Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

A koronavírus ellenére is a számítástechnika él és... sebezhető és visszaélnek vele...

2020. május 06. - GABOR2

Bizony vírus ide vagy oda, a számítástechnika világába se állt meg az élet, tehát továbbra is jönnek a sebezetőségek, visszaélések, megalomán tervek, vírusok, hibák... Nézzük:

Első hír, hogy ugye, elérkezettnek vették az időt többen, hogy elfogadtassák a tömeges megfigyelést az emberekkel, de nem igázán rajonganak érte sokan... vírus ide, vagy oda:

"Nem mindenki rajong a mobilos víruskövetésért"

"Az amerikaiak bő fele nem tudja vagy kívánja használni."

"A rendelkezésre álló információk alapján egyáltalán nem jó a helyzet. A The Washington Post és a Marylandi Egyetem felmérése során a megkérdezett amerikaik 82 százaléka rendelkezett okostelefonnal, az ő körükben pedig fele-fele arányban oszlott meg azok aránya, akik nagy valószínűséggel hajlandóak használni a rendszert, és akik szinte biztosan nem fogják aktiválni azt."

Pedig tán ezt a Bluetooth-os verziót meg lehet csinálni tényleg úgy, hogy ne legyen belőle tömeges megfigyelés... persze gondolom ilyet a nagy techcégektől ne várjunk.

A valóságban meg még többen nem kértek az appból:

"Ráadásul a felmérés még rózsás képet festett a már elérhető víruskövető alkalmazások használata fényében. Észak-Dakota lakosságának csupán 3 százaléka telepítette eddig az állami követőappot, bár a múlt hétig csak iOS-re volt elérhető. Szingapúrban március vége óta a lakosság 20 százaléka, míg Norvégiában április közepe óta 30 százalék installálta a kormányok által készíttetett appokat."

"Az Oxfordi Egyetem számításai alapján adott területeken a lakosság olyan 60 százalékának kellene használnia a mobilos víruskövető alkalmazásokat ahhoz, hogy azok érdemi segítséget tudjanak nyújtani a járvány alakulásának követésében, továbbá az ellene való védekezésben."

Aztán... elvileg védett hely, de mégis a Google Playen is évekig észrevételen maradhat egy kártevő és települhet százmilliók telefonjára:

"Évekig terjesztett kártevőket az androidos mobilokra a Google Play Store"

"Bár a Google az androidos okostelefonok felhasználóinak azt javasolja, hogy azok csak a Play Store-ból töltsenek le alkalmazásokat, mert ott ellenőrzései révén védve vannak a kártevőktől, a jelek szerint ez nincs teljesen így. A cég online áruházában ugyanis legalább négy évig tanyázott több trójai alkalmazás is, amik különböző adatokat szipkázhattak le a készülékekről, illetve tetszőleges rosszindulatú kódokat futtathattak anélkül, hogy bármi is megzavarta volna ebben őket."

És még mennyi maradt amit nem vettek észre...

Felhasználók akik ezeket a programokat letöltötték pedig "csőstül voltak". Szóval az se segített, hogy sokan használták, nem vették észre évekig így se.

Aztán egy aranyos, kis klasszikus történet... a telefonkészítő cég kémkedik utánnad, lebukik, de lazán veszi:

"Lebukott felhasználói megfigyelésével a Xiaomi, változtat szoftvere működésén"

"A Xiaomi a napokban kénytelen volt egy soron kívüli szoftverfrissítést kiadni készülékeihez, miután egy szemfüles biztonsági kutató észrevette, hogy azok követik felhasználóik szinte minden lépését. A kínai gyártó mobiljai ugyanis gondosan eltárolták, majd kínai és orosz szerverekre elküldték, hogy a felhasználók milyen weblapokat néztek meg - még akkor is, ha előbbiek az elvileg minden követést megakadályozni hivatott "inkognitó" módba váltottak."

Bár a kutató felfedezéseit később egy újság felkérésére egy másik kutató is megerősítette, a Xiaomi az ügy kapcsán kiadott közleményében ragaszkodott ahhoz, hogy ők mindent az adatvédelmi szabályoknak megfelelően végeztek, és hogy csak azért gyűjtöttek adatokat, mert abba a felhasználóik korábban beleegyeztek. Ennek ellenére most mégis kiadták a szóban forgó frissítéseket, amik immár - legalábbis a cég állítása szerint - letilthatóvá teszik majd az adatgyűjtést.

"A megfigyelés egyébként olyan felhasználókat is érinthetett, akik készülékeiket nem a Xiaomi-tól vásárolták, de arra valamiért mégis felrakták a cég Mi Browser Pro vagy Mint Browser böngészőit - ezek ugyanis éppen úgy végezték a szóban forgó adatgyűjtést, mint a készülékekre eleve előtelepített társaik. A Xiaomi most ezekhez adott ki egy frissítést a Play Store-on keresztül, amiben az adatküldést le tudják tiltani a felhasználók - de csak az "inkognitó" módban."

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr1615665614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása