Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A digitális állam újabb vívmánya kamu könnyebbség... mint korábban is

2020. november 25. - GABOR2

"A koronavírus és a gazdaság és Orbán... 20" részében írtam az egyik résznél, hogy majd ajánlok egy cikket, de gondoltam annál azért mégiscsak sokkal többet ér ez. Ugye Matolcsy MNB-je kiadott egy "szuper" "tanulmányt" a versenyképesség javításáról és az egyik nagy dolog amitől várják a csodát az a digitalizáció, ezen belül konkrétan az, hogy a NAV az online számlaadatokból összeállítja az áfabevallás-tervezetet.

Jobb lett az élet, mindenki boldog? Nos, Zara László, az Adótanácsadók Egyesülete elnöke egészen más képet fest.

Érdemes elolvasni az egész cikket, most csak úgy szemezgetek belőle.

"Adminisztrációcsökkentés: az adóhatósági áfabevallás tervezete és a béka lassú főzésének esete"

"Ha az elmúlt évtizedek könyvelési, adózási adminisztráció csökkentés kommunikációját áttekintjük, úgy tűnhet, hogy az annyira lecsökkent, hogy szinte már nincs is."

"14 éve, hogy az adóbevallásokra elkezdődött az elektronikus beadás előírása, adminisztráció csökkentésként, mint már sok esetben – az „érdekünkben” –, de az érintetteteket nem igen kérdezve. Volt is felzúdulás, és ennek nyomán a kisvállalkozásoknál először nem is volt kötelező. Arról már nem esett szó, hogy ez szinte mindenkinél saját anyagi ráfordítással járó bővítést is igényelt, nem lévén ehhez megfelelő számítástechnika eszköze, szoftvere, internete, és tudása. A könyvelők morogtak, de nem (nagyon) ellenkeztek, annak ellenére, hogy a megbízóik az ehhez szükséges tanulás, fejlesztés költségét nem nagyon fizették meg, így a díjaik nyomottak maradtak."

Egyébként is – hangzott már akkor is –, aki nem követi a számítástechnika, internet, stb fejlődését, és nem alkalmazza az újabb infó-technológiákat (ekkor még nem hívták digitalizációnak), az lemarad. Aztán sorra jöttek az újabb elektronikus bevallások: áfa, társasági adó, egyéb adók, környezetvédelmi termékdíj, ekaer, és továbbiak, a számviteli beszámoló elektronikus beadása, és ezek nyomán újabb tanulási, hardver- és szoftverfejlesztési kiadások. A munka ettől nem lett kevesebb, csak más – és esetenként még nőtt is. Mivel ezek bevezetése a pénzügyi kormányzat adminisztráció csökkentés szlogenje alatt zajlottak, és a megbízók egy része ezt el is hitte, vagy ha nem, akkor is volt mire hivatkoznia, hiszen azt sulykolták, hogy a munka mennyisége csökkent, és így általában visszautasították díjemelési igényeket.

Félrevezetőnek tartom, amikor a médiában megjelenő nyilatkozatokban az hangzik el, hogy milyen jó lesz vállalkozásoknak. A NAV az online számlaadatokból összeállítja az áfabevallás-tervezetet, és ezzel – mint elhangzott – csaknem félmillió társaság mentesül a bevallás készítés alól. Egy gombnyomás lesz az egész jóváhagyása, és kész is. Ezzel azonban szerintem – de a beszélgetéseim szerint szakmánk nagyon sok-sok gyakorlója szerint is, még ha van ettől eltérő szakmai szervezeti vélemény is – azt is sugallják, hogy gyakorlatilag nem lesz szükség az áfa bevallásnál a könyvelőre, adótanácsadóra, mert innentől a bevallás készítés és (a letölthető online számlákra alapozva) a könyvelés is faék egyszerűségű lesz. Az ilyen – még ha nem is szándékolt, de eredményét tekintve mégis káros – közlések nagyon félrevihetnek, mert rombolják a könyvelő és adótanácsadó szakma presztízsét, piacát.

