Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A koronavírus és a gazdaság és Orbán... 20

2020. november 25. - GABOR2

Na hi, itt az új rész csupa jó hírekkel... Bevetted?

Nem, persze, hogy nem tudok szolgálni csupa jó hírrel, de héj lesznek cikkek amiket olvasva olyan mintha jó hírek lennének... aztán persze ismered a menetet... elkezdünk zuhanni a teljes apátia felé.

De előbb kezdjünk magával a vírussal. Valami nem stimmel a számokkal...

"Koronavírus: furcsán alakulnak a magyar halálozási adatok"

"Stagnál az elmúlt napokban a koronavírussal összefüggésben elhunytak száma Magyarországon, aminek kifejezetten örülhetnénk is. Azonban az a gond, hogy a többi járványügyi adat alapján folyamatosan emelkednie kellene az elhunytak napi számának, hogy a számok konzisztensek legyenek egymással. Megnéztük, mi történik a hazai járványügyi adatokkal és mit sugall a halálozások száma."

 Viszont nem csak ez fura a koronavírus körül ha az adatokat nézzük... Enyhén szólva fura.

Szóval ugye mint tudjuk romba döntjük mi magunk, - vagy hát a döntéshozóink - nem a vírus, a gazdaságokat... és miért? Ki mész a lakásodból és hullahegyeken gázolsz át? Nézzünk egy kis statisztikát.

Kezdjük azzal, hogy eltünt a statisztikákból az influenzában meghaltak száma, vagy legalábbis én nem találtam; cikkek amik foglalkoznak ezzel "nem tudnak pontos adatokat" és nem is mondanak semmit... Eddig is csak becslések voltak erről állítólag, úgy hogy van az influenzának szezonja és az megemeli a halálozások számát a többi időszakhoz képest. Most viszont senki se beszél már az inflienzáról mintha eltünt volna, helyette van a koronavírus.

Nézzünk konkrét számokat... amiket szabad néznünk.

"Ha megnézzük az ekkori halálozási adatokat a 2018/19-es szezonban, akkor 71 290 ember halt meg, ez havonta 11 888 embert jelent. Ha az egész 2018-as és 2019-es évet nézzük, akkor havi átlagban 10 860 ember halt meg – eszerint az influenzaszezonban havonta 1028 emberrel több halt meg tavaly, mint ami az egyébkénti átlag lenne."

Szóval influenzában, havonta meghalt 1028 ember a szezonjában... ez megy évek óta, de nem omlasztjuk érte össze a gazdaságot.

Talán most majd meg fogom tudni becsülni, mikor fog tetőzni az influ... koronavírus:

"Arra kereste a választ, mi lehet az oka, hogy az év első negyedévében mindig jóval több ember hal meg, mint máskor."

"Az októbertől márciusig terjedő időszakot tekintettük influenza szempontjából különösen fertőzöttnek."

Vagyis év végére kimerül szokásosan a vitamkészlet, aztán jöhet a legdurvább halálozási időszak.

Még tavalyról:

"Megint rengeteg embert ölt meg az influenza"

"Télen mindig több a halálozás, a hideg és száraz időjárás több betegség halálozási kockázatát is emeli. De az évről évre visszatérő influenzajárványok különösen erősen befolyásolják a halálozási rátát. A tavalyi szezonnal ellentétben idén már januárban élesen emelkedett a megbetegedések száma,..."

"Szám szerint 13,8 ezren haltak meg, ami több mint kétezerrel több a tavaly januárinál. Így aztán a természetes fogyás is közel a duplája volt a szokásosnak: 3300 helyett 6326 fővel lettünk kevesebben egyetlen hónap alatt."

Szóval Viktor lehet azért is nem aggódott, hogy segítse a gazdaságot, mert tudta, hogy az influenza több embert ölt meg korábban mindig mint a koronavírus, sőt... én nem lennék meglepve, hogy a koronavírus sokszor inkább influenza... hisz olyan nem lehet, hogy hipp-hopp az influenza eltünik, nem igaz? Pedig a statisztikák szerint, de... viszont mint föntebb írtam a statisztika bűzlik.

Most jött ki egy ilyen is:

"Már látható a koronavírus hatása a hazai halálozási adaton"

Itt az látható, hogy igazából, amikor volt az első hullám és az örült lezárások... még kevesebben is haltak meg mint átlagban az elmúlt 5 évben. Most növekszik picit a szám a cikk szerint, de megint csak az első cikk... büzlik a statisztika... és nagyon úgy tűnik, hogy koronavírus=influenza.

És ugye most láthatod, hogy ezért lezárják a kórházakat, mindenki rááll az influ... koronavírusra. Viszont ez azt jelenti, hogy más betegségek nem is annyira durvák? Erről itt az adat:

"Hány ember hal meg Magyarországon és miben?"

Itt láthatsz ábrákat, eszerint a halál okok 0,5 százaléka volt fertőző betegség, az ábrán ez az utolsó és a szív, és érrendszeri betegségek vezetnek 49,4 százalékkal. Vagyis... a sokkal halálosabb veszélyek nincsenek megfelelően kezelve. Van ismerősömnek ismerőse aki rákos és bár megműtötték, a vírus miatt minden, tehát a kivizsgálások is késtek, pedig olyan rákja volt ahol az idő nagyon fontos tényező és van olyan ismerősöm akinek korábban volt szívrohamja és rendszeresen kell járnia kontrollra... kb. fél évvel elhasztották nemrég.

Miért csináljuk akkor mindezt?

Gazdag emberek kerestek egy csomó pénzt vele a tőzsdén, kaptak egy csomó jegybank pénzt ( adófizetői pénzt ) amit másként nem tudtak volna már megszerezni, plusz a vírus elfed egy csomó... hibát, rá lehet fogni, meg be lehet vezetni új dolgokat, amiket másként nem; ha pedig hazai pitináér célokat nézünk... Viktor most egy év alatt több pénzt nyomat a sport hobbi projektjeire mint amit máskor mondjuk három év alatt... mindezt gazdasági válságkezelés címszó alatt.

És akkor a vakcinákról...

Ugye előállt elsőként a Pfizer azzal, hogy van egy 90%-ban hatékony vakciánjuk:

"Az EU 300 millió adagot vásárol a Pfizer 90%-ban hatásos koronavírus-vakcinájából"

Aztán gyorsan előálltak mások, hogy nekik van 92%-os, meg 95%-os hatékonyságú vakcionájuk és végül az oroszoknak több is lett, köztük tán 98%-os is.

És akkor, a Pfizer pár nappal később előállt azzal, hogy ja, az ővé is igazából 95%-os:

"Pfizer: 95 százalékos hatékonyságú a vakcinalkon"

Hát persze...

A mi kormányunk őrült módon elkezdte felvásorolni a mindenféle vakcinákat óriási tételekben, de már rászóltak, hogy az oroszokét ne:

"Koronavírus: figyelmezteti az EU Magyarországot az orosz vakcina miatt"

És most kicsit emékezzünk vissza... H5N1. Annó annál is ment a pánikolás és vakcina gyártás. Sokan akkor is mondták, hogy nem bíznak az oltásban és nekem vannak erősen balos ismerőseim, ráadásul a felsőközéposztály, de balos csoportból. Ebben a családban épp összeházasodtak a fiatalok, akik bizony jó baloldaliként beoltatták magukat. Azóta van két gyerekekük, mindkettővel vannak problémák. Illetve az elsőnél sikerült elhárítani, de majdnem belehalt, a másodiknál viszont tartós probléma áll fent, plusz a férfi tagnál nagyon erősen elkezdtek midenféle egészségügyi problémák előjönni... nem halálosak, de sz@arabb velük az élet és rövidebb is lesz. Persze nem mondhatom, hogy tuti az oltás miatt, de arra is emékezzél, én ezt valahol a blogomon meg is írtam tán többször is, hogy kiderült, a mainstream is megírta, hogy bizony a német elit mással oltatta be magát mint amit a lakosság kapott és itthon volt az a nagyon durva videó, talán még mindig fent van Youtube-on, hogy a lakossági félelmek elhárítása okán az akkori egészségügyi vezetőnk Falius Ferenc kamerák előtt beoltatta magát, vagyis inkább... csak úgy csinált, mert ha megnézed jól a videót... igazából nem oltották be. Ajánlom próbáld megtalálni róla a videót.

És most amúgy a napokban megy arról a szöveg ugye, hogy a kínai és orosz vakcina nem jó, de a kormány szerint rendben vannak. Persze csak ennél a kettőnél merülhet fel, hogy rossz, a nyugati erők szerint.

Viszont tényleg rosszak lehetnek azok is mert... kimaradtak a szokásos tesztek, egy csomó tesztelés nem lett elvégezve. Ja, de persze a kormány azt mondja, hogy hazai szakemberek megvizsgálják... csakhogy normálisan lehetetlen letesztelni őket, mert... egyszerűen el se telik annyi idő, hogy akár középtávúnak mondható hatásokat vizsgáljanak. És az USA-ban már decemberben kezdenék.

Orbánék ráadásul ingyenesen adnák, ami fura, mert mint adnak Orbánék ingyen... De legalább nem lesz kötelező, viszont azt mondják Orbánék, hogy tán úgy a lakosság 80%-ának be kell oltania magát, ráadásul többször is... Oké, mi lesz, ha szinte senki se akarja beoltani magát, az USA-ban már tán több mint 50% nem akarja... mi meg megvesszük az összes fajta vakcinát? Szerintem lesz ez még kötelező.

De tényleg gondolj bele, te beoltatnád magad egy olyan betegség ellen ami szinte tuti, hogy nem nyír ki, talán pár napig rosszul érzed magad tőle és ennyi... mint egy influenza. Ráadásul az oltóanyag viszont nincs letesztelve normálisan, meg a vírus mutálódik, talán nem is fog hatni.

Azt gondolnád, hogy az oltóanyag veszélytelen? Nos:

"Kellemetlen mellékhatásai lehetnek a koronavírus-vakcináknak, mégis fontos, hogy fölvegyük az oltást"

Milyen jó már, megmondják, hogy sz@r lesz, de akkor is kell... egy vírus ellen, ami szinte semmit se tud ártani.

"A legtöbb koronavírus-vakcinát két dózisban kell majd beadni és már az első dózisnál jelentkezhetnek kellemetlen mellékhatások, így külön kihívás lehet meggyőzni az embereket arról, hogy szükséges a második dózis beadása is – nyilatkoztak egészségügyi szakértők az NBC-nek."

Persze megintcsak... semmi, mégcsak középtávú vizsgálat se volt, tehát lehetnek még a legjobb szándék mellett is nagy bajok ebből.

"A Pfizer vakcinája, amely körülbelül 90%-os hatékonysággal működik, mutathat egyes embereknél mellékhatásokat – mondta el a Stat hírújságnak a gyógyszercég egyik vezetője. A mellékhatások nagyjából hasonlóak lehetnek, mint a legtöbb felnőtt vakcina esetén, viszont rosszabbak is lehetnek, mint az influenzaoltásnál vagy tüdőgyulladásnál jelentkező tünetek – tette hozzá."

"Körülbelül 90%-os hatékonyságú"... haha, kedves cikkíró.

"Azt nem árulta el, hogy pontosan milyen mellékhatások ezek."

Fő a bizalom, alighanem szarabbul leszel mintha elkapnád a koronavírust.

"William Schaffner, a Vanderbilt University Medical Center professzora viszont azt mondta, hogy több vakcinát kapott tesztalany is karfájdalomról, fejfájásról, levertségről és izomfájdalomról panaszkodott, volt, hogy napokon át."

Vagyis rosszabbul járt mintha elkapta volna a vírust... Annyira rossz az élmény, hogy:

"Hozzátette: nehéz lehet az ilyen mellékhatásokat tapasztaló embereket meggyőzni arról, hogy szükséges a második dózis beadása is."

Azért oltsd be magad, hogy elkerüld a lehetőséget, hogy talán úgy érzed magad mintha influenzás lennél azáltal, hogy influenzásnak fogod magad érezni:

" a legtöbb esetben influenzaszerű tüneteket tapasztalhatnak a beoltott személyek mellékhatásként. "

"„A legnagyobb tragédia az lenne, ha van egy biztonságos és hatékony vakcinánk, amit az emberek nem akarnak beadni maguknak” – fogalmazott Preeti Malani, a University of Michigan gyógyszerészeti tanszékének professzora."

Szerintem pedig ne kísérletezzenek rajtunk, ha tényleg az lenne, hogy hullahegyeken kellene átmásznom, hogy lejussak a boltba azt mondanám, még egyszer meggondolom, de igazából ez a koronavírus egy egészséges embernek semmiség, sokkal nagyobb a baj esélye, ha egy ki nem ismert oltóanyaggal beoltatod magad, ráadául ettől függetlenül se kéne, hogy annyira bízzál bennük; tehát én nem fogom beoltani magam, te pedig majd eldöntöd mit akarsz... Úgyis az lesz sokaknak, hogy politikai hozzáállás kérdése lesz ez a baromi fontos döntés, mint a H5N1-nél.

Jól van, akkor most ideje belevágni a gazdasági részbe. Vágóeszközöket, borotvát, pálinkás üveget elrakni időzáras széfekbe és vitamint tablettákat bevenni, mert a stessz az csökkenti az immunrendszer hatékonyságát és ezt most valahogy kompenzálni kell, a végén még elkapod a vírust. De jó lesz... na jó ez nem igaz, de... legalább a jónak tűnű hírekkel kezdtek, az is valami, nem? Ja nem, mert írtam, hogy csak jónak tűnik; mindegy, vágjunk bele minél előbb, hisz annál hamarabb vége lesz.

Szóval olvashattad a büszke hírt:

"Soha egy magyar kormánynak nem volt még akkora tartaléka, mint a jelenleginek"

"A jegybank számításából kiderül, a Negyedik Orbán-kormány tartalékai nagyobbak, mint bármelyik azt megelőzőé."

Waó teli vagyunk lóvéval, erre hogy mondhatom, hogy rossz! Teli a tartalék, nem, ezt sehogy se mondhatom, hogy rossz!

Nos... de, mert állami büdzse témakörben a tartalék definiciója alatt nem azt értik ám mint a hétköznapi emberek. Nem azt jelenti, hogy van egy csomó pénzed ami a tiéd. De van más probléma is:

1. Tartaléknak nevezik a felvett hitelt is ha tartalékba lett téve. 2. A gazdaságot kéne védeni... igazából. Én láttam mire ment el a "Gazdaságvédelmi Alap" pénze és max. nyomokban gazdaságvédelemre, miért nem védik a gazdaságot a pénzből? 3. A tartalék egy része úgy "keletkezett", hogy árfolyamkülönbség alakult ki... nem a forint javára.

És akkor nézzük a portfolió cikkét ugyanerről:

"Soha egyetlen magyar kormánynak nem volt akkora tartaléka, mint a mostaninak"

"Közel 2900 milliárd forintra emelkedett októberben a kormányzat betéteinek összege az MNB-nél vezetett úgynevezett kincstári egységes számlán (kesz) – derül ki a jegybank pénteken megjelent statisztikájából. Ez új csúcsot jelent 1998 óta, mióta a statisztikai adatbázis elérhető. A jelek szerint a kötvénykibocsátás gyorsabb, mint a hiány növekedése, de az év végén persze még jöhet egy nagyobb költekezés."

Igen, a mandiner cikke nem igazán akarja az olvasókat untatni az aláhúzott résszel... a pénz kötvénykibocsátásból van, vagyis hitel, amit vissza kell szépen majd fizetni és amellett a kormány elég durván költekezik. Állami büzsdéknél simán van ilyen... felvesznek hitelt és berakják a tartelék címszó alá és akkor van "tartalék". A rekord tartalék pedig rekord hitelfelvételt jelent... de az nem hangozna jól, nem igaz?

"A növekedés szinte kizárólag a forintbetéteknek köszönhető, a devizabetétek állománya sokkal stabilabb volt az utóbbi hónapokban."

Vagyis legalább nem a külföldieknek adósodunk el. A japán modelt követjük.

Ha még mindig lennének kétségeid arról, hogy hitel lehet tartalék olvasd tovább a cikket:

"A grafikonon látszik, hogy 2009 szeptemberében volt egyszer hasonlóan magas a kesz-állomány, amikor a pénzügyi válság utáni IMF-hitelcsomagból jelentős összeget hívott le Magyarország..." 

Vagyis az ami az egyszerű olvasónak a mandinernél szuper hír, igazából arról szól, hogy jobban eladósodott az ország mint amikor IMF-hitelt vett fel. Na milyen? Nem, nem, az időzár ott van a széfen, nem vesszük ki a borotvapengét!

Főleg, hogy még a sz@rkupac elején vagyunk. Juhéj!

Jöhet az újabb jónaktűnű hír? Oké:

"Az előző negyedévhez viszonyítva 11,3 százalékkal emelkedett a magyar GDP"

"Eredményesek a kormány gazdaságvédelmi intézkedései,(Én: amik nincsenek hogy lehetnek eredményesek?) a magyar gazdaság 11,3 százalékos növekedést ért el a harmadik negyedévben az előző negyedévi mélyponthoz képest a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentése szerint - írja közleményében a Pénzügyminisztérium. "

Látjátok mondtam én előre, hogy ez lesz. Majd villognak, hogy mennyit nőt a gazdaság. Ezt könnyen lehet, csak egy nagyon sz@r bázis adat kell hozzá és utánna engedni, semmi extra, csak hagyni a dolgokat működni és máris kész a csoda GDP szám. Szinte mi vagyunk a kétezres évek Kínája, nem igaz, kétszámjegyű növekedés, waó, de jó; ez igazából csak azt mutatja, hogy mekkora szenvedést zudítottak a gazdaságra egy kb. semmiség vírus miatt az előző negyedévben.

"Visszapattanást jelez a rendkívül jó negyedéves magyar GDP" 

Már megint, a "rendkívül jó" negyedéves GDP csak annyit jelez, hogy mekkora nagy kárt okoztak az előző negyedévben az "intézkedések", amúgy kb. szinte nem is lenne növedés, sőt igazából abszolút értékben kevesebb lenne, hisz sok vállalatnak vége lett.

Na még egy kis jónaktűnű hír:

"Orbán Viktor újabb adócsökkentésekről beszélt"

Legalább beszél róla, attól jobb lesz a kedvünk, viszont a cikkben egyértelműen kijelenti, hogy a jövőben se fog segíteni:

"A munkaalapú társadalom és gazdaság eszméjéből nem engedünk a járványkezelés ideje alatt sem."

Magyarul ha munkanélküli lettél, nem segítünk, de közben párhuzamosan abban se segítünk, hogy ahol dolgoznál túlélje ezt az egészet.

Na jó, hagyjuk mostmár a jónaktűnű híreket és kapcsoljunk igazi hardcore módba.  Ne, ne probáld meghackelni a széfet... gondolj arra, hogy most rossz lesz, de majd... Na jó, sajálom, nem vagyok jó ebben a vigasztalós dologban. Maradjunk annyiban, hogy megyünk tovább és kész.

Sok cím már önmagában magért beszél majd:

"Eljött a kiábrándulás ideje: már senki nem hisz abban, hogy Magyarország olcsón megúszhatja a válságot"

"A kormány várakozásai szerint 6-6,5 százalékkal eshet vissza idén a magyar gazdaság teljesítménye, majd onnan 2021-ben is az eddig vártnál kisebb visszapattanás jöhet. Hasonlóan vélekednek a Portfolio által megkérdezett banki elemzők, így az év végéhez közeledve szinte biztosra vehetjük, hogy a tavasszal még pesszimistának számító szakembereknek lesz majd igazuk."

"A kormány is belátta, hogy mélyebb lesz a recesszió"

"EGYRE BIZTOSABBAN MONDHATJUK, HOGY A PESSZIMISTÁKNAK LETT IGAZUK."

Végülis ha csak a csodát járjuk és semmit se teszünk, erre elég jó esély van.

"A bankok még innen is lefelé mutató kockázatokat látnak"

Ó ez fura, hisz pár résszel ezelőtt még azt mondták Orbán mindent remekül csinál... Biztos csak arra gondoltak igazából, hogy ami az ők, terhekben igazából nem részesülésüket illeti. Olvass vissza.

Aztán... már elég régen írtam, ugye elkezdődött a szigorítási hullám. Szerinted ez jót tesz a gazdaságnak vagy rosszat? Tudom Einsteinnek kell lennie hozzá, hogy megad a helyes választ:

"Mit hoz a kormány csaknem teljes lezárása a magyar gazdaságnak? - Gyorsértékelés"

 "A szerdától életbe lépő, 30 napig érvényes lezárás a koronavírus-járványt vissza fogja szorítani, de ezzel párhuzamosan természetesen jelentős gazdasági költsége lesz."

"Rezzenéstelen arccal nézzük, ahogy a koronavírus ismét letarolja a gazdaságot - és ez az EKB-nak köszönhető"

"A koronavírus-járvány második hullámának egész Európában jelentős gazdasági hatásai lesznek, a pipa alakú kilábalást lassan elfelejthetjük, és meg kell barátkoznunk a W-alak gondolatával. A szigorú lezárások közepette mégsincs piaci pánik, nem ugrottak az égbe a kötvényhozamok, gyakorlatilag a piaci hangulatban semmi nem érződik a gazdasági kilátások romlásából. Ez nagyrészt az EKB érdeme, amely már az első hullámban is hatásosan oszlatta el a pánikot, és még a második hullám eszkalálódása előtt bemondta: ha kell, még a mostani fellépésénél is tud erőteljesebb lenni. A pandémiás eszközvásárlási program októberi számain egyelőre nem érződik a válság hatása, novemberben viszont már alighanem látszódni fog. A keret viszont gyorsan fogy - de nem biztos, hogy valaha is kimerül."

Vagyis nyugi, bár igazából minden sz@r, de majd a sz@r papirokat is fel fogja vásárolni a jegybank... a végén majd az egyszerű adófizető állja a számlát.

Mik ezek a véső nyomok a széfen? Oké, úgy látom mégis kell még pár jó hír... Azt továbbra se kapsz, de jónak tűnű rossz híreket igen:

"150 milliárdnyi közpénzzel árasztja el a kormány Tokajt és környékét"

"Rengeteg pénz jut a tokaji turizmusnak, de a Tokaj-Zemplén térség útjaira is sok tízmilliárdot költhetnek el."

Igen, vagyis a turizmus, amiről már nem tudom hány cikk, meg a józan ész is megállapította, hogy feneketlen kút, vagyis semmi érteleme azt menteni, hisz a vendégek nem jönnek úgyse, vagyis munka nem lesz és bevétel se még sokáig... mégis azt persze mentené a kormány rengeteg pénzzel. Kb. mintha az ablakon dobnád ki a pénzt.

De héj, kis, vidám, színes hírnek itt van az is, hogy a miniszterelnök úr újabb milliárdokat adott sporttal kapcsolatos dolgokra. Nem, nem fogják vissza magukat, ha erről van szó:

"13 milliárdot osztott ki a kormány vidéki sportfejlesztésekre"

Oké, eddig nagyon szépen bírtad, de az a helyzet, hogy még korán sincs vége...De bírni fogod!

"Nagy leépítést jelentett be a Magyarországon is jelen lévő német multi"

Oké, most biztos azt mondod, hogy kit érdekel egy cég, ráadusul külföldi... oké, meghagyom neked ezt kellemes pillantot... kell is ahhoz ami még hátra van... amikor is lerombolom ezeket a reményeket is. Ne gondolkozz, csak vágj bele:

"Hatalmas bajban vannak a magyar vállalkozások"

"Egyre több magyar vállalkozó szünetelteti a tevékenységét a koronavírus-járvány második hullámában."

Ó máris itt van a második hullám szigorításának hatása... Őket se akarja megmenteni a kormány.

"Egyre több magyar vállalkozás szünetelteti a tevékenységét, miután a koronavírus-járvány hatása és a vírus következtében meghozott korlátozó intézkedések nehéz helyzetbe hozták őket. A vállalkozók tehát kifejezetten nehéz helyzetbe kerültek, akik működhetnek, azoknak a többsége pedig a kereslet visszaesésével szembesül."

Hát nem olvasták, hogy milyen szuperül védi a kormány a gazdaságot, sőt már a korábbi tapasztalatok igazi gazdaságvédő veteránná tették őket. Már rutinosan mondják, hogy nem segítenek... vegyél fel hitelt.

De, de valami segítségecske azért volt, akkor a második, brutálisabb hullámnál azok meg vannak és valami plusz, nem?! NEM!

"A KSH friss adatai alapján már több mint 90 ezer egyéni vállalkozás szünetelteti a tevékenységét, vagyis az első hullámban látott hatalmas problémák most is itt vannak. A hivatal szerint 56%-kal több egyéni vállalkozás szüneteltette a tevékenységét az egy évvel korábbihoz képest novemberben. A vállalkozások 16%-a szüneteltette a tevékenységét november elején. Mindez pedig a munkanélküliség növekedését hozza magával, hiszen a kormányzati támogatások a második hullámban nem olyan kiterjedtek, mint az elsőben voltak."

A "szinte semmi", "ultra szinte semmi" lett.

De héj, ugye kaptunk "jó tanácsot"... vegyünk fel hitelt. Mi nem vagyunk holmi szír-sz@r Nyugat, hogy támogatunk, hanem szépen ülünk a "rekord tartalékon" és nem csinálnuk semmit vele, ami segítene a gazdaságnak. Akkor mi a helyzet ezzel a vegyél fel hitelt dologgal? Nos, mivel túl akarnak élni és nem kapnak más segítséget, örülhet Matolcsy, veszik szépen fel a hiteleket:

"Koronavírus-válság a magyar cégeknél: mindenki hosszú hitelekbe menekül?" 

Szóval Orbán ott ül a szerintük sok tartalékon és már dörzsöli a tenyerét, hogy majd bemondhatja, hogy mekkora nagy lesz a gazdasági növekedés a következő időszakokban, hisz a rossz bázis adat miatt csak jobb lehet. Viszont könnyen lehet, hogy mégse lesz az ám olyan szép mint megálmodta. Miért? Hát miatta.

Ugyanis ugye bevezette a törlesztési moratóriumot, ami egyszer majd lejár és minden korábbinál több lesz a tartozása mind az egyéneknek, mind a vállalaoknak; ezt úgy lehetne elkerülni, ha az egyének, meg a vállalkozások kevesebbet költekeznének... ami egyrészről gazdaság növekedés csökkentő hatású, de ha nézzük a másik végzetet, ha úgy döntenek a gazdasági szereplők, hogy nem csökkentik a kiadásaikat, hanem még növelik és még jobban eladósodnak, akkor ha majd lejár a moratórium, egy óriási problémával fognak szembenézni... és a várva várt gazdasági növekedés helyett inkább majd csődhullámok lesznek akkor amikor majd a "vírus miatt már nem kell visszafogni magad". És ez bizony azért van, mert ellentétben a kommunikációval... a bankok nem vették ki a részüket a válságból, olvass vissza, a bankok még meg is dícsérték ezért Orbánt, ma meg már adják az előrejelzéseiket, hogy ja, amúgy, úgy általában, az ország szívni fog emiatt.

"a szektor cégeinek a nagy része a törlesztési moratórium alá menekült, és ha nincs törlesztés, nem csökken a hitelállomány sem."

Sőt nőni fog, mert az elhalasztott kamat- és díjfizetést hozzáírják-e az adósok tőketartozásához. Ezt a (jelenlegihez képest néhány százalékkal) megnövekedett tőketartozást kell majd törleszteni a moratórium után. 

És ez más piacokon is várható, pl. a lakáshitelek tömege is várhatóan bedöl majd, amit vége a moratóriumnak:

"Lakáshitelek tömege dőlhet be a törlesztési moratórium után Magyarországon"

Vagyis itthon a "szuper" megoldásnak hála, vagyis, hogy "nem segítenek, ott a hitel", majd az lesz a vírus időszak végén a következménye, hogy nem fellendülés, hanem tömeges csődök lesznek. Majd lehet újra "menteni".

Ráadásul a kormány most egy újabb háborút indított azért, hogy ne vegyenek el a szuveneritásából, ami miatt az ország is drágábban fog hitelhez jutni:

"Mennyit veszít Magyarország azon, hogy az EU-alap helyett a piacról vesz fel devizahitelt?"

Vagyis sz@rok a kilátások, nagyon... rosszak.

Végeztem? Nem:

"Máris látható nyomokat hagyott a járvány második hulláma az európai gazdaságon"

Orbánnak viszont vannak most új barátai, vagy hát inkább "barátai", hisz egyértelműen a bankok érdekeit védi, a lakosságét meg nem; na és ezek az új barátok adnak neki tanácsokat.

Mi is hiányzik ma a vállalkozásoknak? Segítség? Ja, az nem lesz de a bankok javaslatának hála pl. most kötelező lesz bankkártya fizető lehetőséget kialakítani, aminek költségét szerinted ki fogja állni?

"Koronavírus: megérkezett a kormány hatpontos bejelentése"

"Úgy tűnik, megfogadja a kormány a Magyar Bankszövetség régóta terítéken lévő javaslatainak jelentős részét."

"Megerősítették a korábbi intézkedést, amely szerint ahol elektronikus pénztárgép működik, lehetőség lesz az elektronikus fizetésre is, ez további 50-60 ezer új helyet jelent, és több tízmilliárd forinttal csökkentheti a készpénzhasználatot,"

"Elektronikus fizetés a boltokban: megszólalt a kormány a halasztásról"

"Több megoldás közül is választhatnak az online kasszát használó kereskedők, hogy megfeleljenek a törvényi előírásoknak, miszerint a következő évtől biztosítaniuk kell az elektronikus fizetés lehetőségét – reagált Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége felvetésére, amellyel a január elsejei határidő módosítását kezdeményezik."

Aztán Matolcsy MNB-je is megjelentetett egy újabb "tanulmányt" amiben arról van szó, hogy vajon mi segítehet a gazdaság versenyképességén. És egy rettenet, mert olyan dolgok "segítenek" majd mint:

"A hazai kkv-k termelékenységét és digitalizációját javíthatja a beruházások gyorsabb leírhatósága a társasági adóból, valamint a Mesterséges Intelligencia és Nemzeti Digitalizációs stratégiák végrehajtása."

Szóval majd a digitalizáció és a "mesterséges intelligencia" segít a hitelekbe fulladó cégeknek. Waó!... Waó!

"További versenyképességi reformokat szeretne az MNB"

Az azonnali fizetési rendszer is pörgeti a GDP-t???

"Az MNB elemzése szerint a pénzügyi rendszer fejlődésében mérföldkő a jegybank által 2020 márciusában elindított azonnali fizetési rendszer,"

"Folytatódott az állami adminisztráció hatékonyságának javítása, az online számlázás teljessé válásával 2021-ben megvalósulhat az áfabevallás kiajánlás több százezer vállalat számára."

Erről egy ajánlott cikk majd lesz...

"Az egészségügyben érdemi előrelépést jelent a 2021-től hatályos orvosi bérrendezés, és megtörténtek az első lépések az ellátórendszer reformja érdekében – írja az MNB. "

Arra gondol ami miatt fenn áll a veszélye, hogy tömegesen hagyják ott az orvosok az állami szektort?

Aztán ott vannak még az iskolakönyvekből kimásolt szokásos frázisok:

Tudásalapú társadalom, egészséges társadalom.

Hát nem tudom, a sok tönkrement ember, hogy segíti majd az egészséges társadalom ügyét, de mindegy is... Ez az egész egy szívás.

Aztán Orbán elejtett egy olyat, hogy neki hamarosan vége lesz: "Orbán Viktor: „Amit kérsz tőlem, Angela, az öngyilkosság”"

Arra a felvetésre, hogy dehát harcol, már meg is adta a választ, hogy mindegy:

"Az, ami most zajlik az EU-s pénzek jogállamisági feltételekhez kötése körül, eltér az állam- és kormányfők nyári alkujától és anélkül változtatná meg az uniós alapszerződést, hogy arról minden tagállam megegyezett volna, így tehát nem szép dolog, sérti a jogállamiságot, de ha a németek akarják, akkor úgyis ez lesz és mindezt még a kézigránátommal sem tudom megakadályozni – lényegében ezeket mondta a német Die Zeit magazinnak adott interjúban Orbán Viktor"

Orbánt az menthetné meg, ha az országa lakosságát nem átverni akarná, hanem komolyan segíteni nekik; de ő inkább a bankárokkal próbál barátkozni ezúttal. Így viszont ahogy halad majd az idő, lehet egy sima megrendezett "forradalom" eltörli majd a rendszerét és nem lesz majd ember ezúttal aki menteni akarná.

Orbán nem a hétköznapi emberek felé fordul, hanem bankárokhoz, meg nagy hatalmú csoportokat próbál meggyőzni, hogy "légyszi ne nyirjatok ki".

Vesz fegyvereket a válság közepén:

"Hadszíntéri szállító repülőgépeket vásárol a Magyar Honvédség"

"A két KC-390-es hadszíntéri szállító repülőgép beszerzéséről szóló szerződést kedden Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban írta alá Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka"

Az influen... a koronavírus pedig még velünk lesz még egy ideig és az oltás talán majd semmit se ér:

"Itt a bizonyíték: mutálódik a koronavírus"

Na itt a vége... Nem is volt olyan rossz, nem igaz? Na jó, mit áltatom magam, de.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr3616301306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promo921 2020.11.25. 19:31:17

Nem vagyok oltás ellenes, de ezzel a löttyel biztos nem oltatom be magam. Ha kötelező lesz, találok olyan orvost, aki beadja a cipőm talpába és átadja az igazolást, hogy beoltva.

GABOR2 2020.11.25. 20:02:11

@promo921: Azt hiszem teljesen indokolt, hogy azt mondjam te gondolod jól. Ha semmi mást se veszünk mit azt, hogy eleve idő se volt normális tesztelésre, eleve kihagytak fázisokat, akkor már látszik, hogy nem érdemes kiséletezni magunkkal egy olyan vírus elkerülése kedvéért ami szinte tuti nem okoz nekünk semmi komoly bajt.

KalmanBlog 2020.11.25. 22:01:09

> Vágóeszközöket, borotvát, pálinkás üveget elrakni

Pont most akartam kitölteni a második elalvós kupicámat! Ejnye!

GABOR2 2020.11.25. 22:31:25

@KalmanBlog: Első a biztonság! Ez az a blog.

KalmanBlog 2020.11.25. 22:35:38

@GABOR2: Csaltam: előbb kitöltöttem a második pálinkát és csak azután tettem el az üveget. Na, jó éjt!

GABOR2 2020.11.25. 23:00:40

@KalmanBlog: Akkor ez egy nagyon vidám cikk volt számodra, a negatív jelből csináltál egy + jelet. Balanszot teremtettél.

GABOR2 2020.11.26. 01:53:12

A kormány aztán "tudja", hogy milyen nagyságrendben kellenek a támogatások. Most az egyik programja annyira szűknek bizonyult, hogy kemény 15 perc után már le kellett zárni. Ez is mutatja, hogy mennyire kellene a cégeknek forrás és hogy mennyire nincs összhangban amit a kormány kínál azzal ami kéne. Egyébként meg nem tudom miért Szijjártó jelentette ezt be, hisz ő külügyminiszter, dehát ez van.

"Szijjártó Péter: 15 perc után le kellett zárni a beruházásokat támogató program újabb kiírását"

www.portfolio.hu/uzlet/20201125/szijjarto-peter-15-perc-utan-le-kellett-zarni-a-beruhazasokat-tamogato-program-ujabb-kiirasat-459060

"Tizenöt perc alatt 350 magyarországi vállalat nyújtotta be pályázatát a beruházásokat támogató újabb kiírásra, a programot le is kellett zárni - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán este a Facebook-oldalán."

"Szerdán délben nyílt meg az a program, amely 61 milliárd forintos keretösszeggel biztosít egyharmadnyi, maximum 800 ezer eurós támogatást azoknak a vállalatoknak, amelyek beruházások mellett kötelezik el magukat annak érdekében, hogy senkit ne kelljen elbocsátani - mondta el a miniszter a kormányülés után feltöltött videóban."

Csepekkel akarnak feltölteni egy kádat amiből amúgy folyik le a víz.

GABOR2 2020.11.26. 23:49:42

Egy fontos kiegészítés... fontos járványügyi adatokat kifejezetten titkol a kormány:

"Hétpecsétes titokként őrzi a kormány a kórházi járványadatokat"

444.hu/2020/11/26/hetpecsetes-titokkent-orzi-a-kormany-a-korhazi-jarvanyadatokat

"A kormány alapvető adatokat nem tesz közzé a járvánnyal kapcsolatban, kórházankénti, területi bontásról szó sincs.
A minisztérium által létrehozott szakmai kollégium levélben szólítja fel az orvosokat, hogy csak a kormánynak szolgáltassanak adatot.
A Népegészségügyi Központ közérdekű adatkérésre azt állítja, nincs tudomása a kért számokról.
Gulyás Gergely miniszter közben azzal büszkélkedik, hogy európai szinten is naprakész a magyar adatszolgáltatási rendszer.
De elárult egy eddig soha nem közölt számot: éppen 961 fertőzött van intenzíven."
süti beállítások módosítása