Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A koronavírus és a gazdaság és Orbán... 7

2020. május 06. - GABOR2

Legutóbb ugye azzal hagytam abba, hogy az eredetileg 0%-osnak mondott hitel a vállalkozóknak felment 2,5%-ra.

Nos, kiderült még ennél is drágább lehet a hitel:

"Tisztázta az MNB, mi fér bele az NHP 2,5%-os kamatába"

"Tisztázta az MNB: az átláthatóbb árazás érdekében a bankokat illető díjaknak bele kell férniük az NHP Hajrá keretében felvett hitelek ügyleti kamatába, a harmadik félnek fizetendő díjak, például a közjegyzői vagy kezességvállalási díj azonban a 2,5%-on maximált kamaton felül felszámíthatók továbbra is."

Szóval a nagyon kedvező nulla százalékos hitelből végül ez lett úgy tűnik.

Pedig a felugró hirdetésekben még mindig nulla százalékos hitelről beszélnek a vállalkozóknak. Én végigolvastam elvileg az összes gazdaságmentő pontot és ilyen... nincs.

Most volt egy friss cikk amiben megint alacsonyabb kamatról beszéltek mint, 2,5%, de nulla százalék igazából sehol sincs. Ráadásul most kérdés, hogy ezt is hogyan kell érteni... az MNB adja a bankoknak ennyiért, amihez azok hozzáteszik a részüket?

" A másik, hogy ha tulajdonosként, vállalkozóként elfogynának a lehetőségei, erre hoztuk létre azokat a hitel- és tőkeprogramokat, amelyek 0,1 százalékos kamat mellett adnak a munkahelyek megtartására hitelforrást. 9 havi munkabért lehet felvenni 0,1 százalékos kamatozással, és ha még garanciát is szeretne mögé tenni a vállalkozó, az is csak 0,25 százalékba kerül. A Széchenyi Kártya Programot a KAVOSZ-on keresztül a számlavezető bankok fogják folyósítani. Emellett a Magyar Fejlesztési Banknak is vannak programjai, mikro-, kis- és középvállalati, valamint nagyvállalati konstrukciók egyaránt. Ne felejtsük el azt sem, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások kedvezményes hiteleit az MNB NHP Hajrá programja is nagyvonalúan támogatja." 

Nagyvonalú... több mint 2,5% hitel.

"0,1 százalékos kamatozással lehet felvenni munkahelymegtartó hitelt, kétéves futamidőre,"

"0,2 százalékos kamatozással forgóeszközhitelt, készletek finanszírozására, beruházási hitelt pedig 0,5 százalékos kamatozással. A munkahelymegtartó hitel mellé pedig tud a vállalkozás szabadon felhasználható folyószámlahitelt is igényelni."

Aztán az EXIM-nél is van hitel, ott se nulla, ráadásul azt mondják, hogy csak 0,1 % kamat, de ez bonyult, vannak feltételek amik változtatnak rajta és van egyéb díj is...

"kedvezményes kamatozású a termék, árazásuk a futamidőtől függ bonyolult EU-bizottsági irányelv alapján, euróban egy évre, forintban három évre 0,1%-os kamatozás érhető el,"

Az ilyen megfogalmazásoktól csapdát sejtek. A K&H 2,5%-ra adna, plusz még egyebek.

Szóval nulla százalékos hitel továbbra sincs, van egy alacsony, amit viszont csak munkahely megtartásra lehet használni és max. néhány hónapig.

Volt hétfőn egy érdekes beszélgetés a Kossuth Rádion 13h-kor, de este megismételték, akkor írtam is egy kommentet, hogy hallgassátok meg.

A beszélgetésben a mentőcsomagról volt szó és még a műsorvezetőnő is kicsit szégyelte a témát. Mondta pl. hogy példátlan gazdaságmentő csomag ez, 9200 milliárd forintot mozgat meg összesen a kormány a gazdaságvédelemre, a GDP 18-20%-át teheti ki a keret; mire kapásból mondta az első résztvevő, hogy igazából ennek hatalmas része csak hitelkeret és így elég nehéz ezt igazi segítségnek nézni, vagy valami ilyesmi, mire a műsorvezetőnő mondta is gyorsan, hogy ő is azért nem mondta, hogy ennyi a segítség, hanem, hogy ennyi sok pénzt mozgat meg ez az egész... mire mondta a résztvevő, hogy igazából még meg se fogja mozgatni, mert valószínű nagyon senki se fog kérni belőle... Szóval már a kezdet szuper volt.

A résztvevők elmondták, hogy tisztán látják, hogy a kormány nem akar hitelt felvenni, azt akarja, hogy a gazdasági szereplők vegyenek fel hitelt, csakhogy ez most szívás lenne nekik, hitelt akkor kell felvenni, amikor már látják, hogy jön fellendülés biztosan és tudnák fedezni a kamatterhet a növekedésből, de ilyen helyzetben hitelt, hogy még sokaknak ügyfele sincs most... rossz ötlet. A műsorvezetőnő megkérdezte azt is, hogy vajon a kormány csomagja( az igazi, nem hitel része) mégis mekkora növekedést tudna generálni a gazdaságban. Azt a választ kapta, hogy nullát... azért mert igazából a kormány ezt összespórolta különböző minisztériumoktól, amik kevesebbet költenek ugye emiatt. Nem kerül új pénz a gazdaságba. Aztán megkérdezte a műsorvezetőnő, hogy vajon össze fog-e jönni a kormány terve, hogy csak sporolásból megússza ezt az egész válságot... Nos, mondták, hogy nem valószínű, két okból se... egyik ok, hogy most naponta tán több mint ötezer ember veszti el a munkáját, a másik meg, hogy ezek a számokat, hogy mennyit tudnak majd sporolni, onnan vezette le a kormány, hogy lesz 4%-os gazdsági bővülés, ami biztos nem lesz, hacsak nem inkább minusz 4%. Tehát már itt el van számolva minden. Valószínűsítik, hogy hamarosan kb. minden szektor elkezd zuhanni és a célzott támogatások nem lesznek elegek; hamarosan sok ember kifogy a tartalékaiból. Az embereket a "jó" szektorok felé kell terelni, mint a számítástechnika. Nagyon érdekes beszélgetés volt, meg kéne hallgatnotok.

Rengeteg cikk jött most ki a gazdasággal kapcsolatban, egyik rosszabb mint a másik.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke például a napokban azt mondta, hogy napota 4-5 ezerrel nőhet mostanában a munkanélküliek száma és a GDP visszaesése kétszámjegyű is lehet.

"Parragh: naponta 4-5 ezerrel nőhet a munkanélküliek száma"

"Most a hivatalos statisztikák szerint a január-márciusi időszakban a munkanélküliség 52 ezer fővel nőtt, de azóta a számuk naponta 4-5 ezer fővel bővül."

"Parragh László: durva gazdasági zuhanás és hosszabb munkanélküli segély is jöhet Magyarországon"

"A gazdaság jelentős mértékű visszaesésére számít Parragh László, azon sem lepődne meg, ha kétszámjegyű lenne idén a GDP zuhanása – mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Népszavának. A szakember szerint ha szükséges, akkor elképzelhető a jelenleg három hónapos álláskeresési járadék meghosszabbítása is."

Építőipar is összeomlott:

"Koronavírus Magyarországon: összeroppanó építkezések, szabadesés a lakásoknál"

A kormány próbál nagyon optimista forgatókönyveket felvázolni:

"Kiderült, mekkora munkanélküliségre számít a kormány"

Viszont olyan dolgokkal számol amikkel valószínű nem nagyon kéne:

"Ezeket a kedvezőtlen folyamatokat a konvergenciaprogram szerint azonban érdemben mérséklik a kormány munkahelyet védő, illetve új álláshelyek létrehozását elősegítő intézkedései, valamint a gazdaság újraindítását támogató lépései, mint például a bértámogatás vagy az adó- és járulékcsökkentések."

"A munkanélküliségi ráta idén megemelkedhet, a foglalkoztatottak száma pedig közel 2%-kal csökken a konvergenciaprogram szerint."

Sokkal fontosabb lenne tehát, hogy lássuk az igazi számokat, viszont hoppá mi történt:

"Épp akkor tűntek el a magyar munkanélküliségi adatok, amikor a legfontosabbak lennének"

"A munkanélküliségi adatok transzparenciája jelentősen romlott a koronavírus-járvány kirobbanása után a Portfolio-nak nyilatkozó szakértők szerint. Számos, nagyon fontos adat nem elérhető a munkanélküliséggel kapcsolatban, így a kutatók megbecsülni sem tudják, hogy mi vár Magyarországra a következő hónapokban."

Azt hiszem ez rossz jel... talán kiderülne az adatokból, hogy a "megvédjük a munkahelyeket" mekkora kamu és a "segítsége" a kormánynak semmit se ér, hisz igazi segítség nincs.

"Semmit sem tudunk, semmilyen adatot sem kapunk

– mondta a Portfolio-nak egy munkaerő-piaci helyzettel és előrejelzéssel foglalkozó kutató, aki szerint kifejezetten kedvezőtlen számokat kellene most közölnie a kormányzatnak. Korábban – amikor történelmi mélyponton volt a munkanélküliség – a kabinet folyamatosan tájékoztatott az adatokról, a koronavírus-járvány kirobbanása óta azonban nem lehet tudni semmit."

"A statisztikai adatok szempontjából létfontosságú, hogy azok megbízhatóak legyenek. Ha az a látszat keletkezik, hogy az adatgazda vonakodik a kedvezőtlen adatok közlésétől, az a többi statisztika hitelességét is rombolhatja."

"A Portfolio értesülése szerint április közepe után már 330 ezer regisztrált munkanélküli volt Magyarországon, ami azt jelezte, hogy hétről-hétre tízezrek veszítik el az állásukat. Különböző felmérések arra utalnak, hogy a vállalatok jelentős létszámleépítést hajtottak végre vagy terveznek a jövőben, amely akár 10%-os munkanélküliségi rátához is elvezethet."

Most felmerülhet, hogy miért csinálja ezt a kormány. Nekik több szempontból is hasznos lehet. Első: politikai haszon. Ha most bezuhan a GDP kétszámjeggyel, akkor a következő években nagyon könnyű lesz "szép GDP növekedést" produkálni, hisz a bázis érték nagyon alacsony. A zuhanást pedig ráfogják teljesen a vírusra. Másik ok, hogy valószínű át akarják alakítani a gazdaságot és úgy gondolhatják, hogy ezt a legkönnyebben robolással lehet elérni. Ha csődbe megy egy csomó vállalkozás ami olyan szektorban van amit a kormány nem favorizál, talán azt gondolhatják, hogy könnyen olyan szektorba tudják majd vinni az embereket, amiket valamiért jobbnak tartanak, típikus dolog az, hogy legyen szinte mindenki informatikus. De az is lehet, hogy a kormány csak arra fogadott, hogy hamar visszaáll minden a régi kerékvágásba és nem kell erre neki költeni és most, hogy látják mekkora is igazából a baj... inkább eltitkolják az adatokat. Gonoszabb elgondolás... pl. Magyarországon azért nem engedik ezt az EU-s valóban 0%-os hitelt, mert azt ugye más forrásokból vonnák el amit már odaítéltek... talán Fideszes haveroknak.

Mindenesetre egyre nagyobb a ködösítés a pénzekről is:

"Leszakadunk a régiótól: rendkívül gyenge osztályzatot kapott Magyarország a költségvetése miatt"

"Magyarország a költségvetés átláthatóságát vizsgáló nemzetközi felmérésben a lehetséges 100 pontból csupán 45 pontot szerzett. Ez azt jelenti, hogy a lassan javuló nemzetközi trendekkel szemben a hazai helyzet lassan romló irányt mutat, továbbra is a legrosszabb értéket tudja felmutatni az uniós tagállamok között (Európából csak Észak-Macedónia, Szerbia és Bosznia-Hercegovina végzett hátrébb) és jócskán elmarad a 61 pontos "megfelelő szinttől"."

"Ez a gyakorlatban azt jelenti az elemzés készítői szerint, hogy a közös pénzünkről egyre inkább az adófizetők nélkül döntenek, a kormányt egyre nehezebb elszámoltatni a közpénzek felhasználásáról." 

És egyre jobban látszik, hogy nem ússzuk meg olyan szárazon valószínű a válságot, mint ahogy Orbánék számolták nekünk... és talán kezd derengeni nekik is, hogy nagy lesz a baj:

"Recessziót vár a kormány az idén, de sokkal rosszabbat is el tud képzelni"

"Amennyiben a második negyedévben nem ér véget a koronavírus-járvány, úgy a 3%-os recessziónál sokkal nagyobb visszaesés jöhet - derül ki a ma megjelent konvergenciaprogram kockázati pályáiból. 3. vagy 4. negyedévi lezárást feltételezve 6-7%-kal is zsugorodhat a gazdaság, ami már a 2009-es pénzügyi válsághoz hasonló krízist jelentene. Jó hír viszont, hogy a számítások alapján a lakosság jóval kevésbé szenvedné meg ezeket a forgatókönyveket, mint a bő tíz évvel ezelőtti válságot."

Persze ez is a kormánytól való, így szuperoptimista.

Más elemzések nem ennyire optimisták:

"Figyelmeztetnek Brüsszelből: sokkal súlyosabb lehet a válság Magyarországon, mint a kormány reméli"

"Az idén 7%-kal eshet vissza a magyar gazdaság, majd 2021-ben 6%-os visszapattanás jöhet – olvasható az Európai Bizottság szerdán megjelent prognózisában. Vagyis a testület sokkal mélyebb recessziót vár, mint a magyar kormány, emellett szerintük még a 3,8%-os költségvetési hiánycél is túlzottan optimista, az 5%-ot is meghaladhatja a deficit."

"A BIZOTTSÁG SZERINT A GAZDASÁG TELJES KIBOCSÁTÁSA MÉG 2021-BEN IS A 2019-ES SZINT ALATT MARADHAT KÖSZÖNHETŐEN A LASSAN MAGÁRA TALÁLÓ KÜLSŐ KERESLETNEK ÉS A TARTÓSAN NEHÉZSÉGEKKEL KÜSZKÖDŐ TURIZMUSNAK."

Ez utóbbi pl. egy jó meglátás. Nézzük csak meg pl. hogy a franciáknál mennyire bezuhant az új autóvásárlás, miközben nekünk az mennyire fontos:

"Áprilisban 89 százalékkal zuhantak az újautó eladások Franciaországban, emiatt is nagyot esett a francia autógyártók, így a Peugeot és a Renault árfolyama 5-5 százalékot. A hírre az egész szektort ütik, a Daimler 8, a BMW és a Daimler árfolyama 5-5 százalékot esett."

AZ EU-ban is észrevették, hogy nem igazán erős enyhén szólva a gazdaságmentő csomag:

"Egy erőteljesebb költségvetési támogatás mérsékelhetné a 2020-as gazdasági visszaesést és élénkíthetné a visszapattanást 2021-ben."

 A kormány is tán lassan kezdi figyelembevenni, hogy nagyobb lehet a baj:

 "Itt vannak az Orbán-kormány friss tervei: bevállalják a 3% feletti hiányt!"

"A tavalyi 2 százalék után idén a GDP 3,8%-a lehet a kormányzati szektor hiánya – derül ki a konvergencia programból, amit a kormány az Európai Bizottságnak nyújtott be. Vagyis a jelek szerint a magyar kormány is elengedte a 3% alatti deficitet. Az eredeti hiánycél 1% volt, majd ezt a koronavírus-járvány hatására már 2,7%-ra emelték korábban. A gazdaság teljesítményét illetően továbbra is 3%-os GDP-visszaeséssel kalkulálnak 2020-ban."

Viszont akkor hol vannak az igazi segítségek a kormánytól? Sehol. Vagyis ő nekik ez jó így.

Max. amit kapunk segítségül az a hitel és erre Matolcsy még fel is izgul:

"Matolcsy György: Készüljünk az évtized pénzügyi innovációira!"

Ez a fickó mindig csak bombasztikus dolgokban tud gondolkozni?

Röviden, a magyarnak csak hitel jár...:

"Matolcsy György azt várja, hogya vállalkozások és magánszemélyek számára nagyon olcsó, szuper gyors, biztonságos és általános lesz a pénzhez való hozzáférés."

Persze ellentétben a sci-fi-vel nem gyors és nem szuperolcsó az a hitel most se.

"Ezután kiemeli, hogy az alapjövedelem helyettalapvető hitelkeret áll majd mindenki rendelkezésére."

Szerinte ráadásul ezzel még jót is tesznek nekünk, hisz hogy ne tennének, ha akkor adnak hitelt, amikor nincs sokaknak bevétele:

"Nem halat, tehát alapjövedelmet, hanem hálót, tehát alap hitelkeretet ajánlanak az államok mindenkinek - írta Matolcsy György."

Oké, majd meglátjuk, hogy mennyire számolják el magukat és mennyibe kerül ez politikailag nekik. Ráadásul igenis "halat" adnak... a bankoknak... sőt azoknak minden mást is. Azoknak nem jut semmi nehézség.

Ezzel a "segítséggel" ez várható:

"Opten: a teljes magyar vállalati szférát érintő csődhullám fenyeget"

"Nagyon jelentős mértékben meg fog emelkedni a nem fizetések aránya a magyar cégek körében  – prognosztizálta az Opten stratégiai igazgatója a Portfolio online Hitelezés 2020 konferenciájának mai, kkv-hitelezési alkalmán. Rendkívüli mértékben felértékelődik a likviditási helyzet, a válságállóság és a hitelfelvételi stratégia megfelelő kialakítása a vállalatoknál.

"a vállalkozások pénzügyi adatainak értéke átrendeződik, előtérbe kerül a likviditás a cégeknél, különösen a kkv-knál - ahol ennek szintje nagyon alacsony, akár egy-két hónapot sem tudnak túlélni nagyon sok ágazatban"

És az idő halad és még sehol sincs semmi igazi segítség.

És amikor a kormány nem segít, megjelennek önkéntes "segítők"... persze kérnek cserébe egy-két "apróságot".

Például itt van egy "remek" segítség. Adnak hitelt magas kamatra, plusz minden esetben kérnek ingyen üztletrészt százalékban.

"Kritikus a helyzet a koronavírus miatt, itt a gyors és példátlan mentőöv a magyar vállalkozásoknak"

"Bármekkora befektetésről legyen szó, minden esetben fix 1 százalékos üzletrészt kérünk a cégből."

"Az általunk biztosított tőkéért és tagi kölcsönért évi 5,1 százalékos kamatot kérünk, ami tőkeági finanszírozások esetében rendkívül kedvező kondíció, mivel az jellemzően egy fedezetlen forrásnak minősül. Ebből a forrásból törlesztőrészlet fizetés terhe nélkül lehet finanszírozni az átmeneti időszakban a céget és ha új lehetőséget látnak a cég alapítói, akkor akár beruházást is megvalósíthatnak a forrásból. A finanszírozásnak 10 év a futamideje, de hét év után várjuk, hogy kivásároljanak minket az alapítók, ezután eladási jogunk nyílik."

Ugye milyen remek, nekünk magyaroknak ez jut, sokan másoknak meg ingyen pénz.

Mi itthon olvashatjuk, hogy milyen faszák vagyunk, a hiteltörlesztési moratórium programmal pl.:

"Egyedülálló a világon a hiteltörlesztési moratórium"

Ja, csak végül kamatostúl vissza kell fizetni mindent, csak később és... igazából sokaknak másoknak nincs is ilyenre szüksége, mert... tudnak törleszteni, mert az államtól kapnak pénzt.

De jól van, azt elismerem, hogy a progresszív "megoldás" még mindig borzalmasabb:

"Az EU örökjáradék kötvénye – egy álprobléma és egy látszólagos megoldás"

A vírus egyébként még okozhat meglepetéseket, pl. az USA-ban tán veszélyesebb verzió van mint nálunk:

"Mutálódott a koronavírus: már egy sokkal agresszívabb, halálosabb törzs terjed"

"A vuhani koronavírus mutálódott és az eredeti, Kínából származó vírusnál sokkal fertőzőbb törzs terjed az Egyesült Államokban – áll egy friss amerikai kutatásban, melyet a CNBC szemlézett."

"A tudósok hozzáteszik: ha a nyáron nem tűnik el a vírus, tovább mutálódhat, ami azért is veszélyes, mert a jelenleg fejlesztés alatt álló vakcinák hatékonyságát veszélyezteti. Számos gyógyszercég ugyanis a járvány elején izolált génszekvenciák alapján fejleszti az ellenszert."

"A vírusnak jelenleg 14 mutációja ismert."

Ez azért bekavarhat az újraindításnál. Viszont pont ma egy másik kutatás meg cáfolta ezeket az állításokat, szóval lehet választani, kinek hiszel:

"Jó hír érkezett a mutáns koronavírusról, és megcáfoltak egy elterjedt elméletet"

Magyarország egyébként rekorder a halálos áldozatok számát tekintve, nyilván arányosan... Meg valószínű azért, mert itthon sokkal kevesebb embert teszteltek:

"Koronavírus: Magyarország megdöntött egy szomorú világrekordot"

"Mindebből világrekord adódik: ilyen magas kumulált halálozási számot ilyen alacsony esetszám mellett egy országban sem regisztráltak."

"Mindezek alapján annyit biztosan állíthatunk, hogy a halálozások száma alapján sokkal kiterjedtebb a járvány Magyarországon, mint amit az esetszámok mutatnak, ebből következően a járvány hazai felderítése kifejezetten alacsony. "

Mindenesetre egyre több ország enyhít, hiába egyre több a beteg, meg mutálódik a vírus:

"Koronavírus: egyre több országban enyhítenek, még nem győztük le a vírust "

"Bulgáriában nőtt a fertőzöttek száma, de enyhítenek a korlátozásokon"

A jövő egyáltalán nem valami bíztató Magyarországnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr3215665128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarász Henrik 2020.05.07. 00:13:18

Sajnos Orbán a munkaalapú társadalom nevű szélhámosságban hisz, ezért nem várható tőle hogy igazi segítséget fog adni a kisvállalkozásoknak és az embereknek.

GABOR2 2020.05.07. 00:26:50

@Madarász Henrik: Hihet abba, csakhogy most egy piaci sokk/kudarc van és ezért talán 3-4 hónapig kéne segítenie az államnak... mert ha nem megszünhetnek amúgy életképes vállalkozások és beindul egy negatív spirál.
süti beállítások módosítása