Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Ez nagyon-nagyon nem a "digitális ország" hete ( felhő nem marad szárazon-911 kilőve, több száz kórház támadása, magyar szál )

2020. szeptember 29. - GABOR2

A "digitális ország" projektek mostanában nagyon rossz napokat élnek meg. Annyira rosszakat, hogy ha egy normális világban élnék most azonnal bejelentenék, hogy ezeknek most vége... bár ha normális világban élnék, idáig se jutott volna el a dolog.

A kérdés az, hogy vajon tanul belőle-e a politikai osztály... attól tartok még ez az igencsak szemléletes demonstráció is kevés.

Kezdjük is:

"Több mint 400 kórházat rohantak le kiberbűnözők"

"Az NBC televízió információi szerint ez lehet az Egyesült Államok történetének legnagyobb számítógépes támadása egészségügyi intézmények ellen."

".Az orvosok és az ápolók csak kézzel tudtak jelentéseket, recepteket, kezelési útmutatókat megírni, többször is előfordult, hogy egyes részlegek munkaképtelenné váltak, így más, nem az UHS által fenntartott intézményekbe irányították a pácienseket. "

Sokszor gúnyolódnak azon a "mindenáron digitalizációt" akarók, hogy "Mit akarsz, vissza akarsz kerülni az őskorba?" Nos, most hála  a hackereknek visszakerültek az "őskorba".

És 400 intézmény... vajon tanulnak belőle?

Attól tartok nem és erre utal az Itcafe kommentszekciója is, ahol egyből elkezdődött, hogy "Biztos elavultak a rendszereik, miért nem frissítenek?" beírások.

B@szmeg... 400 kórház esett el és most is ezt a sz@rságot nyomatják, hogy frissítsék a rendszereiket és akkor minden rendben lesz. Nem lesz, nem csak azok a sebezhetőségek léteznek amik eljutnak a hírekbe, a kiberbűnözők ismernek egy csomó másikat is, a titkosszolgálatokról nem is beszélve. Simán meg lehet ezt csinálni abszolút naprakész rendszerekkel is.

Egyébként most a magyar kórházakat is támadják, még a Kossuth Rádióba is eljutott:

"Hackerek támadják a kórházak infrastruktúráját"

" a különböző letölthető modulok révén - szinte bármilyen más káros tevékenységre alkalmasak”, mint például a személyes adatok ellopása vagy zsarolóvírus telepítése."

Személyes adatok... úgymint betegséggel kapcsolatosak. Megtehetik, hisz fellőték a netre az egészet.

De mint írtam a felhő sem marad szárazon.

Ez jelenleg is folyik... az USA-ban bemutatta  a felhő az erejét. Az egész országban nem lehet hívni a 911-et, hála a Microsoft felhőjének úgy tűnik.

"Police departments across US report ‘nationwide’ 911 OUTAGE, possibly caused by Microsoft cloud glitch"

A felhő ereje: elég csak egy dolgot elbaszni és egy egész kontinensnyi ország lebénul.

Most egyébként hol vannak akik szerint ez jó ötlet, mit mondanának, hisz a marketing anyagok szerint mindenük olyan biztonságos. Ennyit tudhatunk erről:

"Az UHS nem kívánta kommentálni az NBC-nek a történteket, csupán közleményt hozott nyilvánosságra, amelyben tudatta, hogy számítógépes rendszerei jelenleg nem működnek."

 

Fontos rendszereket netre kötni országosan... öngyilkosság, csak az a meglepi, hogy mikor történik meg, de egy csomó szereplő olyan helyzetben van, hogy megteheti akármikor... de most még minek ha annyi mindent hála neki el lehet lopni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr7716219702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KalmanBlog 2020.09.29. 13:33:22

A vicc az, hogy az egyszemélyes kis blogod a legjobb hírforrás: minden megjelenik ami lényeges, de semmi sallang :-)

A stílusod is kedvelem.

A témához pedig: most aztán jól meglepődhet mindenki, pedig te már jóelőre megmondtad, hogy előbb-utóbb ez lesz a vége.

Programozóként már több projektben is részt vettem, ami terv szintjén onnan indult, hogy offline is kell működnie a rendszernek. Elkezdtük tervezni, hogy ez mivel jár: meg lehet oldani, de... ennyibe meg ennyibe kerül (munkaóra+idő). Jó, akkor elég ha online tud működni, ha leáll a szerver úgyis leáll itt minden :-)

(Aztán még néhány tervezési iteráció után lefújják az egész projektet is, de az egy másik kérdés...)

GABOR2 2020.09.29. 13:45:48

@KalmanBlog: Köszi szépen, szép lenne ha többen olvasnák, dehát senki se lehet próféta a saját... hmmm irány külföld.

Sajna sok helyen nem azok a vezetők akik a legjobbat akarják a közösségnek és spórolnak a biztonságukon. Ezért előtte kell egy gigantikus szívás. Picit ilyen ez a koronavírus is... igazából minden tudás ott volt, hogy egy világjárvány lehetséges, de aztán megint meglepődtek az emberek és sokkal jobban szétterjedt mint kellett volna. Szerencse ez igazából szinte egy semmiség ahhoz képest ami lehetne.

A világnak nagy szüksége lenne irányváltásra, mert nagy bajba fog kerülni így.

Más... nemsokára kezdődik a Trump-Biden vita, azt hiszem adnak majd témát rendesen...

2020.09.29. 13:46:36

@KalmanBlog: Jajj szevasz Kalman 100 éve nem olvastalak. Mizu Kalmanka? Most valld mán be Gaborkam öö...Dean? hogy a saját izéd nyalod körbe mindenhol?

2020.09.29. 13:47:45

@KalmanBlog:

"A stílusod is kedvelem."
Na tessék. Mondtam.
lol

GABOR2 2020.09.29. 13:54:22

@Dudalufik reloaded: Nem vagyok KalmanBlog és Deansdale se; ha pedig így akarnám népszerűsíteni a blogom nem kicsiben gondolkoznék, hanem több ezer hamis nickben. Nem az a fajta vagyok aki úgy érzi, hogy "ha csak egy embernek megváltoztatta az életét" már megérte. De nem hamis közönségnek akarok írni és nincs is szükség rá... rendszeresen kiraknak index címlapra és a tényleges nézettség sokkal magasabb mint ami az egyes cikk rákattintásoknál van...

GABOR2 2020.09.29. 14:01:18

@Dudalufik reloaded: Lehetséges, hogy simán, normálisan megírd, hogy mi a problémád és talán találunk rá megoldást. A másokat személyében durván bántó kommentjeidet, (mint ezt is) töröltem, de a normális hozzászólásokat szívesen veszem.

2020.09.29. 14:06:32

@GABOR2: Mér most kit bántottam?

GABOR2 2020.09.29. 14:07:59

@Dudalufik reloaded: Kálmánt, Deansdale-t. Én nem tudom mi volt köztetek, semmi közöm hozzá.

2020.09.29. 14:08:37

@GABOR2: Fegyelmezz meg. Mást nem tudok mondani.

GABOR2 2020.09.29. 14:09:45

@Dudalufik reloaded: Meséld el légyszíves, hogy mivel lettél megbántva.

2020.09.29. 14:11:04

@GABOR2: Nem is bántottam a Kalmankat meg a Deant sem. Mér úgy gondolod, hogy a személyeddel összekeverni őket az rossz? Neked is kéne egy kis vigasztalás, ahogy látom.

GABOR2 2020.09.29. 14:14:22

@Dudalufik reloaded: Azt nem is töröltem, de volt itt más is. / Vigasztalás nem kell, de feleslegesen minek összeveszni másokkal?! Szeretném ha tisztelettel, normálisan viselkednénk egymással.

GABOR2 2020.09.29. 14:16:46

@Dudalufik reloaded: Akkor nem tetszik a politikai nézetük... te se olvastad még egy "A koronavírus és a gazdaság és Orbán..." sorozatomat.

ujtechkor.blog.hu/2020/09/16/a_koronavirus_es_a_gazdasag_es_orban_379

Én tudom szemlélni a világot a törzsi szemléleten túl is... Bár szerintem pl. Deansdale is csak ráolvassák, hogy nem.

2020.09.29. 14:17:29

@GABOR2: Nem vesztem össze. Oksi.

:/
:(

GABOR2 2020.09.29. 14:18:08

@Dudalufik reloaded: Szeretnél valamiről beszélgetni?

GABOR2 2020.09.29. 14:22:24

@Dudalufik reloaded: Ó, akkor ez valami személyes ügy velük. Általában a politikai nézetei, vagy személyes sérelmek (vagy ezek ötvözete miatt) támadják be Deansdale-t.

Jól van, ezt te tudod, én most akkor remélem egymás között tisztáztuk a dolgot és semelyikünkben sincs szálka. Szép napot!

KalmanBlog 2020.09.29. 14:27:07

@Dudalufik reloaded: Lehet, hogy 1000 éve nem láttál, de én meg téged még soha. Valami más nicken már hozzámvágtál valami hasonló kedvességet, amire emlékeznem kellene?

GABOR2 2020.09.29. 14:30:19

@KalmanBlog: Már vége... Sok hozzászólását ő maga törölte.

2020.09.29. 15:52:56

@GABOR2: Nem is én voltam.

Yeti vg (vagy nem, ez a teljesítmény vmi ai-t feltételez, csupa rejtély). Láttad a dennis a komiszt?

@KalmanBlog: Nem emlékszem. Mintha azt írtam volna, hogy "olvastalak", de nem biztos. Nyugodtan kapcsold magadban össze a nickjeimet, igen mindig is "kedves" voltam "hozzád" (Komolyan képes valaki évekig vinni párhuzamosan több nicket többféle személyiséggel?!-arra emlékszem anno a P.F-en arról írtál, hogy kamu képzeletbeli svédo-ban milyen távolságtartóak a nők) Na mindegy is. Ez a Kalmanka képzeletbeli személyiség egy kicsit hímsovi, dehát ezen már nem akadok fenn ez van.

KalmanBlog 2020.09.29. 16:09:16

@Helyben futó: > Komolyan képes valaki évekig vinni párhuzamosan több nicket többféle személyiséggel?!

Én nem csinálok ilyet. Természetesen képes volnék rá, hiszen tökéletes vagyok, de nincs ilyesmihez semmi kedvem. Összekeversz valakivel.

2020.09.29. 16:23:49

@KalmanBlog:

"Összekeversz valakivel."
Mert egy pakli lapja vagy, de nem én keverek.

Tőlem ennyi tellett.

csi szi 2020.09.29. 16:34:28

Látszik hogy bezárták a Lipótot (a gumiszobát még nem). A férfihangon vagy Deansdale blogján trollkodhatott ez a Dudalufik/Helyben futó, és ott sértődhetett be valamin nagyon. Mondjuk biztos volt ott pár írás, hozzászólás, amin meg lehet sértődni egy "öntudatos", netán feminista nőnek. De minek hozza ide? Gondolom kitiltották a nevezett helyekről. Azt kitalálni, hogy Kálmán és Deansdale ugyanaz a személy, azért elég súlyos. Elég egyéni mindkettejük stílusa, hogy ezt kizárhassuk..
süti beállítások módosítása