Új tech trendek és egyebek...

ÚJTECHKOR...

ÚJTECHKOR...

Mi a közös Soros Györgyben és a felhős cégekben: ugyanarról álmodoznak

2020. április 29. - GABOR2

Mi a felhős techcégek álma?

Az, hogy ne kelljen fejleszteniük új és értelmes termékeket, amiknek jónak és piacképesnek kellene lenniük, hanem egy basic dologért (pl. adattárolás), - ami ráadául máshogy is megoldható lenne - kérjenek tőled pénzt újra és újra... örökké és lényegében nulla munkát végezve.

Miről álmodozott Soros György:

"Örökjáradék-kötvény"

"Az örökjáradék-kötvényekért az EU pénzt kapna azonnal, a tőkét soha nem kellene visszafizetni, a kamatokat viszont előre meghatározott összegben örökké."

Hát mit lehet mondani... mindkettő megpróbálja. És mindkettő mennyire segíteni akar rajtunk... hát persze. A mi dolgunk felmutatni nekik egy bizonyos kézjelzést. Nem, nem a like jelre gondoltam.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtechkor.blog.hu/api/trackback/id/tr8115648854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KalmanBlog 2020.04.30. 01:39:31

Örökjáradékot akar: most már biztos, hogy gyíkember! Az ő korában már egy összegben magkapott suskának kellene örülnie, de ez még mindig örökjáradékról álmodozik. Még 1000 évet akar élni.

GABOR2 2020.04.30. 10:04:39

@KalmanBlog: Van fia, bár meleg, tehát lehet távolabbra tekint... vagy csak simán küldetéstudatos, vagy az ördög ezt kérte, hogy király legyen a pokolban...

GABOR2 2020.04.30. 10:05:09

@KalmanBlog: Szóval szerinted alapvetően nem is rossz ötlet?

KalmanBlog 2020.04.30. 11:28:08

@GABOR2: Én eladósodás ellenes vagyok, viszont a jelenlegi helyzetet nem tudom hogy lehetne megoldani nélküle. A jelenlegi keretek között nincsen olyan megoldás, hogy nem megy csődbe a fél világ és közben nem is adósodik el.

Általában szeretek okoskodni, de most ötletem sincsen, hogy mit lehetne csinálni. Arra a kényelmes álláspontra helyezkedek, hogy ez nem az én problémám, oldja meg aki csinálta, és akinek ez a dolga.

Bevallom, hogy a gazdaságnak ezt a mostani működését egyáltalán nem értem. Arra számítottam, hogy jönni fog egy újabb beszakadás a tőzsdén, de nem jött. Még szerencse, hogy fogadni rá nem mertem, sokat veszítettem volna.

Eddig vizet prédikáltam és vizet ittam: pluszos költségvetés, no hitel, fenntartható növekedés, óvatos biztonságra törekvés. Mivel a saját életemet így kormányzom, én nem vagyok bajban. A többiek pedig úgy oldják meg, ahogy akarják, leszarom. Ez a mostani hozzáállásom.

VT 135 2020.04.30. 12:18:38

@KalmanBlog: "fenntartható növekedés" - a növekedés már rég nem fenntartható! Ahogy az egész, örökös növekedésre alapozott jelenlegi civilizációnk sem.

GABOR2 2020.04.30. 12:56:05

@KalmanBlog: Igazából... volt beszakadás a tözsdén... történelmi, sőt az olaj esetében egészen brutális dolgok történtek.

Csak aztán jött a FED több ezer milliárd dolláros mentőcsomagja, plusz a jegybank programja például, hogy ezután közvetlenül vásolnak vállalati kötvényeket és részvényeket ETF formában.

Ezekről írtam itt, forrással. Ezek szerint neked is kevés időd van.

A részvények, meg az olaj hatalmasakat ugrál, pl. volt egy nap, amikor 47 %-ot ment fel, április 2-án, akkor írtam az etoro-s storyt, hogy nem engedett aznap kereskedni az olajjal órákon át. Azóta persze már sokkal mélyebbre ment.

Aki ügyes volt, most vagyonokat keresett a tözsdén és a jövőben várhatóan felfele fog menni, hiába hatalamas a munkanélküliség, hisz a FED úgyis megvásárolja az eszközöket bármi is legyen.

Olvass vissza.

KalmanBlog 2020.04.30. 13:13:59

@GABOR2: Érteni értem én, csak nem hiszem :-). Időm van épp elég, csak fogalmam sincs, hogy kinek higgyek annyi félét írnak.

Értem én a ráöntött pénzt is, de annak ellenére is megvan a veszélye, hogy beszakad az egész. Minden lezárt nappal növekednek a veszteségek, és mi van, ha a ráöntött pénz nem tudja finanszírozni tovább? Mi van, ha infláció indul be? Megannyi kérdés.

Az eddigi válságoknak valóban volt második hulláma, sőt annak fényében az első csak jelzésnek tűnt utólag. Ilyet vártam most is, és ezért nem mertem igazán beszállni rendeződés irányba. De szerencsére annyira nem voltam biztos a következő beszakadásban sem, hogy arra fogadtam volna... Inkább kimaradok a buliból, minthogy sokat veszítsek.

GABOR2 2020.04.30. 14:39:23

@KalmanBlog: Nézd, a portfolio.hu a már addig is bevetett rekord méretű jegybanki beavatkozást csak páncélökölhöz hasonlította a még újabb bejelentésekhez képest ami már atombomba. Ekkora a külömbség, amiatt, hogy ezután nyiltan vásárol a jegybank közvetlenül céges cuccokat, részvényeket ETF-en keresztül.

Azt hiszem ez elég szemléletes:

"Ha a páncélököl nem elég, hamarosan ledobhatja az atomot az amerikai jegybank"

www.portfolio.hu/uzlet/20200330/ha-a-pancelokol-nem-eleg-hamarosan-ledobhatja-az-atomot-az-amerikai-jegybank-422850

Mesterségesen van ez megcsinálva, a részvényárfolyamok nem mutatják a cégek valódi teljesítményét. Eleve már az előző válságnál is a kapott pénzeket a cégek is sajátrészvény vásárlásra fordították amivel egy kamu magas árfolyamot csináltak a vezetők (bebiztosítva a helyüket), mostmár a jegybank is vesz tőlük kötvényeket és talán részvényeket is ETF-esen.

Van egy kép ami remekül szemlélteti a mostani helyzetet. A háttérben a cím, hogy a tözsde legjobb hete 1938 óta, alul a szalagcím... 16 millió amerikai vesztette el az állását:

ei.marketwatch.com/Multimedia/2020/04/12/Photos/ZH/MW-IE252_cramer_20200412113251_ZH.jpg?uuid=df1020b4-7cd2-11ea-b120-9c8e992d421e

GABOR2 2020.04.30. 15:00:56

@KalmanBlog: A magyarországi helyzet, hogy érinti a vállalkozásodat? Ha jól emlékszem számítástechnikával foglalkozol... ugye most home office miatt sokan vásároltak számtech cuccokat... gondolom akkor eddig minden oké.

GABOR2 2020.04.30. 17:57:55

@KalmanBlog: Egyébként még az is jelzi számomra, hogy a cégek arra számítottak végig, hogy majd úgyis elküldik az embereket dolgozni, bárhogyis áll a vírushelyzet, hogy maguk a cégvezetők rekord mértékben bevásároltak a saját cégük részvényéből (ezúttal úgy értem saját maguknak) és ezek a cégvezetők nyilván jól ismerik a cégüket mire képes. Ezek a nagyon magas vezetők egyértelműen arra játszottak, hogy majd újraindul minden és visszaugrik a tőzsde.

"US executives rush in record numbers to ‘buy the dip’"

www.ft.com/content/8c76c07f-0ee1-40d6-ad32-652c85646167

"Executives at big US companies bought their own stock in record numbers last month, capitalising on a sharp drop in equity prices and injecting optimism into a market rally that has since gathered momentum. Insider buying from chief executives, chief financial officers and board directors at big US public companies hit $1.1bn in March, the biggest total since October 2013, according to data provider Smart Insider. The purchases came from 994 executives, a record in data running back to 1990. Insider buying is closely tracked by investors to gauge the levels of confidence in boardrooms, and helps explain a near 23 per cent gain in US stocks since March 23 that has partially reversed the rapid decline that began in February."

KalmanBlog 2020.04.30. 19:14:20

@GABOR2: Szerencsére eddig nem nagyon érintett a válság, ugyanazt csinálom mint eddig. Volt 1-2 üzlet, amire lett volna esély, és szerintem elmaradnak a megrendelők pénzproblémái miatt, de azok nélkül sem halunk éhen.

KalmanBlog 2020.04.30. 19:22:00

@GABOR2: Lehet, hogy a túlságosan borúlátó oldalakat nézegetem, de én ezzel az optimizmussal nem tudok egyetérteni. Kiszámolót elég okosnak tartom, és ő írta már többször is, hogy várható egy második eséshullám. Mai cikk is erről szól: kiszamolo.hu/miert-emelkednek-a-tozsdek Talán múlt kedden már azt hittem, hogy itt is van, és akkor rosáltam be. De nem jött. Meglátjuk, hogy fog-e jönni egyáltalán?

Nagyjából egyetértek azzal, hogy az árak teljesen elszakadtak a valóságtól, de talán lehetséges huzamosan mesterségesen itt tartani őket. Namármost ha mostantól az lesz a trend, hogy a FED kézivezérli a piacot, akkor az eddigi modellek nem fognak működni, mert teljesen más lesz az egész logikája. Ezért sem mertem most beszállni, mert teljesen kiszámíthatlannak tartom, hogy mi fog történni. Rulettezek inkább.

GABOR2 2020.04.30. 22:08:44

@KalmanBlog: Addig jó amíg nem szorulsz Orbán "mentőcsomagjára".

Azzal kapcsolatban a portfolio.hu-n is pont most van egy cikk, hogy a részvények nagyon túlárazottak, a profit termelőképességhez képest.

www.portfolio.hu/gazdasag/20200430/mire-emelkednek-meg-a-tozsdek-18-eve-nem-voltak-ilyen-dragak-az-amerikai-reszvenyek-429078

Igazából sok technológia részvény már vissza is ugrott a vírus előtti szintre, azokba beszállni elég rossz ötlet lenne.

Hatalmas rekordokat megdöntő ide-oda ugrálások voltak.

A FED kézivezérlése amikor már ezeknek a nagy ugrálásoknak vége inkább kiszámíthatóságot hoz a dologba, mert nem számít mi van... veszik a cuccokat.

Visszazuhanás még lehet, az olaj meg valóságos horror volt. Viszont pont azért lenne valószínű jó ötlet neked abba beleszállnod, mert ennél lentebb már nem nagyon lehet valószínű. De ugye... te döntesz, vállalsz felelőséget. Meg lehet eltellik két év, de valószínű 90% felett lesz a nyereség. Etoro-t és okostelefonos szarságokat ne használj...

Meglátjuk, hogy az újraindítás mit hoz, de mint az Orbán lépéseinél írtam, még ha meg is történik, a lakosság vásárlási szokásai nagyon megváltozhatott Nyugaton, és ezért felépülés ellenére is tönkremehetnek sokan.

KalmanBlog 2020.05.01. 15:14:52

@GABOR2: A lejáratos olajjal az a baj, hogy mikor lejár kötelező átvenni. De a lejáratkor senki nem akarta átvenni, ezért ment negatívba az ár. Mi a garancia, hogy a következő pár hónapban ez nem ismétlődik meg? Szerintem semmi.

Mi történik ha valakin rajtamarad a lejáratos olaj, de nem tudja átvenni? Attól mondjuk nem félek, hogy beöntik a nyersolajat a bejárati ajtón.

GABOR2 2020.05.01. 15:30:48

@KalmanBlog: Garanciákat nem tudok adni semmire. Igen, tudom hogy az olaj bonyolultabb:

www.portfolio.hu/uzlet/20200421/10-kerdes-es-10-valasz-a-negativ-olajarrol-427500

Viszont épp azért a probléma miatt amit mondtál változtattak és tegnap már végre tán 8%-ot felment a USO ami nem az olaj közvetlenül, mert az meg tán 18%-kal is felment. Bár erre csak napközben ránéztem, nem tuti biztos, hogy meg is maradt, csak végre nem lefele tart az a lényeg:

www.portfolio.hu/uzlet/20200428/dramai-lepessel-valaszolt-az-olajpiaci-helyzetre-az-egyik-nagybefekteto-428750

Plusz az amerikai munkanélküliség most legutóbb picit már csökkent, egyre több mindent beindítanak, visszafogják még jobban a termelést...

Szóval valószínű jól jár aki most száll be az olajba. Annyira mélyen van, hogy szinte elképzelhetetlen, hogy tovább is mehet le.

De persze meglepi mindig lehet. Engem pl. a legutolsó keddi zuhanása már meglepett eléggé, pont ezután lépték meg ezeket.

GABOR2 2020.05.01. 15:35:08

@GABOR2: "visszafogják még jobban a termelést..." mármint az olaj kitermelését.
süti beállítások módosítása