"Ezek mind többletmunkát fognak jelenteni a könyvelőnek, az adóbevallást készítőnek, aminek az ellenértékére nem igen számíthat. "

"Leszögezem: ha az áfa bevallás-tervezetet fogja használni a vállalkozó, a könyvelő a bevallásához, akkor sem fog mentesülni számlák eredeti bizonylat szerinti előírásos könyvelésétől, az áfa analitika vezetésétől, vagyis ezzel kapcsolatos adminisztrációja nem csökken"

Azért is nagyon jó ez a cikk mert az amire szinte sohase gondolnak a témával kapcsolatban itt felmerült. Ez az "apróság" pedig... a biztonság.

"Arról sem igen esik szó, hogy minden számla online beküldésével olyan információk kerülnek az adóhatósághoz, amelyre szerintem – de mások szerint is – az adóztatás ellenőrzéséhez nincs szükség, mert azok csak a vállalkozásra, és nem az államra tartozó üzleti adatok, és így ennek begyűjtését semmi nem indokolhatja."

Ezzel kapcsolatban korábban már írtam arról,  hogy a klasszikus értelemben vett privát szektort ezzel a kormány felszámolja.

"NAGY A VESZÉLYE, HOGY ADATSZIVÁRGÁS VAGY ROSSZINDULATÚ INFORMATIKAI TÁMADÁS ESETÉN OLYAN ADATOK KERÜLHETNEK KI, AMELYEK ÜZLETI ÉRDEKEKET SÉRTHETNEK."

"Nem tudjuk, hogy a beküldött számlák adatainak informatikai tárolására, őrzésére, azokhoz történő hozzáférésre milyen biztonsági és idő szabályok vonatkoznak, mert nincsenek erről megnyugtató és részletes információk. Csak jóhiszeműen el kell hinni, hogy minden rendben van és lesz; biztonságosan őrzik az adatokat, és kizárt azok nem megfelelő célra történő használata: remélem, így van és így is marad. De azért kérdezem: ki őrzi az őrzőket?"

Az egész alighanem megy egy felhőbe onnan meg már csak egy akció lesz, hogy az egész ország összes vállalati adatait ellopják. Amit meg is fognak tenni külföldi titkosszolgálatok minimum.

Még ez a rendszer csak lesz... Jó lenne ha tennének valamit, hogy ne legyen, amíg nem késő.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr3316301836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KalmanBlog 2020.11.25. 22:34:56

> Még ez a rendszer csak lesz... Jó lenne ha tennének valamit, hogy ne legyen, amíg nem késő.

A vírussal mindenkit szopatnak, mégsem látszik semmi morgolódás. Az emberek kis százaléka vállalkozó csak, úgyhogy a vállalkozásokat érintő dolgokból pláne nem lesz morgolódás sosem.

GABOR2 2020.11.25. 22:58:28

@KalmanBlog: A vállalkozók, legalábbis már közepestől rendelkeznek annyi hatalmi tényezővel, hogyha azokat megfelelően összeadják és van valaki, megfelelő ember, aki vezeti őket az élükre állva, akkor sok mindent elérhetnek.

A cikk is írja, hogy volt egy előző alkalom amikor szintén első körben szerettek volna bevezetni valami elektronikus sz@rságot és a vállalkozók megállíották, hogy kötelező legyen. Már eleve azért megy az egész csak lépésben, mert frontálisan nem ment.

A vállalkozók intelligensek és sok pénz fölött rendelkeznek; sokan kapásból elutasították a felhőt is pl. vagy ha át lettek verve, később volt bennük elszánás, hogy visszacsinálják.

Csakhát ugye ők is mint sok dolgozójuk, csak a maguk dolgával szeretne foglalkozni és lehet, hogy az élete a maga közelében remekül alakul üzleti szempontból, de közben a tágabb környezete meg rosszul és olyan dolgok jönnek onnan ami árt neki.

Kellene nekik egy szervezet ami összegyűjti az erejüket és megállítja ezeket a makro negatív tendenciákat.

GABOR2 2020.11.27. 16:48:06

@KalmanBlog: És ugye a felhő miatt nem mentek maguktól, ami azt jelenti, hogy a felhőben tárolják sok épület belső térképét. Ha ezeket ráadásul valami kormányzati épületben használják, még egy fincsi falat a titkosszolgálatoknak. Kösz, hogy elküldted!
süti beállítások módosítása