Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A Microsoft úgy tűnik magát is megszívatta azzal, hogy bízott a felhőjében ( Windows és egyebek forráskódja: ellopva )

2020. szeptember 30. - GABOR2

Nem tudom, hogy így történt-e, de könnyen lehet, hogy az volt, hogy a Microsoft fellőtte szinte minden termékének a forráskódját a felhőjébe és... ellopták mindet és ez most kiderült. De nyugi, van amivel szerintük meg tudnának téged nyugatni. De azt később.

Ugye talán sokfele találkoztál mostanában ilyesmi címmel:

"Kiszivárgott a Windows XP forráskódja"

Jaj csak az XP-nek... az nem baj. (Bár sok minden ugyanaz benne mint a későbbi rendszerekben, de mindegy.)

De vajon találkoztál-e cikkel ami... már nemcsak az igazáság egy részét tárná fel,  úgy mint ez:

"Netre szivárgott a Windows XP, az MS-DOS és a Windows 10 forráskódja is"

Ja bocs, több is "kiszivárgot", igazából ott van pl. a Win10 forráskódja is.

De most gyorsan megnyugatatnak: Nem kell aggódnod... mert... figyelem: Valószínű már évek óta elloptak tőlük mindent, ez most csak kiderült:

"Bár a szóban forgó szofverek forrásai már régóta nem képezik a Microsoft féltve őrzött olyan titkát, amihez csak a cég munkatársai férhetnek hozzá, nyilvános elérhetővé válásuk mégis új fejlemény. A szóban forgó rendszerek forrásába ugyanis hagyományosan csak kormányzatok, egyetemeik informatikai tanszékeinek munkatársai, illetve biztonsági kutatók és nagyvállalatok alkalmazottai tekinthetnek bele, de ők sem kapnak jogot azok terjesztésére vagy megosztására másokkal."

"Ugyanakkor technikai értelemben nem egy új szivárgásról van szó, mivel ezek a kódok a netes alvilági körökben már évek óta közkézen forogtak, és csak torrentre kerülésük az, ami újnak számít. Az archívumból egyébként korábban a Windows 2000a Windows NT, valamint a Windows 10 részleges forráskódja már külön-külön is megjárta a fájlmegosztó hálózatokat, de a mostani az első alkalom arra, hogy ennyien együtt váljanak letölthetővé egy helyről."

Nyugi ne sz@rj be attól, hogy ellopták a forráskódot... már rég ellopták... csak most megtudtad, ennyi.

"Bár az érintett rendszerek legtöbbje esetében már rég elavult rendszerekről van szó, a Windows 10 esetében pedig a méret alapján tűnik, hogy a teljes forrás csak egy része lehet megtalálható az archívumban, ennek ellenére közkézre kerülésük veszélyes lehet, hiszen így olyanok is elkezdhetnek majd kutakodni mindeddig ismeretlen és kihasználatlan sebezhetőségek után azokban, akiknek eddig erre nem volt módjuk."

Ennek fényében javaslom minél gyorsabban minél több dolgot bízzunk rá az érintett rendszerekre, ahogy a techcégek akarják, hogy minél nagyobb legyen a kár. Szavazzuk meg elektronikusan, hogy így legyen-e!

Ezzel ért véget a zártforrás- nyílt vita. Győzött a nyilt, mert az lett mind.

Meg lesz itt sebezhetőség utánpótlás...

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr316222528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása