikai eszközök és hálózatok biztonsági hiányosságaira. Manipulálni tudták a mellkas CT felvételeket (el tudtak tüntetni és meg tudtak jeleníteni rákos sejteke pl. a tüdőképeken) és ezzel tapasztalt radiológusokat sikerült megtéveszteniük."

Telehealth, telemedicina. A járvány miatt felerősödtek a telemedicinális trendek, amelyek felvethetnek biztonsági szempontokat is. Az EMK a magyar háziorvosok körében végzett felmérést, hogy milyen videókommunikációs platformokat használnak. Szerinte az eredmény kétségbeejtő: a 145 válaszoló sokfajta szoftvert használt, amelyek egy része azonban semmilyen titkosítást nem alkalmaz. Nem véletlen, hogy van olyan állami szándék, hogy ez a kommunikáció egy központi állami felületen keresztül valósuljon meg - mondta.

Valami... központi felhőcskén át, nem igaz?

"A szellemi termékek elsajátítása nagy iparban indult be a járvány időszaka alatt, főleg a vakcinafejlesztések, kutatások miatt."

Ez meg egy klasszikus. Miért nem lehet kibírni, hogy a legértékesebb fejlesztések adatai nem netre feleresztett gépeken legyenek... Nem tudom, de valamiért ez is egyfajta megállíthatatlan kényszer lehet, hisz évtizedek káreseményeiből ma se tanulnak sokan.

"a kiberbiztonság nem pusztán egy technikai kérdés, hanem egy betegbiztonsági kérdés, ezért a Nem ártani! orvosi alaptétel miatt létfontosságú a kiberbiztonsággal is foglalkozni."

Igen??!! Segítek: Ne lőjék fel a betegadatokat, orvosi műszereket netre. Ó jaj, hát az nem lehet... Akkor meg ez lesz: Lesz valami kibervédelmi megoldás, amit eleve "forráshiány" miatt sokan nem használnak majd lehet, de mindegy... mert ennek ellenére ugyaúgy sikeresek lesznek majd a hackertámadások. Tessék választani.

Még folytatódik a cikk, érdemes tovább olvasni. Csodálkozok is, hogy biztonságra ennyi helyet "pazaroltak". Ezzel zárul:

"A zsarolóvírusok szektoron belüli megjelenése kapcsán tényleg igaz a mondás: Pénzt vagy életet!"

Igen... és a a döntöshozók akik ezt nyomatnák, meg olyanok mint a Microsoft, lesz@rják az életed, vagy pedig kurv@ "okosak" igazából a témában, de fanatikusan nyomatják akkor is.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr816304532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása