Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Ez se a felhő hete volt; csak a szokásos: több százmilliós "szivárgások", összeomlások

2020. augusztus 26. - GABOR2

Figyelem, felhívom a figyelmedet, hogy egy olyan dologról kaphatsz hírt, hogy megtörtént, ami... nem történhet meg. Kizárt; hisz a felhő... többszörösen be van biztosítva, ráadásul már egy ideje a földrajzi bebiztosítás is létezik. Ha valahol baj van, egy másik központ átveszi az irányítást, és minden rendbe lesz, észre se veszed, 99,999999999 (és még nagyon sok kilences)% üzembiztonság.

De a 99,999999999...% üzembiztonság, ugye nem 100% és az élet megint produkálta az "elképzelhetetlent":

"Globális üzemzavar van a Google-nél"

Valahogy ez a többszörös, ráadául földrajzi bebiztosítás valahogy a gyakorlatban mintha nem válna be... valamiért globálisak és általánosak maradnak a bajok.

"A levelezőtől a felhőtárhelyig sok szolgáltatás akadozik."

"Magyar idő szerint a kora reggeli órákban a világ minden tájáról özönleni kezdtek a panaszok, hogy akadoznak a Google szolgáltatásai. A látszólag sokakat érintő hibajelenségek, hogy nem sikerül levelet küldeni a Gmailben, nem lehet fájlokat feltölteni Drive-ba, meghiúsul a dokumentumok létrehozása a Drive-ban, nem működik a videochatek rögzítése a Meetben, leállt az üzenetküldés a Chatben."

És tudjuk, hogy kiknek kell különösen mindent felhőn át intézni? A vállalatoknak, hisz így a dolgozók mindenfelé a világon egyszerre tarthatnak szünetet:

"Főleg a cégekkel babrálhat ki, amennyiben a G Suite szolgáltatáson keresztül leveleznek."

Hát kellett nekik a felhő...

Bonus is van:

"Kapcsolódó érdekesség, hogy tegnap a Spotifynál is volt egy nemzetközi üzemzavar, "

És egy másik hír, ahol a felhő megmutta az igazi erejét; hogy hála neki, akár egyetlen hackeléssel egy kontinensre elég ember fontos adatait lophajták el:

"Brutális adatszivárgás a Youtube-nál, TikToknál és Instagramnál: százmilliók adatai kerültek nyilvánosságra"

Kíváncsi vagyok, hogyha mondjuk a világ legnagyobb veszélyesanyag-tárolójából kijutna a természetbe mondjuk az ott tárolt veszélyesanyagok... 100%-a, vagy 70%-a, vajon úgy hoznák-e le az újságok, hogy "szivárgás történt" a tárolóban.

"235 millió Instagram, TikTok és Youtube-felhasználó profiladatait tárolták titkosítatlan adatbázisokban a világhálón - derítette ki a Comparitech kiberbiztonsági vállalat."

"Forbes ír arról, hogy a megfelelő titkosítással nem rendelkező adatbázisokra a Comparitech kiberbiztonsági vállalat szakértői bukkantak rá, a legnagyobb "kapást" 100 millió Instagram-felhasználó profiladataira való rábukkanás jelentette. Emellett többek közt egy 42 millió TikTok-felhasználó adatait, illetve egy 4 millió Youtube-profil adatait tartalmazó adatbázist is találtak."

"Minden ötödik profilhoz személyes telefonszám és e-mail cím is tartozott, emellett szinte minden esetben elérhető volt a felhasználók valódi neve, profilképe és személyes leírása is, valamint a követőikre vonatkozó statisztikai adatok is."

Van egy nem bizonyított tippjük, hogy ez honnan jöhetett. Ha ez igaz, az is mutatja, hogy mennyire nagy a baj. Egy cég ami az akkori szabályok szerint jogosan jutott az adatokhoz, csődbement... és "valahogy" ezek az adatok végül nem lettek megsemmisítve. Micsoda sokk, hát nem hittem volna...

"Az adatokat a kiberbiztonsági szakértők szerint a Deep Social szerezte meg és gyűjtötte be, ez egy közösségi médiaelemző vállalat volt, mielőtt csődbe ment azt követően, hogy az Instagramot kezelő Facebook megtiltotta nekik az adatgyűjtést. A Deep Social adatai egy hongkongi céghez, a Social Datához kerültek, miután a kiberbiztonsági szakértők felhívták a figyelmet az adatszivárgásra, a vállalat minden adatot törtölt az internetről."

"A Comparitech szerint az adatok nagyon értékesek lehetnek spammereknek és adathalászoknak. "

Köszönjék meg szépen a felhőnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr816178112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása