Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A koronavírus és a gazdaság és Orbán... 16

2020. szeptember 16. - GABOR2

Most is történt pár dolog ami említésreméltó... Bár igazából több történet most arról szól, hogy éppenséggel nem történt semmi és bizony ez hír értékű, mert mutatja, hogy mi történik magyar gazdaság védelem címszó alatt... lényegében semmi.

Kezdjük is valamivel ami jó hírnek tűnik, hogy aztán leromboljam tényekkel a pozitív energiákat... Megérdemli, hisz csak propaganda:

"Magyarország megnyerte a járvány elleni első csatát, a másodikat pedig felkészülten várja"

Oké, azt aláírom, hogy az első körben egészségügyi szempontból relatíve jól jöttünk ki, de ma már ez egy régi nóta és hihetetlenül kilőtt nálunk a vírus. Világ szinten is ritka rossz most nálunk a helyzet:

"Koronavírus: ritkán látni akkora robbanást a világban, mint ami Magyarországon és Csehországban történik"

Ami pedig a gazdaság védelmi részt illeti már az első körben is elégtelen volt. És ennek megvan az eredménye:

"Koronavírus-válság: a régió pozitív meglepetést okozhat, de Magyarország nagyobbat zuhanhat a vártnál"

Ami a jövőt illeti egészségügyi szempontból megint világos az üzenet: Dolgoznod kell!

"Orbán Viktor: Magyarországnak működnie kell!"

De persze azt éreztetni kell, hogy komolyan veszik a vírust, még ha nem is és mivel fogják ezt éreztetni? Hát azzal, hogy az átlagembert fogják szétszivatni. Meg a boltokat:

"Orbán Viktor új intézkedést jelentett be: jön a boltok három csapása"

"Új szankció a védekezési fegyelem fenntartására az üzletek három csapása: ha háromszor is előfordul, hogy egy vásárló nem visel maszkot egy boltban, akkor akár be is zárhatják."

Amúgy meg, gondolom nem élsz barlangban és látod, hogy sorra dölnek meg a koronavírus rekordok.

"Koronavírus Magyarországon: heteken belül megdőlnek az első hullám fájó rekordjai"

Közben meg igazából ott van a nem tudom mennyi kivétel a szabályokban.

Pl. oké lezárjuk az országot a külföldiek előtt és ezt mondjuk. De... a V4-ek előtt nem. Mert állítólag ismerjük, hogy milyen szabályokat hoztak a vírus ellen és azok nagyon jók. Közben meg pl. Csehországban is rekord méretekben nől a vírus. De azok jöhetnek.

"Jöhetnek a visegrádiak, a V4-országok garanciát vállaltak – videóval" 

"A határok mától elrendelt lezárása ellenére a V4-országok állampolgárai, akik korábban befizették magyarországi utazásukat, egy negatív, akár hazájukban elvégzett koronavírus-teszt birtokában is beléphetnek az ország területére, ugyanez vonatkozik a magyarokra is a visegrádi országokban – jelentette be Szijjártó Péter a Facebookon."

Közben meg pl. egy másik V4 ország a cseheket veszélyesek közé sorolja:

"Szlovákia a kockázatos országok listájára teszi Csehországot"

"Szlovákia – utazás tekintetében – Csehországot a vörös, vagyis kockázatos besorolású országok listájára teszi – közölte Igor Matovic szlovák kormányfő a központi válságstáb hétfői ülése közben tartott sajtótájékoztatóján Pozsonyban."

"Csehország Szlovákiával szemben nem vezet be hasonló intézkedést – jelentette a sme.sk szlovák hírportál a cseh külügyminisztérium megerősítésére hivatkozva hétfőn."

Szóval nem jöhet be senki, épp csak a világ egyik legfertőzöttebb országa a kivétel. Persze csak óvatosan... mint a horvátországi nyaralással.

Mi van a gazdasággal? Állítólag nagyon jól visszajöttünk munkanélküliség szempontjából. Nos, erről van a Portfoliónak egy nagyon hosszú elemzése amiben bemutatja, hogy igazából nem, csak nagyjából trükközés folyik, meg ideiglenes jelenségek, mint pl. a nyári foglalkoztatás:

"Brutális munkanélküliség van vagy csoda történt Magyarországon?"

"Számos jelentés, felmérés, kutatás jelent meg arról, hogy a koronavírus-járvány kirobbanása mekkora munkanélküliséget okozott Magyarországon. De arról is egyre több hír érkezik, hogy máris minden pont olyan szép és jó, mint a válság előtt volt. Kinek van igaza?"

A sok sok fejtegetés helyett ugorjunk a konklúzióra ( de amúgy érdekes elolvani) :

"Konklúzió"

"Az intézményi statisztika és a regisztrált álláskeresők száma szerint összességében elmondhatjuk, hogy a júniusig terjedő vizsgálatunk alapján 200 ezer dolgozót kellene felvenniük a vállalatoknak és további százezres nagyságrendben kellene újra teljes állásban dolgozniuk a most részmunkaidőben dolgozóknak, hogy elérjük a válság előtti foglalkoztatási helyzetet."

A jövőről is említenek pár szót:

"A következő időszakban a munkaerőpiac helyreállása attól függ, hogy a Kurzarbeit megszüntetése után miképp támogatja a kabinet a vállalatokat, illetve attól, hogy a koronavírus-járvány második hulláma egyrészt miként befolyásolja a vállalatok és a háztartások viselkedését (óvatossági megfontolások), másrészt milyen szigorító intézkedésekkel jár együtt Magyarországon és Európában, ami az egész gazdaságra negatív hatással lehet, és könnyen ronthat az éppen csak kedvezőbbé váló folyamatokon. De ahogy fent láthattuk: az esetleges újabb fordulatot sem mutatja majd meg minden statisztika."

Ó, szóval a helyzet további romlása nagyon függ attól, hogy miújság a "Kurzarbeittal"? Nézzük akkor miújság:

"Külön úton Magyarország: mi leszámoltunk vele, máshol virágzik a Kurzarbeit"

"Miközben Magyarországon már nem lehet munkahelyvédelmi bértámogatásra pályázni, a Niveus Consulting Group régiós összehasonlításából az látszik, hogy más országok továbbra is fenntartják ezt az intézkedést a gazdaságuk és a munkahelyek védelmének érdekében."

Szóval semmi jóra nem kell számítanunk. Pedig igazából nem logikus így tenni...:

"„A program folytatása már csak azért is hasznos lenne, mert azon túl, hogy bizonyos szektorok és a kapcsolódó munkahelyek kilátástalan helyzetbe kerültek, a központi költségvetésnek is jóval nagyobb kiadást jelent a munkanélküliek támogatása és visszaintegrálása a munkaerőpiacra. "

Annak, hogy az emberek nem bírják már nagyon van egy ilyen jele is:

"Lakáshitelek tömege dőlhet be a törlesztési moratórium után Magyarországon"

Szavakat viszont kapsz, itt egy nagyon fura cikk:

"A kormány szövetségese minden, fejlesztést megvalósító vállalkozás"

Már a cím is fura. A kormány szövetségese a vállalkozás, nem pedig a kormány szövetségese a vállalkozásoknak, ami jobban hangzana, de mondjuk egyáltalán nem lenne igaz.

Mi folyik itt? Segítenek egy magyar vállakozásnak?

"Magyarország kormánya szövetségesének tekint minden olyan vállalatot, amely most hajt végre fejlesztéseket, beruházásokat annak érdekében, hogy megőrizze munkahelyeit, illetve újakat hozzon létre – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Pannon Növényolajgyártó Kft. növényolaj-finomító üzemének alapkőletételén hétfőn a Bács-Kiskun megyei Foktőn."

Szóval itt felsejlik, hogy miről lehet szó, miért megy ez az egész rombolás. Azért, hogy a gyári szalagsorosok legyenek informatikusok egyrészről, másrészről, a cégek "innováljanak".

Szijjártó beszélt arról, hogy hogyan fogunk kilábalni:

"Szijjártó Péter kiemelte: a magyar gazdaság nem a kiszolgáltatottsághoz, védtelenséghez vezető nemzetközi hitelektől, hanem a magyar emberek munkájától lehet újra sikeres."

"Lehet" újra sikeres... vagy nem, mert nem lesz munkahelye.

Nemzetközi hitelek... arra gondol, hogy kaptunk volna 0 százalékos hitelt, de azt a meglevő EU-s pénzek terhére ment volna, amit inkább talán a ... "haveroknak" osztanának ki? Vagy melyik hitelre gondol? Arra amit ők is megszavaztak és harcoltak érte, hogy több legyen nekünk? Dehát... nem az van, hogy nem használunk hitelt? Akkor miért harcoltak azért, hogy több járjon nekünk?

Ingyen pénz nincs, akkor mostmár külföldi 0%-os hitel sincs... dolgoz ingyen vagy nem tudom akkor mi kéne.

"Szijjártó Péter hangsúlyozta:

a mezőgazdaságot, valamint az élelmiszeripart az eddigieknél is stratégiaibb, fontosabb ágazatként kell kezelni."
Miért: 
"Az élelmiszeripar ugyanis azon kevés ágazatok közé tartozik, amelyek az idei esztendő első fél évében is fent tudta tartani növekedési ütemét"
Úgy hangzik, hogy ennek tényleg van értelme bizonyos szempontból, de... gazdaság védelem szempontjából nem arról szokott szó lenni, hogy azokat kéne menteni akiknek most rosszul megy?
Persze véletlenül se a turizmust, mert az egy halott ügy, hisz hiába tömik ki őket pénzzel, ha a vendégek nem fognak úgyse menni még nagyon sok ideig. Sok más ágazatoknál viszont nem ez a helyzet, nekik egy pár hónapos segítség elég lett volna. Nos, nem, a Fidesz továbbra is őket mentené:
"50 milliárd forinttal segítené a budapesti gazdasági szereplőket a Fidesz frakciója – jelentette be Hassay Zsófia, a Fidesz budapesti képviselője a Fővárosi Közgyűlés hétfői rendkívüli ülésén."
És még visszatérve az előző cégre... szép magyaros neve van, de nem magyar cég:
"Magyarország és az Egyesült Királyság gazdasági együttműködésének fontos mérföldkövének nevezte a miniszter a Glencore újabb beruházását, hiszen az Egyesült Királyságból érkező vállalatok a hetedik legnagyobb beruházói közösséget alkotják ma Magyarországon,

és az Egyesült Királyság a tizenkettedik legjelentősebb kereskedelmi partnere Magyarországnak – sorolta Szijjártó Péter. "

Szóval szar a helyzet, de vannak még ugye ezek a rekord fegyvervásárlások, amikre megy a sok pénz; erre persze szükség van, de válságban másnak kéne tán lennie a prioritásoknak, de oké talán ez még elfogadható.
"a kormány sorra jelenti be a rekordösszegű, több milliárd eurós, dolláros fegyverbeszerzéseket."
Viszont jött most egy hir, hirtelen a semmiből ami aztán tényleg meglepett... "Marhall-tervvel" fog segíteni a kormány, meg más V4 országok... no nem Magyarországnak, hisz itt csak az lehetséges, hogy dolgozzál és vegyél fel hazai, drága hitelt. Nem, mi nekünk olyan jól megy, hogy Fehéroroszországot segítjük meg rengeteg pénzzel...
Na mostmár tényleg... WTF??!! Ez vicc?
"EGY STABILIZÁCIÓS ALAP FELÁLLÍTÁSÁT IS TARTALMAZZA SZÁMOS EGYÉB PÉNZÜGYI MECHANIZMUS MELLETT."
 
"konkrétan Marshall-terv névre hallgat a V4 által közösen képviselt és Morawieczki által a szeptember 24-25-i rendkívüli EU-csúcson prezentálandó intézkedéscsomag,"
Oké erre... már tényleg nincsenek szavak. Másoknak küldünk pénzt, a magyar vállalatoknak, meg sok szerencsét az evolúciós csatához... akiknek valahogy segítség nélkül kell túlélniük vagy... akár meg is dögölhetnek a kormány felöl. (Havarok kivételek.)
Mivel is zárhatnánk? Mondjak valami reménykeltőt? 
Azt nem fogok, de mondok valamit ami úgy tűnik mintha reménykeltő lenne. Mit is írtam hetekkel ezelőtt amikor is a vállalkozói oldalról az azonnali segítség szükségességéről írtak?
Azt, hogy heteken belül jönnek az új gazdaságvédelmi intézkedések. Nos, most hetek teltek el azóta, itt az ideje update-elni ezt:
"A járvány második hulláma idején a gazdaságpolitika legfőbb feladata a magyar gazdaság működőképességének megőrzése, a munkahelyek megvédése és a vállalkozások támogatása. A kormány ezért a következő hetekben újabb gazdaságvédelmi intézkedésekkel segíti az újraindulást"
Ó vagyis már csak heteket kell várni továbbra is amikor is bejelentik a valamit.
"Remek" kilátások.
Mi is volt az első cikk amivel kezdtem,... hogy felkészülten vágunk neki az új vírus hullámnak, nos itt a legfrissebb hír, hogy igazán megérkezzünk a mélységbe:
Ui.: Látom megint itt a hiba ami miatt minden szöveg egybemegy. Nem tudok vele mit kezdeni. A szerkesztőben minden jónak tűnik. Szóval valami gubanc van a felhőben...

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr316203366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.09.16. 15:10:31

Úgy voltam vele, hogy durciban vagyok és nem jegyzem meg a vicces indítást :D
De nem lehet kibírni:
omg: "a boltok három csapása"
uristen. Meg az Apokalipszis négy lovasa és a hét csésze angyala? Ez annyira ciki már.

2020.09.16. 15:18:33

És akkor mi lenne ha 200x venném fel és rúgnám ki magam, akkor kapok munkahelyteremtésit? Megtaláltam a piaci rést.
Saját magam rabszolgája leszek, ez egy nárcisztikusnak nem gond (csak vicceltem).

2020.09.16. 15:31:18

"Amúgy meg, gondolom nem élsz barlangban" Gondolkodom rajta.
Tegnap hívott fel Dagobert bácsi, míg a goulash-t kevergettem, hogy ő már úgy unja az otthoni milliőt a 200 évvel fejlettebb háztartási gépei között, egy putri fílingre vágyik you know...

Madarász Henrik 2020.09.16. 16:18:07

Én is ledöbbentem ezen a Marshall segély szövegen. Mi, a csóró, válságban lévő ország segélyezünk más országot hatalmas pénzekkel ? Ez nem a gazdag németek vagy amerikaiak dolga lenne ? Meg pont a válság mélypontján, amikor elszállt a költségvetési hiány kell százmilliárdokért fegyvereket vásárolni ? A tesztekre meg nincs pénz ?

GABOR2 2020.09.16. 19:53:26

@Jó reggelt: Teljesen nonszensz, hogy boltokat zárnának be, három ember miatt akit benne találnak maszk nélkül. A konkurencia beküldene három ilyen embert...

GABOR2 2020.09.16. 19:54:13

@Madarász Henrik: Ja nem valami fantáziadús név arra jó, hogy a saját lakosság kiakadjon. Ráadásul teljesen a semmiből jön az egész.
süti beállítások módosítása