Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A koronavírus és a gazdaság és Orbán... 19

2020. október 29. - GABOR2

Most úgy tűnik, hogy valami Varga Mihály korszak van a kormánykommunikációban, mert mostanában rádióban, meg valamikor tán véleletlen láttam TV-ben, meg cikkek is voltak... mindig elmondja, hogy nálunk minden f@sza, hisz úgy felkészültek, meg olyan intézkedéseket hoztak, hogy megelőzzék a bajt, annyira támogatják a vállalkozásokat stb.. De Szijjártó is arról beszélt tán tegnap a rádióban, hogy tök jó, jön hozzánk egy vállalat, miközben Európa bezuhant, nálunk most is bővült az ipar... ja, de közben azért nálunk is van rekord GDP zuhanás, de ez el lett felejtve.

Már az előző írásomban is utaltam rá, hogy Biden rátette Orbánra a "Death Mark"-ot és legutóbb hasonlótól az mentette meg, hogy valóban sok jót is tett a lakossággal, de most igazából nem védi már az emberek többségét.

Van rengeteg munkanélküli és már belinkeltem múltkor is, hogy persze megy ezzel is trükközés, hogy nincs annyi, de van, rengeteg, és nemhogy extra segítséget nem kapnak, hanem a nyamvat munkanélküli segélyt se nagyon.

De ha dolgoznál is... ott van az infláció, ott van a forint más valutákhoz képesti értékzuhanása, plusz ott van, hogy tán már nem 8 órában dolgozol, hanem 6-ban. De kaptál fizetésemelést is... Akkor is, ezzel együtt is rengeteget zuhantál.

De minden f@sza. Ja és Varga tegnap is elmondta, hogy úgy akarnak mindent felpörgetni, hogy közben az államháztarás hiányát nem terhelik nagyon... Sok szerencsét hozzá. Eddig se akarták, én megírtam hónapokkal ezelőtt, hogy annak ellenére be fog zuhanni, hogy nem segítenek a vállalkozásoknak és úgy is lett.

De végre tényleg van itt segítség a kormánytól... igaz csak jövőre fog életbelépni, dehát jobb később mint soha... mondta az orvos defibrillátor a kezében, 48 órával a szívleállás után.

De sebaj, mert ezek az intézkedések is inkább csak komédiába illenek:

"Benyújtották az új adócsomagot: kedvezőbb kisvállalati adó, adómentes pálinkafőzés, emelkedő cigarettaadó"

"Az Országgyűlésnek kedden benyújtott törvényjavaslatban a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) adóbürokrácia csökkentésére tett javaslatai szerepelnek. Amennyiben a Parlament megszavazza a módosításokat, jövőre kedvezőbbé válik a kisvállalati adó, a vállalkozások segítséget kapnak az áfa-bevallásaik kitöltésekor, az elsőfokú államigazgatási ügyek döntő többsége illetékmentes, az otthoni magánfőzés és a bérfőzés pedig újra adómentes lesz. A javaslat tartalmazza az Európai Unió új szabályait is, azokat, amelyeket minden tagállamban kötelező alkalmazni."

Mondhatod talán, de ez még nem az "igazi, nagy bejelentés", de mi a cikk első mondata:

"A vállalkozások 2021. második félévétől számíthatnak a kormány egyik legjelentősebb adóügyi segítségére - írja a koronavirus.gov.hu. "

De bizony ez... ez az egyik legjelentősebb segítség... és csak jövőre jön... második félévétől... tudjátok, mert sürgősen kell a segítség.

De hagyjuk most kicsit a jövőt, hisz megint itt vannak konkrét számok, hogy gazdaságvédelem címe alatt mikre költött a kormány. Nos, leginkább saját magára:

"Újabb 33 milliárd forint megy el gazdaságvédelemre"

  • 9 milliárd forintot kap a Belügyminisztérium Kormányzati infokommunikációs szolgáltatások dologi kiadásaira.
  • 9 milliárd forintot az Innovációs és Technológiai Minisztérium az Illegális hulladéklerakás felszámolásának támogatására.
  • 2,6 milliárd forint megy a Miniszterelnökség Nemzetiségi intézmények támogatása beruházásra, felújításra, pályázati önrészre kiadási sorra.
  • 2 milliárd forint az Agrárminisztérium Állami erdőgazdasági társaságok szakmai feladatainak támogatására.
  • 1,5 milliárd forintot kap a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, főként beruházásokra.
  • 1 milliárd forintot csoportosít át a kormány a Tisztítsuk meg az Országot! pályázati támogatásra.
  • 1,6 milliárd forint jut a BM fejezetében a Vízügyi Igazgatóságoknak.

Mondanom sem kell, ezeknek sincs semmi köze a gazdaságvédelemhez. De fontos a név... az kell az emberek átb@szásához.

Aztán itt van egy cikk ami maga nem fontos annyira, csak egy mondat érdekes...

Az derül ki belőle, hogy amit a kormány csinál, vagyis hogy a turizmust tömi ki pénzzel akkor amikor úgyse jönnek majd a túristák még jó darabig, nos ez egy... feneketlen kút, de másnak is ad pénzt... azoknak akik nem szorulnak rá.

"Helyes a felismerés, hogy a turizmus-vendéglátás feneketlen kút, ugyanakkor az építőipar sem szorul jutalomfalatokra, mégis kap. Ehelyett érdemes lenne visszatérni ahhoz az elhatározáshoz, hogy az előremenekülő, magas hozzáadott értékkel termelő, szolgáltató cégek mögé kell állni, hosszú távon elősegítve a gazdaság, s vele együtt a versenyképesség növelését" - hangsúlyozza Essősy Zsombor, a MAPI-csoport vezérigazgatója a Portfolio-nak küldött vélemény cikkében, amelyet az alábbiakban közlünk."

Amúgy a taxisok meg megint megmutatták, hogy igazából van valami jokerkártyájuk, hogy ők megint jól jártak:

"Megnyugodhatnak a taxisok, két évig nem kell kocsit cserélniük"

Ami viszont az orvosokat illeti... nem tetszik nekik amit felkínáltak és ezért most ők a rosszak:

"Ócska propagandával hergeli a kormány ellen az orvostanhallgatókat a Magyar Orvosok Szakszervezete"

"Mint ismert, az Országgyűlés október elején elfogadta az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt, melynek értelmében soha nem látott mértékű béremelést kapnak az orvosok, valamint a hálapénzt is kivezetik az egészségügyi rendszerből.

Hiába szavazta meg a törvényt az összes parlamenti párt, finoman szólva sincs nemzeti konszenzus a kérdésben. Sőt a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) már az orvostanhallgatókat is igyekszik bevonni az új szabályozás és a kormány elleni harcba."

Az orvosi kamara szeretne valami kompromisszumot, mert nem azt látják, hogy ez a bizonyos kormányintézkedés - amit korábban már elemeztem - megoldana bármit is, hanem inkább tömegesen fognak az orvosok kivonulni az állami egészségügyből... amint az logikusan várható.

"Nyolcpontos kompromisszumot ajánlott fel a Magyar Orvosi Kamara a kormánynak"

"A kamara szerint meg kell akadályozni, hogy tömegesen hagyják el az orvosok az állami egészségügyet, ezért változtatni kell az új törvény több pontján"

Egyébként meg évekig várható, hogy lesz koronavírus... De az is kiderül a következő cikkből, hogy... ez nem érdekli az embereket. Egy olyan vírustól ami az emberek 99%-ának nem árt miért is kéne pánikolni és kockáztatni egy sebtiben készített vakcina beadásával?

"Még évekig velünk maradhat a koronavírus, ha az emberek ennyire ódzkodnak a vakcinától"

"Egyre csökken azoknak az amerikaiaknak az aránya, akik hajlandóak beoltatni magukat a majdani koronavírus elleni vakcinával. A nemzeti egészségügyi intézet vezetője szerint, ha csak az amerikaiak fele lesz hajlandó beoltatni magát, akkor a vírus még évekig megmarad – számol be a hírről a CNN."

Az influenza is velünk van... és? A koronavírustól az emberek az elején besz@rtak mert olyan videók jöttek Kínából, hogy fiatal öltönyös emberek hirtelen összeesnek az utcán, meg ilyenek, de... semmi ilyen nincs itt és olyan intézkedéseket hoznak közben mintha olyan vírus lenne ez a Covid, hogy az emberek hullahegyeken gázolnak át az utcán. Nem az, hanem kb. csak egy influenza... csak az öregek és a tüdő és szívbetegek aggódhatnak, de miattuk meg nem állhat le minden, miattuk legyen az, hogy kórházak átállnak koronavírus betegek fogadására és tök üresek, de közben meg más betegségeket nem kezelnek amik igazi veszélyt jelentenek?

Matolcsy is megszólalt. Ugye nemrég még azt gondolta, hogy a jegybankot teljesen hagyják ki, ő nem akar segíteni semmiféle finanszírozásban, most pedig "belengette" az ellenkezőjét:

"Matolcsy György belengette: bővíteni kell a jegybank mérlegét ebben az évtizedben"

Itt a siker kulcsa Matolcsy szerint... hitel, eladósodás:

" Az évtized fejlődésének kulcsa, hogy van tér belső, de csak egy belső eladósodásra – emeli ki a jegybankelnök."

"Az új elképzelés inkább a fejlett gazdaságok jegybankjai által követett receptet követi, ahol az eszközvásárlási programok révén mérsékelték az általános kamatszintet, hizlalva ezzel a jegybankmérleget. Ilyen program már ma is van, állampapírok és állami fedezetű adósságpapírok vásárlásával az MNB mérlege (más tényezők változatlansága mellett) növekszik. "

Matolcsy önfényezése se maradt el:

"ÖSSZESSÉGÉBEN A JEGYBANKI PROGRAMOK A 2013 ÉS 2019 KÖZÖTTI GDP NÖVEKEDÉS KÖZEL FELÉT ALAPOZTÁK MEG MATOLCSY GYÖRGY SZERINT."

De nemcsak Matolcsy változtat:

"A koronavírus alaposan átírja a kormány legfontosabb terveit"

"Mindezek fényében a kérdés már nem az, hogy rosszabb lesz-e a tervezett 2,9%-nál a 2021-es költségvetés hiánya, hanem az, hogy mennyivel."

De nemcsak a kormány van itt ha gazdaságról van szó. A bankárok, akikről mint tudhatjuk valóban nagyon jól vannak, most morcosak...

Miért morcosak szegény bankárok? Hát azért, mert bár egymillió cikk volt arról, hogy a bankoknak kell a digitalizáció, meg most a vírus miatt amúgy is kapott ez egy erős lökést a digitalizációra átállás... az emberek mégse akarják a pénzügyeiket totálisan sebezhető rendszerekre bízni, ezért a kormány intézkedjen, hogy az "elkerülhetetlen jövő" valóban eljöjjön... erőszakkal.

Milyen kedves ember ez a Csányi Péter, azt kéri, hogy többek között legyen eltörölve a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel, mert az emberek - hiba minden - inkább azt használják mint az általuk kitalát digitális sz@rságokat:

"Csányi Péter: brutálisan nő a készpénzállomány Magyarországon, azonnali lépésekre van szükség"

"A bankszektor digitalizációs javaslatcsomagjából több fontos intézkedés várat még magára: ilyen a lakossági tranzakciós illeték kérdésének kezelése, az e-ügyintézési törvényben rögzített szolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosítása vagy éppen a jelzáloghitelek folyósításánál szükséges közjegyzői közreműködés egyszerűsítése. A készpénz társadalmi költsége évente több száz milliárd forintra tehető, ezért szükség lenne a havi kétszeri díjmentes készpénzfelvétel megszüntetésére, készpénzhasználati limitek bevezetésére – véli Csányi Péter, az OTP Bank digitális értékesítésért és fejlesztésért felelős ügyvezető igazgatója. A szakember szerint az egész bankszektor érdeke, hogy a mobilfizetési megoldások elterjedjenek, ezért is fejlesztett az OTP egy más bankok számára is nyitott mobilfizetési megoldást."

Évek óta írok a témáról és tudom, hogy voltak felmérések, hogy még a fiatal korosztály se szeretné a pénzügyeit fullosan digitálisan intézni és a bankfiókokat se szüntetné meg... ezek a vezetők viszont ennek a rendszernek a kiépítését adták el mint valami nagy dolgot amiért járna nekik extra pénz, de most... senkinek se kell. Hát akkor jöjjön az erőszak... Csányi Péternek valami felhős cégnél is biztos jövője lenne... amíg az is csődbe nem megy.

Egyébként ha megnézzük a digitális pénzügyi cuccok csak mostanában is milyen klasszak voltak:

"2000 Robinhood-számlát törtek fel hackerek"

"Ellopták 3 millió bankkártya adatait"

"A Dickey’s az Egyesült Államok legnagyobb barbecue-étteremlánca, a hackerek 2019. júliusa és 2020. augusztusa közt csatlakoztak rá az étteremlánc terminálrendszerére. Az étteremlánc 469 helyszínéből 156 helyen törték fel a terminálokat, a legtöbb ezek közül Kaliforniában és Arizonában működik. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag bárkinek, aki a Dickey’s érintett éttermeiben kártyával fizetett, valószínűleg ellopták az adatait illetéktelen szereplők.

A lopott adatokat egy kiberbiztonsági cég, a Gemini szúrta ki egy Joker's stash nevű sötét webes fórumon. Egy kártya adatait 17 dollárért lehet megvenni."

De persze a digitális megoldások jók, hisz pl. arra is jók, hogy a lakosságról információkat gyűjtsenek és azt a kormányok csípik:

"Kevesebb szórakozás, több gyógyszer: elárulták a bankkártyák, mire költünk"

Nagyon azt remélték sokan, hogy a Covid miatt nagy digitális átállások lesznek, de most megjelent egy... nem is tudom... tanulmány, a World Economic Forum oldalán arról, hogy resetelni fogják a kapitalizmust is és ezzel együtt az összes SJW hülyeséget a rendszer részéve teszik majd.

Úgy nevezik, hogy... a Great Reset:

https://www.weforum.org/great-reset/

Tulajdonképpen ez részben érthető... eleve már évek óta hatalmas problémái vannak a világgazdaságnak... pl. a hatalmas eladósodás... Most az egészet rá lehet fogni majd a koronavírusra és resetelni valahogy a rendszert... közben meg mellékesen bevezetni az összes egyéb SJW cuccot amit nyomatnak, bár azoknak a gazdasághoz az égvilágon semmi közük.

Ilyen "remek" cikkek várnak lentebb az oldalon:

"What is intersectionality and how can it help businesses tackle diversity and inclusion?"

"What you need to know about equity, inclusion and social justice in the workplace"

"Jó" látni, hogy nemcsak Orbánék "tudják", hogyan kezeljék a gazdasági problémákat.

Hogy valami jó hírrel zárjak... az amerikai gazdaság kilőtt... vagyhát miután annyira már nem fogták vissza, és teli nyomták "friss" pénzzel hozta amit előtte... de ez tünhet úgy mint nagy növekedés, Orbán is gondolom alig várja, hogy a nagy zuhanás után majd azt mutogathassa, hogy mennyit nőt a gazdaság, pedig még csak ami eltünt, jön vissza.

Trump viszont tényleg örülhet, mert nem jellemző, hogy ennyire gyors a visszatérés... csak mondjuk dollár trilliókba került a jegybanknak, vagyis a jövő amerikaiaknak... elvileg.

"Trump ujjong az amerikai GDP-adatot látva, és Bident ekézi"

"Az amerikai GDP harmadik negyedéves teljesítménye valóban kimagasló, ez azonban a bázishatásnak köszönhető: a második negyedéves adat 31% feletti visszaesése után a 33%-os növekedés annyit tesz, hogy a korábbi jelentős visszaesésnek a nagy részét sikerült ledolgozni, de ebben semmi meglepő nincs."

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr7116263272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2020.10.29. 22:27:42

Az egyik story kimaradt... ugye Orbánék kifejlesztettek 2 vírusfigyelő... vagyis igazából embereket figyelő appot is és azt remélték kell majd az embereknek... tévedtek. Tehát a megoldás: kötelezővé tették, vagyis ha valaki karanténba kerül fel kell ezeket az appokat tenni a telefonjára és azon keresztül figyelik meg, hogy betartja-e a karantént. "Biztos" mindenki örülni fog ennek.

GABOR2 2020.10.30. 17:52:39

Azért most is jól jött, hogy van készpénz:

"Üzemzavar a CIB Bank informatikai rendszerében"

itcafe.hu/hir/cib_uzemzavar.html

"A hvg.hu délelőtti, felhasználói panaszokra alapozó tudósítása után a napi.hu is felhívta a figyelmet arra, hogy gondok vannak a CIB Bank rendszerével, sokan nem férnek hozzá a pénzükhöz, nem tudnak utalást indítani stb."

GABOR2 2020.11.01. 01:39:01

Hogy hagyhattam ezt ki?! Ja úgy, hogy ezt is rádióban hallotam és elfelejtettem.

A Gazdaságvédelmi Alapból tudjátok mire költünk? ŰRKUTATÁSRA!

Mi sem sűrgősebb.

www.napi.hu/magyar_gazdasag/kozlony-atcsoportositas-kormany-koltsegvetes.716001.html

"A kormány újabb 140 milliárd forintot csoportosított át a gazdaságvédelmi alapból, a legtöbb pénz az állami társaságok beruházásaira fordítható, míg a szakképzési centrumoktól elvett pénzt az űrkutatás kapta."
süti beállítások módosítása