Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Hitellel kezelni a válságot amikor nincs üzlet és csak fogy a pénz... ( rekord kereskedelmi banki hitel kihelyezések világszerte )

2020. május 31. - GABOR2

Magyarországon egy elég érdekes elképzelést nyomat Orbán Viktor. Eszerint mi munkaalapú társadalom vagyunk, tehát nekünk pl. a mostani koronavírus idején nem állami ingyenpénzre, hanem hitelre van szükségünk, mert a magyarok dolgozni akarnak, nem segélyt. Igen ám, de mi a t@köm van akkor, ha valaki dolgozni akar, de nem tud, mert... a kormány azt is mondja, hogy mindenki maradjon otthon, tehát nem jön az ügyfél + van kemény két hónapra elég félretett pénze? Ebből nagy baj lesz bizony. És ez az írás összekapcsolható a "Koronavírus és a gazdaság és Orbán..." legújabb részével, mert részben ott lesznek válaszok, részben viszont más vonalon itt megyek tovább...

Egyrészről itt van egy érdekes írás a magyar lépésekről, ahol szépen le van vezetve, hogy igazából a magyar kormány szeretné megtartani a szép állami mutatóit, úgyhogy azt akarja, hogy... ne ő, az állam, adósodjon el, hanem a magánszektor.

Viszont semmi bizonyíték nincs arra, hogy ez bármi jóra vezetne, sőt igazából végül az állam se fogja megúszni magasabb költségek nélkül.

"Oblath Gábor a koronavírus-válságról: a magyar költségvetési reagálás tényleg erőtlen"

"A Pénzügyminisztérium munkatársai által vitatott írásomnak az volt a legfontosabb mondandója, hogy a hazai költségvetési politika európai összehasonlításban rendkívül erőtlenül reagál a koronavírus okozta krízisre, és részben ennek alapján találtam – ugyancsak európai összehasonlításban – túlzottan derűlátónak a kormánynak a GDP, illetve a háztartási fogyasztási kiadások alakulására vonatkozó 2020. évi előrejelzését (3%-os csökkenés, illetve 0,9%-os emelkedés). A vitacikk szerzői megerősítették fő mondandómat, de indokolatlannak ítélték a kormányzati prognózis megalapozottságát és a költségvetési intézkedések alkalmasságát illető kétségeimet. Őszintén kívánom, hogy bírálóimnak legyen igazuk."

"Ez utóbbi gondolattal az a fő problémám, hogy a szerzők nem magyarázzák meg, hogy a válságkezelés és a kilábalás szempontjából közgazdaságilag miért jobb a szerintük is „nehezebb út”, vagyis a nehéz jövedelmi helyzetbe került magánszektort eladósodásra késztetni (lásd a vitacikkben felsorolt számtalan konstrukciót), mint a „könnyebbik út”, vagyis az állam eladósodása? "

"EGYÁLTALÁN NEM VILÁGOS, HOGY A MAGÁNSZEKTOR MEGEMELKEDETT ADÓSSÁGTERHE MIÉRT SEGÍTENÉ ELŐ INKÁBB A VÁLSÁGBÓL VALÓ KILÁBALÁST, MINT AZ ÁLLAMÉ."

"Attól tartok, hogy a helyzet éppen fordított. A visszaesett jövedelméhez képest felduzzadt adósságot viselő magánszektor nagyon óvatosan fog költeni, lassítva a gazdaság kibontakozását.

A nehezebb út választása már csak azért sem igazán érthető, mert a szerzők számos adattal támasztják alá, hogy a magyar gazdaság és államháztartás 2019-ben – ellentétben 2008-cal – tökéletes egészségi állapotnak örvendett. Vagyis 2020-ban – ellentétben 2009-cel – lenne mozgástér költségvetési élénkítésre."

AZ EU bizottságának ez a véleménye:

"„Összességében a vállalkozások támogatására és a munkahelyek megtartására irányuló költségvetési lépések mérsékeltek a legtöbb tagországgal összehasonlítva. Emellett átcsoportosításokkal és új adókkal tervezik e kiadásokat finanszírozni, ezért e lépések a makrogazdasági stabilizációra csekély hatást gyakorolhatnak”."

Szóval Orbán módszerére nincs történelmi példa, viszont találtam pár érdekes adatot külföldről... A mostani válságkezelésben van valami fura és ez világjelenség. Ez pedig az, hogy a bankok hiteleznek most a válságban, méghozzá nagyon...

Hogy mennyire nem megszokott dolog ez, erre nézünk adatokat:

https://fred.stlouisfed.org/series/BUSLOANS#0

Ez az oldal mutatja a kereskedelmi és ipari kölcsönöket az összes kereskedelmi bankra nézve és ahogy látod, ami most folyik az abszolút nem normális.

A dátum kezdetét állítsd 1998-ra. Ott láthatod, hogy volt a dotcom válság( válságok szürkén ) és mi történt akkor mint minden normális válságnál? A hitelezés visszazuhant. Aztán látod a 2008-it is... ott is. Válság van, nincs hitelezés, ezt megszokhattuk. De aztán nézd meg mi van most... egy pillanat alatti óriáis felfutás a hitelekben.

És ez bizony globálisan történik, egyszerre a világban. Tehát Orbán megoldása, hogy banki hitelekkel most a magánszektor adósodjon el... max. abban egyedi, hogy mi magyarok mást nem is kapunk "segítségül" lényegében.

Hogy még jobban feltünjön miről van szó... Ugyanezen az oldalon menjél el az " Edit Graph" feliratra aztán állítsd be a Units-nál, hogy "Change", vagyis változás... az ember álla leesik, hogy mekkora a külömbség. És mint láthatod, a korábbi válságoknál, még negatívba is ment a cucc, most meg az egekbe van.

És ha nem szereted azt, hogy neked kell beállítgatni a dolgokat és következtetéseket levonni, van erről egy cikk is, ami ugyanerről szól... valami nem normális folyik a világban:

"Something’s Wrong: A Debt-Financed Recession"

A cikk is világosan leírja, hogy soha ilyen még nem volt... hogy válság idején pénzt vesztő vállalatoknak adjanak keresekedelmi bankok hitelt.

" Never before has one of the monetary policy solutions to combat recession been to extend credit to struggling, profit losing businesses."

És gondolj bele... ez világszinten kb. mindenhol... egyszerre. Ehhez azért kell összejátszás nem gondolod?

 "So instead of contracting, which is the typical pattern during the recession, the flow of private credit has exploded to the upside."

Vajon hova vezet az, hogy egy csomó vállalatnak, ami pénzt veszít adunk egy csomó hitelt... Csőd, a cég a bank tulajdonába kerül. És még valami... az életképes vállalatokkal is előfordulhat ez, hisz mesterségesen veszik el tőle az bevételt, nem pedig a piacon nem állja meg a helyét.

Végül a cikk azzal zárul, hogy erre nem volt még példa a történelemben és várhatóak lesznek a nehézségek... vagyis nem fog minden simán menni, ami hitelek mellett azt jelenti, ahogy a cikk is írja... számítsunk rekord mértékű vállalati csődökre.

"There is no precedent for record corporate borrowing during a recession. As a result, investors need to brace for an economy unlikely to resemble the one before, with an uneven and slow growth, and record corporate failures."

Egyébként meg, ha olvastál a mostani válság előtt is gazdasági cikkeket... Hányszor leírták, hogy valami más fog jönni, hisz... a szokásos eszközök mint pl. a jegybank kamatcsökkentése kimerültek, hisz már negatívba menne a kamat és hogy nem építették le normálisan a jegybankok a mérlegüket...

Viszont mi ebben is kivételek vagyunk tehát simán megtehetné az állam, hogy segítsen... de nem teszi. Az út szélén hagy rengeteg embert:

"Mi tartotta szárazon az MNB puskaporát? – A jegybanki mérleg mozgástere"

"A koronavírus járvány miatt kialakult gazdasági kihívások a jegybankokat világszinten beavatkozásra késztették, ami ismét a mérlegükre irányította a figyelmet. Az új évezredben a jegybankok először a 2008-2009-es válság következményeinek kezelése során szembesültek a hagyományos monetáris politikai eszközök korlátaival, amelyet követően nemkonvencionális eszközök alkalmazásába kezdtek (eszközvásárlások, devizapiaci intervenciók), ami a jegybankmérlegek felduzzadásához vezetett. A válság kezdeti fázisát követően az MNB azonban úgy tudta fenntartani a laza monetáris kondíciókat, hogy intézkedéseinek egy része (önfinanszírozás és forintosítás) egyaránt támogatta az ország külső sérülékenységének mérséklődését és a jegybankmérleg zsugorodását."

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr3515730584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KalmanBlog 2020.05.31. 13:07:08

Nagyon érdekes hír. Sajnos elég sötét jövőt vetít, ha végiggondoljuk összefüggéseiben, hogy ez mit is jelent.
süti beállítások módosítása