Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Egy példa rá, miért nem fog sokáig működni az Ipar 4.0 ( Garmin )

2020. augusztus 15. - GABOR2

A jövőben állítólag az ipar non-stop a neten fog lógni és valamiért azt mondják, hogy ez nagyon jó lesz a cégeknek. Viszont az elmúlt egy-két évben már volt rá pár példa... mégha csak percekben mérhető egyes gyáraknál egy leállás akkor is horribilis pénzeket veszítenek, százalékokban kimutathatót.

Az ilyen leállások több kárt okoznak mint amit hozna az állítólagos hatékonyságjavulás az állandó neten-levéstől. Arról már nem is beszélve, hogy évtizedek óta vannak állások amik arról szólnak, hogy maximalizálják a hatékonyságot, tehát sok tartalék ebben már nem lehet, vagy nagyon rosszul végezték az illetők a munkájukat.

Most itt van a Garmin példája. Ők úgy tűnik nagyon modernek, nagyon digitálisak, minden neten lóg náluk, még a termelés is. Mi történt velük?

"Zsarolóvírus-támadás érte a Garmint, napokra leáll több szolgáltatás"

"Több napon át karbantartást végez a navigációs rendszere mellett elsősorban óráiról ismert Garmin, miután több rendszerét, köztük néhány gyártósort is megfertőzött egy zsarolóvírus."

Tehát nem percekre... napokra leálltak, még a gyártósor is megfertőződött. Vajon az állítólagos hatékonyság javulás képes lesz kompenzálni a sok nap kiesést? Hisz ez csak egy támadás volt, de a jövőben rutinszerűen fognak majd folyni... vagyishát ilyen jövő nagyon nem lesz, mert a cégek vagy rájönnek, hogy ők ezt nem bírják, vagy... megdöglenek. Visszatérve a Garmin-ra... ezzel még a dolognak közel se értünk a végére.

Tehát azt hitték, hogy majd pár nap és minden rendben lesz...

"Az elmúlt órákban számos szolgáltatását leállította a Garmin – írja a ZDNet. Egy zsarolóvírus ugyanis az amerikai cég belső hálózatához és a termelést irányító néhány rendszerhez is hozzáfért, majd titkosította az azokon található fájlokat.

A vállalat a hivatalos Twitter-oldalán jelentette be, hogy a következő napokban a károk enyhítésére karbantartási munkálatokat végeznek, ami miatt több szolgáltatás is szünetelni fog. A leállás érinti a cég hivatalos weboldalát, a felhasználói adatok szinkronizálását lehetővé tévő Garmin Connect szolgáltatást, a repüléshez szükséges adatbázisát, valamint néhány ázsiai gyártósort is."

Mikor a legnagyobb szükség lenne rájuk, az ügyfélszolgálat is elérhetetlen:

"Mivel a karbantartás a telefonos ügyfélszolgálatot is érinti, így egy ideig sem e-mailben, sem telefonon, sem szöveges üzenetben nem lehet majd elérni a vállalatot."

"A támadás nemcsak az átlagos felhasználókra jelentette a szolgáltatás kiesését. Több kisgépes pilóta is arra panaszkodott, hogy nem tudták letölteni a Garmin repülési adatbázisát a cég által készített, a repülőgépeken használt navigációs rendszerhez. Sőt, még az az alkalmazás is leállt, amely a járatok ütemezésére és tervezésére szolgál."

Milyen gyönyörű cég, mindent digitálissá tesz... azért jó, hogy a repülőgép konkrét vezérléséhez nem engedték oda őket.

Na, mindegy szóval dobták a szokásos mesét, hogy ha megtámadják őket, egy perc és helyre áll minden, mert van back-up blablabla és kértek pár napot... mire mentek vele?

"A Garmin még mindig betegeskedik"

"A többféle szolgáltatást is kínáló Garmin felhasználói a múlt hét szerdája óta tapasztalhatták,. hogy egyes szolgáltatások leálltak – pl. a sportolóknak szánt eszközök szinkronizációja, a Garmin Connect, vagy a pilóták által használt flyGarmin –, és az ügyfélszolgálat is elérhetetlennek bizonyult."

Vagyis itt már nem percekben, órákban, vagy napokban kell mérni a kiesést, hanem hetekben.

"A szolgáltatások még a hét végén is akadoztak vagy nem voltak elérhetőek, de ma, hétfőn már egyre több felhasználó jelezte, hogy visszaállt a normál üzemmód – ennek ellentmond, hogy e hír írásának időpontjában mind a főoldal, mind a status page még mindig (vagy újra) szolgáltatáskiesést jelez."

Aztán nem tudom, hogy vajon azzal, hogy élőben láthatják, hogy mit csinál a termelőgép neten keresztül vajon kitermeli ezt a... váltságdíjat:

"A zsarolóvírussal megtámadott Garmin dollármilliókat fizethetett, hogy visszakapja az adatait"

"Nem olyan egyszerű a Garmin hackelős ügye, mint azt a technológiai cég állítja – erről tanúskodik legalábbis egy friss értesülés, amely szerint a cég dollármilliókat adott a kiberbűnözőknek, hogy visszaszerezze az adatkezelés feletti jogát."

"Méghozzá igen sokat: 10 millió dollárt adtak egy harmadik félen keresztül azért a feloldókulcsért, amely hatástalanítja a vírus általi zárolást."

"A vállalat rendszereit egyébként a WastedLocker nevű kártevő lakatolta le."

Vagyis egy olyan kártevő lakatolta le a rendszereket... amiket már ismernek a biztonsági szakemberek, ennek ellenére besz@pták.

De visszatérve az összképre... vajon lesz-e valóban Ipar 4.0 ha a cégeknél rendszeres lesz a támadásonkénti napokra leállás és millió dollárok átutalgatása, hogy újra működhessenek, vagy visszakapják az adatokat? Vajon tényleg olyan csodálatos profitnövekedés lesz a netrekötöttségtől, hogy ezt kitermeli? Az eddigi digitalizációs szuper profitnövedésekből se lett semmi... Tehát nem fogja kitermelni és ezért lehet, hogy lesz Ipar 4.0, de nagyon rövid történet lesz, mert akik ezt beveszik tönkre fognak menni, vagy ha elég erősek, az első rossz tapasztalat után otthagyják az Ipar 4.0 korszakot...

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr4516165164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása