Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A koronavírus és a gazdaság és Orbán... 13

2020. július 06. - GABOR2

Őszintén már gondoltam arra, hogy ezt a sorozatot kicsit hagyni kellene, hogy elteljen több idő és így talán tisztábban lássunk, de most nemrég olyan infók láttak napvilágot, hogy muszáj folytatni...

Ugye én már leírtam párszor, hogy Orbán koronavírus válságkezelését nagyon gyengének tartom, ami a gazdasági részt illeti. De párszor úgy tünt, hogy talán belátták, hogy rosszul itélték meg a helyzetet. És most vajon mi lehet?

Hisz nézzünk körbe kicsit:

Koronavírus: Új rekord, több mint kétszázezer új fertőzött egy nap alatt

Bár nálunk most alig van koronavírusos, de a világ sok más részén egyre csak nől a számuk és mivel mi újranyitottunk, nem nehéz arra a következtetésre jutni, hogy lesz majd nálunk is ennek folytatása, egy második hullám.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, el is mondta, hogy ebből nagy bajok lehetnek:

"Ha külföldről behurcolják a koronavírust, nagy baj lesz"

Plusz, ha nem is hurcolnák be, de más helyeken tombolna és emiatt azokban az országokban a gazdaság nehézségekkel küzdene, akkor az szintén hatna ránk, hisz nagyon függünk a külkereskedelemtől.

Szóval látni lehet, hogy hamarosan nagy problémák lesznek valószínűleg és a magyar vállalalatoknak kelleni fog segítség. Sokkal hatékonyabb mint amit eddig Orbánék adtak.

Mi hát Orbánék válasza az előre várható borús fellegekre? Ez:

"Újabb 200 milliárd repült ki a Gazdaságvédelmi Alapból"

"A keddi Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat értelmében 191 milliárd forinttal csökkent a Gazdaságvédelmi Alap előirányzata."

"Tovább apasztja a koronavírus-válság elleni védekezés fiskális eszközének összegét a kormány. A Gazdaságvédelmi Alap terhére ugyanis 191 milliárd forintot csoportosított át a kormány a keddi határozatával. Emellett 2,8 milliárd forinttal csökkentette az általános tartalékot is."

És láthatjuk például, hogy a klasszikus stadion építésre megy el a pénz egy része, meg focira:

Az átcsoportosítás legnagyobb nyertesei:

  • Budapest Bozsik Stadion labdarúgó sportlétesítmény-fejlesztése: 6,5 milliárd forint.
  • Vasúthálózat fejlesztése: 8,2 milliárd forint.
  • Kiemelt közúti projektek: 85 milliárd forint.
  • Külügyminisztérium, a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatás: 69,3 milliárd forint.
  • Nemzeti Sportközpontok beruházásai: 1 milliárd forint.
  • Petőfi Irodalmi Múzeum, személyi és dologi kiadások: 350 millió forint.
  • Gyógyító-megelőző ellátás intézetei, felújítások: 404 millió forint.
  • Közgyűjtemények: 800 millió forint.
  • Művészeti intézmények: 800 millió forint.
  • A nyugat-magyarországi utánpótlás-nevelési centrum beruházása: 2,6 milliárd forint.
  • Miniszterelnöki Kabinetiroda, Turisztikai fejlesztési célelőirányzat: 10 milliárd forint.
  • A Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt. támogatása: 1 milliárd forint.

Szóval eddig is el lett mondva, hogy kb. semmilyen forrás nincs igazából ami segítene a koronavírus miatt bajba került magyar vállalatok sokaságán, de ezt még tovább apasztják.

De még nincs is vége:

"Villámgyorsan kiürítette a kormány a koronavírus elleni fegyvertárát"

Gyakorlatilag kiderült... kiürült teljesen a "fegyvertár".

"Április vége és június vége között a kormány közel 900 milliárd forintot költött a koronavírus-járvány okozta gazdasági helyzet kezelésére létrehozott egyik fontos eszköz terhére. Ezzel lényegében ki is merítette azt. Megmutatjuk, kik voltak ennek az osztogatásnak a legnagyobb nyertesei."

"Eredetileg a Gazdaságvédelmi Alap idei keretösszege 1346 milliárd forint volt. A kormány azonban ide sorolta be a bevételi és a kiadási oldalra is a Nemzeti Foglalkoztatási Alap 423 milliárd forintos keretét, ezért attól el is tekinthetünk. A fennmaradó 923 milliárd forintnyi kiadás fedezete pedig bizonyos költségvetési és minisztériumi zárolás, azonban ennek részletes bontását soha nem közölte a költségvetésért felelős Pénzügyminisztérium. A Gazdaságvédelmi Alap kiadási oldalán az 5 pillérre épülő gazdaságvédelmi programokat nevesítette a kormány, ez volt az eredeti terv. 

AZ ÉLET AZONBAN FELÜLÍRTA EZT, ÉS A TERVEKKEL SZEMBEN TÚLNYOMÓ RÉSZT MÁS CÉLOKRA FORDÍTJA A GAZDASÁGVÉDELMI ALAP KERETÖSSZEGÉT A KORMÁNY."

"Az elmúlt bő két hónapban ugyanis több olyan közlöny is megjelent, ami számtalan forrásátcsoportosítást tartalmazott a Gazdaságvédelmi Alap terhére, a legkülönbözőbb célokra (űrkutatásBudapest-Belgrád, stadion, sportközpontok beruházás, művészeti intézményekhatáron túli gazdaságfejlesztés, turizmusfejlesztés, kiemelt közúti projektek). Az sem kizárt, hogy ezekkel az átcsoportosításokkal a kormány a korábbi költségvetési zárolások egy részét oldja fel.

A PORTFOLIO GYŰJTÉSE SZERINT A KORMÁNY MÁR 872 MILLIÁRD FORINTOT KÖLTÖTT EL A GAZDASÁGVÉDELMI ALAPBÓL. VAGYIS A 923 MILLIÁRD FORINTOS KIADÁSI KERETÖSSZEG 95%-ÁT LÉNYEGÉBEN ELKÖLTÖTTE."

Ilyen tételek szerepelnek ott, hogy mire ment el az elvileg gazdaság védelemre elkülönített pénz:

"Mindezek mellett jutott néhány tízmilliárd forint stadionokra és csarnokok építésére (pl. Bozsik Stadion, Veszprémi uszoda)"

"A határon túli gazdaságfejlesztési programok támogatására 54,5 milliárd forintot különített el ebből a kormány."

"Erzsébet gyermek- és ifjúsági táborok támogatására költött 11,4 milliárdot a kormány az alapon keresztül."

"Kiemelt közúti projektekre és közúthálózat felújítására 140+24 milliárd forintot költött el a kormány."

Ez nem minden, csak éppen kiemeltem pár tételt aminek a gazdaságvédő alaphoz nem kéne, hogy legyen köze. Semmi köze. Szóval igazából ami keveset erre szánt a kormány az is úgy lett részben elköltve, hogy alig van köze a célhoz aminek beállítják a tömegek előtt.

És most a második hullám előtt ott tartunk, hogy a "fegyvertár" üres lényegében.

Talán azért tették ezt mert minden rendben? Nem úgy fest:

"ING: még nagyobb gazdasági visszaesés várható idén Magyarországon"

"MINDEZEK MIATT AZ ING AZ EDDIGI 4,2%-OS RECESSZIÓRA VONATKOZÓ ELŐREJELZÉSÉT 5,1%-OS VISSZAESÉSRE MÓDOSÍTOTTA."

Egy cikk, hogy jobban átláss a statisztika "furcsaságain":

"Hogy nőhet egyszerre a foglalkoztatás és a munkanélküliség Magyarországon?"

"Ellentmondásosnak tűnő adatokat közölt a KSH a foglalkoztatásról és a munkanélküliségről. Májusban ugyanis mind a foglalkoztatás, mind a munkanélküliség emelkedett. Az adatok mélyére nézve kiderül, hogy miként oldható fel az ellentmondás."

"A folyamatok mögött ugyanis ez húzódik meg: a koronavírus-válságban a KSH az inaktívak közé sorolta a munkanélkülivé váló embereket, mert nem feleltek meg a munkanélküliség definíciójának (nem kerestek munkát aktívan és nem voltak már 4 hete munkanélküliek), ez azonban azzal függ össze, hogy a koronavírus miatti korlátozó intézkedések miatt nem tudtak aktívan munkát keresni azok, akiket elbocsátottak.

Vagyis, valójában – közgazdasági szempontból – már nem nőtt a munkanélküliség májusban, de a KSH csak most sorolhatta át a március-áprilisi állásvesztőket a munkanélküliek kategóriájába. A Portfolio ezt a problémát kiküszöbölve február óta munkanélkülinek tekinteti azokat, akik elveszítették az állásukat az időszakban (szaggatott kék vonal), hiszen azt feltételeztük, hogy az állásvesztők nem akarnak kivonulni a munkaerőpiacról, hanem csak arról van szó, hogy ellehetetlenült a munkavégzésük/álláskeresésük. Számításaink szerint ez 6%-os munkanélküliségi rátát jelentett."

"Éppen ezért a valós helyzet az lehetett, hogy a foglalkoztatás csökkenésével párhuzamosan a februári 167 ezerről áprilisra 290 ezer közelébe emelkedett a munkanélkülieknek a száma."

Szóval itt van rengeteg munkanélkül ember és azt a kevés pénzt is, amit elvileg gazdaságvédelemre kellett volna elkölteni, olyan f@szságokra ment el részben mint pl. stadion építés és foci... millárdokért.

A sok Katás család akiket nem mentettek meg és tovább kellett fizetniük az adót nulla bevétel mellett is... azok nem voltak annyira fontosak.

A nagyobbak viszont most is kaptak, csak éppen ők el lennének enélkül is:

"Rendkívüli időben jelent meg a döntés: elképesztő ingyenpénzt szór a vállalatokra a kormány"

"EZZEL A KORMÁNY ÖSSZESEN 219 MILLIÁRD FORINTNYI INGYENPÉNZZEL (VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ FORRÁSSAL) TÁMOGATJA A FELDOLGOZÓIPARI ÉS ÜZLETI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONTI SZEKTORBAN MŰKÖDŐ KÖZÉP- ÉS NAGYVÁLLALATOKAT."

Mi lesz itt második hullám esetén?

A koronavírus másfele szedi a gazdasági áldozatait...is:

"Tombol a koronavírus a világban, vállalati csődök a nyomában"

 "Csődöt jelentett több száz Pizza Hut és Wendy's franchise üzemeltetője"

"Az NPC Internationalnak a koronavírus-járvány tette be a kaput, csődvédelmet kértek, amíg átszervezik a céget."

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr8115985166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2020.07.06. 19:25:52

Tényleg döbbenetes Orbánék felelőtlensége, ahogy szórják a pénzt hülyeségekre, meg elhalasztható dolgokra, tömik a pénzt a multikba, a munka nélkül maradtakat és a kisvállalkozásokat meg magukra hagyják.

GABOR2 2020.07.06. 19:55:34

@Madarász Henrik: És ezzel kockáztatják, hogy a jobboldal maradjon hatalmon.

GABOR2 2020.07.07. 10:03:22

Orbánék oda nyomták a legtöbb pénzt amiről sejteni lehetett, hogy nem segít, hisz tartósan bezuhan. Ellenben sok kis vállalkozásnak csak annyi kellett volna, hogy legalább ne kelljen 0 bevétel mellett adót fizetnie párszor, de nem kapták ezt meg.

Mit ért Orbán turizmus mentése:

"Teljesen összeroppant a magyar turizmus, és nem állt fel a padlóról"

www.portfolio.hu/gazdasag/20200707/teljesen-osszeroppant-a-magyar-turizmus-es-nem-allt-fel-a-padlorol-440214

zriff 2020.07.07. 11:02:59

Valahogy sejtettem hogy rosszabb lesz. Ha a munkanélküliség tovább fog nőni, plusz jön egy újabb karantén, még több elkeseredett ideges ember lesz, és meglesz a balosok támogatása. Ha meg a balosok jutnak a hatalomra, megkezdődik a végjáték idehaza. A boldog békeidőknek annyi.

GABOR2 2020.07.07. 11:06:17

@zriff: Orbánék ezt kockáztatják, persze ha baloldal lenne hatalmon még rosszabb lenne minden, hisz bár Orbán nem segít, azért nem árt pluszba... A baloldal megtenné.

GABOR2 2020.07.07. 11:15:41

A túrizmusba öltök a gazdaságvédő pénzek legtöbbét. Ami semmit se ért, hisz a vendégek nem jönnek:

"Gerendai: reménytelen a helyzet, égetjük a milliókat"

"A külföldi gasztrotu­ris­ták és az üzleti utazók nélkül teljesen reménytelen a helyzet az elit éttermekben - írja a Világgazdaság. A költségeket nem lehet a bevételcsökkenés mértékével leszorítani."

www.portfolio.hu/gazdasag/20200706/gerendai-remenytelen-a-helyzet-egetjuk-a-milliokat-440066
süti beállítások módosítása