Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A love story-k nem véletlenül nem követik végig a szerelmes pár történetét, ahogy a startupok történetét sem nagyon szokták

2020. június 24. - GABOR2

A love story írók zseniális húzása sokszor, hogy a szerelmes párt kinyírják amint egymásé lesznek... ha nem tennék jönne hamarosan az unalom... vagy egy újabb szerelem.

A startupokról is a hírek általában csak arról szólnak, hogy micsoda nagy üzlet volt, meg hogy beindult... jó, de mi történt azután?

A startupok túlnyomó többsége is, akár csak a szerelmes párok a történetekben kinyiffannak:

"A techstartupok esetében 70 százalék vérzik el, de ha az összes startupot nézzük, az arány már 90 százalék körüli."

A mai történet startupja nem nyiffan ki, bár... bizonyos értelemben talán mégis. Viszont az ügyfelek azt kívánják, hogy bárcsak kinyiffant volna... tehát hiába élt túl ez a startup, nincs benne köszönet.

Egy nagyon jó cikk... szinte én is írhattam volna:

"Ráfáztak az okos autós kamera vevői"

In medias res:

"Duplázódott a havidíj, leálltak egyes ügyfelek eszközei."

"Eljutottunk a pontra, mikor elkezd kibújni az okoskütyük piacán a szög a zsákból: a startupok sorra butítják le a kütyüiket vagy felejtik el az ígéreteiket a már bekövetkezett, esetleg küszöbön álló csődjük miatt. Most a 2018-ban piacra dobott OwlCam autós kamera körül áll a bál, a 349 dollárért már önmagában is drága eszköz integrált 4G/LTE modemmel és GPS-szel is rendelkezik, így például képes menteni a felhőbe a felvételeit, tájékoztatást adhat az autó földrajzi helyzetéről, követhető távolról a kamerájának a képe, és a kocsi feltörését is detektálhatja."

A felhő volt ennek is a rákfenéje:

"Persze az LTE adatkapcsolat nincs ingyen, így az OwlCamet készített startup beépített 12 hónapnyi mobilnetes szolgáltatást a termék árába, utána pedig az ígéret szerint havi 10 dollárba vagy évi 100 dollárba került volna az LTE. Viszont a vevőknek nem volt muszáj előfizetniük, használhatták wifis módban is a terméket, bár ilyenkor számos olyan funkciótól elbúcsúzhattak, amelyek miatt egyáltalán érdemes volt ezt választani."

El is bukott az egész:

"Sajnos az OwlCam üzletileg bukásnak bizonyult, de nem ment csődbe, nemrég megvásárolta egy CallPass nevű vállalat."

Felhő hírtelen drágább lett:

Az új menedzsment ugyan az elmúlt hetekben számos e-mailt küldött a meglévő ügyfeleknek, de tartogatott számukra egy apró meglepetést: június elsejétől már havi 20 dollárba vagy évi 215 dollárba kerül az LTE adatkapcsolat.

Az új árazás hatályba lépésével párhuzamosan rengeteg autós kezdett panaszkodni, hogy teljesen működésképtelenné vált a kamerája.

"A nehezen elérhető ügyfélszolgálat egy ideig egymásnak ellentmondó tájékoztatásokat nyújtott annak kapcsán, hogy mostantól egyáltalán használható-e LTE nélkül a kamera, a jelenlegi álláspont szerint elérhető marad a wifis üzemmód."

Vagyis felismerték, hogy a felhős elképzelés csak akkor marad életképes, ha drágán adják, viszont nem lehet a felhőt magát drágán árazni, hát az adatkapcsolatot kell, ezért meg kéne szüntetni a wifis elérhetőséget, viszont akkor mindenki lelép. Zsákutca minden irányba. Így hát össze vissza kell beszélni, meg durvulni, pl. így:

"Viszont a működésképtelenné vált kamerákat csak úgy lehet újból aktiválni, ha az ügyfelek előfizetnek az LTE mobilnetre."

Őőőőőő... mi a f@sz??!!

Szóval... így folytatódik egyes startupok története. Van általános tanulság is:

"A történet tanulsága a megszokott: érdemes kétszer is átgondolni a mindenféle online szolgáltatásoktól és mobilappoktól függő okoskütyük vásárlásakor, hogy mekkora szükség van a hangzatos funkciókra, nem lehet-e potenciálisan jövőállóbb megoldásokkal helyettesíteni a valóban fontos szolgáltatásaikat."

"Jövőállóbb megoldás"... Ezért önmagáért dupla pont a szerzőnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr315913066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása